دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 دی 1394 - 11:28
در همایش بین‌المللی وحدت اسلامی:

روحانی: هلال شیعی و سنی نداریم، همه ما بدر اسلامی داریم/ تروریسم نه با بمب بلکه با تغییر گفتمان از بین می‌رود

رئیس‌جمهوری در مراسم گشایش بیست و نهمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی، با تأکید بر اینکه «فریاد جهان اسلام باید فریاد پایان خشونت و آغاز همکاری و کمک به یکدیگر باشد»، گفت: امروز پاسخ به ندای پیامبر عظیم الشأن اسلام(ص) در گرو وحدت، پرهیز از خشونت و گسترش مودت اسلامی است.
کد خبر : 58249

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، حجت‌الاسلام حسن روحانی امروز ـ یکشنبه ـ در جمع شرکت‌کنندگان در این کنفرانس بین‌المللی، با تبریک فرا رسیدن میلاد پیامبر گرامی اسلام(ص) و امام جعفر صادق(ع)، اظهار کرد: اگر روزی دغدغه ما این بود که قدرت‌های خارجی به کشتار و غارت مسلمانان و اشغال سرزمین‌های آنها می‌پرداختند، امروز در وضعی هستیم که در جمع کشورهای اسلامی، کشوری با پرچم اسلام بر سر مسلمانان بی‌گناه بمب و موشک می‌‌ریزد و یا گروه‌هایی به نام دین، اسلام و جهاد، تیغ بر چهره اسلام و مسلمانان می‌کشند.


گمان نمی‌بردیم که روزی در دنیای اسلام رژیم صهیونیستی به عنوان متجاوز اصلی فراموش شود

رئیس‌جمهوری افزود: شاید هیچ‌گاه گمان نمی‌بردیم که روزی در دنیای اسلام رژیم صهیونیستی به عنوان متجاوز اصلی فراموش شود و حتی از صفحه اخبار کنار گذاشته شود و به جای آن اخبار کشتار مسلمانان به دست مدعیان اسلام و با پرچمی که نام مبارک الله و پیامبر گرامی اسلام(ص) بر آن نقش بسته است، در صدر اخبار قرار گیرد.


روحانی اظهار داشت: تاکنون دشمنان ، اسلام را دین خشونت و خونریزی معرفی می کردند و اکنون جمعی اندک درون امت اسلامی نیز به نام جهاد ، در عمل و در کلام ، اسلام را دین کشتار، خونریزی و ظلم معرفی می‌کنند.


رئیس‌‌جمهوری با تأکید بر اینکه «همه در شرایط کنونی مسئولیت و وظیفه سنگینی بر عهده دارند»، تصریح کرد: دو سال پیش که دولت جمهوری اسلامی ایران طرح مقابله با خشونت و افراطی‌گری را در سازمان ملل مطرح کرد که خشونت و افراطی‌گری را بزرگترین تهدید پیش روی جهان معرفی می‌کرد و راهکار مقابله با آن را دست به دست یکدیگر دادن همگانی عنوان می‌کرد ،گرچه به ظاهر این طرح به تصویب همه کشورهای اسلامی و غیراسلامی رسید اما در مقام عمل گامی که حاکی از حسن نیت در عمل به این پیشنهاد باشد دیده نشد.


روحانی با طرح این سؤال که «این همه خشونت و خونریزی از کجا نشأت می‌گیرد؟»، خاطرنشان کرد: بی‌تردید خشونت ذهنی، منشأ و مبدأ خشونت عملی است و در آغاز این اندیشه و فکر است که بر مبنای استنباط ناصحیح از متون از تعادل خارج می شود و خشونت را از فکر آغاز و بعد به زبان و سخن آورده و پس از آن تبدیل به گفتمان می‌کند.


رئیس‌‌جمهوری ادامه داد: آغاز خشونت، خارج شدن اعتدال از فکر و سخن است. خطر واقعی آن زمانی است که در جامعه‌ای خشونت تبدیل به گفتمان می‌شود و تا گفتمان ما بر مدار اعتدال و بدور از افراط نباشد، نتیجه آن خشونت فکری و عملی خواهد بود.


روحانی گفت: جای تأسف بسیار است که مدارسی به نام دین برپا می‌شود اما قرائت آنها از دین قرائت خشونت‌آمیز است و به جای اینکه هویت اسلام در برابر هویت الحاد و کفر قرار گیرد، هویت شیعه و اهل تسنن را روبروی هم قرار داده اند.
رییس‌ جمهوری با بیان این‌که «تکفیر از خشونت فکری، تحجر و عدم اعتدال نشأت می‌گیرد»، اضافه کرد: چرا نباید جامعه، مدارس و درس‌های ما بر مبنای هویت توحید و معاد بنا شود و مگر اسلام جز لااله الا الله و محمد رسول الله به عنوان پایه اصلی شهادتین است؟


روحانی اظهار داشت: اگر در تفسیرها از دین تفاوت هست این طبیعت انسان است و اساساً‌ تفاوت در این حوزه قابل قبول است اما تنازع و رودررویی به هیچ وجه پذیرفتنی نیست. چرا باید اصول اساسی دین ما را که باید مبنای وحدت جهان اسلام باشد، از یاد ببریم.


رئیس‌‌جمهوری با بیان این‌که «ما معیاری چون کتاب خدا داریم که مبنای ایمان و عقیده ما است»، تصریح کرد: ما در بسیاری از کلمات و سیره اتفاق نظر داریم و بر مسلمات سیره و گفتار پیامبر(ص) به عنوان متون قابل اتکا و رجوع اتفاق نظر داریم و اشکال جایی رخ می‌نماید که متون جزمی دیگر محل اتکا برای تعریف هویت قرار می‌گیرد و در نتیجه به جای تعریف تقابل بین دین و کفر ، مذاهب اسلامی را در برابر یکدیگر قرار می‌دهد.


روحانی در ادامه با تأکید بر اینکه «آنچه عده‌ای به نام هلال شیعی مطرح می‌کنند گفتمان بیمارگونه و غلط است»، گفت: ما نه هلال شیعی داریم و نه هلال سنی، بلکه ما بدر اسلامی داریم.


رئیس‌‌جمهوری لزوم اتحاد مسلمانان جهان را مورد تأکید قرار داد و اظهار داشت: ویرانی سوریه و تخریب بناها و آثار تمدنی این کشور و دزدیدن نفت مردم سوریه و فروش آن به دیگران به نفع کیست؟ تضعیف کشوری که در برابر متجاوز اصلی یعنی رژیم صهیونیستی سالها مقاومت کرده است، به نفع چه کسانی است؟


روحانی اضافه کرد: آیا تضعیف سوریه به نفع دنیای اسلام و به نفع همسایه‌های مسلمان این کشور است؟ و آیا تخریب سوریه موجب آبادانی ترکیه، اردن، ‌عربستان و یا دیگر کشورها خواهد شد؟ به جز رژیم صهیونیستی و آنهایی که ضد مسلمانان هستند، چه کسی از ویرانی سوریه و عراق خوشحال است؟


روحانی با اظهار تأسف از این که 84 درصد خشونت، ترور و ‌آدم‌کشی در حوزه دنیای اسلام، شمال آفریقا، خاورمیانه و غرب آسیا در حال وقوع است ، گفت: مگر یک مسلمان در برابر خون برادران مسلمان خود مسئول نبوده و نباید پاسخگو باشد؟ آیا درست است که با ثروت جهان اسلام بمب بر سر مردم یمن بریزند و یا موشک‌های ضد زره از آمریکا خریداری کرده و آنرا در اختیار داعش و دیگر گروهک‌های ضداسلامی قرار دهند؟


رئیس‌‌جمهوری تصریح کرد: چه شده است که امروز مسلمانان در برابر این همه خشونت، کشتار و خونریزی سکوت کرده و یا حتی به نفع عامل اصلی این خشونت کمک می‌کنند؟


از همه اندیشمندان می‌پرسم که ویرانی سوریه و تاراج ثروتش به نفع کیست؟ آیا تضعیف و تخریب سوریه موجب آبادانی همسایگان مسلمان می‌شود؟ چه کسی جز رژیم صهیونیستی از نابودی سوریه در صف اول مقاومت خوشحال می‌شود؟

روحانی اضافه کرد: آیا شرم‌آور نیست که زنها و کودکان از میان دریاها و رودخانه‌ها به سختی عبور کرده و به پناه یک کشور غیراسلامی بروند و آن کشور هم آنها را پشت دروازه‌های خود نگه دارد؟ اگر امروز پیامبر اسلام (ص) و اصحاب ایشان در میان ما بودند این فاجعه بزرگ را تحمل می‌کردند؟


رئیس‌‌جمهوری با تأکید بر این‌که «برای مبارزه با تروریسم باید جلوی خشونت فکری و گفتمانی آن را گرفت»، اظهار داشت: امروز باید تصویر منفی اسلام را در فضای مجازی تصحیح کرد، امروز ظلم بزرگ بر مسلمانان تنها بر مردم کشورهایی مانند سوریه، عراق، یمن و لیبی نیست بلکه بزرگترین ظلم بر چهره اسلام رحمانی است.



روحانی گفت: اسلام دین رحمت، سلام، صلح و برادری است و پیامبر اسلام به عنوان اشرف مخلوقات عالم از جانب خدای متعال دستور می‌یابد تا عطوفت، مهربانی، مشورت، دوستی و برادری و حسن خلق را در میان مردم ترویج کند.


رئیس‌‌جمهوری تصریح کرد: در شرایط کنونی جهان راهی وجود ندارد جز آن که همه مسلمانان دست به دست هم داده و متحد شوند و از همه کشورهای اسلامی منطقه و خارج از منطقه و حتی آنهایی که تا امروز بر سر همسایگان خود بمب و موشک ریخته‌اند دعوت می‌کنم که راه صحیح و درست را برگزینند.


روحانی خطاب به کشورهایی که بمب و موشک بر سر همسایگان خود می‌ریزند، اظهار داشت: شما در یکسال گذشته اگر هزینه خرید بمب و موشک‌ها از آمریکا را به گرسنگان می دادید، امروز جهان اسلام اینگونه گرفتار فقر نبود.


رئیس‌‌جمهوری تأکید کرد: اگر گروهک‌هایی همچون داعش می‌توانند سربازگیری کنند عامل اصلی آن فقر مادی و فرهنگی است لذا بیایید دست به دست هم داده واین نوع فقر را از بین ببریم.


روحانی با بیان این که سالیان طولانی از وحدت سخن گفته شده است و این موضوع صرفاً با کلام تحقق نمی‌یابد، اظهار داشت: وحدت دنیای اسلام بدون پیوند فرهنگ و اقتصاد کشورهای اسلامی ایجاد نمی‌شود.


رئیسجمهوری تأکید کرد: تروریسم با بمب از بین نمی‌رود و باید با تغییر گفتمان در مسیر حذف تروریسم گام برداشت.


روحانی خاطرنشان کرد: روزگاری در ایران حاکمانی به نام مغول مسلط شدند و عالمان را کشتند و مساجد را ویران کردند اما زمانی که فرهنگ گفتمانی ایران توسط عالمان و حکیمان مسلط شد همین مغول‌ها مروج احکام اسلام و سازنده مساجد بزرگ اسلامی شدند.


رئیس‌‌جمهوری تصریح کرد: امروز باید فکر جوانان دنیای اسلام را تحت تأثیر گفتمان صحیح قرار دهیم و بزرگترین وظیفه، تصحیح تصویر اسلام در افکار عمومی جهان است و باید کاری کنیم که افکار عمومی با اسلام واقعی آشنا شود.


روحانی با اشاره به لزوم حرکت در مسیر جهان بدون خشونت، اظهار کرد: این دولت از روز اول به جهان پیشنهاد جهان بدون خشونت را داده و اعلام کرده که هر مشکلی در هر حدی که باشد بر سر میز مذاکره و گفتمان قابل حل است.


رئیس‌‌جمهوری خاطرنشان کرد: ما با مذاکره و منطق توانستیم در برابر قدرت‌های بزرگ جهانی، اختلاف و معضلی را که سالها میان ما و آنها در حال تشدید بود، مهار کنیم و بر سر میز مذاکره پیچیده‌ترین مسئله بین‌المللی را به راه حلی بکشانیم که به نفع همه طرف‌های مذاکره، منطقه و جهان باشد.


آیا شرم‌آور نیست که مسلمانان در سرما آواره دریاها و بیابان‌ها شوند و پشت دروازه بیگانگان بمانند؟ اگر هزینه خرید بمب‌ها و موشک‌ها از آمریکا را به گرسنگان می‌دادید، امروز جهان اسلام اینگونه گرفتار فقر نبود

روحانی اضافه کرد: بعد از 12 سال تهمت و ترساندن همسایگان از ما، با منطق و گفت‌وگو دروغ بودن ادعاها را ثابت کردیم و نشان دادیم جمهوری اسلامی به کسی دروغ نمی‌گوید و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز صراحتاً اعلام کرد که در ایران مرکز مخفی برای غنی‌سازی اورانیوم وجود ندارد و مواد هسته‌ای ایران در مسیر نظامی انحرافی نداشته است و پرونده گذشته ایران به طور کامل بسته است.


رئیس‌‌جمهوری گفت: مذاکرات هسته‌ای ایران نشان داد که با منطق و استدلال می‌توان دنیای امروز را به راه حق و مسیر درست کشاند و مشکلات عظیم و پیچیده را با مذاکره حل و فصل کرد.


روحانی افزود: از مدل برجام می توان برای حل سایر مشکلات و اختلافات جهان بهره برد.


رئیس‌‌جمهوری تصریح کرد: هیچ کس تصور نکند که گروه‌های تروریستی به نفع کسی یا کشوری خواهد بود و کسی فکر نکند که اگر با رهبر کشوری مخالف است با استفاده از ترویج خشونت و بمب و موشک می‌تواند آن را تغییر دهد، آینده ملت‌ها به دست مردم آن کشور است و با بمب و موشک نمی‌توان برای آینده یک ملت تصمیم گرفت. همه باید در برابر قدرت ملت‌ها سر تعظیم فرود بیاورند.


روحانی تأکید کرد: مگر می‌شود در کشوری مرکز حکومت را تضعیف کرده و همزمان مدعی مبارزه با تروریسم بود؟


رئیس‌‌جمهوری در ادامه با تأکید بر اینکه «فریاد جهان اسلام باید فریاد پایان خشونت و آغاز همکاری و کمک به یکدیگر باشد»، خاطرنشان کرد: اگر می‌خواهیم به ندای پیامبر اسلام پاسخ بگوییم همه باید درحد توان خود فریاد وحدت و معرفی اسلام رحمانی و سیره پیامبر را برای جهانیان به صدا درآوریم و دست به دست هم برای آینده روشن دنیای اسلام متحد شویم.


روحانی ادامه داد: ما باید قبل از دیگران تجربه‌های علمی‌مان را به یکدیگر منتقل کنیم و روابط اقتصادی را بین خودمان گسترش داده و بیش از دیگران به فکر فقرای جهان اسلام باشیم تا به این طریق چهره واقعی اسلام را در عمل و زبان معرفی کنیم. این کار اگر چه دشوار است اما هم شدنی است و هم به عنوان وظیفه بر عهده ماست.


رئیس‌‌جمهوری با بیان این‌که «امام راحل ما را دعوت به وحدت کرد و این هفته را به نام هفته وحدت نامگذاری کرد»، اظهار کرد: این هفته ایامی است که می‌تواند همه فرق و مذاهب را تحت نام پیامبر گرامی اسلام به هم نزدیک کند و مقام معظم رهبری نیز بر وحدت ونزدیکی دنیای اسلام تأکید بسیاری دارند. اساساً ما نباید تنها این هفته را هفته وحدت بدانیم بلکه همه روزها و ماه‌های ما باید اختصاص به وحدت داشته باشند چرا که با وحدت ماست که دشمنان اسلام از دستیابی به اهدافشان باز می‌مانند و با وحدت است که ما می‌توانیم امت واحده اسلامی بسازیم.


رئیس‌جمهوری در پایان سخنانش از چندین جلد کتاب در موضوع وحدت اسلامی و مقالات ارائه شده در کنفرانس‌های اسلامی که از سوی مجمع تقریب مذاهب به زیور طبع آراسته شده بود، رونمایی کرد.



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب