رشته معماری با هنر، مهارت و استعداد ارتباط ناگسستنی دارد
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ در ادامه معرفی رشتههای دانشگاهی، بهمنظور آشنایی علاقهمندان به ادامه تحصیل در دانشگاه به معرفی رشته معماری پرداخته و در این راستا با مهدی ترفیعی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیریز در رشته معماری که در کارنامه اجرایی خود سابقه مدیریت پژوهشی این واحد دانشگاهی را نیز دارد و تاکنون چند طرح پژوهشی را به انجام رسانده و مقالات متعددی را نیز در مجلات معتبر منتشر کرده است، گفتگو کردهایم که مشروح آن را میخوانید.
آنا: انتخاب رشته معماری را به چه کسانی توصیه میکنید؟
ترفیعی: اگر اهل هنر، ادبیات و کتاب خواندن هستید، اگر از طراحی لذت میبرید، اگر بااستعداد و خلاق هستید، اگر قدرت تجسم بالایی دارید، اگر بسیار صبور، منظم و دقیق هستید؛ میتوان گفت انتخاب رشته معماری، انتخاب خوبی برای شماست.
رشته معماری دارای دو جنبه هنری و فنی است که درسهای طراحی، زیباییشناسی و نحوه زیباکردن احجام، نماها و پلانها به هنر بازمیگردد و دروسی مانند سازههای بتنی و فلزی، مقاومت مصالح، ایستایی، تأسیسات مکانیکی و الکتریکی به جنبه فنی این رشته مربوط میشود. در این رشته دروس هنری اهمیت بیشتری داشته و دروس علمی و فنی در راستای دروس هنری است.
معماری بیش از آنکه علم و تکنیک باشد، ذوق و سلیقه و استعداد است و معمار کسی است که طرحهای فردیاش با نقاشی و مجسمهسازی رقابت کند و در واقع بتواند مجسمهای کاربردی بسازد. دانشجوی این رشته علاوهبر توانمندی در طراحی و قدرت تجسم و خلاقیت، لازم است که در درس ریاضی بهویژه در هندسه قوی باشد؛ چراکه برای آموزش فن و تکنیک معماری باید دروسی مانند هندسه کاربردی، هندسه مناظر و ریاضیات و آمار را مطالعه کرد.
آنا: فرصتهای شغلی و بازار کار این رشته را چگونه ارزیابی میکنید؟
ترفیعی: مهندس معمار میتواند در دفاتر کار موجود در محل پروژههای ساخت و ساز و یا بهعنوان معمار فنی به طراحی تکبناها یا مجموعههای زیستی کوچک پرداخته و یا بهعنوان ناظر اجرای طرح و سرپرست دفتر مشاوره مشغول به کار شود. دقت داشته باشید معماری مانند بسیاری از شغلها نیست که بتوان ساعات کاری مشخصی برای آن تعریف کرد. مهندس معمار بهطور مداوم با کار خود درگیر بوده و ساعات کاری برای او خیلی معنایی ندارد.
زمینههای شغلی رشته معماری را میتوان در دستههایی مانند «طراحی (از طراحیهای اولیه تا مراحل اجرایی کار و طراحی اجزای عناصر تشکیلدهنده ساختمان)»، «سرپرستی دفاتر مشاور معماری»، «نظارت صحت انجام کار در عملیات اجرایی ساختمانی»، «مدیریت و هماهنگی اجرایی پروژههای معماری (مدیریت پروژه)»، «طراحی پارکها و میادین شهری و محوطهسازی»، «مشارکت در پروژههای برنامهریزی و طراحی شهری و شهرسازی»، «طراحی دکوراسیون داخلی»، «انجام کارهای پژوهشی و آموزشی در زمینه طراحی فضاهای طبیعی» و «تدریس در دورههای کاردانی و همینطور دبیرستانهای فنی و حرفهای و کارودانش آموزش و پرورش» تقسیمبندی کرد.
مهندس معمار فرصتهای شغلی زیادی را بهصورت کارهای پروژهای پیش رو دارد. پیشرفت کاری مهندس معمار به میزان زیادی به مهارتها، شایستگیها و تجارب او ارتباط دارد.
آنا: یک دانشآموخته معماری چگونه باید وارد بازار کار این رشته شود؟
ترفیعی: یکی از بهترین شیوهها که موجب میشود بهراحتی بدون داشتن سابقه کاری وارد بازار کار رشته معماری شد، یادگیری چند نرمافزار تخصصی در زمینه طراحی معماری و دکوراسیون است. یادگیری این نرمافزارهای تخصصی سبب میشود که شما در هرجایی از این کره زمین که باشید، این رشته بازار کار خودش را داشته باشد. تسلط بر نرمافزارهای معماری مانند AutoCad، PhotoShop، ArchiCad، 3DMax، Revit و راینو در بازار کار این رشته به شما کمک زیادی میکند.
آنا: گفته میشود فارغالتحصیلان این رشته درآمدهای متفاوتی دارند، لطفاً در این مورد توضیح دهید.
ترفیعی: مهندسان معماری که در شرکتهای خصوصی فعالیت میکنند با توجه به میزان مهارت، توانمندی، سابقه کار و نوع توافقی که با کارفرما کردهاند، درآمدهای متفاوتی دارند. آنهایی که خود شرکت شخصی راهاندازی کردهاند، اگر بتوانند به خوبی مشتری جذب کرده و پروژههای زیادی بگیرند، درآمد بسیار خوبی خواهند داشت.
در مجموع مهندس معمار هرچه خلاقتر، توانمندتر و کارنامه کاری بهتری داشته باشد به درآمدهای بالاتری دست مییابد.
آنا: یک معمار در چه صورت در کارش به موفقیت بیشتری دست مییابد؟
ترفیعی: روند کار در بازار معماری با گذشت زمان تغییر کرده است و امروزه نرمافزارهای تخصصی جایگاه ویژهای در این رشته دارند. همیشه بهروز بودن و داشتن تخصصهای نو و اشباع نشده میتواند زندگی ما را متحول کند.
از همان لحظهای که وارد این رشته میشوید، به فکر توسعه مهارتهای خود باشید و علم خود را در این زمینه بهروز کنید. امروزه روند طراحی از ایدهپردازی، ترسیم پلانهای اولیه معماری با دست و سایر مراحل وقتگیر دیگر تغییر پیدا کرده و با وجود نرمافزارهای مختلف روند طراحی تا پیادهسازی پلانهای معماری بسیار سریعتر و سادهتر شده است.
البته این به معنای نادیدهگرفتن روشهای گذشته در طراحی نیست؛ بلکه به معنای یادگیری مهارتهای جدید در زمینه توسعه روشهای گذشته برای افزایش کیفیت و سرعت ارائه است. برای همین است که همواره توصیه میشود علاوه بر توسعه مهارتهای نرمافزاری، دانش خود را در زمینه مهارتهای طراحی، طراحی با دست آزاد، آگاهی از صنعت و تکنولوژیهای بهروز و حتی آشنایی با زبانهای خارجی توسعه دهید.
بدون شک داشتن تخصص همیشه و همه جا میتواند به شما و آینده کاری شما کمک قابل توجهی بکند؛ اما همیشه این مورد را در نظر داشته باشید که دیگران هم در حال تلاش و یادگیری هستند و باید همیشه این سؤال را در ذهن داشته باشید که چه کار کنیم که بهترین باشیم؟
هیچوقت دست از یادگیری نکشید، هر روز مطالب جدید برای یادگیری وجود دارد و شما در هر سطحی که هستید، میتوانید هر روز نکته جدید را بیاموزید تا در بازار کار همیشه بین برترینها بمانید و این همان قضیهای است که اختلاف بین درآمد فعالان در یک حوزه یکسان را تعیین میکند و آن هم میزان مهارت و بهروز بودن در یک تخصص خاص است.
انتهای پیام/4103/4062/
انتهای پیام/