بازخوانی مواضع احزابی که به عمر سیاسی نتانیاهو پایان میدهند
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، خبر برگزاری جلسه رأی اعتماد روز یکشنبه را یاریو لِوین رئیس پارلمان رژیم صهیونیستی سهشنبه هفته گذشته اعلام کرد.
در صورت کسب رأی اعتماد از کنست، کابینه ائتلافی یائیر لپید رئیس حزب یشعتید و نفتالی بنت رئیس حزب یمینا (به همراه ۶ حزب دیگر) مراسم تحلیف را نیز در همان جلسه به عمل خواهند آورد تا با روی کار آوردن سیوششمین کابینه رژیم صهیونیستی بر سلطه ۱۲ ساله حزب لیکود و بنیامین نتانیاهو رئیس این حزب بر نخستوزیری و قدرت در تلآویو پایان دهند.
دو هفته پیش بود که لپید در نامهای به رووین ریولین رئیس رژیم اسرائیل، اعلام کرد که با هفت حزب دیگر شامل یمینا، کارگر، لیست مشترک اعراب، آبیوسفید، اسرائیل بیتُنا، امید جدید و مرتص کابینه ائتلافی تشکیل داده است تا بنت بهعنوان رئیس حزب یمینا ابتدا به مدت دو سال و لپید هم دو سال انتهایی دولت ائتلافی نخستوزیر اسرائیل شوند.
روند ائتلاف یش عتید با هفت حزب دیگر
به همین دلیل بررسی بیوگرافی و سوابق کاری لپید و بنت شاید به فهم بهتر دیدگاه این دو نسبت به آرمان فلسطین و نیز سیاست خارجه تلآویو در چهار سال آینده کمک کند. یائیر لپید از مقبولیت گستردهای در میان جوانان میانهروی اسرائیلی برخوردار بوده چراکه آنها اعتقاد دارند وی مدافع سرسخت مشکلات و مسائل مدنظر جوانان است. لپید در سال ۱۹۶۳ متولد شد و با زنی به نام لیهیا ازدواج کرد. این دو صاحب ۳ فرزند به نامهای لیوآف، ایئور و یاعیل هستند.
حزب یش عتید به رهبری لپید مخالف تأسیس کشور مستقل فلسطین است
لپید فرزند یک روزنامهنگار، نماینده و وزیر اسبق اسرائیلی به نام یوسیف (طومی) لپید و شولامیت لپید که یک زن ادیب و نویسنده است و در گذشته ریاست اتحادیه نویسندگان اسرائیل را بر عهده داشت.
لپید سالها بهعنوان روزنامهنگار، مجری برنامههای تلویزیونی، تهیهکننده و نویسنده فعالیت کرده است. وی در طول این سالها ۱۲ جلد کتاب منتشر کرده که در صدر پرفروشترین کتابهای اسرائیل قرار داشتهاند و مهمترین آنها خاطرات پس از مرگم بوده که در آن به شرح زندگانی پدر خود پرداخته است. سال ۲۰۱۲ لپید ورود خود به عرصه سیاسی را اعلام کرد و حزب آینده آنجاست را بهعنوان یک حزب صهیونیست لیبرال تأسیس کرد. بر اساس آنچه در پایگاه اطلاعرسانی کنست رژیم صهیونیستی آمده این حزب طرحی هفت مادهای تدوین کرده که مبتنی بر محورهای ذیل است:
۱- بهروزرسانی مفهوم امنیت ۲- تلاش برای دستیابی به حلوفصل منطقهای در نزاع اسرائیلی – فلسطینی و جدا شدن از فلسطینیان ۳- پاکسازی نظام سیاسی و مبارزه با فساد ۴- ادغام ارزشهای یهودی با ارزشهای دموکراتیک ۵- تقویت سیستم اجرای قوانین ۶- صدرنشینی اقتصاد اسرائیل ۷- تقویت تربیت و علوم در اسرائیل.
حزب «آینده آنجاست» در جریان انتخابات کنست سال ۲۰۱۳ با دستیابی به ۱۹ کرسی کنست از مجموع ۱۲۰ کرسی همگان را غافلگیر کرد و پس از حزب لیکود به ریاست بنیامین نتانیاهو به دومین حزب قدرتمند پارلمان اسرائیل تبدیل شد. این موفقیت راه را برای لپید جهت مشارکت در دولت و در اختیار گرفتن هدایت وزارت دارایی در ۱۸ مارس ۲۰۱۳ را هموار ساخت. البته وی در دسامبر ۲۰۱۴ از این مقام استعفا داد. در ۱۷ می ۲۰۲۰ که از پیوستن به دولت نتانیاهو امتناع کرد به رهبر جریان مخالف با نخستوزیر اسرائیل تبدیل شد. در پنجم ماه می سال جاری رئیس رژیم صهیونیستی لپید را مأمور تشکیل کابینه جدید کرد.
بیشتر بخوانید:
کابینه ائتلافی لاپید-بنت طومار نخستوزیری نتانیاهو را درهم پیچید
فشار حزب نتانیاهو برای شکست کابینه ائتلافی
فرد قدرتمند دیگر نفتالی بنت ۴۹ ساله که از رهبران افراطی اسرائیل است ازجمله میلیونرها و فعالان اقتصادی در عرصه فناوریهای برتر اسرائیل بود. وی خود را به عرصه سیاسی تحمیل کرد تا جایی که بر بنیامین نتانیاهو غلبه یافته و درحالیکه شاگرد وی در عالم سیاست محسوب میشود بر صندلی او تکیه خواهد زد. بنت توافقی با لپید رهبر مخالفین میانهرو برای تشکیل دولت ائتلافی امضا کرد که بر اساس آن این دو رهبر سیاسی اسرائیلی بهطور متناوب نخستوزیری را عهدهدار خواهند شد درحالیکه میلیونر اسرائیلی دور اول نخستوزیری را بر عهده میگیرد. بنت یک گفتمان دینی – قومی افراطی داشته و حزب یمینا را رهبری میکند، این حزب از حامیان شهرکسازی و اجرای طرح الحاق کرانه باختری بوده و سیاستهای بسیار افراطی در قبال ایران دارد. بنت که در گذشته از نیروهای ویژه ارتش اسرائیل بوده در ۲۵ مارس ۱۹۷۲ در آمریکا متولد شد و هماکنون با همسر خود گالیت زندگی میکند. این دو دارای چهار فرزند هستند.
بنت که مانند نتانیاهو در یگان سایرت متکل خدمت کرده است در سال ۲۰۰۵ پسازآنکه شرکت خود که درزمینهٔ فناوریهای نوظهور فعالیت داشت را به قیمت ۱۴۵ میلیون دلار به فروش رساند وارد عرصه سیاسی شد. وی در سال ۲۰۰۶ ریاست دفتر نتانیاهو که هماکنون به مخالفین وی تبدیلشده است را بر عهده گرفت.پس از ترک دفتر نتانیاهو در سال ۲۰۱۰ بنت ریاست شورای شهرکسازی کرانه باختری و غزه را عهدهدار شد و در راستای منافع شهرکنشینان بسیار تلاش کرد.
نفتالی بنت از مخالفان بسیار شدید برپایی کشور فلسطین
بنت در سال ۲۰۱۲ انقلابی سیاسی انجام داد زیرا هنگامیکه وی رهبر حزب راستگرای افراطی خانه یهودی بود و با احتمال از دست دادن تمام کرسیهای خود در کنست مواجه شده بود موفق شد حضور خود در پارلمان اسرائیل را با کسب چهار برابری کرسی نسبت به گذشته تقویت کند که دلیل آن سلسله اظهارات آتشین وی در مورد نزاع با فلسطینیان بود. او در سال ۲۰۱۳ گفت: باید فلسطینیان را کُشت و نباید آنان را رها کرد. کرانه باختری تحت اشغال قرار ندارد چراکه در آنجا اصلاً کشوری فلسطینی وجود ندارد. نزاع فلسطینی – اسرائیلی قابلحل نیست. نفتالی بنت از مخالفان بسیار شدید برپایی کشور فلسطین است.
علاوه بر تصدی وزارت جنگ، بنت وزیر اقتصاد و آموزش دولت نتانیاهو نیز بوده و در سال ۲۰۱۸ نام حزب خود را به یمینا (بهسوی راست) تغییر داد. باوجودآنکه بنت دارای یک پیشینه دینی افراطی است اما از دست دادن با زنان امتناع نکرده و اهمیتی برای جایگاه دین در کشور قائل نیست، دارای افکاری لیبرالی است و از حقوق همجنسگرایان حمایت میکند.
احزاب ائتلاف تغییر هم اگرچه قرار است برای چهار سال در کنار هم کار کنند اما هرکدام دیدگاههای خاص خود را دارند که اطلاع از آنها خالی از فایده نیست. حزب میانه رو یش عتید (آینده آنجاست) به رهبری یاییر لپید در جایگاه دوم انتخابات کنست ماه مارس قرار گرفت و ۱۷ کرسی پارلمان اسرائیل را از آن خود کرد تا پس از حزب لیکود نتانیاهو بالاترین جایگاه کسب کرسی کنست را از آن خود کند. یش عتید که در سال ۲۰۱۲ تأسیس شده به دیدگاههای اقتصادی لیبرال و جدایی دین از سیاست معروف است و خود را با عبارت "من مدافع طبقه میانی جامعه هستم" معرفی میکند. این حزب مبارزه با فساد را ایده اصلی خود قرار داده و اتهاماتی به نتانیاهو در خصوص درگیری وی با پروندههای فساد را مطرح کرده است. این حزب در سال ۲۰۱۹ به ائتلاف آبی – سفید (کحول لافان) به ریاست بنی گانتز پیوست اما این ژنرال سابق اسرائیلی در سال ۲۰۲۰ با نتانیاهو دولت تشکیل داد.
در مورد مسئله فلسطین حزب یش عتید حامی برپایی کشور فلسطین در کنار اسرائیل بوده اما در چارچوب توافقی که اجازه دهد برخی مجموعههای شهرکی اسرائیل در کرانه باختری و قدس شرقی که بر اساس قوانین بینالمللی غیرقانونی است باقی بماند و به اسرائیل ملحق شوند. بنی گانتز حزب کحول لافان (آبی – سفیدرنگ پرچم اسرائیل) را در سال ۲۰۱۹ با هدف برکناری نتانیاهو از قدرت تأسیس کرد. اما پسازآنکه در جریان انتخابات کنست در سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ با حزب لیکود به توافق رسید گانتز درنهایت در چارچوب یک دولت متحد به نتانیاهو پیوسته و در پی این اقدام برخی از سیاسیون اسرائیلی ازجمله لپید وی را خائن توصیف کردند. این حزب که تمایل به جریان راستگرای اسرائیل دارد از شهرکهای اسرائیلی دره اردن و برخی مجموعه شهرکهای کرانه باختری که در سال ۱۹۶۷ اشغال شده دفاع کرده اما از سوی دیگر حامی مذاکره با فلسطینیان است.
یمینا حزب بنت به شهرکنشینان اسرائیلی نزدیک بوده و با تأسیس کشور فلسطین مخالف است و از حامیان الحاق یکجانبه کرانه باختری به شمار میرود
گانتز در پی یک دوره طولانی نظامیگری از دیدگاه امنیتی قویتری نسبت به لپید برخوردار بوده اما برنامههای آنان با یکدیگر شباهت دارند. حزب یمینا درواقع ائتلافی از احزاب راستگرای قومی کوچک است که از سال ۲۰۲۰ به ریاست نفتالی بنت تأسیس شده و از احزاب افراطی راستگرا محسوب میشود. این حزب که از یهودیان متدین و سکولار تشکیل میشود برای تقویت هویت یهودی در جامعه اسرائیل بهعنوانمثال از طریق افزایش دروس یهودی در مدارس تلاش میکنند. یمینا به شهرکنشینان اسرائیلی نزدیک بوده و با تأسیس کشور فلسطین مخالف است و از حامیان الحاق یکجانبه کرانه باختری به شمار میرود.
حزب اسرائیل خانه ما (اسرائیل بیتنا) یک حزب راستگرای قومی است که در سال ۱۹۹۹ توسط آویگدور لیبرمن رئیس دفتر سابق نتانیاهو تشکیل شد. این حزب در ابتدا به یکمیلیون رأی مهاجران یهودی اتحاد جماهیر شوری متکی بود اما از آن زمان تاکنون پایگاه مردمی آن افزایشیافته به حدی که هوادارانی در میان ملیگرایان سکولار نیز پیداکرده است. اسرائیل خانه ما از حقوق مهاجران یهودی جدید حمایت کرده و با برپایی کشور فلسطین مخالف است. اصلیترین شعار این حزب در رقابتهای انتخاباتی مخالفت با امتیازات اعطاشده به یهودیان افراطی است.گدیعون ساعر عضو سابق حزب لیکود و از نزدیکان پیشین نتانیاهو مؤسس آرزوی جدید (تکفا هداشا) در دسامبر سال ۲۰۲۰ است. برخی نمایندگان حزب لیکود و اعضای سابق این حزب مانند بنی بگین فرزند مناخین بگین نخست وزیر اسبق اسرائیل به آن پیوستند.
سیاست کلی رژیم صهیونیستی نسبت به مردم فلسطین تغییر نکرده است
این حزب از سوی متدینها و سکولارها حمایت شده و مدافع اقتصاد لیبرالی و اصلاح نظام سیاسی (محدود کردن برخی ایالتها و تمرکززدایی) بوده و مخالف تأسیس کشور فلسطین است. حزب کار (افودا) که درواقع وارث حزب کارگران سرزمین اسرائیل (مابای) به رهبری دیوید بن گوریون است که موجودیت اسرائیل در سال ۱۹۴۸ را اعلام کرد در سالهای اخیر با کاهش محبوبیت مواجه شده و در انتخابات کنست سال ۲۰۲۰ تنها سه کرسی به دست آورد. اما در انتخابات ماه مارس نتایج بهتری کسب کرده و توانست به رهبری میراف میخائیلی هفت کرسی را به خود اختصاص دهد. این موفقیت ناشی از شعارهای جدید این حزب در خصوص تساوی جنسیتی، تکثرگرایی و پرداختن به مسائل مربوط به تغییرات آب و هوایی که دیگر احزاب اسرائیلی بهطورکلی به آن پرداختهاند بوده است.
این حزب با خصوصیسازی مخالف بوده و از حامیان افزایش حداقل دستمزد است. همچنین از طرفداران تأسیس کشور فلسطینی بوده اما از الحاق برخی مجموعههای شهرکی به اسرائیل دفاع میکند. حزب مرتص (چپ) در سال ۱۹۹۲ از طریق اتحاد احزاب سهگانه چپگرای جداشده از حزب کار تأسیس شده و ریاست آن را هماکنون نیتسان هورویتز از روزنامهنگاران سابق اسرائیلی بر عهده دارد. برنامههای سیاسی این حزب شبیه برنامههای حزب کار بوده اما تمرکز اصلی آن بر محیطزیست و حقوق همجنسگرایان است.
حزب مرتص از توقف شهرکسازی در اراضی فلسطینی و اجرای راهحل دو دولتی و تبادل اراضی در چارچوب یک توافق حمایت میکند. جنبش اسلامی (جناح جنوبی) که منصور عباس رهبری تأسیس آن را بر عهده داشت از عربهای اراضی اشغالی که ۲۰ درصد از ساکنان اسرائیل را تشکیل میدهند دفاع میکند و تأکید دارد آنان در معرض تبعیض قرارگرفتهاند.
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/