دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

تشخیص سرطان روده در ۱۵ دقیقه/ کیت‌های تشخیصی ایرانی در دست پزشکان

یک محقق ایرانی موفق به طراحی و ساخت نوعی آنتی‌بادی و کیت تشخیص سریع سرطان روده شده است که روند غربالگری را برای بیماران آسان‌تر می‌کند.
کد خبر : 583937
سرطان روده

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، سرطان روده یکی از سرطان‌های شایع در جهان به شمار می‌رود که روده بزرگ را درگیر می‌کند. در این بیماری سلول‌های سرطانی در رکتوم یا کلون (بخش‌هایی از روده بزرگ) رشد کرده، به پولیپ‌ تبدیل شده و درنهایت تومور سرطانی می‌شوند.  ممکن است این پولیپ‌ها کوچک باشند و علائمی بروز ندهند، به همین دلیل توصیه می‌شود افرادی که سابقه ابتلا به سرطان روده را در شجره‌نامه خانوادگی خود دارند، آزمایش‌های غربالگری را به صورت منظم انجام دهند. تشخیص سرطان روده در مراحل اولیه بسیار دشوار است چرا که علائم این بیماری بسیاری جزئی است و حتی در برخی موارد بیمار هیچ‌گونه علائمی ندارد.


منشأ سرطان روده


رشد غیرطبیعی سلول‌ها در سطح داخلی روده بزرگ یا راست روده باعث ایجاد پولیپ‌ها می‌شود که برخی از آنها با گذشت زمان به سرطان تبدیل می‌شوند. البته تمام پولیپ‌ها منجر به سرطان نمی‌شوند. به طور کلی دو نوع پولیپ وجود دارد که شامل پولیپ‌های آدنوماتوز و هایپر پلاستیک و التهابی می‌شود.


پولیپ‌های هایپر پلاستیک و التهابی بسیار شایع بوده و قطر آنها کمتر از نیم سانتی‌متر است. این پولیپ‌ها معمولاً خوش‌خیم بوده و به ندرت سرطانی می‌شوند. پولیپ‌های آدنوماتوز نیز شایع بوده و قطرشان کمتر از یک سانتی‌متر است اما در برخی موارد بزرگ‌ شده و به سرطان تبدیل می‌شوند. در اکثر موارد سرطان روده از پولیپی نشأت می‌گیرد که پنج تا ۱۵ سال در روده وجود داشته باشد. بیشتر سرطان‌ها ناشی از پولیپ آندنوماتوزی است که بیش از پنج سال در روده قرار داشته باشد.


ساخت کیت تشخیص سریع سرطان روده 


افرادی که سابقه ابتلا به سرطان روده را در شجره‌نامه خانوادگی خود دارند باید به صورت مرتب آزمایش‌های غربالگری را انجام دهند. این افراد مجبورند هر ۶ ماه یکبار فرایند کولونوسکوپی را از سر بگذرانند که نوعی روش تشخیصی تهاجمی به شمار می‌رود و برای فرد دردناک و آزاردهنده است. در برخی از کشورهای پیشرفته از کیت تشخیص سریع سرطان روده برای غربالگری استفاده می‌شود که روشی غیرتهاجمی است.


کیت تشخیص سریع سرطان روده اساس تصمیم‌گیری نیست بلکه نوعی غربالگری اولیه و غیرتهاجمی به شمار می‌رود که لزوم مراجعه به پزشک برای تشخیص دقیق‌تر را نشان می‌دهد. حال یک محقق ایرانی به نام محبوبه رزاقی موفق  به طراحی و ساخت کیت تشخیص سریع سرطان روده شده که قابل‌استفاده در خانه است. آنتی‌بادی به کار رفته در این کیت تشخیصی حاصل تحقیقات رساله دکتری این دانشجوی بیوتکنولوژی دانشگاه تربیت مدرس است.


کیت تشخیص سریع چگونه کار می‌کند؟


رزاقی در دوران دکتری آنتی‌بادی را توسعه داده و سپس کیت تشخیص سریع سرطان روده را با استفاده از این آنتی‌بادی ساخته است. این کیت توانایی تشخیص سرطان در مراحل اولیه (تشکیل‌پولیپ‌های سرطانی) را دارد که مزیت بزرگی برای بیماران به شمار می‌رود چراکه تشخیص سرطان روده در مراحل اولیه شانس بهبود و درمان را به طور قابل‌توجهی افزایش می‌شود.


نمونه مدفوع با بافر ترکیب شده و یک قطره از آن روی پد نمونه گذاشته می‌شود. با توجه به  خاصیت مویینگی (نوعی پدیده فیزیکی ناشی از نیروهای چسبندگی سطحی) کاغذ، نمونه در طول کاغذی که آنتی‌بادی‌ها روی آن بارگذاری شده‌اند، حرکت می‌کند. اگر نمونه حاوی آنتی‌ژن سرطان باشد، با آنتی‌بادی‌ها واکنش نشان می‌دهد که درنتیجه خط‌های روی کیت تشخیص سریع پررنگ‌تر می‌شوند. این کیت طی پنج تا ۱۵ دقیقه وجود آنتی‌ژن‌های سرطانی را تشخیص می‌دهد.


کارآزمایی بالینی کیت تشخیص سریع سرطان روده روی ۵۰ بیمار در بیمارستان امام خمینی انجام شده و در حال حاضر در مرحله اخذ مجوزهای لازم است تا به صورت انبوه تولید شود. دقت این تست تشخیصی ۹۰ درصد است و برای افرادی کاربرد دارد که سابقه ابتلا به سرطان روده در خانواده را داشته‌اند. این کیت تشخیص می‌تواند جایگزین مناسبی برای کولونوسکوپی باشد.


انتهای پیام/۴۰۲۱/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب