قیمتگذاری دستوری بازار را به دست دلالان میدهد/ حذف امضاهای طلایی از صنعت فولاد با پیگیری مجلس
به گزارش خبرنگار حوزه صنعت و معدن گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، از معدود صنایعی که طی سالهای اخیر افزایش و رشد تولید داشته، صنعت فولاد بوده است. اگرچه در بازار فولاد همواره فراز و نشیب وجود داشته اما التهاب در بازار فولاد هیچگاه به اندازه هفتههای گذشته حاکم نبوده است.
همواره در کشور قیمت فولاد تابعی از تقاضا بوده و در مواردی که در کشور رونق وجود داشته، میزان تقاضا برای فولاد به دلیل رونق ساختوساز زیاد بوده است. از این رو قیمت فولاد افزایشی بوده و در مواردی که با رکود مواجه بودهایم نیز با کاهش تقاضا، قیمت فولاد وارد روند نزولی شده است.
اما این روند صعودی یا نزولی قیمت، همواره منطقی بوده و برای فروشندگان و خریداران نیز روند قیمت، قابل قبول بوده است. همچنین بیشترین رشد تولید نیز توسط فولاد مبارکه اصفهان به ثبت رسیده است. با وجود افزایش حاشیه سود این صنعت، تحریمهای آمریکا و شرایط کرونا مهمترین عامل کاهش رشد این صنعت بوده است. اما با وجود این عوامل هم صنعت فولاد به رشد خود ادامه داده است.
فرهاد طهماسبی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا میگوید صنعت فولاد یکی از صنایعی است که با وجود شرایط کرونایی و تحریمهای آمریکا علیه این صنعت، با وجود اینکه تولید جهانی آن کاهش داشته اما در کشور ما رشد خوبی داشته است.
به گفته وی البته ما مخالف قیمتگذاری دستوری هستیم. قیمتگذاریهای دستوری، کنترل بازار را از دست عرضهکنندگان خارج و به دست دلالها و واسطهها میسپرد و متأسفانه فشار مضاعفی به مردم وارد میآید. طی سالهای اخیر علاوه بر افزایش تولید، انگیزه برای افزایش تولید نیز به دلیل حاشیه سود و منفعت بالا بسیار خوب بود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در رابطه با پروژه «نورد گرم دو» و کارشکنیهای سیاسی در این مسئله میافزاید پروژه نورد گرم دو پروژه خوبی است اما دولت باید پاسخگوی عدم پیشرفت این پروژه باشد. رزم حسینی، وزیر جدید صمت که منصوب شد، خب ادعا کرده بود که میخواهد به این سیاسیکاریها در بحث ایجاد ارزش افزوده پایان دهد اما متأسفانه در خصوص این موضوع ما هم شاهد تغییر رویکرد نبودیم.
طهماسبی میگوید مجلس هم قطعاً سعی میکند بهویژه کمیسیون صنایع و معادن را با تعامل متقاعد کند که دولت در زمینه ایجاد ارزش افزوده در زنجیره فولاد حرکتی داشته باشد؛ اما نهایتاً اگر بخواهد به همین روش ادامه دهد و این موضوع ادامه پیدا کند، قطعاً مجلس از وظایف نظارت، اختیارات نظارتی خود به نفع مردم استفاده میکند.
وی در رابطه با اقدامات تصفیه پساب شهرها جهت تأمین آب موردنیاز صنایع معتقد است پروژه انتقال آب خلیجفارس در صورت وقوع اتفاق خوبی برای صنایع فولادی است. همچنین استفاده از پساب شهرهای اطراف اصفهان برای تهیه آب تصفیه شده جهت استفاده در فولاد مبارکه اقدام رو به جلویی است. این اقدام به نفع مردم است و بسیار خوب است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در رابطه با عدم مشارکت اجتماعی شرکتهای بزرگ در زمینه کمکهای اجتماعی میگوید متاسفانه بسیاری از شرکتهای بزرگ در موضوع مسئولیتهای اجتماعی کار خاصی انجام نمیدهند. در برخی جاها اقداماتی کردند و بعضی جاها نه صرفاً سودجویی کردند و به فکر منافع خود بودند. بسیاری از شرکتهای فولادی با وجود کسب منفعت بالا ولی متأسفانه هیچ مسئولیت اجتماعی یا بعضاً نداشتند یا اگر داشتند، بسیار محدود بود. باید شرکتهای بزرگ به سراغ مسئولیت اجتماعی خود بروند.
حذف امضاهای طلایی از بازار فولاد
حجتالله فیروزی، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی درباره طرح توسعه و تولید پایدار فولاد که کلیات آن در صحن علنی مجلس تصویب شده است، میگوید این طرح با هدف حذف دلالبازی و رانت از فضای بازار فولاد تدوین شد و هجمههای ایجاد شده علیه آن نشان دهنده هدفگذاری درست مجلس و کمیسیون صنایع و معادن در مبارزه با رانت و فساد در این حوزه است.
وی با بیان اینکه در طرح توسعه و تولید پایدار فولاد مشکلات موجود به خوبی احصا و راهکارها شناسایی شده است، میافزاید حذف امضاهای طلایی با تشکیل کمیته رصد و پایش بازار فولاد یکی از ویژگیهای مثبت این طرح است زیرا با این کمیته مسئولیتهای توزیع شده و تمام اختیارات از حوزه یک دستگاه اجرایی خارج و در اختیار چند دستگاه قرار می گیرد.
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه با طرح ساماندهی بازار فولاد تمام زنجیره فولاد قابل رصد است، میگوید ما به دنبال ساماندهی بازار فولاد و منطقی و واقعی کردن قیمتها هستیم.
به گفته وی صنعتگران و افرادی که به دنبال سالمسازی و ساماندهی بازار فولاد هستند از طرح کمیسیون صنایع استقبال کردند چراکه این طرح حدود 4 ماه در کمیسیون صنایع و معادن با حضور فعالان حوزه فولاد، دستگاههای اجرایی و دولتی و کارشناسان این حوزه چکشکاری شده است.
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه در طرح توسعه و تولید پایدار فولاد باید تمام زنجیره فولاد در بورس عرضه میشود، معتقد است هرچند کاستیهایی در بورس برای اجرای این طرح وجود دارد اما سازمان بورس برای رفع این نواقص اعلام آمادگی کرده است؛ به طور مثال زیرساخت لازم برای عرضه برخی محصولات مانند پروفیل در بورس وجود ندارد که براساس این طرح این زیرساختها باید تامین شود.
فیروزی با بیان اینکه براساس طرح کمیسیون تمام محصولات زنجیره فولاد باید در سامانه جامع تجارت بارگذاری شود، میگوید با این فرایند زنجیره فولاد به صورت مستمر قابل رصد است. در طرح توسعه و تولید پایدار فولاد آمده است که اطلاعات محصولات فولادی موجود در انبارها باید در سامانه جامع انبارها درج شود، این امر موجب میشود میزان محصولات موجود در داخل کشور مشخص شود.
وی با بیان اینکه در طرح کمیسیون صنایع و معادن مجلس علاوه بر اینکه قیمت گذاری دستوری نیست، کف و سقفی برای عرضه و تقاضا در بورس نیز نظر گرفته نشده، ادامه داد: طرح مذکور موجب تعادل قیمتها میشود. از آنجا که عرضه محصولات فولادی در بورس هفتگی است، اگر این محصولات به فروش نرود، امکان صادرات فراهم است در واقع مجلس با قاطعیت از صادرات محصولات فولادی پس از تامین نیاز داخل حمایت میکند زیرا تولید داخل فولاد دو برابر نیاز کشور است و میتوان با صادرات، حلقه تولید را تکمیل کرد.
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس در رابطه با اقدام مجلس برای رفع نابسامانی حوزه فولاد میافزاید مجلس طرح جامعی را در این خصوص تهیه کرد که کلیات آن روز سهشنبه هفته گذشته در صحن علنی به تصویب رسید و جزئیات آن هم این هفته در صحن علنی مطرح خواهد شد.
فیروزی همچنین از ورود مجلس یازدهم به مشکلات حوزه معدن، اصلاح قانون معادن در دستور کار کمیسیون قرار گرفته و با اصلاح این قانون و تعامل با قوه قضائیه از توقیف فعالیت کارخانجات به دلیل بدهی جلوگیری خواهد شد.
انتهای پیام/4133/پ
انتهای پیام/