رشته مکانیک را چقدر می شناسید؟
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از نیریز، «مکانیک» یعنی تعمیر خودرو و مهندس مکانیک یعنی فردی با دستهای آلوده به بنزین یا روغن ماشین! چنین دیدگاهی را میتوانید بین تعداد قابل توجهی از عامه مردم و حتی داوطلبان آزمون سراسری بیابید در حالی که رشته مهندسی مکانیک به جز یک درس تکواحدی، تقریباً هیچ ارتباطی با شغل مکانیکی ماشین ندارد؛ البته دانشجویان در این رشته با اصول طراحی و طرز کار مکانیزمهای مختلف بهکار رفته در اتومبیل بهطور اصولی و پایهای آشنا میشوند.
خبرنگار آنا در ادامه معرفی رشتههای دانشگاهی برای آشنایی علاقهمندان به ادامه تحصیل در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی به معرفی رشته مکانیک پرداخته و با حمیدرضا قرهچاهی، محمد عسکری و کورش اکرمیان استادان این رشته به گفتگو نشسته است که در ادامه میخوانیم.
آنا: لطفاً برای آشنایی علاقهمندان به رشته مهندسی مکانیک درباره جایگاه این رشته در دانشگاه توضیح دهید.
قرهچاهی: رشته مهندسی مکانیک از رشتههای قدیمی واحد دانشگاهی نیریز بوده و از 25 سال پیش تا امروز قطب مهندسی مکانیک در جنوب کشور است. این واحد دانشگاهی داری امکانات کامل کارگاهی ازجمله سه دستگاه فرز، هفت دستگاه تراش اونیورسال، CNC تراش و CNC فرز، NC سنگ، امکانات متنوع درباره ورقکاری و مکانیک خودرو، دستگاههای مختلف جوشکاری و... بوده و همه آزمایشگاههای این رشته دارای دستگاههای متنوعی است بهصورتی که فارغالتحصیلان این رشته از این واحد دانشگاهی در بازار کار، افراد موفقی هستند.
اکرمیان: در دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیریز گرایشهای مختلف رشته مهندسی مکانیک در مقطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد وجود دارد و این واحد دانشگاهی با دارابودن کارگاهها و آزمایشگاههای مجهز در این رشته از بهترین واحدهای دانشگاهی در استان فارس است.
آنا: دانشجویان در رشته مهندسی مکانیک با چه مفاهیم و اصولی آشنا میشوند؟
عسکری: در حقیقت رشته مکانیک با استفاده از مفاهیم پایه علم فیزیک و به تبع آن ریاضی به بررسی حرکت اجسام و نیروهای وارد بر آنها میپردازد و میکوشد تا با توجه به نتایج بررسیهای خود، طرحی نو در زمینه فنشناسی وضعیت ارائه دهد و در راه پیشرفت انسان گامی به جلو بردارد.
قرهچاهی: رشته مهندسی مکانیک را شاید بتوان از نظر تنوع موضوعات، جامعترین رشته مهندسی به شمار آورد، به دلیل اینکه این رشته در برگیرنده همه علوم و فنونی بوده که با تولید، تبدیل و استفاده از انرژی، ایجاد و تبدیل حرکت و انجام کار، تولید و ساخت قطعات و ماشینآلات و بهکارگیری مواد مختلف در ساخت آنها و طراحی و کنترل سیستمهای مکانیکی، حرارتی و سیالاتی مرتبط است.
اکرمیان: محاسبات فنی، مدلسازی و شبیهسازی، طراحی و تهیه نقشهها، تدوین روش ساخت، تولید و آزمایش همه ماشینآلات و تأسیسات موجود در دنیا با تکیه بر تواناییهای مهندسان مکانیک انجام میگیرد.
آنا: آیا برای ادامه تحصیل در دانشگاه در رشته مهندسی مکانیک، توانمندی و مهارت خاصی لازم است؟
عسکری: فعالیت در رشته مهندسی مکانیک بسیار متنوع است و در نتیجه هم دانشجوی علاقهمند به کارهای تئوریک میتواند جذب این رشته شود و در بخشهای نظری و تئوری فعالیت کرده و هم دانشجوی خلاق و علاقهمند به طراحی و ساخت وسایل و دستگاههای مختلف میتواند این رشته را انتخاب کند.
قرهچاهی: دانشجویانی که رشته مهندسی مکانیک را انتخاب میکنند باید از هوش، استعداد و قدرت تجسم خوبی برخوردار و توانایی لازم را برای ارتباط با واحدهای صنعتی و تولیدی داشته باشند.
اکرمیان: خلاقیت، نوآوری و پشتکار از ویژگیهایی است که همه افراد را در هر حرفه و شغلی به موفقیت میرساند و بهویژه در این رشته، افراد باید برای رفع کمبودها و نقایص در دستگاههای تولیدی و رسیدن به شرایط بهتر و کیفیت بالاتر، خلاقیت و ابتکار را در خود تقویت کنند.
آنا: چه موقعیتهای شغلی برای دانشآموختگان رشته مهندسی مکانیک فراهم است؟ به عبارت دیگر فارغالتحصیلان این رشته در چه مشاغل و حرفههایی به کار گماشته میشوند؟
عسکری: مهندس مکانیک اکنون در زمینههای مختلفی فعالیت میکند که ازجمله آنها میتوان طراحی و ساخت ماشینآلات و قطعات، طراحی و ساخت تجهیزات مکانیکی نیروگاهها، طراحی و ساخت تجهیزات و سیستمهای انتقال و تصفیه آب، سیستمهای مکانیکی و کنترلی پالایشگاهها و کارخانهها شیمیایی، طراحی و ساخت تأسیسات حرارتی و برودتی ساختمانها، ساخت ماشینآلات تغلیظ و بازیافت مواد مثل کارخانهها قند، کاغذسازی، سیمان، نساجی، نمک و کنسانتره، طراحی و ساخت وسایل و تجهیزات حملونقل زمینی، دریایی و هوایی، ساخت تجهیزات دفاعی و ساخت رباتها، بازوهای مکانیکی و سیستمهای تولید را نام برد.
مهندس مکانیک میتواند بهعنوان کارشناس و مشاور فنی در بانکها، شرکتهای سرمایهگذاری و بیمه و شرکتهای بازرسی و نظارت امور بینالمللی فعالیت کند.
اکرمیان: توسعه سختافزاری و رشد مسائل مهندسی، گرایش به سمت تولید داخل و ایجاد تکنولوژی تولید تجهیزات و وسایل در داخل کشور و روی آوردن به خدمات مهندسی در داخل کشور به علت محدودیتهای ارزی و کاهش درآمدهای نفتی، باعث رشد چشمگیر بازار کار مهندسان مکانیک در ایران شده و مهندسان مکانیک میتوانند با عضویت در نظاممهندسی ساختمان و انجام پروژههای مربوطه کسب درآمد کنند.
قرهچاهی: با توجه به صنعتی بودن استان فارس که از دیرباز بهعنوان قطب صنایع کشور شناخته میشود و وجود صنایع متعدد در این استان و در شهرستان نیریز ازجمله صنعت سنگ و وجود کارخانهها متعدد در استان فارس و شهرستان نیریز و شهرستانهای توابع ازجمله کارخانه فولاد، کارخانه سیمان سفید، کارخانه سیمان خاکستری، کارخانه رینگ اسپورت، کارخانهها و واحدهای سنگبری متعدد، کارخانه کنستانتره انار، کارخانه فرآوری انجیر و بسیاری از معادن سنگ در شهرستانهای نیریز و بختگان و نیاز این کارخانهها به مهندسان و متخصصان مهندسی مکانیک این رشته دارای بازار کار بسیار مناسبی است.
شرکتهای نفت و گاز و پتروشیمی نیاز فوقالعادهای به دانشآموختگان رشته مهندسی مکانیک دارند و این شرکتها بهعلاوه صنایع فولاد، مس، ذوبآهن و سیمان به مهارت و تخصص فارغالتحصیلان رشته مهندسی مکانیک نیاز مبرم دارند و حقوق و مزایای بسیار مطلوبی را نیز به کارمندان خود پرداخت میکنند؛ بنابراین توصیه میکنم اگر خواهان شغل با درآمد و حقوق و مزایای مناسب و مطلوب هستید حتماً رشته مهندسی مکانیک را انتخاب کنید.
انتهای پیام/4121/4062/
انتهای پیام/