گرانی مواد مخدر, مصرفکننده «سنتی» را «صنعتی» کرد!/ علت اعلام نشدن آمار معتادان کرونایی چیست؟
گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- فرشته صائمی؛ نوسان در قیمت مواد مخدر یکی از دستاوردهای شیوع کرونا بود تا جایی که سردار مجید کریمی از افزایش قیمت مواد مخدر همزمان با شیوع کرونا در کشور خبر داد.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا در این رابطه گفته بود که «شیوع ویروس کرونا تأثیر چشمگیری در میزان تولید و قیمت انواع مواد مخدر داشته به نحوی که در شرایط کرونایی شاهد افزایش قیمت انواع مواد مخدر بودهایم.»
البته پیش از سخنان سردار کریمی در رابطه با روند صعودی قیمت مواد مخدر, صحبتهای شخصی به نام رضا همدانی که با گفتن عبارت «معتادا کرونا نمیگیرن» از صدا و سیما باعث اظهار نظر مثبت و منفی بسیاری در فضای مجازی شد، توجه بسیاری را به سمت مواد مخدر معطوف کرد و منجر به تورم در قیمت این قبیل اجناس شد.
صحبتهای این مصرفکننده مواد در خصوص رابطه کرونا و مواد مخدر، دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر را به واکنش واداشت؛ تا جایی که اسکندر مومنی ضمن شایعه خواندن گزاره «معتادا کرونا نمیگیرن»، تصریح کرد، «روزهای اولی که کرونا شیوع پیدا کرد، محققان نسبت به این موضوع اطلاعات کمی داشتند، به همین دلیل این شایعه پخش شد.»
او انتشار چنین گزارهای از زبان یک مصرفکننده را یکی از شگردهای قاچاقچیان بین المللی مواد مخدر جهت جذب مشتری خواند. اسکندری در تکمیل صحبتهای خود به بینالمللی شدن و پیچیدن گزاره «معتادا کرونا نمیگیرن» در دنیا، اشاره کرد و افزود که «متوجه شدیم که قاچاقچیان بینالمللی مواد مخدر این شایعات را پراکنده کردهاند.»
مدتی بعد از این گفتگوی دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر در مورد انگیزه رضا همدانی از این شایعهپراکنی، خبرگزاری آنا به نقل از یک منبع آگاه نوشت که او توسط پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران دستگیر و به یکی از مراکز ترک اعتیاد اجباری که زیر مجموعه پلیس ناجا به شمار میرود، منتقل شده است.
با انتشار خبر دستگیری رضا همدانی و تکذیب شایعه معتادها کرونا نمیگیرند، انتظار میرفت که نوسانات در بازار مواد مخدر سیر نزولی را طی کند اما مشاهدات میدانی خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا حاکی از آن است که قیمتها کاهش پیدا نکرده چنانکه یک فروشنده مواد مخدر به خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا میگوید: کرونا تعداد مشتریان را افزایش داده است.
این سوداگر در ادامه اینگونه تصریح میکند: اگرچه قدرت خرید مردم پایین آمده و در نتیجه حجم مصرف مواد نیز کم شده است اما قیمت مواد مخدر از جمله تریاک افزایش داشت.
بیشتر بخوانید:
«معتادا کرونا نمیگیرن» بازداشت شد
صحبتهای این فروشنده مواد مخدر مورد تایید رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با موادمخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام هم قرار گرفت.
سعید صفاتیان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا گفت: کرونا وضعیت اقتصادی کسب و کارها را بهم ریخته است. این ویروس علاوه براینکه منجر به گسترش مصرف مواد شده، از طرف دیگر توانسته بر روی قیمت آن نیز تأثیر بگذارد و الگوی مصرف مواد را هم تغییر داده است.
وی افزود: به عنوان مثال فردی که پیش از این با پرداخت 10 هزارتومان تریاک تهیه میکرد، در حال حاضر به دلیل کمبود درآمد مبلغ کمتری حدود 7 هزار تومان، را برای خرید مواد تخصیص میدهد و با این مبلغ نمیتواند همان میزان تریاکی که قبلا میخرید را تهیه کند به همین دلیل سراغ ماده دیگری میرود که بتواند تأثیر بیشتری داشته باشد. به عنوان مثال از تریاک به سمت هروئین و یا مادهای نظیر شیشه که اثرگذاری بیشتری و ارزانتر است، میرود.
صفاتیان با تأکید بر اینکه بعد از شیوع کرونا قیمت مواد سنتی مانند تریاک افزایش پیدا کرده است، خاطرنشان کرد: علت افزایش قیمت مواد سنتی مباحث مربوط به ترانزیت است. همزمان با اعلام وضعیت قرمز و ممنوعیت رفتوآمد بینشهری راننده کامیون یا اتوبوس پول هم بیشتری برای جابهجایی میگیرد، در نتیجه قیمت مواد افزایش پیدا میکند. مضاف براینکه کاهش تولید مواد مخدری نظیر تریاک در افغانستان هم منجر به افزایش قیمتها شده است.
رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با موادمخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام در بحث کرونا و مواد مخدر تصریح کرد: از ابتدای شیوع این بیماری بحثهای فراوانی در مورد رابطه کرونا با مواد مخدر صورت گرفت اما همه تحقیقات علمی نشان میدهد به دلیل اینکه سیستم ایمنی معتادان ضعیف است مرگومیر میان آنها براثر ابتلا به کرونا نیز افزایش یافته است.
وی ادامه داد: یکی از داروهای اصلی برای درمان کرونا مصرف ویتامین ث است. کار اصلی ویتامین ث این است که آنتیاکسیدانها و سیستم ایمنی بدن را افزایش دهد اما نکته قابل تأمل این است که بر اثر مصرف مواد سیستم دفاعی معتادها بسیار ضعیف است.
صفاتیان در رابطه با تعداد پایین آمار معتادها در میان آمار مربوط به مرگومیر ناشی از کووید-19 یادآور شد: علت پایین بودن آمار معتادین فوت شده در اثر کرونا به این خاطر است که کمتر میزان مبتلایان و مرگ و میر معتادان کرونایی گزارش میشود. به عبارت دیگر وقتی یک معتاد فوت میکند نمیگویند به خاطر کرونا فوت کرده بلکه میگویند به دلیل مشکلات قلبی و یا تنفسی و مشکلاتی که داشته فوت کرده است.
در مجموع مواردی نظیر افزایش تعداد مصرفکنندگان مواد مخدر و به تبع آن افزایش قیمت مواد به دنبال انتشار شایعهای نظیر «معتادها کرونا نمیگیرن»، نشاندهنده این است که نهادهای اجتماعی در طول سالها فعالیت نتوانستند به نحو احسن نقش خود را ایفا کنند و علیرغم شناخت ریشههای این معضل اجتماعی همچنان اقدامات ایجابی و سلبی را مهمترین راهحل این مشکل ارزیابی میکنند.
انتهای پیام/4076/
انتهای پیام/