عدم تخطی بایدن از خط قرمزهای آمریکا / تحریمهای ایران حداقل در کوتاهمدت ادامه خواهند داشت
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، "گلوبال ترید ریوی یو" (جی تی آر) در مصاحبه با "جیسون ویلکاکس" مشاور عالیرتبه تجارت بینالملل در شرکت حقوقی "بیکر باتس" برخی از زوایای پنهان اما مهمی که دولت جو بایدن در خصوص نحوه تعامل با ایران در کوتاهمدت و نیز در دوره چهارساله صدارت در کاخ سفید با آنها دستوپنجه نرم خواهد کرد را به بحث نشسته است.
در ابتدا باید یادآور شد که ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت شامل آمریکا، انگلستان، فرانسه، روسیه و چین بعلاوه آلمان موسوم به 1+5 در نیمه اول سال 2015 پس از چندین دور مذاکرات سنگین به توافقی رسیدند که در ایران به برجام معروف شد و بر اساس آن جمهوری اسلامی ملزم شد که تمام فعالیتهای هستهای خود را در چهارچوب مفاد برجام و مطابق با استانداردهای آژانس بینالملل انرژی اتمی دنبال کند و در مقابل، دیگر اعضای گروه 1+5 ملزم شدند که تمام تحریمهایی که شورای امنیت سازمان ملل، اتحادیه اروپا و ایالاتمتحده علیه تهران وضع کرده بودند را تعلیق و سپس لغو کنند. برجام در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما منعقد شد. با روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ در سال 2017 وی برجام را "توافقی بد" نامید و درنهایت در اوایل سال 2018 از این توافق خارج شد و شدیدترین تحریمها را علیه ایران بکار گرفت.
هماکنون بایدن وارث یک پروسه فشار حداکثری آمریکا علیه ایران است. بازگشت به برجام به عقیده بسیاری از کارشناسان اقتصادی و سیاسی ساده نیست مخصوصاً از زمانی که ترامپ پا را از جنگ اقتصادی علیه ایران فراتر نهاد و با ترور سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران آنقدر مسئله روابط ایران و آمریکا را پیچیده کرد که حال خود آمریکاییها هم از باز کردن این گره کور ترس دارند.
تحریم در اصل ابزاری سیاسی برای تأمین منافع آمریکا است
جیسون ویلکاکس در مصاحبهاش با "جی تی آر" در پاسخ به سؤالی در خصوص استفاده ترامپ از تحریمها بهعنوان ابزار سیاسی و اینکه آیا بایدن میتواند بهسرعت به مسیر قبل از خروج از برجام برگردد یا نه، میگوید در کوتاهمدت به نظر نمیرسد که تغییر چندانی در رویکرد دولت جدید در کاخ سفید علیه ایران صورت گیرد. روسای جمهور آمریکا بهندرت سیاست متضاد را دنبال کردهاند. از طرفی یکی از سیاستهایی که همیشه دنبال شده استفاده از تحریمها برای تأمین امنیت ملی و منافع سیاست خارجه کشور بوده، به همین دلیل است که بایدن هم نمیتواند از این سیاست اصولی آمریکا تخطی کند و راه دیگری را انتخاب کند زیرا وی نیز مانند دیگر روسای جمهوری این کشور در وهله اول باید منافع آمریکا را تأمین کند و اگر رفع سریع تحریمها با این سیاست اصولی منافات داشته باشد حتماً بایدن این کار را نخواهد کرد، حداقل در کوتاهمدت.
وی ادامه میدهد اما در گذر زمان من شک دارم که بایدن سیاست اوباما را در استفاده از تحریمها دنبال کند یعنی اینکه بایدن با رویکردی جراحگونه تحریمها را متناسب با شدت موضوع وضع خواهد کرد.
ویلکاکس ادامه میدهد که من انتظار دارم بایدن بعضی از سیاستهای ترامپ در مواجهه با ایران را تغییر دهد اما اینکه چقدر بایدن در کارش موفق شود و اینکه چقدر این اقدامش زمان بخواهد بستگی به نحوه تعامل دولت ترامپ با ایران در روزهای باقیمانده از صدارت ترامپ بر مسند قدرت در کاخ سفید دارد.
بیشتر بخوانید:
حتی قبل از روز انتخابات، دولت ترامپ تحریمهایی را علیه اشخاص حقیقی و حقوقی ایران به اتهام مبارزه با تروریسم وضع کرد. این دولت حتی مقامات غیرهستهای ایران را نیز تحریم کرد. حال باید دید چرا دولت ترامپ از این اتهامات استفاده میکرد؟ زیرا اگر زمانی دولت جدید قصد داشته باشد که این افراد را از تحریم خارج کند باید بهصورت مستند ثابت کند که این افراد فعالیتهای شرورانه ندارند. میبینید که این راه برای بایدن بسیار سخت و دردآور خواهد بود.
وی ادامه میدهد که البته بایدن در خلال کارزار انتخاباتی خود تصریح کرد که قصد دارد به برجام بازگردد و از این بازگشت به توافق هستهای برای برطرف کردن دیگر نگرانیها ازجمله پروژه موشکهای بالستیک ایران، اوضاع حقوق بشر در ایران و حضور مستشاری ایران در دیگر کشورهای منطقه استفاده خواهد کرد. فرق بایدن و ترامپ در این است که بایدن میخواهد مرحلهبهمرحله ایران را مجبور به اطاعت کند اما ترامپ میخواست تنها با برداشتن یک گام این کار را عملی کند.
ویلکاکس سپس ادامه میدهد که تحریمهای آمریکا علیه ایران بسیار گسترده هستند و رفع آنها بسیار مشکل است زیرا علاوه بر تحریمهای اولیه که واشنگتن از آن بسیار استفاده کرد تحریمهای ثانویه هم وجود دارند که شرکتهای غیرآمریکایی را در صورت معامله با ایران هدف قرار دادهاند.
تنها احتمال مثبت این است که بایدن تحریم جدید ضد ایرانی اعمال نکند
وی ادامه میدهد اما واضح است که بایدن کمتر دست به اعمال تحریمهای جدید بزند و تحریم را بهعنوان وسیلهای در جعبه ابزارش میبیند که اگر دیگر راهکارها سودمند نبودند از آنها استفاده کند. البته رفع تحریمها به سیاست دولت تحریم شده در ایجاد ارتباط با آمریکا هم ربط دارد.
به گزارش آنا، همانگونه که ویلکاکس گفت از همین حالا هم میتوان حدس زد که بایدن و کابینهاش رویکرد اصلی و تغییرناپذیر واشنگتن یعنی سیاست فشار در قبال ایران را ادامه خواهند داد.
سخنان جیک سالیوان که از سوی جو بایدن بهعنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید در دولت آینده آمریکا منصوبشده است نمایانگر ادامه سیاست دولت ترامپ علیه ایران است. وی در پیامی توییتری نوشت که دولت بایدن در برابر اقدامات به ادعای وی ضد حقوق بشری ایران خواهد ایستاد.
سالیوان در پیام توییتری بامداد دوشنبه خود (بهوقتتهران) نوشت: اعدام روحالله زم روزنامهنگاری که از دادرسی قانونی محروم و به دلیل استفاده از حقوق جهانی خود محکوم شد، یکی دیگر از موارد وحشتناک نقض حقوق بشر توسط ایران است. ما به شرکای خود خواهیم پیوست و در برابر اقدامات ناقض (حقوق بشر توسط) ایران خواهیم ایستاد.
خط و نشان کشیدن این مقام ارشد منصوب بایدن برای ایران به بهانه نقض حقوق بشر، در حالی انجام شده که این دولت هنوز آغاز به کار نکرده و سکان دولت را از دونالد ترامپ تحویل نگرفته است چه رسد به زمانی که بر کرسی صدارت کاخ سفید تکیه بزنند.
انتهای پیام/4155/
انتهای پیام/