۳ مأموریت مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند و علوم شناختی
دانیال صابرسمیعی در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا در تشریح برنامهها و مأموریتهای مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند و علوم شناختی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین اظهار کرد: از همان ابتدای آغاز فعالیت این مرکز سه مأموریت برای آن تعریف شد که یکی از آنها محقق شده و دو مورد دیگر در دست اقدام است.
این مسئول ادامه داد: نخستین مأموریت مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند و علوم شناختی تبدیل مرکز به یکی از قطبهای حوزه فناوری واسط مغز-رایانه بود که در همان دو سال نخست فعالیت توانست با تولید چند مدل دستگاه نوروفیدبک و روبات کنترلشونده از طریق مغز سطوح مختلف فناوری، واسط مغز-رایانه را تولید یا پیادهسازی کند.
وی افزود: مأموریت بعدی مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند و علوم شناختی، ایجاد رشته مدیریت شناختی بود که این موضوع از همان زمان راهاندازی در دستور کار قرار گرفت و اکنون مطالعات پایه و اقدامات ترویجی برای تولید محتوا و راهاندازی رشته با همکاری گروه مدیریت شناختی مؤسسه آموزش عالی علوم شناختی در دست اقدام است. مأموریت سوم مرکز توسعه سامانههای دادهکاوی و محاسبات اجتماعی بوده که چند سامانه پیادهسازی شدهاند؛ اما هنوز به بهرهبرداری نرسیدهاند.
بیش از ۱۰ عنوان پایاننامه و ۳۰ عنوان مقاله در زمینههای میانرشتهای علوم شناختی در مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند و علوم شناختی واحد قزوین تدوین و انتشار یافتهاند.
رئیس مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند و علوم شناختی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین درباره چگونگی راهاندازی این مرکز به آنا گفت: فعالیت در حوزه علوم و فناوریهای شناختی از سال ۹۲ در قالب آزمایشگاه علوم شناختی در واحد قزوین و در مرکز فناوری و نوآوری سینتک زیر نظر محمدباقر منهاج رئیس دانشکده برق و الکترونیک این واحد دانشگاهی آغاز شد و سال ۹۴ سرپرستی این آزمایشگاه به بنده سپرده شد. سال ۱۳۹۵ این آزمایشگاه موفق به کسب مجوز مرکز تحقیقات از سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی شد و در قالب «مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند و علوم شناختی» به فعالیت پرداخت.
صابرسمیعی عنوان کرد: از دلایل اصلی راهاندازی این مرکز، ظرفیتهای موجود و دانشکدههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین بود که با رویکرد میانرشتهای تمایل به تجاریسازی دستاوردهای حوزههای مرتبط مانند مهندسی پزشکی، روباتیک شناختی، دادهکاوی، هوش مصنوعی، واسطهای مغز-رایانه و بازاریابی عصبی و رهبری عصبی داشتند. پیشتازی این واحد دانشگاهی در کشور در حوزههای هوش مصنوعی، روباتیک و بازاریابی عصبی از مزیتهایی بود که برای تقویت آنها باید این مرکز تحقیقاتی تخصصی ایجاد میشد؛ بنابراین مرکز فعالیت خود را در این زمینهها آغاز کرد.
دستاوردهای مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند و علوم شناختی
وی درباره دستاوردهای مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند و علوم شناختی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین مطرح کرد: تاکنون چند واسط مغز-رایانه در این مرکز تولیدشده که یکی از آنها بهعنوان نخستین دستگاههای نوروفیدبک ساخت ایران در موزه ملی مغز و شناخت برای نمایش قرار گرفت.
رئیس مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند و علوم شناختی با بیان اینکه بیش از ۱۰ عنوان پایاننامه و ۳۰ عنوان مقاله در زمینههای میانرشتهای علوم شناختی در این مرکز تدوین و انتشار یافتهاند، عنوان کرد: این مرکز با پژوهشکده علوم شناختی کشور- که اکنون به مؤسسه آموزش عالی علوم شناختی تبدیل شده- و ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی همکاری دارد.
صابرسمیعی درباره نقش پایاننامههای دانشجویی در مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند و علوم شناختی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین توضیح داد: حوزه علوم شناختی حوزه میانرشتهای ویژهای بوده که فعالیت استادان و پژوهشگران در کشور در این حوزه بسیار محدود و انگشتشمار است. این مرکز تلاش کرده تا با رویدادهای ترویجی، جلسات و سمینارهای تخصصی مطالعات میانرشتهای این حوزه را بین دانشکدههای مختلف ترویج کند و تاکنون بیش از ۱۰ پایاننامه میانرشتهای در این زمینه در صندوق نگارش شده که در مقایسه با تعداد پایاننامههای منتشر شده در حوزههایی مانند واسط مغز-رایانه، بازاریابی عصبی و رهبری عصبی این تعداد با تعداد کل پایاننامههای کار شده در این حوزه در کشور تقریباً برابر است.
وی درباره ادامه فعالیت مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند و علوم شناختی تشریح کرد: این مرکز، مرکزی استراتژیک برای دانشگاه آزاد اسلامی است و جایگاه علمی آن را در زمینههای پیشران فناوری کشور تقویت میکند و تاکنون توانسته دستاوردهای علمی چشمگیری داشته باشد. نگاه دانشگاه آزاد اسلامی به مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند با دیگر مراکز تحقیقاتی متفاوت بوده و بهجای توجه صرف به درآمد مالی به جایگاه علمی این مرکز برای بومیسازی دانش و برندسازی برای دانشگاه توجه کرده؛ بنابراین پیشبینی میکنیم مجوز این مرکز در صورت فعالیت مانند سالهای گذشته و دستاوردهای علمی قابل قبول دوباره تمدید شود.
این مسئول یادآور شد: حجم پروژههای در حال اجرا و امکانات مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند و علوم شناختی، چشمپوشی از جایگاه تأثیرگذار آن در اکوسیستم فناوری دانشگاه آزاد اسلامی قزوین و کشور را غیرممکن میکند.
انتهای پیام/۴۱۲۱/4062/
انتهای پیام/