مرکز تحقیقات خودرو در شاهرود راهاندازی میشود/ ایجاد مدارس مهارتی در حوزه صنایع غذایی و عمران
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ حسین عقابی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود سال ۱۳۶۱ با پذیرش ۶۰ دانشجو در سه رشته برق، مکانیک و ریاضی در مقاطع کاردانی در استان سمنان تأسیس شد و بهتدریج امکانات آموزشی و فضای لازم و نیروی انسانی آن فزونی یافت.
اکنون این دانشگاه با 110 هزار مترمربع فضای آموزشی کارگاهی، آزمایشگاهی، رفاهی، ادرای و ورزشی و فرهنگی و رشتههای متعدد و نیز بیمارستان 100 تختخوابی و مرکز بیماریهای خاص با محیطی زیبا و چشمنواز به جامعه علمی کشور خدمت میکند.
امروزه دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود بهعنوان نخستین و بزرگترین واحد دانشگاهی استان سمنان، با بیشترین تعداد دانشجو و بالاترین رتبه پژوهشی بهعنوان واحد جامع شناختهشده که قبولیهای متعدد در مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری و دستیاری پزشکی از بین دانشجویان این دانشگاه در دانشگاههای آزاد اسلامی، دولتی و دیگر مؤسسات آموزش عالی نشاندهنده سطح بالای آموزشی و پژوهشی این واحد دانشگاهی است.
خبرنگار خبرگزاری آنا با سیداحمد ابوالقاسمیفر رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود درباره دستاوردهای این دانشگاه در دوره گذشته و برنامههای سال جدید به گفتگو نشسته است که در ادامه خواهیم خواهند.
آنا: سال گذشته مهمترین عملکرد و دستاوردهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود در حوزههای مختلف بهویژه پژوهش را چه میدانید؟
ابوالقاسمیفر: یکی از اهداف بزرگ هر دانشگاه ارتباط آن با صنعت است، در این راستا و در سال 98 عقد قراردادهای پژوهشی با واحدهای صنعتی و دولتی را مدنظر قرار دادیم و توانستیم با عقد قرارداد نزدیک به 480 میلیون تومان در مقایسه با سال 97 رشد خوبی داشته باشیم.
یکی از اقدامات خوبی که انجام شد، این بود که در چند پروژه برون دانشگاهی مجریان طرحها را مکلف به استفاده از دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه کردیم تا دانشجویان بتوانند در این موارد تجربه عملی نیز کسب کنند.
ثبت دو اختراع منحصربهفرد «دستگاه اسکیمراکتور با قابلیت استفاده داخل و بیرون آبی» و «دستگاه تولید نور فرابنفش فیلترشده توسط ازون برای سنتز ویتامین D در بدن» که توسط خبرگزاریها به صورت گسترده منعکس شد، ترجمه و تألیف چند کتاب جدید از دیگر دستاوردهای پژوهشی در سال گذشته بوده است.
سال 98 سه مرکز تحقیقاتی با نامهای «مرکز تحقیقات نانوذرات بیولوژیک در پزشکی»، «مرکز تحقیقات مواد مؤثره گیاهان دارویی» و «مرکز تحقیقات حقوق و معاضدت قضائی» در دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود افتتاح شد که همگی نظیری در کشور ندارند.
در «مرکز تحقیقات نانوذرات بیولوژیک در پزشکی» که مرداد سال گذشته و توسط دکتر طهرانچی افتتاح شد، بهروز یحیایی و همکاران وی روی سلولهای سرطانی کار میکنند و با مراکز علمی بسیاری قرارداد منعقد کرده و تحقیقات زیادی را انجام دادهاند.
تکمیل شناسنامه گیاهان دارویی
مجید مظفری عضو هیئت علمی گروه شیمی دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود و همکاران در مرکز تحقیقات مواد مؤثره گیاهان دارویی این واحد دانشگاهی با زیر کشت بردن یک هکتار گیاه زعفران، یک هکتار درخت زیتون، پرورش انواع گونههای شمعدانی، آلوئهورا و عصارهگیری از گیاه نعناع روی گیاهان با خواص دارویی ازجمله زعفران و آلوئه ورا و ... مطالعه و فعالیت میکنند و با موفقیت توانستهاند شناسنامهای کامل از گیاهان دارویی این منطقه که بالغ بر ١٠٠گونه گیاه دارویی است تهیه کنند.
تاکنون در این مرکز تحقیقات حدود ١١ پماد درمانی در نمونه آزمایشگاهی تولید شده و اقدامات لازم درباره اخذ مجوزهای بهداشتی و تولید انبوه این محصولات در حال انجام است.
مرکز تحقیقات حقوق و معاضدت قضائی این دانشگاه که بهتازگی و برای نخستین بار در کشور ایجاد شده موجب شاخص شدن رشته حقوق بین دانشگاههای ارائه دهنده این رشته در کشور بوده؛ چراکه بهصورت رایگان کارآموزی حقوقی را برخلاف سایر دانشگاهها برای دانشجویان فراهم کرده است.
در جشنواره فرهیختگان سال 98 استاد برتر در حوزه علوم پزشکی در کشور از این واحد دانشگاهی بود. بهروز یحیایی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود در هفتمین جشنواره فرهیختگان بهعنوان پژوهشگر برتر در حوزه علوم پزشکی در کشور انتخاب شد.
نخستین تخریب انفجاری کنترل شده سازه واقعی
نخستین تخریب انفجاری کنترل شده(دیمولیشن) سازه واقعی توسط عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود انجام شد و پیرو درخواست مشتریان برای نخستین بار کانکس صنعتی در این دانشگاه ساخته و به مشتری تحویل داده شد که این کانکسها بنا به سفارش، قابلیت ارتقا را نیز دارند.
نخستین و تنها «مرکز علمی و پژوهشی نیکوکاری در کشور» نیز دوم دی سال 98 با حضور مدیرکل کمیته امداد و بهصورت مشترک بین دانشگاه آزاد اسلامی و کمیته امداد در دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود افتتاح شد که هدف آن نگاه علمی و پژوهشی به مبحث مدیریت محرومیت و فقرزدایی و مدیریت علمی در مبارزه با فقر و سوق دادن بخشی از پژوهشها در این دانشگاه به موضوعات تعریف شده کمیته امداد است.
در این مرکز بنا شد كميته امداد امام خمينی(ره) اولویت طرحهای پژوهشی خود را به این مرکز اختصاص دهد تا بتوان تا حد امکان با استفاده از ظرفیتهای اعضای هیئت علمی بهویژه در رشتههای مدیریت، حسابداری، روانشناسی، اقتصاد و حقوق و... گامی برای حل مشکلات مدد جویان كميته امداد امام خمينی(ره) در کل کشور برداشت.
در قراردادی که با سازمان نظام مهندسی ساختمان استان سمنان منعقد شد دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود مجری دورههای آموزشی نظام مهندسی در شرق استان سمنان شد که این برای نخستینبار اتفاق افتاد و فرصت مناسبی برای مهندسان شاهرود و شهرهای اطراف ایجاد کرد که برای شرکت در دورهها و آزمونهای سازمان نظام مهندسی نیاز به رفت و آمد به مرکز استان نداشته باشند.
برگزاری 7 دوره آزمون صلاحیت بالینی پزشکان
پس از اخذ مجوز برگزاری آزمون صلاحیت بالینی پزشکان در سال 97 و سال گذشته هفت دوره از این آزمون را برگزار کردیم و اکنون دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود جزء معدود مراکز مجاز برگزاری این آزمون در کشور است.
تفاهمنامهای با شهرداری شاهرود با هدف بررسی و مطالعه و انتقال تجربیات موفق در عرصه مدیریت شهری از طریق دانشگاه با ارتباط نظاممند گروههای علمی در دانشگاه و شناسایی و معرفی نخبگان دانشگاهی و بسترسازی برای ایجاد و توسعه فناوری در شهرداری و کمک به تصمیمسازی و تصمیمگیری در قالب گروههای تخصصی و تجاریسازی یافتههای پژوهشی و سوق دادن پایاننامههای دانشجویی و ارائه راهکارها در راستای افزایش بهره وری منعقد شد.
آنا: پیرو طرح شعار «هر دانشجو، یک تخصص، یک مهارت» بهعنوان شعار سال 98 دانشگاه آزاد اسلامی و تأکید بر انجام آن توسط واحدهای دانشگاهی، چقدر در این زمینه موفق بوده و چه اقداماتی انجام داده و یا در دست اقدام دارید؟
ابوالقاسمیفر: سال گذشته با مأمورکردن حوزه معاونت علمی دانشگاه به فعالسازی و برگزاری چند دوره کوتاه مدت مرتبط با رشتههای مختلف که توسط تعدادی از استادان واحد انجام شد در تحقق این شعار گام برداشتیم. بهعنوان نمونه کارگاه آموزش 3DMAX برای دانشجویان رشته معماری را اردیبهشت سال گذشته اجرا کردیم.
سال گذشته برگزاری دوره کوتاه مدت «تکنیکهای کار با حیوانات آزمایشگاهی» توسط استادان با تخصص فیزیولوژی و علوم پایه پزشکی، «دوره تخصصی وکیل سایبری» با همکاری دانشگاه و یک شرکت دیگر از نمونههای دیگر گام برداشتن در تحقق این شعار است. با پیگیریهای اداره روابط عمومی دانشگاه دورههای آموزش بورس و چند همایش شهرستانی را توسط یکی از شرکتهای مطرح در این حوزه در دانشگاه برگزار کردیم.
در راستای عملی کردن شعار «هر دانشجو، یک تخصص، یک مهارت» تلاش کردیم با ترتیب دادن بازدیدهای مختلف از مراکز تولیدی و صنعتی برای دانشجویان، فضای کاری و صنعتی بیرون دانشگاه را آموزش دهیم.
استقرار 5 شرکت دانشبنیان
دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود جزء معدود دانشگاههای کشور بوده که دارای دو مرکز رشد است؛ یکی از این مراکز رشد زیر نظر پارک علم و فناوری استان سمنان فعال بوده و یکی دیگر بهصورت مستقل یعنی زیر نظر سازمان مرکزی و دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود است.
پنج شرکت دانشبنیان با محصول در این دانشگاه مستقر هستند. بر همین اساس و با مستقرکردن شرکتهای صنعتی در مراکز رشد موفق شدیم دانشجویان خود را با این شرکتها مرتبط کنیم تا ارتباط با صنعت را در خود دانشگاه محقق کنیم.
با ایجاد شرایط برای برگزاری دورههای صنعتی توسط این شرکتها در آزمایشگاههای واحد شاهرود تلاش داریم که دانشجویان با مهارتهای جدید آشنا شوند.
آنا: آیا در زمینه مدارس مهارتی که مورد تأکید مسئولان عالی دانشگاه آزاد اسلامی است، ورود کردهاید؟ اگر ورود کردهاید چه اقدامات و در چه زمینهای انجام دادهاید؟
ابوالقاسمیفر: بله، گامهای خوبی در این راستا برداشته شده است؛ ایجاد مدارس مهارتی سبب میشود تا محصلان دانشگاهی بعد از پایان تحصیلات دانشگاهی صرفاً دارنده یک مدرک دانشگاهی نباشند؛ بلکه افرادی پرتوان با مهارت لازم برای ورود به بازار کار باشند.
برهمین اساس و با توجه به اهمیتی که مدارس مهارتی دارند، درصدد هستیم تا در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود با تکیه بر توان و ظرفیتی که در این واحد دانشگاهی وجود دارد در حوزه صنایع غذایی و عمران مدارس مهارتی ایجاد کنیم.
تاکنون با امضای تفاهمنامه با مرکز فنی و حرفهای شاهرود به انتقال تجربیات با یکدیگر پرداختهایم و در حال برنامهریزی برای ایجاد نخستین مدرسه در سال جاری هستیم و با دو شرکت هم در راستای تربیت نیرو برای آنها رایزنی کردهایم که موافقتهای اولیه صورت گرفته و در حال نهایی کردن آن هستیم.
آنا: اهداف و دستور کارهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود در سال جاری در حوزههای مختلف چیست.؟
در حوزه پژوهش اولویت ما افزایش کمی و کیفی طرحهای بروندانشگاهی است، بهویژه طرحهایی که در راستای حل معضلات ملی باشد. اکنون در حال بررسی انعقاد تفاهمنامه همکاری بین دانشگاه و شرکتی با عنوان کویر خودرو در زمینه تولید «مینیتراک» در شاهرود در حال بررسی و نهایی شدن بوده تا با راهاندازی مرکز تحقیقات خودرویی با توجه به ظرفیت اعضای هیئت علمی بتوانیم بحث R&D آنها را انجام دهیم.
هرچند در آینده کار ما محدود به مباحث R&D نمیشود و قصد داریم با مشارکت سازمان مرکزی در خودروسازی بهصورت جدی وارد شویم و در این راستا با شرکت کویر خودرو جلسات متعددی داشتهایم و مهندسان آنها از امکانات و فضاهای دانشگاه ما بازدیدهای میدانی داشتهاند و در زمینی به مساحت حدود 100 هکتار که بهصورت اجاره به شرط تملیک در اختیار دانشگاه قرار گرفته، قصد داریم این کارخانه را احداث کنیم.
ایجاد رشته میانرشتهای روانشناسی ورزش
سال 99 برگزاری چند همایش را در دستور کار داریم. بهعنوان نمونه همایش ملی با عنوان «پژوهشهای کارآمد در مهندسی عمران، معماری، مکانیک و معدن» و دیگری کنفرانس ملی «فناوریهای نوین در مدیریت بحرانهای طبیعی» که نخستین کنفرانس در این زمینه و با رویکرد کاهش خسارات و تلفات در شهرهای دارای بافت تاریخی است که با مشکلاتی که در سال 98 در زمینه بلایای طبیعی رخ داد و لزوم مدیریت بحران در مخاطرات طبیعی، لزوم انجام پژوهشها در این زمینه در کشور بر کسی پوشیده نیست.
در حوزه آموزش با توجه به توسعه علوم مختلف در دنیا و برای همگامسازی با علوم روز دنیا باید از رشتههای ثابت و قدیمی که سالهاست در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی ما تدریس میشود، فاصله گرفت و به سمت رشتههای میان رشتهای و علوم روز دنیا حرکت کنیم.
در رشتههای تربیت بدنی و روانشناسی، رشته میانرشتهای با عنوان روانشناسی ورزش ایجاد کردیم و درصددیم تا در زمینه علومپایه هم رشتههای میانرشتهای ایجاد کنیم که بعد از ارائه درخواست به سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی و دریافت مجوز از وزارت علوم؛ این رشتهها در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود آموزش داده خواهد شد.
در حوزه فرهنگی و دانشجویی نیز به همت معاونت مربوط در دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود که امام جمعه موقت شاهرود مدیریت آن را برعهده دارد، این دانشگاه در زمینه فضای مجازی بین دانشگاههای آزاد اسلامی کشور محور اجرایی کار قرار گرفته و نیز بحث و تبادل نظر درباره راهاندازی گفتمان گام دوم انقلاب جریان دارد.
آنا: فعالیت دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود در «طرح پایش» و ایجاد «سراهای نوآوری و فناوری» به چه صورت بوده است، تشریح بفرمایید.
در مورد طرح پایش از آنجایی که موضوعات هر استان پیشتر مشخص و به استان سمنان موضوع «کویر» اختصاص داده شده اکثر گروههای تخصصی موضوعات پیشنهادی خود را مشخص و بر اساس آنها عنوان رساله را تعریف کردهاند. این اطلاعات برای مدیران سیستم پایش ارسال شده و به محض تأیید، دانشجویان میتوانند در این موارد رساله خود را اخذ کنند.
در مورد سراهای نوآوری با توجه به بخشنامه موجود برای تأسیس یک سرا در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود در حال جمعآوری مستندات و ارسال آن به سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی هستیم که این امر سال گذشته انجام شد و منتظر تأیید درخواست از سوی سازمان مرکزی هستیم.
انتهای پیام/4121/4062/
انتهای پیام/