نشر رویکردهای نوین حوزههای برنامهریزی و طراحی شهری و معماری
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا، جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی در سال ۱۴۰۰ به ایستگاه هشتم خود رسید و از آنجایی که حوزه علمی، پژوهشی و فناوری برای این دانشگاه از اهمیتی خاص و ویژه برخوردار بوده و تاکنون هفت دوره از این جشنواره به مناسبت هفته پژوهش و فناوری برگزار شده است، برگزاری هشتمین دوره بهدلیل شرایط کرونایی کشور بهتعویق افتاد و تصمیم گرفته شد هفتم اردیبهشت جاری بهصورت مجازی و حضوری محدود از برگزیدگان برگزار شود تا تداخلی با دوره نهم هم نداشته باشد.
در هشتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی ۲۲ استان و ۳۹ واحد دانشگاهی (استانهای تهران، اصفهان و آذربایجانشرقی با بیشترین برگزیده) حضور پیدا کردند و پراکندگی خوبی میان برگزیدگان صورت گرفت و ۷۲۰ اثر به جشنواره ارسال شد؛ البته با حوزههای بررسیشده توسط سازمان مرکزی مانند مراکز تحقیقاتی، مراکز رشد، سراهای نوآوری، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، مدارس سما و... مجموع آثار و زیرساختها بهحدود هزار و ۹۰۰ رسید و از هفت پژوهشگر برتر و یک فناور برتر دعوت شد تا به نمایندگی از طرف دیگر برگزیدگان در مراسم اختتامیه و تجلیل حضور پیدا کنند.
جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان و مراسم تجلیل از برگزیدگان این جشنواره در دوره هشتم با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، اعضای هیئت رئیسه و مدیران دانشگاه عصر ۷ اردیبهشت جاری بهصورت مجازی در سالن شهید مطهری سازمان مرکزی دانشگاه برگزار شد و با معرفی برگزیدگان برتر به کار خود پایان داد.
کیانوش ذاکر حقیقی عضو هیئت علمی گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان در بخش مجله برتر با فصلنامه «مطالعات محیطی هفتحصار» در جمع برگزیدگان هشتمین دوره جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفت و از وی تجلیل شد.
ذاکر حقیقی دارای مدرک دکتری شهرسازی از واحد علوم و تحقیقات و عضو هیئت علمی گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، برگزیده هفدهمین جشنواره پژوهشگران برتر کشوری بهعنوان پژوهشگر برتر حوزه هنر و معماری نیز انتخاب شده است.
او انتشار ۱۲ عنوان مقاله «ISI»، تألیف و ترجمه هفت عنوان کتاب، ۵۰ عنوان مقاله علمی ـ پژوهشی، اجرای چهار عنوان طرح پژوهشی و هدایت بیش از ۱۰۰ پایاننامه کارشناسی ارشد را در کارنامه علمی خود دارد.
مدیریت گروه برنامهریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان به مدت سه سال، عنوان مقاله برتر گروه آموزشی هنر و معماری در سومین جشنواره فرهیختگان، پژوهشگر برتر در پنجمین جشنواره فرهیختگان و پژوهشگر برتر توسط ستاد ملی هفته پژوهش استان همدان در چهار دوره متوالی از دیگر افتخارات این پژوهشگر نمونه است.
ذاکر حقیقی از سال ۱۳۹۳ عضو کمیته شهرسازی و معماری شورای پژوهشی مرکز مطالعات و پژوهشهای شورای اسلامی شهر همدان است.
خبرنگار خبرگزاری آنا به مناسبت برتری ذاکر حقیقی در بخش مجله هشتمین دوره جشنواره فرهیختگان با وی گفتوگو کرده است که مشروح آن در پی میآید:
آنا: دلایل انتخاب جنابعالی به عنوان پژوهشگر برتر در حوزه مجله جشنواره فرهیختگان براساس چه شاخصها و مؤلفههایی بوده است؟
ذاکر حقیقی: فصلنامه مطالعات محیط هفتحصار از پاییز سال ۱۳۹۱ تاکنون منتشر شده و سال گذشته با کسب امتیازات لازم توانست وارد فهرست نشریات مورد تأیید علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار بگیرد. در واقع، این دستاورد حاصل یک کار جمعی (ماجدی سردبیر فصلنامه، عباس فخرایی مدیر اجرایی فصلنامه و اعضای هیئت تحریریه و پشتیبانی مدیران دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان در معاونت پژوهش و فناوری) بوده است.
استمرار در ایجاد یک فرآیند داوری باکیفیت و بهموقع و انتشار بهموقع فصلنامه ازجمله شاخصهای مهم کسب این عنوان برای فصلنامه بوده است.
آنا: چه شاخصهایی موجب موفقیت شما در عرصه پژوهش و انتخاب مجله برتر در جشنواره شد؟
ذاکر حقیقی: حقیقت آن است که چاپ مقالات با یک سطح استاندارد خاص کار پیچیده و دشواری است که فصلنامه در هشت سال گذشته تا حدود زیادی توانسته ثبات لازم را در آن به دست آورد و سپس پس از کسب ثبات لازم بهتدریج فرآیند ارتقای استاندارد نیز صورت گرفته است؛بنابراین پیگیری و استمرار شرط لازم برای موفقیت هر فصلنامهای است و در پی آن موضوع تعهد به دستیابی به کیفیت موردنظر به عنوان شاخص بعدی مطرح میشود.
موانع پیش روی پژوهشگران در فعالیتهای پژوهشی
مشخصاً وجود کار تیمی و کسب نظر داوران و هیئت تحریریه در این زمینه کمک چشمگیری به ادامه مسیر مستمر فصلنامه داشته است.
آنا: درباره مجله مطالعات محیطی هفتحصار و کارکرد آن توضیح دهید.
ذاکر حقیقی: فصلنامه مجله «مطالعات محیطی هفتحصار» با هدف نشر نظریهها، دستاوردهای عملیاتی و رویکردهای نوین مطرح در محورهای مختلف مرتبط با حوزههای برنامهریزی و طراحی شهری و معماری در بافتهای متنوع و مختلف شهری و سایر موضوعات تحقیقاتی مرتبط با محیط مصنوع و با تأکید ویژه بر موضوعات مرتبط با کلانشهرها و شهرهای بزرگ منتشر میشود.
آنا: موانع پیش روی پژوهشگران در فعالیتهای پژوهشی را چه میدانید؟
ذاکر حقیقی: متأسفانه وجوه اقتصادی زندگی فردی و جمعی چنان تحت فشار قرار گرفته که همه چیز با اولویت اقتصادی دیده میشود؛ بنابراین فقط زمانی پژوهش معنادار میشود که از نظر اقتصادی قابل توجیه باشد. این موضوع سبب میشود که محققان بر مبنای اقتضای اقتصادی عمل کنند و نه براساس آن حوزه مورد علاقه خودشان و همین امر بزرگترین مانع مقابل ذهن پرسشگر یک پژوهشگر است. قطعاً موانع بیرونی هم وجود دارند؛ اما عبور از موانع ذهنی و درونی پیچیدهتر و دشوارتر است.
آنا: آیا ایران در حوزه پژوهش و فناوری جایگاه مناسبی دارد؟ بایدها و نبایدهای این حوزه چیست؟
ذاکر حقیقی: پاسخ به این پرسش برای من مشکل است. دسترسی به اطلاعات همهجانبه در این زمینه لازم است و فقط با انتشار مقالات در مجلات خارجی نمیتوان قضاوت کرد که عملکرد پژوهشی کشور مناسب است یا خیر؛ اما به وضوح میتوان گفت که حرکت رو به جلو با وجود تمام مشکلات و موانع همچنان با قدرت ادامه دارد و موفق نیز خواهد بود.
مثال بارز وضعیت حوزه پژوهش در ایران در شرایط فعلی، ورود ایران به عرصه بسیار محدود تولیدکنندگان واکسن کروناست. ایران جزء معدود کشورهایی در دنیاست که توان و جسارت لازم برای ورود به این عرصه را داشته و این امر نشاندهنده ظرفیت بالای پژوهش در کشور است.
آنا: آیا در عرصه پژوهش جایگاه خوبی در سطح بینالمللی و منطقهای به دست آوردهایم؟
ذاکر حقیقی: بنیانهای فرهنگی ـ اجتماعی حرکت به سمت سطوح اول پژوهش در جهان برای ایران فراهم است و در صورت رفع مشکلات اقتصادی میتوان انتظار داشت محققان ایرانی به جایگاهی بسیار والاتر دست پیدا کنند.
آنا: توصیههای شما برای موفقیت جوانان، دانشجویان و پژوهشگران چیست؟
ذاکر حقیقی: دو اصل موفقیت از نظر من چنین است: نخست اینکه موفقیت ماحصل یک تلاش کوتاهمدت و پرفشار نیست؛ بلکه موفقیت ماحصل امید، استمرار و کوشش است، دوم آنکه، هرچه بکاریم درو میکنیم و کسی نمیتواند انتظار داشته باشد که دانه جو بکارد و گندم درو کند. اگر کار باکیفیت انجام دهیم نتیجه آن حاصل خواهد شد.
این جملات را هر فردی باید بارها و بارها برای خود تعریف و بازتعریف کند و بر آنها ثابت قدم باقی بماند.
انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/
انتهای پیام/