نشست «چاووش؛ برخاسته از نوای مردم» برگزار شد
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، ششمین جلسه از سلسله نشستهای «روایت قرن» در مرکز مطالعات راهبردی ژرفا وابسته به معاونت فرهنگی اجتماعی سپاه پاسداران برگزار شد. در این نشست محسن رفیعی، مسئول میز موسیقی مرکز مطالعات ژرفا و هادی منتظری، موزیسین و نوازنده کمانچه به تبیین موضوع چاووش، برخاسته از نوای مردم پرداختند.
رفیعی در ابتدای نشست عنوان کرد: موسیقی ایرانی، از ابتدا در قامت یک رویداد کارآمد در همه ی عرصهها و شئون زندگی مردم ایران زمین به سان بزم و رزم و سوگ و سور و حماسه و هیجان و کار و تلاش و... و. نمود پیدا کرد. در برهههایی از تاریخ به سان اوان مغولان و ایلخانان، این موسیقی در کنج انزوا و گوشه عزلت رفته و اجازه بروز کارکردهای موثر خویش را از دست داده است. در اوانی هم به مانند روزگار تیمور و جانشینان او، صرفا به سوی موسیقی بزمی و جمالی رفته و وجه جلالی از آن گرفته شده است. در قرون پیشین و در سلسلههای زند و قاجاریه، از موسیقی متین و شریف ایرانی، جز موسیقی طرب و تفنن چیزی بر جای نمانده بود. تشکیل دارالفنون، گذار از موسیقی مقامی به موسیقی دستگاهی، غور و رجعت استادان به موسیقی علمی، نهضت مشروطه و جنبشهای آزادیخواهی، موجبات برآمدن وجوه کارکردی موسیقی ملی را فراهم آورد. فعالیت شاعران و موسیقی دانان در کشاکش نهضت مشروطه و جریان آزادیخواهی متعاقب آن و پر تکرار شدن آثار و تولیدات هنرمندان توسط مردم کوچه و بازار، نشانهای از حضور خود جوش نهادههای مردمی در جریانات سیاسی و اجتماعی کشور است.
وی در خاتمه افزود: اوج تبلور حضور خود جوش مردمی در جریانات اجتماعی و سیاسی کشور را میتوان در فعالیت گروه چاووش در بحبوحه به ثمر نشستن انقلاب اسلامی ایران دانست. گروهی از هنرمندان رادیو، به سرپرستی مرحوم محمد رضا لطفی، پس از واقعه جانگداز ۱۷ شهریور سال ۱۳۵۷، به صورت جمعی از سازمان رادیو و تلویزیون ملی، استعفاء داده و بنا بر وظیفهای ملی، به صورت خودجوش کانون چاووش را تاسیس و راهاندازی میکنند. هنرمندان کانون چاووش در همراهی با مردم و انقلاب اسلامی، دست به ساخت و تولید آثاری گونهگون و موثری یازیدند و راقم بیشترین همراهی هنری با جریان پیروزی انقلاب اسلامی شدند. آثار کانون چاووش، ترنم لبان مردمان آزادهای بود که با جان خویش، پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی را تضمین کردند.
این نشست، به نقد و بررسی آغاز و فرجام فعالیت کانون هنری چاووش پرداخته است، کانون چاووش، در لوای حرکتی مردم نهاد، نه تنها در جریان پیروزی انقلاب اسلامی، به بهترین شکل با مردم همراهی کرد، بلکه تاثیر شکلگیری آن بر تولیدات موسیقی ایرانی در دهههای بعد هم، غیرقابلانکار است.
انتهای پیام/۴۰۲۱/
انتهای پیام/