هدفمند شدن پایاننامهها در دانشگاه آزاد اسلامی
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و کنکور گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، امروزه مسئلهمحوری به عنوان یکی از دغدغههای اصلی دانشگاهها مطرح میشود دانشگاه آزاد اسلامی نیز بهعنوان بزرگترین دانشگاه خصوصی کشور این موضوع را در دستور کار قرار داده و در این مسیر برنامه پژوهش اثربخش یکپارچه شبکهای(پایش آزاد) را طراحی کرده است.
به گفته دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در فرآیند اجرای این برنامه، دانشگاه به محیطی برای شکل دادن تعاملات اجتماعی ذینفعان مؤثر در حل مسئله، اجتماعات حل مسئله، جستجو و پرورش استعداد مؤثر بر حل مسائل و ایجاد فرصت برای ورود یا تزریق این استعدادها به بدنه حل مسئله کشور تبدیل خواهد شد که در آن، استعدادهای بالقوه حل مسائل اساسی کشور از رشتههای مختلف و مرتبط با هر مسئله، اهالی صنعت، بازرگانان و سیاستگذاران و فعالان اجتماعی و سایر ذینفعان و ذیربطان مرتبط با آن مسئله حضور به هم رسانده و با طراحیهای نوآورانه پیرامون مسئله موردنظر، به تعامل و گفتوگو و برقراری ارتباط و تولید ایدهها میپردازند.
بر اساس برنامه پایش آزاد چالشهای کشور شناسایی میشوند و برای این چالشها دانشگاه از طریق پایاننامهها و رسالهها پاسخ ارائه میدهد. اینگونه ظرفیت اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی برای حل چالشها مورد استفاده قرار میگیرد. برمبنای این هدف هر یک از واحدهای دانشگاهی موضوع خاصی بر اساس شرایط منقطهای انتخاب میکنند و بر روی آن متمرکز میشوند.
در قالب این طرح دانشجویان از هر واحد دانشگاهی میتوانند موضوعی را انتخاب کنند و بر اساس آن اقدامات تحقیقاتی انجام دهد، حتی اگر آن موضوع متعلق به واحد دانشگاهی دانشجویان نباشد، دانشجویان میتوانند موضوعات مورد نظر خود را انتخاب کنند.
دسترسی به موضوعات پژوهشی مهم کشور
برای دسترسی سهلتر به این هدف سامانهای راهاندازی شده است در این سامانه موضوعات پژوهشی ثبت میشوند و دانشجویان میتوانند با دسترسی به سامانه از موضوعات پژوهشی آگاه شوند و موضوع موردعلاقه خود را انتخاب کنند.
البته برای اینکه این هدف دانشگاه آزاد اسلامی اجرایی شود باید فرهنگسازی لازم صورت گیرد. محمد علیاکبری، رئیس دبیرخانه پایش آزاد دانشگاه آزاد اسلامی در این باره میگوید: این کار را در دانشگاه آزاد اسلامی با طرح پایش آزاد (پژوهشهای اثرگذار یکپارچه شبکهای) آغاز کردهایم. فرهنگسازی این موضوع به زمان نیاز دارد و یکشبه اتفاق نخواهد افتاد.
دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه قصد دارد از این طریق نگاشتن مقالههای مسئله محور را نیز در دستور کار قرار دهد. علیاکبری، رئیس دبیرخانه پایش آزاد دانشگاه آزاد اسلامی در این باره میگوید: برای فرهنگسازی ترویج نوشتن مقاله مسئلهمحور و شناخت نیازهای کشور و صنعت غیرقابل انکار است.
وی ادامه میدهد: اما ریلگذاری در این راستا انجام شده است و ما در این مسیر در حال حرکت هستیم. در طرح پایش، دانشگاه آزاد اسلامی این امکان را به سهولت برای دانشجویان فراهم کرده است که در صنعت و همه حوزههای پژوهشی وارد شوند و نقشی مؤثر ایفا کنند.
حل مشکل ریزگردها به دست محققان دانشگاه آزاد اسلامی
شاید ذکر گوشهای از اقدامات محققان دانشگاه آزاد اسلامی از زمان اجرای طرح پایش تاکنون خالی از لطف نباشد. همانطور که میدانید یکی از چالشهای مهم کشور ریزگردهاست محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان) توانستهاند با استفاده از نانورُس در تثبیت خاک، نتایج مطلوبی را در مطالعات آزمایشگاهی و میدانی به دست آوردند اما به علت گران بودن نانورس، استفاده از مالچ رُسی در دستور کار قرار گرفت. این فناوری نیز از سوی محققان دانشگاه آزاد اسلامی رقم خورد و توانست موفق شود.
تولید بذرهای هیبریدی بهعنوان یکی از نیازهای مهم کشور نیز در دستور کار محققان دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفت. این محققان توانستهاند بذر هیبریدی انواع صیفیجات را تولید کنند. این بذرها پیش از این به کشور وارد میشد اما محققان دانشگاه آزاد اسلامی با انجام تحقیقات کاربردی در این زمینه توانستند کشور را از واردات بذرهای هیبریدی بینیاز کنند.
همانطور که مشاهده میشود دانشگاه آزاد اسلامی با داشتن 24 هزار عضو هیئتعلمی و 100 هزار پژوهشگر شامل 80 هزار دانشجوی کارشناسی ارشد، 10 هزار دانشجوی دکتری و 10 هزار دانشجوی دکتری تخصصی پزشکی میتواند بیشازپیش در تحقیقات کاربردی اثرگذار باشد.
انتهای پیام/4040/پ
انتهای پیام/