دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 آذر 1399 - 12:13
عطوان مطرح کرد؛

پیام مهم بایدن درباره آمادگی برای بازگشت به برجام/آمریکا به‌دنبال مشارکت عربستان و طرح موضوعات موشکی در چارچوب توافق هسته‌ای است

یک تحلیلگر برجسته عرب‌زبان در گزارشی نوشت نامزد دموکرات پیروز در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا فوری در رسانه‌ها پیام بسیار مهمی را به ایران فرستاد و اعلام کرد برای بازگشت به برجام آمادگی دارد.
کد خبر : 545507

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، «عبدالباری عطوان» در گزارشی که روزنامه فرامنطقه‌ای رأی‌الیوم منتشر کرد، نوشت: «جو بایدن»، نامزد دموکرات پیروز در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا فوری به‌وسیله روزنامه نیویورک‌تایمز پیام بسیار مهمی را به ایران فرستاد و اعلام کرد برای بازگشت به توافق هسته‌ای آمادگی دارد. وی همچنین تأکید کرد بدون این توافق، کشورهای منطقه (ازجمله عربستان، ترکیه و مصر) وارد رقابت هسته‌ای می‌شوند که خطراتش غیرقابل پیش‌بینی است.


جو بایدن


جو بایدن، نامزد پیروز در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا


طبق این گزارش، پیام رئیس‌جمهور آینده آمریکا با عجله و در حالی تنظیم شد که جمهوری اسلامی ایران در حال بازسازی و تجهیز قوای خود برای نشان دادن واکنش به عاملان عملیات تروریستی علیه شهید «محسن فخری‌زاده»، دانشمند هسته‌ای خود است.


عطوان می‌نویسد: در این میان رهبر ایران رژیم صهیونیستی را عامل حمله تروریستی علیه دانشمند هسته‌ای عنوان کرده و باعث شده است تا فشار بر اصلاح‌طلبان و به‌ویژه حسن روحانی و محمدجواد ظریف، رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه این کشور برای واکنش قاطع به عملیات تروریستی که یکی از ابعاد آن نادیده گرفتن توافق هسته‌ای است، بیشتر شود.


ظریف - روحانی


رأی‌الیوم می‌نویسد: خطرناک‌ترین موارد پیام بایدن برای اصلاح‌طلبان که می‌تواند آن‌ها را در معرض فشار قرار دهد، می‌توان در چند مورد دانست‌؛


نخست، تأکید بایدن بر اینکه مذاکرات بازگشت به توافق هسته‌ای باید بر چندین موضوع ازجمله توقف برنامه‌های موشکی ایران متمرکز شود.


دوم، مشارکت چندین کشور دیگر در مذاکرات همچون عربستان و امارات. البته هیچ اشاره‌ای به مشارکت مصر، عراق یا ترکیه نشده است و این موضوع می‌تواند به این معنا باشد که واشنگتن قصد دارد برنامه‌های هسته‌ای ایران را پس از نظارت منطقه‌ای، تحت نظارت بین‌المللی نیز قرار دهد.


سوم، تمدید دوره محدودیت در فعالیت‌های ایران برای تولید «مواد شکافت‌پذیر» که ممکن است برای تولید سلاح‌های هسته‌ای استفاده شود. این یعنی مدت محدودیت‌های هسته‌ای ایران بیش از 10 سال ادامه یابد.


چهارم، گرفتن تضمین از ایران برای جلوگیری از همه نوع حمایت‌های سیاسی، نظامی، مالی و تسلیحاتی از متحدانش در یمن، لبنان، سوریه، عراق و فلسطین اشغالی.




بیشتر بخوانید:


روسیه منتظر اجرای تصمیم بایدن برای بازگشت به توافق هسته‌ای است




عطوان می‌نویسد: پذیرش اینکه نظام ایران یک یا چند شرط از شروط فلج‌کننده آمریکا را بپذیرد بسیار سخت است، زیرا این به معنای دست کشیدن «انقلاب ایران» از آرمان‌های خود، زیر پا گذاشتن تمام ادبیات انقلابی در داخل و خارج و تبدیل شدن به «دولت کوچک» بدون چنگ و دندان است.


این تحلیلگر عرب‌زبان به تصمیم اخیر مجلس شورای اسلامی گریزی زد و نوشت: چند روز پیش مجلس شورای اسلامی که بیشتر کرسی‌های آن را جناح انقلابی در اختیار دارد، با اکثریت آرا  تصمیم به انتقام‌ از ترور فخری‌زاده گرفت و در این راستا تصمیماتی ازجمله افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم به بیش از 20 درصد و جلوگیری از بازدید بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تأسیسات هسته‌ای ایران گرفته شد.


جلسه علنی مجلس شورای اسلامی


عبدالباری عطوان در ادامه گزارش خود آورده است: موضوع دیگری که ممکن است از دید دولت بایدن و جناح اصلاح‌طلب پنهان مانده باشد، این است که تحقق اهداف و شروط مذکور، به‌ویژه در زمینه موشک‌های بالستیک و تمدید سقف زمانی توافق، در وهله نخست به تصویب مجلس شورای اسلامی و رهبر انقلاب ایران و در وهله دوم، سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری ایران بستگی دارد. انتخاباتی که چهار ماه بعد از حضور بایدن در کاخ سفید برگزار خواهد شد.



با وجود افزایش مخالفان اصلاحات در ایران، بخت زیادی برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری و در نتيجه ادامه مذاکره با دولت آمریکا ندارند.



وی افزود: معتقدم این مدت برای هرگونه توافق در هر زمینه‌ای یا اصلاح توافقات قبلی کافی نیست. این در حالی است که توافق هسته‌ای پس از پنج سال مذاکره به دست آمده بود.


عطوان در پایان نوشت:  در جمهوری اسلامی ایران از رهبر این کشور تا مردم مخالف توافق هسته‌ای و روندی هستند که اصلاح‌طلبان در سال‌های اخیر در زمینه مذاکره با آمریکا بر سر موضوعات هسته‌ای دنبال کرده‌اند. این در حالی است که مذاکرات موسوم  به «برنامه جامع اقدام مشترک» تاکنون نتیجه‌ای برای ایران نداشته و با وجود همه توافقات، تحریم‌ها علیه تهران روز به روز افزایش یافته است.


انتهای پیام/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب