دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 فروردين 1400 - 12:49
ربیعی در نشست خبری:

هیچ مذاکره‌ای بین ایران و آمریکا در وین انجام نمی‌شود/ ترخیص اولین محموله واکسن کواکس در تهران

سخنگوی دولت با بیان اینکه نشست وین فرصتی برای تبادل نظر طرف‌ها برای بازگشت به تعهدات برجام است، گفت: هیچ مذاکره‌ای بین نمایندگان ایران و آمریکا صورت نخواهد گرفت.
کد خبر : 573024
ربیعی

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، علی ربیعی سخنگوی دولت صبح امروز (سه‌شنبه) در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به مذاکرات مربوط به احیای برجام گفت: در تداوم همان کشاکش، امروز سه‌شنبه شاهد فصل تازه‌ای از روند شکست زورگویی و تجدید حیات برجام هستیم. همان‌طور که در اوج قلدری‌ها و فشارهای رژیم ترامپ پیش‌بینی می‌کردیم، سرانجام آمریکا با ناامید شدن از مسیر اشتباه گذشته، اعتراف می‌کند که فشار حداکثری شکست‌خورده و چاره‌ای جز احیای برجام و بازگشت همه طرف‌ها به تعهداتشان وجود ندارد.


ربیعی گفت: این موفقیت هرگز به دست نمی‌آمد، اگر خویشتن‌داری ما در برابر تحریک احساسات ملی از طرف جنگ‌افروزان نبود و اگر با وجود همه فشارهای خارجی و داخلی برای خروج از برجام و مقابله‌به‌مثل در برابر رژیم ترامپ نمی‌ایستادیم و اگر مردم ما این رنج شدید و ناجوانمردانه را تحمل نمی‌کردند و اگر رهبری معظم با درایت در صف مقدم حفظ برجام و اصرار بر حق قانونی ایران در مقابله با این ظلم بی‌نظیر نایستاده بود.


ما در سرآغاز فرآیند احیای برجام هستیم


وی تأکید کرد: البته ما در سرآغاز فرایند احیای برجام هستیم و امروز هم با اطمینان می‌گوییم که در آینده‌ای بسیار نزدیک دولت آمریکا راهی به‌جز خاتمه دادن به رفتارهای قانون‌شکن ندارد.


سخنگوی دولت با بیان اینکه تحریم‌های یک‌جانبه و ناقض توافق و مقررات بین‌المللی به پایان خواهد رسید، گفت: نشست وین که امروز انجام خواهد شد، فرصتی برای تبادل نظرات همه طرف‌ها درباره نحوه و زمان‌بندی بازگشت به تعهدات در برجام است.


هیچ مذاکره‌ای میان نمایندگان ایران و آمریکا شکل نخواهد گرفت


ربیعی تأکید کرد: موضع اصولی ما کاملاً روشن است و توسط مذاکره‌کنندگان ما نیز تکرار خواهد شد. همان‌طور که بارها گفته‌شده، هیچ مذاکره‌ای میان نمایندگان ایران و آمریکا شکل نخواهد گرفت.


وی ادامه داد: اما آماده رساندن این پیام به اعضای برجام هستیم که در صورت لغو تحریم‌ها و اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ جمهوری اسلامی ایران هم به‌طور متقابل آماده است که بعد از راستی آزمایی انجام تعهدات طرف‌های دیگر در کوتاه‌ترین زمان ممکن به انجام همه تعهدات خود بازگردد.


سخنگوی دولت تصریح کرد: در حال حاضر به نتایج این نشست خوش‌بین یا بدبین نیستیم اما اطمینان داریم که در مسیر درستی قدم گذاشته‌ایم و درصورتی‌که اراده، جدیت  و صداقت آمریکا به اثبات برسد، می‌تواند نشانه خوبی برای آینده‌ای بهتر برای این توافق و در نهایت اجرای کامل آن در هفته‌های پیش رو باشد.


ربیعی با اشاره به‌روز ملی فناوری هسته‌ای گفت: جمعه روز ملی فناوری هسته‌ای است. طی دهه‌های گذشته، جمهوری اسلامی ایران در راستای یک نگاه بلندمدت به منابع انرژی و توسعه اقتصادی کشور، توجه به تولید انرژی هسته‌ای را در دستور کار خود قرار داد.


وی تأکید کرد: در طول این مدت و در سایه زحمات و تلاش‌های صدها دانشمند ایرانی که با وجود همه سختی‌ها از پا ننشستند، امروز نه‌تنها در زمینه توسعه تکنولوژی هسته‌ای با هدف تولید انرژی و بهره‌برداری انسانی و صلح‌آمیز از آن در حوزه‌های مختلف از جمله پزشکی، ایران از جهان عقب نمانده بلکه در میان معدود کشورها پیشرفته در این حوزه قرار دارد.


سخنگوی دولت تصریح کرد: با روشن شدن ابعاد پیشرفت علمی ما، دشمن صهیونیستی، نه‌تنها امنیتی سازی انرژی هسته‌ای را از راه جعل اخبار و روایت سازی‌های دروغین و با کمک لابی‌های صهیونیستی خود در دستور کار قرار داد بلکه تا همین امروز با ترفندهای خرابکاری و ترور که نتیجه آن شهادت شماری از بهترین دانشمندان هسته‌ای ما بود، لحظه‌ای برای متوقف کردن و به عقب راندن پیشرفت‌های ملت ما کوتاهی نکرده است.


ربیعی گفت: ما برای محافظت در برابر این ویرانگری شیطانی که صدماتی به کشور ما وارد کرد دو گام بزرگ را برداشتیم.


وی افزود: اولین گام بلند فتوای بی رهبر معظم انقلاب بود که با نگاهی جدید به تولید انرژی هسته‌ای بدون آثار زیان‌بار و غیرانسانی آن، پیامی روشن و بی‌شائبه پیرامون ضمانت صلح‌آمیز بودن و صلح‌آمیز باقی ماندن فعالیت‌های هسته‌ای ما به جامعه بین‌المللی رساند.


سخنگوی دولت تأکید کرد: دومین گام، انعقاد توافق برجام بود که بر اساس آن جمهوری اسلامی ایران برخلاف القائات جنگ افروزان به‌صراحت اعلام کرده هیچ فعالیت پنهانی نداشته و تمام تلاش‌های آن در جهت صلح‌آمیز و خدمت به جامعه چه از نظر اقتصادی و زیست‌محیطی و حتی سلامت و مواردی از این قبیل را دارد.


ربیعی گفت: برجام یک گام بلندی برای به رسمیت شناساندن حق مدنی شهروندان ایرانی در جهان هست و همین موضوع بود که دستگاه پروگاندای طرفداران نظامی و امنیتی کردن جعلی برنامه‌های هسته‌ای ایران را به هراس انداخت.


وی ادامه داد: این دو گام در کنار هم پروژه جعلی امنیتی سازی از برنامه‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را ناکام گذاشت، هرچند که شرارت شرورترین رژیم جهان و همراهان انگشت‌شمار آن را عصبانی‌تر از قبل کرده است.


سخنگوی دولت گفت: اکنون کشاکشی دوسویه میان فعالیت هسته‌ای به‌مثابه یک حق مدنی از یک‌طرف و تلاش برای نظامی و امنیتی بازنمایاندن آن از طرف دیگر جریان دارد.


ربیعی خاطرنشان کرد: دولت‌های یازدهم و دوازدهم به‌رغم همه ناملایمات در اثبات فعالیت‌های قانونی هسته‌ای به‌منزله حق مدنی مردم ایران نه‌تنها کوتاه نیامده بلکه به موفقیت‌های بزرگی دست‌یافته است.


وی افزود: اتفاقاً رئیس‌جمهور با برخورداری از تجربه‌ای دیرین، از جمله شخصیت‌هایی است که در این زمینه مسئله گسترش و نوآوری در زمینه انرژی هسته‌ای را در طول عمر کاری خود دنبال کرده و هم امنیتی زدایی علیه این حق مدنی را با هم به‌پیش برده است.


سخنگوی دولت تأکید کرد: در سایه این تلاش‌ها، با هدایت مقام معظم رهبری و ایستادگی مردم در اصرار به داشتن این حق طبیعی، اجازه ندادیم که پروژه جعلی امنیتی کردن و نظامی نمایاندن صنعت هسته‌ای موفق شود.


ربیعی تأکید کرد: امروز من اعلام می‌کنم بنابر گزارش سازمان انرژی اتمی، ما همواره در جهت گسترش صلح‌آمیز فعالیت‌های هسته‌ای بوده‌ایم و برخلاف تصور بدخواهان ایران و نیز معتقدان بی‌اطلاع در داخل، امروز نه‌تنها از ظرفیت‌های تکنولوژیکی ما کاسته نشده است بلکه گام‌های بلندتری در گسترش فعالیت با اطمینان بخشی از صلح‌آمیز بودن را برداشته‌ایم.


وی گفت: تاکنون ۶ زنجیره کامل IR۲M در نطنز، دو زنجیره کامل IR۴ و یک زنجیره کامل IR۶ نصب‌شده است. ظرفیت SWU (سو) نصب‌شده در حال حاضر ۱۶۵۰۰ SWU است و درحالی که حداکثر SWU تولیدی قبل از برجام ۱۳۰۰۰ SWU بود.


ربیعی به‌روز سلامتی و روز جهانی بهداشت اشاره کرد و گفت: ۱۹ فروردین روز جهانی بهداشت و روز سلامتی است. بزرگداشت این روز، در دومین سال با همه‌گیری ویروس کرونا در جهان،‌ توأم شده است. جهان از شوک اولیه و بحران ناشی از کووید ۱۹ عبور کرده است اما واقعیت این است که ما در جهان امروز در کنار بی‌عدالتی‌های گوناگون، با یک بی‌عدالتی دیگر در امر سلامت نیز مواجه هستیم.


وی افزود: نابرابری در امر سلامت در مقیاس جهانی یک واقعیت است. امروز شاهد یک شکاف جدید در حوزه سلامت در عرصه جهانی هستیم. البته در مورد ایران تحریم‌های موجود هم یک بُعد مضاعف به این ماجرا در ایران بخشیده است.


سخنگوی دولت گفت: دسترسی ایران به دارایی‌های خود با مانع سازی‌های آمریکایی مواجه شده اما این فقط یک مسئله اقتصادی نیست. همان‌طور که من جلسه سخنگویی هفته پیش در همین تریبون توضیح دادم، مشخصاً برخی از بزرگ‌ترین شرکت‌های جهانی توزیع واکسن کرونا، از ارائه واکسن به ایران منع شده‌اند. این غیر از ارعاب‌گری‌های غیرمستقیم آمریکاست که دسترسی ایران به‌نظام مالی جهانی را محدود کرده است.


سخنگوی دولت گفت: یکی از برنامه‌های دولت از سال ۱۳۹۲ میل به یک جهش در ارائه خدمات سلامت و گسترش شبکه‌های بهداشت بود. در کنار آن، اولویت دادن پیشگیری بر درمان و پایین آوردن خروج پول از جیب مردم برای درمان و در دسترس‌پذیر نمودن درمان و ارائه آن به مردم در اسرع وقت، در کنار گسترش بیمه همگانی جزو برنامه‌های مهم دولت در حوزه سلامت بود که به‌رغم مشکلات و محدودیت‌های متعدد، خوشبختانه این امر محقق شده است.


ربیعی افزود: امروز می‌توانیم اعلام کنیم هر ایرانی که بخواهد می‌تواند صاحب دفترچه بیمه و برخوردار از مزایای آن بشود و امر درمان برای دهک‌های نیازمند نیز به‌طور کاملاً رایگان صورت می‌گیرد.


وی ادامه داد: ما خوشحالیم که حدود ۱۲ میلیون ایرانی فاقد هرگونه دفترچه بیمه، امروزه از بیمه درمان برخوردارند و اکنون نیز خوشبختانه نظام درمانی به سمت الکترونیکی شدن درحال‌توسعه است.


سخنگوی دولت تصریح کرد: در زمینه مبارزه با کرونا هم از دنیا عقب نماندیم. ما در شرایطی مبارزه با ویروس کرونا را آغاز کردیم که در مقایسه با سایر کشورهای جهان از هیچ فرصت برابری برخوردار نبودیم. ما در یک جهان نابرابر به مصاف با کووید ۱۹ رفتیم و امروز با توجه به همه محدودیت‌ها و مشکلات، عملکرد قابل قبولی در این زمینه داشته‌ایم.


ربیعی گفت: کادر درمان کشور ما فداکارتر از هر کشور دیگری، در میدان نبرد با کرونا ظاهر شد. در تأمین لوازم بهداشتی از ماسک گرفته تا تجهیزات درمانی، به حد خودکفایی و حتی صادرات رسیدیم.


اولین محموله واکسن کواکس به تهران رسیده است


وی بابیان اینکه در تولید واکسن کرونا هم جزو چند کشور جهان هستیم که به دانش آن دست‌یافته‌ایم، گفت: هر چند موانع تحریمی نگذاشتند تا سرعتمان در خرید واکسن و انجام فرایند واکسیناسیون طبق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده پیش برود. با این حال خدا را شکر می‌کنیم و خوشحالیم که امروز ۸۰ درصد کادر درمان کشورمان به‌رغم همه محدودیت‌ها واکسینه شده‌اند و واکسیناسیون کرونا برای سایر افراد جامعه و گروه‌های پرخطر نیز بر اساس پروتکل‌های ارائه‌شده وزارت بهداشت، مرحله‌به‌مرحله در حال انجام‌شدن است.


سخنگوی دولت گفت: در جدیدترین تحول، اولین محموله واکسن تهیه‌شده از سازوکار کوواکس به تهران رسیده است و این روند با سرعت ادامه خواهد داشت.


هیچ طرح گام‌به‌گامی در برجام را نمی‌پذیریم


ربیعی در پاسخ به سؤالی در رابطه با دستور کار نشست وین بیان کرد: دستور کار این جلسه، رفع تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران و چگونگی اجرای تعهدات طرف‌های مقابل است. این موضوع کمیسیون مشترک این دفعه بوده است.


وی افزود: در نشست روز جمعه بحث جدی مطرح شد و در نشست پیش رو معلوم‌ می‌شود آیا ۱+۴ می‌تواند موارد مورد نظر ایران را تأمین کند یا خیر و آن‌وقت می‌توانیم مسیر روشن‌تری را داشته باشیم.
 
سخنگوی دولت با تأکید بر اینکه هیچ طرح گامی به گامی هیچ‌وقت از سوی ایران مطرح نبوده و ایران هم هیچ طرح گامی به گامی را نپذیرفته است، گفت: آنچه ایران انجام خواهد داد در چارچوب اعلامیه قبلی است یعنی برداشتن همه تحریم‌های ایالات‌متحده و همه تحریم‌هایی که بعد از روی کار آمدن ترامپ بر ضد مردم ایران اعمال‌شده یا مجدداً اعمال‌شده یا تیتر آن‌ها عوض‌شده و زیر تیتر دیگری قرارگرفته‌اند و همه این‌ها باید برداشته شود و این منطق روشنی است و این‌ها هم باید راستی آزمایی شود. این‌طوری نیست که فقط اعلام برداشته شدن مطرح شود.


ربیعی اضافه کرد: در کمیسیون مشترک روز جمعه موضع ایران کاملاً تبیین شد. استقبال می‌کنیم از اینکه آمریکا مسیر غلط گذشته را اصلاح کند و به مسیر درست برگردد.


وی با بیان اینکه گفتگوی مستقیم یا غیرمستقیمی با هیچ طرفی از آمریکا در وین و در هیچ جای دیگری صورت نگرفته و نخواهد گرفت، گفت: مسیری که آمریکا باید طی کند و تحریم‌های جامعی که باید بردارد در اختیار ۱+۴ قرار می‌دهیم.


مقدمات تنظیم سند ایران و چین از سال ۹۲ آغاز شد


ربیعی در پاسخ با سؤالی در خصوص اظهارات اخیر مصطفی میرسلیم  که در آن ادعاشده دولت چین به دلیل اینکه تحرکی از سوی دولت برای انعقاد قرارداد راهبردی ندیده عملاً آن را دور زده است، بیان کرد: برخی افراد به دلیل بی‌اطلاعی از سوابق و روند تصمیم‌گیری، نظرات و برداشت‌های شخصی خود را ارائه می‌کنند که اظهارات بر اساس همان برداشت صورت می‌گیرد.


وی افزود: البته این بدیهی است که مقام معظم رهبری خطوط کلی سیاست‌ها را روشن می‌کنند و جز قوه مجریه و وزارت خارجه نیز به‌عنوان بازوی اجرایی برای عملی کردن آن رهنمودها اقدام می‌کنند.


سخنگوی دولت عنوان کرد: نکته دوم همان‌گونه که ذکر شد به لحاظ اهمیت استراتژی توسعه روابط با کشورهای مؤثر در آینده اقتصاد و سیاست در جهان و با یک تحلیل درازمدت نگر وزارت امور خارجه طراحی ایجاد روابط استراتژیک را در دستور کار خود قرارداد، این امر حتی در مورد کشورهای منطقه هم صادق بود.


ربیعی افزود: از سال ۹۲ مذاکراتی بین ایران و چین برای مقدمات این سند آغازشده بود. در سفر رئیس‌جمهور چین به ایران در ۳ بهمن ۹۴ مقدمات این سند راهبردی موردبحث و بررسی قرار گرفت و به‌موجب پیشنهاد طرف ایرانی به‌منظور تنظیم روابط بلندمدت در بازه زمانی ۲۵ ساله در حین این سفر طرفین در بیانیه منتشرشده آمادگی خود را برای رایزنی و مذاکره جهت انعقاد سند اعلام کردند و سپس رهبری معظم نیز این روابط را کاملاً درست و حکمت‌آمیز دانستند.


وی خاطرنشان کرد: در ۲ اسفند ۹۷ رئیس وقت مجلس شورای اسلامی در سفر رسمی به چین به‌مانند همه سفرها، مجموعه برنامه‌ها و تفاهم‌نامه‌ها را دنبال می‌کند این موضوع را هم مطرح کردند و از نهایی شدن پیش‌نویس در آینده نزدیک خبر دادند.


سخنگوی دولت تصریح کرد: نهایتاً پس از یک‌بار تبادل‌نظر در ۳ شهریور ۹۸ وزیر امور خارجه ایران پیش‌نویس برنامه راهبردی را طرف چینی ارائه داد. طرف چینی هم در فروردین ۹۹ نظرات خود را به ایران اعلام کرد و خرداد ۹۹ متن تفاهم شده در دولت به تصویب رسید و نهایتاً با ملاقات و مذاکرات طرفین در ۷ فروردین ۱۴۰۰ سند امضا شد.


ربیعی تأکید کرد: با توجه به اهمیت کشور چین به‌عنوان یک کشور آسیایی و نیز نگاه ایران به تحولات آتی جهان و شکل‌گیری منظومه‌های قدرت جدید و نیز با توجه به رابطه خوب رئیس سابق مجلس شورای اسلامی با دولت و تمایل دو رئیس‌جمهور به داشتن نماینده ویژه برای پیگیری، با آقای لاریجانی برای پیگیری شد و ایشان نیز پذیرفتند و رهبری معظم هم این امر را تائید کردند.


وی اضافه کرد: لازم به یادآوری است حتی در کنار مذاکرات شانگهای در پی سؤال رئیس‌جمهور چین، مجدداً رئیس‌جمهور ما بر حضور آقای لاریجانی تأکید کردند. معمولاً در دولت کمیسیون‌های مشترک به وزرا یا سایر افراد واگذار می‌شود. ولی همگی آن‌ها در چارچوب سیاست‌های وزارت خارجه حرکت می‌کنند.


سخنگوی دولت گفت: قطعاً در مورد چین به لحاظ اهمیت آن در یک هوشمندی سیاسی برای به‌کارگیری از همه ظرفیت‌های نظام آقای لاریجانی انتخاب شدند تا این سند راهبردی را دنبال کنند. این می‌تواند یک الگوی خوب در مسائل مهم برای بهره‌گیری از ظرفیت‌های نظام باشد.


ربیعی اظهار کرد: این روزها برخی مطالب مطرح می‌شود که من نه فایده آن را می فهم و نه منشأ آن قابل‌درک است این چه فایده‌ای برای کشور دارد که عده‌ای هر روز یک دوگانه راه می‌اندازند که دولت به دنبال برجام است و نگاهی به شرق ندارد. این از طرف رسانه‌های خارجی قابل‌درک است ولی تکرارش در داخل، جفای به جامعه است.


وی افزود: این ادعا که دولت چین چون از سوی دولت تحرکی برای انعقاد قرارداد راهبردی ندید عملاً دولت را دور زده و با شخص رهبری معظم وارد مذاکره شد یک ادعای بی‌اساس و فاقد صحت و اساس وهن نظام سیاسی ماست. اصلاً نمی‌اندیشند وقتی طرف‌های خارجی این حرف‌ها را بشوند راجع به ما چگونه فکر می‌کنند!


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب