دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

قیمت مسکن در مسیر افول/ رکود مطلق در بازار مسکن تا کی ادامه دارد؟

رکود مطلق در بازار مسکن منجر شده قیمت‌ها تاحدودی کاهش یابد و از سوی دیگر خریداران منتظر کاهش بیشتر قیمت‌ها هستند.
کد خبر : 541539
unnamed (10).jpg

به گزارش خبرنگار حوزه مسکن و شهرسازی گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، بعد از گذشت بیش از 5 ماه از ضرب‌الاجل رئیس جمهور برای ایجاد کارگروهی متشکل از وزیر امور اقتصاد و دارایی، وزیر راه و شهرسازی و رئیس کل بانک مرکزی با مسئولیت معاون اول رئیس جمهور به منظور بررسی علل و عوامل گرانی مسکن و راه‌های برون‌رفت از این وضعیت می‌گذرد.


به گفته وزیر راه و شهرسازی قیمت‌های فعلی بازار مسکن به‌شدت مصنوعی است و از هیچ منطقی پیروی نمی‌کند.  خروجی این جلسه تصمیماتی است که به برخورد و مهار قیمت‌های مصنوعی در بازار مسکن ختم می‌شود.


اسلامی می‌گوید جلسه مفصلی با اتحادیه مشاوران املاک تهران و نمایندگان آژانس‌های مسکن برگزار شده است که در آن جلسه، در خصوص اقدامات و راهکارهای مهار قیمت‌های افسارگسیخته اجاره بها تصمیم‌گیری شد. همچنین از مالکان می‌خواهیم با تکیه بر التهابات روانی اقدام به تعیین اجاره ملک خود نکنند؛ علاوه بر این، اتحادیه‌های املاک موظف هستند قیمت‌ها را کنترل کنند.


همانطور که شاهد بودیم خروجی جلسات تنها به توصیه‌ای به مالکان ختم شد، و خروجی‌ای را که سیگنال محسوسی بر بازار اجاره مسکن ارسال کند، مشاهده نکردیم.


با این حال از زمان دستور راه‌اندازی کارگروه که در تاریخ 21 خرداد ماه 99 در جلسه هیئت دولت صورت گرفت، تاکنون نه تنها شاهد کنترل و کاهش قیمت‌ها نبوده‌ایم بلکه در 3 ماه تابستان با افزایش افسارگسیخته قیمت‌ها نیز روبه‌رو بودیم. 


همچنین مشخص نیست که خروجی این جلسات منجر به چه اقدام و ایجاد روند مثبت و کاهشی در بازار مسکن، ایجاد رونق در این بازار و کاهش قیمت‌ها شده است. 


این روزها خرید خانه در کلانشهرها برای جوانان به آرزویی دست‌نیافتنی مبدل شده است، چرا که قیمت هر متر مربع آپارتمان در شهر تهران مطابق گزارش بانک مرکزی بیش از 100 درصد افزایش قیمت نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است. 


بر این اساس تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران در مهرماه ۹۹ به ۸۶۵۶ واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۲.۳ درصد و ۱۵۴ درصد افزایش نشان می‌دهد.


همچنین بر اساس اعلام بانک مرکزی در ماه مورد گزارش، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران ۲۶.۷ میلیون تومان بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب معادل ۱۰ و ۱۱۰ درصد افزایش قیمت داشته است.


افزایش تعداد آگهی‌های فروش و تمایل فروشندگان حتی به نرخ پایین‌تر از قیمت‌ها نشان از کاهش قیمت مسکن دارد، هرچند که چسبندگی قیمت‌ها در بازار مسکن نسبت به بازار خودرو و سایر بازارها بیشتر است و رکود مطلق در بازار مسکن منجر شده قیمت‌ها تا حدودی کاهش یابد و ازسوی دیگر خریداران منتظر کاهش بیشتر قیمت‌ها هستند.


با این حال محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی گفته است ریزش نرخ ارز و طلا به طور طبیعی کالاها و خدمات از جمله مسکن را متاثر می‌کند. او در عین حال ضمن اشاره به چسبندگی قیمت‌ها در بازار مسکن بیان کرده اگرچه قیمت‌ها با رشد ارز و طلا افزایش می‌یابد اما هنگامی که با کاهش نرخ ارز در بازار مواجه هستیم، بازگشت قیمت‌ها به‌راحتی ممکن نیست.


همچنین کارشناسان بازار مسکن هم معتقدند که قیمت مسکن با کاهش اندکی مواجه خواهد بود و همچنان این بازار در رکود به سر خواهد برد و افزایش قیمت مسکن نیز در ادامه به‌کندی پیش خواهد رفت.


اقدامات مجلس برای کنترل بازار مسکن


غلامرضا شریعتی اندراتی، با اشاره به افزایش 24 درصدی تمایل مالکان برای عرضه و فروش مسکن، می‌گوید در شرایط کنونی شاهدیم که قیمت بازار مسکن در مسیر نزولی قرار دارد، همچنین بر اساس آمارها، تقاضا برای خرید کاهش یافته و تمایل برای فروش بیشتر شده است.


به گفته وی مجلس در 6 ماه اخیر، قوانینی را برای مدیریت بازار مسکن مصوب کرد، یکی از اقدامات مهم نمایندگان، تدوین و تصویب کلیات طرح جهش تأمین و تولید مسکن بود، همچنین مجلس طرح مالیات از خانه‌های خالی را نیز مورد تصویب قرار داد.


عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی می‌افزاید من معتقدم که حرکت بازار مسکن در مسیر کاهش قیمت‌ها و ثبات بازار ماحصل اقدامات مجلس و فضای روانی مثبت ناشی از این اقدامات بوده است، زیرا بازار دریافت که مجلس عزم جدی برای مدیریت بازار و رفع موانع بهبود بازار مسکن دارد.


به گفته شریعتی البته نباید از اثر کاهش قیمت دلار بر بازار مسکن چشم‌پوشی کرد، در هر صورت قیمت مصالح ساختمانی و قیمت تمام شده مسکن نشئت‌گرفته از بازار ارز است و هر میزانی که نرخ دلار کاهش یابد، قیمت تولید مسکن نیز کاهش می‌یابد.


وی با بیان اینکه بازار مسکن درگیر حباب قیمتی است، می‌گوید به نظر می‌رسد که حباب قیمت در بازار مسکن به‌تدریج در حال کاهش است، این مسئله موجب شده که تقاضا برای فروش مسکن افزایش می‌یابد، از این‌رو تلاش عده‌ای برای فروش املاکشان نشان می‌دهد که نگاه سرمایه‌ای در بازار غالب است و افرادی که برای سود بیشتر، مسکن خریده بودند، در شرایط فعلی برای ضرر کمتر به دنبال فروش ملک خود هستند.


با این حال متقاضیان مسکن بهتر است فعلاً از خرید صرف نظر کرده و منتظر کاهش قیمت‌ها و شوک در بازار مسکن باشند. چراکه با اقدامات صورت گرفته از سوی مجلس و همچنین کاهش نرخ ارز شاهد کاهش قیمت مسکن در آینده نزدیک نیز خواهیم بود.


انتهای پیام/4133/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب