سکوت متولیان امر در برابر تخریب محیط زیست و خامفروشی در کرکسکوه
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، ستاد مردمی احیای کرکسکوه با انتشار بیانیهای از صدور مجوز جدید بهرهبرداری از معادن بدون ارزیابی محیط زیستی و سکوت این سازمان بهعنوان متولی محیط زیست انتقاد کرد.
متن این بیانیه به شرح زیر است:
«تحفظوا من الارض فإنها أمکم»؛ از زمین حفاظت کنید به درستی که آن مادر شماست. پیامبر اکرم حضرت محمد (ص)
اصل پنجاهم قانون اساسی:
در جمهوری اسلامی، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی میشود. از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر آنکه با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است.
شنیدهها حاکی از رویکرد جدید وزارت صمت در صدور مجوزهای جدید به منظور بهرهبرداری از معادن بدون ارزیابی محیط زیستی [است]. متأسفانه سازمان محیط زیست و سازمان جنگلها و مراتع که متولی امر حفاظت و صیانت از طبیعت ایران هستند، همچون گذشته سکوت اختیار کرده و هیچگونه اقدام محسوس و مؤثری با وجود ابلاغ الزامات و مقررات محیط زیستی از سوی قانونگذار در حوزه فعالیت معدنی انجام نمیدهند.
امروزه بهرهبرداری بیحساب و کتاب از طبیعت مهمترین معضلی است که بشر با آن دست و پنجه نرم میکند، انگار نه انگار که نفس انسانها به طبیعت و تنوع زیستی آن بند است.
بر اساس قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (۱۴۰۰-۱۳۹۶) دولت موظف بوده تا با بازنگری در محدوده مناطق چهارگانه محیط زیست و همچنین تعریف و تقسیمبندی جدید از مناطق با توجه به تقسیمات نوین اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت IUCN مناطق جدید را از نظر درجه حفاظت محیطزیستی معرفی نماید امر مهمی که تمام این سالها مغفول مانده است.
بر اساس همین قانون شورای عالی معادن موظف است پیش از هرگونه واگذاری پروانه (قبل از بهرهبرداری) رعایت ملاحظات محیط زیستی و تأکید بر حداقل تخریب منابع طبیعی را در نظر بگیرد و از بهرهبرداری غیرمنطقی جلوگیری و با آن به شکلی سختگیرانه برخورد کند.
نمونه بارز بهرهبرداری بیضابطه و بدون حساب و کتاب از منابع طبیعی به واسطه وجود معادن مخرب را در منطقه حفاظتشده کرکس شهرستان نطنز (بهویژه روستای اوره، کمجان و شهر طرقرود) شاهد هستیم. با شیوهای که دولت در پیش گرفته است دیری نخواهد گذشت که سراسر ایران به دلیل عدم توجه به توسعه پایدار و بهرهبرداری غیرعلمی و گسترده از منابع و مواهب طبیعی تبدیل به سرزمینی خشک و بیآب و علف شود.
مهاجرت و خالی شدن مناطق از ساکنان بومی و در نتیجه ناامنی، تخریب زیستگاه، خامفروشی، ورود نیروهای غیربومی، کار ارزان قیمت به بهانه تولید و اشتغال و سوءاستفادههای گوناگون از این افراد در مناسبات سیاسی تنها تعدادی از پیامدهای تصمیمات برخی از مدیران در پشت درهای بسته است.
اینگونه مدیران در صدور مجوزهایی که منجر به تخریب محیط زیست و خامفروشی به بهانه تحریم و اشتغالزایی صادر میکنند کار را به جایی رساندهاند که چندی پیش رهبر انقلاب نیز به آن اعتراض و هشدار دادهاند که باید از خامفروشی در سنگهای معدنی قیمتی و فرآوری آنها در خارج و بازگرداندن به کشور با چندین برابر قیمت جلوگیری به عمل آید و آن را از جمله مواردی دانستند که نشان میدهد باید در این زمینه کار جدی صورت گیرد.
مقام معظم رهبری پیش تر نیز در رابطه با جلوگیری از تخریب محیط زیست به بهانه اشتغال فرموده بودند: مسئله محیط زیست و حفظ منابع طبیعی، برای ما مسئلهای تجمّلاتی و درجه دو نیست؛ یک مسئله حیاتی است و در تلاش ما برای توسعه کشور، اولویّت باید در این بخش باشد.
لذا ستاد مردمی احیای کرکسکوه (سماک) ضمن اعتراض به این روند ناصواب، از همه دوستداران محیطزیست و فعالان و کنشگران اجتماعی و نیز مسئولان ذیربط درخواست میکند، این موضوع حیاتی را در کانون توجهات خود قرار داده و در جهت جلوگیری از نابودی سرزمینمان و ادای وظیفه نسبت به مسئولیت تاریخی خود واکنشهای مؤثر و سازندهای از خود بروز دهند.
بدیهی است که در عصر حاضر با فراگیر شدن دامنه آگاهیها و شرایط انتشار و ثبت وقایع (به خصوص در موضوعات محیط زیستی) هرگونه تجاهل، بیمسئولیتی و چشم پوشی از وظایف اخلاقی، عرفی و قانونی در یاد و حافظه تاریخی ملت ایران ثبت و محفوظ شده و مستندی برای داوریهای آیندگان خواهد شد.
انتهای پیام/4105/پ
انتهای پیام/