دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 دی 1399 - 08:00
خالصی‌دوست در گفتگوی تفصیلی با آنا:

مدرسه مهارتی بهیاری در سمنان ایجاد می‌شود/ مرکز رشد واحدهای فناور نوین در مرحله اخذ مجوز

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی سمنان از ایجاد مدرسه مهارتی بهیاری در این شهر خبر داد و اعلام کرد که سال جاری با توجه به برخی ظرفیت‌ها مجوز مرکز رشد واحدهای فناور نوین در علوم مهندسی کامپیوتر، IT و تولید محتوای دیجیتال را اخذ می‌کنیم.
کد خبر : 547851

گزارش گروه استان‌های خبرگزاری آنا، حسین عقابی؛ دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان ۲۶ اسفند ۱۳۶۳ با پذیرش ۱۲۰ دانشجو در دو رشته الهیات و حسابداری در مقطع کارشناسی فعالیت خود را آغاز کرده و یکی از قطب‌های مهم تحصیلات تکمیلی در استان سمنان در شاخه‌های علوم فنی و مهندسی و علوم انسانی است. این دانشگاه با درجه جامع توانسته خود را در میان واحد‌های استان به عنوان یک واحد دانشگاهی مهم معرفی کند.


از شاخص‌های برجسته دانشگاه آزاد اسلامی سمنان در حوزه پژوهش و فناوری می‌توان دو مرکز تحقیقات با عنوان ژئوتکنیک لرزه‌ای و مرکز تحقیقات انرژی و توسعه پایدار و یک مرکز رشد واحدهای فناور با عنوان مرکز رشد دکتر حسابی نام برد. اقدام برای ایجاد شهرک‌های دانش‌بنیان طرح شفا و طرح سامانه آزمایشگاه‌های همکار دانشگاه آزاد اسلامی(ساها) از جمله دیگر شاخص‌های حوزه پژوهش در دانشگاه آزاد اسلامی سمنان محسوب می‌شود.


خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت و با توجه به این شاخص‌ها با عبدالله خالصی‌دوست رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان و واحد سمنان درباره تازه‌ترین فعالیت‌ها و اقدامات این دانشگاه در حوزه‌های پژوهشی، فناوری، جذب دانشجو  و .... به گفتگو نشسته است که در ادامه خواهیم خواهند.


آنا: وضعیت جذب دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی استان سمنان در سال تحصیلی جاری چگونه بوده است؟


خالصی‌دوست: استان سمنان در جذب دانشجو در سال‌های قبل روند کاهشی داشته است، یعنی از سال 95-94 تقریباً سالانه حدود 20 درصد کاهش دانشجو داشتیم؛ اما سال گذشته تقریباً این روند متوقف شد و امسال نه‌تنها روند کاهشی متوقف شده بود؛ بلکه افزایش دانشجو داشته‌ایم. استان سمنان مهر سال 98 حدود 4 هزار و 150 نفر جذب دانشجو داشته و امسال در مهر 99 تا این لحظه حدود 4 هزار و 500 دانشجو جذب کرده‌ایم، یعنی رشد حدود 5 درصد داشته‌ایم.


دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان مهر 98 حدود 970 نفر جذب دانشجو داشته و اکنون در مهر 99 تا این لحظه حدود یک هزار و 80 نفر دانشجو ثبت‌نام کرده و کلاس‌های آنان آغاز شده است، یعنی رشد حدود 10 درصدی جذب در این واحد دانشگاهی داشته‌ایم. سال‌های اخیر نه‌تنها کاهش دانشجو نداشتیم؛ بلکه شیب افزایشی جذب دانشجو اضافه شده است.


آنا: وضعیت برگزاری کلاس‌های مجازی در دانشگاه آزاد اسلامی استان سمنان چگونه است؟


خالصی‌دوست: درباره کلاس‌های مجازی با وجود اینکه برای نخستین‌بار کلاس‌ها به‌صورت اینترنتی برگزار می‌شد، طبیعتاً ابتدای کار ایراداتی وجود داشت؛ اما در حالی که در اکثر دانشگاه‌ها هنوز سردرگم بودند، دانشگاه آزاد اسلامی بلافاصله سیستم مجازی را راه‌اندازی کرده و توانست کلاس‌ها را برقرار کند.


نیمسال دوم سال گذشته در دانشگاه آزاد اسلامی استان سمنان چیزی حدود 17 هزار و 500 کلاس مجازی برگزار کردیم و در دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان  نزدیک 4 هزار کلاس در نیمسال دوم برگزار شده است. همه کلاس‌های عملی متناسب با توجه به شرایط کرونا، بخشی در طول‌ ترم و بخشی هم در دوره تابستان برگزار شد و همه کلاس‌های تئوری و عملی برگزار شدند.


طبیعتاً در روزهای نخست زیرساخت‌ها آمادگی کامل نداشته و نیاز به بهبود و اصلاح داشت. با راه‌اندازی سامانه آموزشیار، زیرساخت‌ها و اطلاع‌رسانی‌ها کامل شد، آموزش‌های لازم برای کارکنان، استادان و دانشجویان در ترم گذشته و تابستان انجام شد. آموزش‌های خوب و پیگیری‌های مستمری صورت گرفت و فرآیندها نسبتاً کامل شده و بهبود پیدا کرد.


طبیعتاً زیرساخت‌ها هنوز نواقصی دارد و در ترم جاری آنها را برطرف خواهیم کرد. بخشی از سخت‌افزارهایی مورد نیاز مانند سرورها، وب‌کم‌ها، میکروفن‌ها و وسایلی که برای آموزش مجازی نیاز است را  آماده کرده‌ایم و بخشی هم در دست آماده‌سازی است و خریدها انجام خواهد شد. نرم‌افزارهای مورد نیاز،  حال نصب و به‌روزرسانی‌ شده است. کتاب‌های الکترونیکی و محتواهای دیجیتالی مورد نیاز کلاس‌ها مانند «actual learning» را فراهم کردیم.


فقط موضوع برگزاری کلاس نیست، کیفیت کلاس‌ها و آموزش استادان و دانشجویان تا بتوانند از کلاس بهره‌برداری کنند نیز مهم است. برای کلاس‌های عملی و کارگاهی «simulation» یا شبیه‌سازی‌‌ها را به‌صورت مجازی برگزار کردیم و آن‌هایی که امکان مجازی‌سازی نباشد، به‌صورت حضوری در زمان‌های مناسب انجام خواهد شد.


درباره آموزش مجازی توانایی استادان بسیار مهم است و باید در زمان جذب هیئت علمی توانایی‌های استادان را مدنظر قرار داده و تجدیدنظر کردیم. هیئت‌علمی‌هایی که به‌تازگی به جمع همکاران اضافه می‌شوند، توانایی‌های آنان درباره آموزش مجازی بسیار اهمیت دارد و به‌عنوان یکی از فاکتورهای بسیار مهم روی آنها حساسیت داریم.


حدود دو تا سه درصد در سال جاری به اعضای هیئت علمی این دانشگاه اضافه خواهند شد؛ اما با تأکید بر این نکته باید توانایی‌های فناوری آنها بالاتر باشد تا بتوانیم استفاده کافی و وافی را از آنان داشته باشیم.


آنا: اولویت‌های پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی سمنان چیست؟


خالصی‌دوست: اولویت‌های پژوهشی و فناوری این دانشگاه را در سنوات گذشته به منصه ظهور رسانده و همه آنها را اجرایی کردیم. یکی از آنها موضوع خدمات پرستاری و مراقبت در منزل بود که از ابتدای ترم مرکز سفیر سلامت به‌عنوان مرکز مشاور و مراقبت پرستاری در منزل فعالیت آن را آغاز کرده و به‌طور آزمایشی این کار انجام شده و اکنون دو ماه است که فعالیت خود را انجام می‌دهد.


کمک‌های اولیه، ویزیت پزشک و پرستار در منزل، تزریقات، سرم‌تراپی، گرفتن نوار قلب و همه مواردی که مربوط به خدمات پرستاری در منزل می‌شود، این‌ها را همکاران ما در مرکز مراقبت پرستاری سفیر سلامت ارائه می‌دهند.


با توجه به اینکه  جامعه  به سمت پیری می‌رود و به‌نوعی نیاز هموطنان در منزل به این امکانات و ارائه خدمات بیشتر می‌شود، طبیعتاً این مرکز خدمات پرستاری بسیار می‌تواند مفید باشد و راه‌اندازی این مرکز در حفظ و سلامت مردم و همشهریان چه به‌صورت مستقیم و یا غیرمستقیم مطمئناً تأثیرگذار خواهد بود و به هر حال خدمات مناسبی را به نظام سلامت ارائه خواهد کرد.


امیدواریم که سال جاری بتوانیم در ادامه همین ارائه خدمات، مدرسه مهارتی بهیاری در سمنان را ایجاد کنیم. مقدمات آن انجام و تقاضا داده شده و بسترسازی‌هایش در حال انجام است، با مجوزی که بتوانیم از سازمان مرکزی بگیریم، این مدرسه مهارتی بهیاری را هم در سمنان ایجاد می‌کنیم؛ زیرا مشکل اصلی جوانان ما بحث استفاده از مهارت‌ها در کنار آموزش‌های تئوریک است.


آنا: آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های دانشگاه آزاد اسلامی استان سمنان در چه سطحی هستند؟


خالصی‌دوست: به‌تازگی توانستیم مجوز مرکز آموزش همکار استاندارد ملی را کسب کنیم. این استاندارد در حقیقت مجوزی بوده برای ارائه خدمات به مردم و هدف ما از کسب این استاندارد ملی که رتبه نخست در سطح ملی است، تحقق افزایش درآمدهای غیرشهریه‌ای از طریق آموزش‌های کوتاه‌مدت تخصصی و کاربردی بوده تا دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان با دارابودن زیرساخت‌های مناسب، آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌ها که چیزی حدود 60 تا 70 باب آزمایشگاه و کارگاه است، بتواند در حوزه‌های مختلف ورود کرده و استفاده از خدمات شبکه آزمایشگاهی را به منصه ظهور برساند.


برای تدوین استانداردهای ملی در حوزه‌های مختلف، همکاران دانشگاهی امسال ورود پیدا خواهند کرد. در حوزه‌های برق و الکترونیک، مهندسی ساختمان، صنایع مرتبط با خودرو، انرژی، مهندسی پزشکی و موارد چنینی که زیرساخت‌های آنها شامل سخت‌افزار، نرم‌افزار و نیروی انسانی متخصص در دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان آماده است، می‌توانیم با استانداردسازی آنها در صنایع مختلف از آنها استفاده کنیم.


به دنبال اخذ مجوز استانداردهای ایزو 17020 و 17025 بودیم که اکثر کارهایش انجام شده، ممیزی‌ها در حال انجام است و امیدوارم تا پایان امسال بتوانیم این مجوزها را گرفته و به‌نوعی برندسازی مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاه‌هایی را انجام دهیم.


آنا: مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی استان سمنان چه اقداماتی را انجام داده‌اند؟


خالصی‌دوست: مراکز تحقیقاتی چهارگانه این دانشگاه مراکز بسیار قوی هستند. مرکز تحقیقات انرژی و توسعه پایدار سال گذشته به‌عنوان پژوهشکده برتر در کشور مطرح شد. امیدواریم امسال مراکز دیگر این دانشگاه به همین درجه نائل شوند، مانند مرکز تحقیقات بتن که توانستیم اواخر سال گذشته تجهیزات کامل آن را نصب کنیم.


مرکز تحقیقات بتن اکنون دارای یک actuator، 100 تن با تجهیزات جنبی است که می‌تواند خدمات کاملی را به آزمایشگاه‌های شهر و صنایع ساختمان‌سازی و وابسته به آنها ارائه کند. وارد مذاکره با سازمان مسکن و شهرسازی و  نظام‌مهندسی شدیم تا خدمات بسیار مناسبی در این حوزه به صنایع ساختمانی و صنایع مرتبط ارائه کنیم.


آنا: چه اقداماتی در مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی سمنان انجام خواهد شد؟


خالصی‌دوست: همزمان با افزایش برندسازی در مراکز تحقیقاتی، مجلات دانشگاه را هم باید تقویت کنیم، همان‌طور که سال گذشته دو مجله دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان یعنی Nut و Chemical رتبه برتر کشوری گرفتند، امسال هم مجلات دیگری این رتبه را خواهند گرفت. دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان دو مجله جدید در دست اقدام دارد که امیدواریم بتوانیم مجوز این دو مجله را برای سال جاری بگیریم و مجلات موجود را به‌صورت کامل‌تر و در سطح ملی رتبه‌دار کنیم.


آنا: دانشگاه آزاد اسلامی سمنان در زمینه مراکز رشد چه اقداماتی انجام داده است؟


 خالصی‌دوست: در راستای همکاری‌های مشترک با پارک علم و فناوری استان سمنان  16 واحد فناور مرکز رشد در مجموعه رشد دکتر حسابی داشته و امسال به‌دنبال آن هستیم که مرکز رشد واحدهای فناور در فناوری‌های نوین در علوم مهندسی کامپیوتر، IT‌ و تولید محتوای دیجیتال را با هدف بسترسازی برای تجاری کردن دستاوردهای تحقیقاتی و زمینه کارآفرینی و حمایت از خلاقیت‌های نیروهای جوان ایجاد کنیم.


آنا: موفقیت‌های اخیر دانشگاه آزاد اسلامی سمنان در حوزه پژوهش چیست؟


خالصی‌دوست: در روزهای اخیر از طرف پایگاه اسکوپوس اعلام شده که دو نفر از پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی سمنان در فهرست دو درصد دانشجویان برتر جهان قرار گرفته‌اند. با بررسی و ارزیابی استنادات داده‌های پایگاه اسکوپوس علی جهان و  محمد کریم سهرابی، دانشیار گروه صنایع و دانشیار گروه کامپیوتر توانستند ازجمله دانشمندان برجسته و ممتاز دو درصد جهان قرار گیرند و طبیعتاً اینها بر مبنای یکسری شاخص‌هایی ارزیابی شده‌اند مانند سایتنشن‌هایشان و H ایندکسشان و به‌هرحال آن مواردی که پایگاه‌های بین‌المللی بر اساس آن ارزیابی‌ها و بررسی‌هایی که انجام داده‌اند در اکتبر 2020 این موضوع را اعلام کردند.


زمانی که همکاران دانشگاه به این درجه نائل می‌شوند، طبیعی است که داشتن عقبه‌، استنادات کافی، مقالات بسیار مناسب و هات‌پیپرهایی توانسته آنها را به این درجه برساند و امیدواریم که به کمک این همکاران و  بتوانیم این موفقیت‌ها را افزایش دهیم و در سال‌های آینده تعداد بیشتری از همکاران را در جرگه داشمندان برتر جهان قرار گیرند.


آنا: و کلام آخر...


 خالصی‌دوست: استان سمنان دومین استان بعد از تهران است که زیرساخت‌های فناوری ارتباط و اطلاعات قوی و نیروی انسانی کارآمد داشته و شهرستان‌های استان سمنان توانمندی مناسبی در زمینه‌های شرکت‌های دانش‌بنیان و فعالیت‌های نوین خدمات فناوری دارند.


با توجه به این ظرفیت‌ها می‌توانیم در سال جاری مجوز مرکز رشد واحد فناور نوین در علوم مهندسی کامپیوتر، IT و تولید محتوای دیجیتال را از سازمان مرکزی دانشگاه اخذ کنیم. مکاتبات اولیه انجام شده، زیرساخت‌ها آماده بوده و در سازمان در حال بررسی است. اگر بتوانیم مجوز لازم را بگیریم، آغاز به کار مرکز را اعلام خواهیم کرد.


انتهای پیام/4121/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب