دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 اسفند 1399 - 00:02
پرونده آسیب‌شناسی روابط ایران و روسیه-2؛

امتیازات بی‌نظیر گسترش مناسبات تجاری تهران - مسکو/ رشد اقتصادی روسیه بالاتر از میانگین جهانی است

در ابتدای سال جاری میلادی روسیه برنامه‌ای بلندمدت برای گرفتن در میان پنج اقتصاد بزرگ دنیا را علنی کرد و کارشناسان اقتصادی آن را با توجه به منابع و توانایی‌های بالای مسکو امری دور از ذهن ندانستند.
کد خبر : 569480
210223125814-01-angelo-quinto-exlarge-169-e1614134263615.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، روزنامه مسکو تایمز در مقاله‌ای به برنامه درازمدت مسکو برای قرار دادن روسیه در میان پنج کشور برتر اقتصادی جهان پرداخته که بررسی آن می‌تواند امتیازات گسترش روابط اقتصادی با این همسایه شمالی را به نظر سیاست‌گذاران تهران برساند.


این برنامه دراز مدت روسیه بخشی از روند هماهنگ‌سازی بیش از یک‌صد هدف اجتماعی- اقتصادی به‌وسیله ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه برای سال 2024 است. با اشاره به رویدادهای اقتصادی بی‌سابقه از جمله بحران کرونا مقامات روسیه گفته‌اند که سال 2030 برای تحقق برنامه درازمدت مسکو منطقی‌تر به نظر می‌رسد تا سال 2024.


روسیه تحریم‌ها و بحران کرونا را تبدیل به فرصت کرد


یک تحلیل طعنه‌آمیز در خصوص برنامه درازمدت مسکو می‌گوید که سال 2020 می‌توانست اولین سالی باشد که روسیه خود را در ابتدای راه رسیدن به هدفش یعنی قرار گرفتن در میان پنج اقتصاد برتر جهان ببیند زیرا بر مبنای استانداردهای اقتصاد کلان، روسیه با اقتصادی 1.5 هزار میلیارد دلاری توانست اولین سال کرونایی را بهتر از هر اقتصاد دیگری در جهان تحمل و تبعات بحران کرونا را مدیریت کند.


تحریم روسیه


سرگئی گوریف، اقتصاددان روسی و استاد دانشگاه پاریس گفته است که دیگر کشورها خیلی بدتر از روسیه عمل کردند به این معنی که عملکرد روسیه خوب بوده است. اقتصادهای پیشرفته به‌صورت میانگین 6 درصد از تولید ناخالص داخلی‌شان کاهش یافت و خیلی از کشورهای اروپایی 10 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را از دست دادند اما روسیه تنها چهار درصد کاهش تولید ناخالص داخلی داشت. این میزان کاهش در زمانی اتفاق افتاد که مهم‌ترین صنعت و منبع صادراتی روسیه یعنی نفت 70 درصد ارزشش را از دست داده بود و در بهار 2020 به بشکه‌ای 20 دلار رسیده بود.


دیگر شاخص‌های اقتصاد کلان روسیه هم افزایش نشان دادند. هنگامی‌که پول ملی روسیه (روبل)، که در خلال بحران اقتصادی قبلی صدمه‌دیده بود، براثر بحران کرونا اندکی متزلزل شد و شروع به کاهش با شیب کم 18 درصدی در مقابل دلار آمریکا کرد اقتصاددانان گفتند این امر عادی است و روبل دارد نقش خود را در جذب شوک اقتصادی ایفا می‌کند.


در این میان بانک مرکزی روسیه بسیار خوب عمل کرد و با اتخاذ سیاست صحیح پولی اجازه نداد که تورم در کشور دورقمی شود یا هراس مالی در سطح جامعه ایجاد شود.




بیشتر بخوانید:


مدبر در گفت‌و‌گو با آنا: دستگاه دیپلماسی ایران فاقد راهبرد پیشرفته اقتصادی است/ در حال از دست دادن فرصت‌های موجود در روسیه هستیم


ژیگانسین: همکاری‌ ایران و روسیه با حمل‌ونقل دریایی افزایش یابد




سیاست‌گذاران کرملین عملکرد اقتصادی روسیه را در توجیه رویکرد "اول ثبات" ارزیابی می‌کنند. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، روسیه به‌خوبی توانسته از پس این شعار هم برآید مخصوصاً از زمانی که بحران کریمه پیش آمد و کشورهای اروپایی و ایالات‌متحده  اقدام به تحریم روسیه کردند.


روسیه با این رویکرد توانست با انعقاد قرارداد تولید نفت با یک شرکت عمده اوپک قیمت‌ها را کنترل، 170 میلیارد دلار به ثروت ملی اضافه کند، استقراض عمومی را کاهش دهد و به‌عنوان یک قانون مالی چرخه شوم کاهش قیمت نفت، کاهش ارزش روبل و تورم داخلی افسارگسیخته را قطع کند.


به همین دلیل است که صندوق بین‌المللی پول به‌تازگی عملکرد مالی روسیه در غلبه بر تبعات اقتصادی بحران کرونا را مورد تمجید قرار داده است.


به‌هرحال روسیه که عملکردش بهتر از بسیاری از کشورها در غلبه بر تبعات کرونا بوده باید بر مشکل بیرون آوردن اقتصاد از حالت تحمل فشار دوران کرونا و رهسپار کردن کشور به رقابت با غول‌های اقتصادی جهان بیشتر تلاش کند.


امکان تحقق بادوام‌ترین همکاری‌های اقتصادی بین شرکای راهبردی


الینا ریباکووا، معاون انستیتوی اقتصادی سرمایه‌گذاری بین‌المللی روسیه در این زمینه می‌گوید: در کوتاه‌مدت ما دارای ثبات اقتصادی، استقراض دولتی و خارجی اندک و ذخایر مالی خوب هستیم اما در میان‌مدت ممکن است با هر مشکل غیرقابل‌تصوری روبه‌رو شویم که شاید ناتوانی در تولید رشد اقتصادی باشد. هر چند که بر اساس اطلاعات و آمار، روسیه در 12 سال از 13 سال ابتدایی قرن بیست‌ویکم توانست رشد اقتصادی بالاتری نسبت به میانگین جهانی داشته باشد.



مناسبات سیاسی ایران و روسیه در حال حاضر در بهترین شرایط قرار دارد اما بااین‌وجود روابط اقتصادی تهران و مسکو با داشتن توانمندی‌ها و ظرفیت‌های بالا در سطح مطلوبی نیست.


همسایگی ایران و روسیه، داشتن مرزهای مشترک آبی در دو سوی دریای خزر، و داشتن روابط راهبردی و مواضع مشترک درصحنه بین‌المللی امتیازاتی نیستند که به‌سادگی نادیده گرفته شوند.


بسیاری از کارشناسان معتقدند این فرصت عالی زمینه بی‌نظیری برای شکوفایی روابط اقتصادی بین دو طرف بخصوص در شرایط تحریم‌ها و بحران کرونا را ایجاد کرده است.


 در همین راستا ولادیمیر اوبیدنوف، رئیس شورای تجاری روسیه و ایران اعتقاد دارد که زمان گسترش روابط اقتصادی گسترده بین دو کشور فرارسیده است. وی گفت: مناسبات دوجانبه در راستای تأمین منافع مشترک و کمک به تأمین امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی از روندی رو به رشد برخوردار است و همسایگی با داشتن مرزهای مشترک آبی در دو سوی دریای خزر و داشتن روابط راهبردی و رو به افزایش در چند سال گذشته فرصت‌های نابی برای همکاری‌های تجاری پدید آورده است.


وی حجم تجارت ایران و روسیه را در سال گذشته یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار عنوان کرد و گفت: این حجم از مبادلات برای دو کشور همسایه با توجه به روابط راهبردی موجود بسیار پایین است.


به نظر می‌رسد که از دست دادن فرصت‌های تجاری موجود در روسیه یعنی بازار وسیع و پرجمعیت این کشور و کشورهای همسو با مسکو زیانی است که شاید نتوان با فروش میلیون‌ها بشکه نفت خام و میلیون‌ها تن از دیگر منابع زیرزمینی جبران کرد.


انتهای پیام/4155/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب