تحولاتی که باعث قبول FATF در ایران شد/ چماق و هویج غرب برای پذیرش CFT
گروه بینالملل خبرگزاری آنا- مسعود براتی؛ در اسفند ۱۳۹۴ و در راستای همکاری با کارگروه ویژه اقدام مالی، ایران گامی در راستای اعتمادسازی برمیدارد بدون اینکه توافقی در میان باشد؛ مجلس شورای اسلامی قانون داخلی تأمین مالی تروریسم را تصویب میکند که در شورای نگهبان نیز تأیید میشود. بعدها مشخص میشود این قانون در راستای تعامل ناظر بر آینده است.
در فروردین ۱۳۹۵ «ولیالله سیف»، رئیس وقت بانک مرکزی به آمریکا سفر و در شورای روابط خارجی این کشور سخنرانی میکند که با عبارت رسانهای «تقریباً هیچ» معروف شد. در ادامه آن سخنرانی سیف درباره موضوع دیگری نیز صحبت میکند که تاکنون مورد توجه قرار نگرفته و آن موضوع این است که ایران در حال همکاری با صندوق بینالمللی پول است تا در حوزه مقابله با پولشویی و تأمین مالی تروریسم خود را ارتقا دهد. در مقابل، صندوق بینالمللی پول به ایران گفته بود در سال ۲۰۱۸ ارزیابی خود را از وضعیت ایران انجام خواهد داد.
ولیالله سیف، رئیس سابق بانک مرکزی
این تحولات به این دلیل رخ داد که در ذهن مسئولان ایرانی مرتبط با برجام این موضوع نهادینه شده بود علت حل نشدن مشکلات بانکی ما با اروپا این است که در حوزه استانداردهای مقابله با پولشویی و مبارزه با تأمین مالی تروریسم (CFT) مشکل داریم و لذا باید وارد تعامل با FATF و صندوق بینالمللی پول شویم.
بیشتر بخوانید:
برقرار بودن روابط بانکی ایران پیش از ۲۰۱۲ علیرغم قرار داشتن در لیست سیاه
FATF
بهانه واهی ارتباط با گروه ویژه اقدام مالی برای رفع تحریمها
جمعآوری اطلاعات تراکنشهای مدنظر FATF بهوسیله «واحد اطلاعات مالی»
شاخصههای اجرایی FATF در خدمت سیاست خارجی آمریکا
FATF چگونه به فراگیر شدن و هدفمند کردن تحریمها کمک میکند؟
در خرداد ۱۳۹۵ نامه معروف «علی طیبنیا خطاب به وزیر وقت اقتصاد و رئیس وقت شورای عالی مبارزه با پولشویی به رئیس FATF مطرح میشود. در آن نامه طیبنیا در پاسخ به نامهای که رئیس کارگروه ویژه اقدام مالی به ایران نوشته و خواسته بود کشورمان «تعهد سطح بالای سیاسی» برای اجرای برنامه اقدامی که مطرح بود بدهد، نوشت «من به نمایندگی از دولت ایران تعهد سطح بالای سیاسی میدهم».
علی طیب نیا
اما طیبنیا قید میکند اجرای برنامه اقدام در چارچوب قانون اساسی خواهد بود. درواقع ایران با این قید یک حق شرط را مطرح میکند و اعلام میکند برنامه اقدام را در چارچوب اصول و چارچوب قانون اساسی دنبال خواهد کرد. در خرداد ۱۳۹۵ نشست بوسان FATF برگزار و در آنجا به سبک نشستهای مشابه، در انتهای جلسه بیانیه نهایی صادر میشود و وضعیت کشورها را بیان میکند.
FATF برای ایران که تا قبل از نشست جزو کشورهای «سطح بالای ریسک» بهشمار میرفت و به تعبیر رسانهای در «لیست سیاه» قرار داشت، اعلام میکند تعهد سطح بالای سیاسی را انجام دادهایم تا برنامه اقدام اجرا شود. همچنین اعلام میکند ایران از لیست سیاه این سازمان خارج شده است و به تعبیر دقیق اقدامات مقابل را بهطور جزئی به حالت تعلیق درمیآورد.
FATF در بیانیههای بعدی که پس از نشستهای فصلی صادر میشد، اعلام میکند بحث «شناسایی سطح بالای مشتری» را حفظ میکند که اقدامی مقابلهای بهشمار میرود.
در اینجا ما دوره تازهای از تعامل با FATF را تجربه میکنیم که در آن درظاهر از لیست سیاه معلق هستیم، ولی به گروه بعدی که در حال پیشرفت است نپیوستیم و FATF نیز اقدامات ما را رصد میکند تا مشخص شود آیا ایران برنامه اقدام را اجرا میکند یا خیر.
انتهای پیام/4033/
انتهای پیام/