دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

دلیل اصلی بهبود شاخص امنیت سرمایه‌گذاری در سال 98/ ضربه سنگینی که افزایش قیمت ارز بر بهبود کسب‌وکار وارد کرد

با توجه به اثرگذاری نرخ تورم، نرخ ارز و همچنین قیمت مواد اولیه در نماگر اقتصاد کلان، نوسانات ارزی ایجاد شده در سال 99 می‌تواند اثر منفی بر این نماگر و امنیت سرمایه‌گذاری داشته باشد.
کد خبر : 522090
5293107.jpg

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، امنیت سرمایه‌گذاری از مولفه‌های مهم و اساسی در بهبود شاخص کسب و کار است بررسی و بهبود این شاخص می‌تواند اثرگذاری مهمی بر نحوه تصمیم‌گیری در توسعه کسب و کار در کشور داشته باشد.


اثرگذاری امنیت سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران در سال‌های اخیر به دلیل اثرگذاری تحریم‌ها و مدیریت شرایط اقتصاد کلان، با فراز و نشیب‌های بسیاری روبرو بوده است. از آنجایی که مراکز تولیدی با موانع متعددی در زمینه سرمایه‌گذاری روبرو هستند، بهبود امنیت سرمایه‌گذاری می‌تواند بر رشد سرمایه‌گذاری در مراکز تولیدی و بهبود سرمایه ثابت کمک کند.


بهبود امنیت سرمایه‌گذاری در سال 98


وضعیت امنیت سرمایه‌گذاری در ایران در سال 98 که براساس میانگین سنجش پی‌درپی و فصلی شاخص امنیت سرمایه‌گذاری در ایران محاسبه می‌شود، نشان می‌دهد که شاخص کل برای سال 1398 نسبت به سال 97 بهبود نسبی داشته است.


براساس گزارش وضعیت امنیت سرمایه‌گذاری در ایران در سال 1398 مقدار عددی شاخص برای سال 1397، 6/27 از 10 محاسبه شده بود که مقدار آن در سال 98 به 6/03 رسیده است.



گزارش پایش وضعیت امنیت سرمایه‌گذاری ایران به صورت فصلی توسط مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی منتشر می‌شود بررسی این گزارش در سال 1398 نشان می‌دهد که روند بهبود شاخص امنیت سرمایه‌گذاری از پاییز 1397 آغاز شد که مقدار آن در پاییز 97 به 6/43 کاهش یافت.


بهبود این شاخص با افزایش تحریم‌ها ادامه یافت و در تابستان  98 به رقم 6/07 رسید. اما پاییز سال 98 بالاخره روند بهبود شاخص متوقف شد به نظر می‌رسد مشکلات و اعتراضات ایجاد شده پس از افزایش قیمت بنزین و تبعات نحوه اجرای سهمیه‌بندی بنزین مهمترین عامل نزول امنیت سرمایه‌گذاری به 6/12 بود.


مجدد روند بهبود شاخص در زمستان سال 98 آغاز شد و این شاخص در زمستان سال گذشته به 5/84 رسید که مناسب‌ترین ارزیابی امنیت سرمایه‌گذاری از اسفند 96 تا پایان سال 98 بوده است.


چرا کرونا بر بهبود شاخص امنیت سرمایه‌گذاری اثر چندانی نداشت؟


شاخص امنیت سرمایه‌گذاری در فصل زمستان 98 در حالی بهبود یافته که از ابتدای اسفندماه با افزایش همه‌گیری کرونا بسیاری از مشاغل به حالت تعطیلی یا نیمه تعطیلی درآمدند و برای برخی از مشاغل که امکان فعالیت در فضای مجازی فراهم بود، توانستند محصولات خود را به فروش برسانند.


البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که گزارش پایش امنیت سرمایه‌گذاری در سال 97 تنها داده‌های آماری در دسترس و داده‌های پیمایشی دریافت شده از فعالان مشارکت کننده در پایش‌های فصلی در 31 استان را می‌سنجد و ارتباط چندانی با فروش بنگاه‌ها یا شرایط محیطی کسب و کارها در کشور ندارد.


در واقع شاخص امنیت سرمایه‌‌گذاری ثبات قوانین و مقررات، سلامت اداری، تضمین حقوق مالکیت و... را می‌سنجد که به صورت مستقیم به شیوع کرونا ارتباطی ندارد.


اثر بهبود نماگر اقتصاد کلان در شاخص امنیت سرمایه‌گذاری


بهبود میانگین شاخص امنیت سرمایه‌گذاری در سال 1398 نسبت به سال 97 علل متعددی داشته اما براساس گزارش منتشر شده، بیشترین تغییر در نماگر‌های هفت‌گانه شاخص امنیت سرمایه‌گذاری، در نماگر ثبات اقتصاد کلان نسبت به سال 97 مشاهده می‌شود.


جالب توجه است که ثبات اقتصاد کلان در سال 97 با عدد 7/17 از 10 نامناسب‌ترین نماگر ارزیابی شده بود که نوسانات نرخ ارز و افزایش شاخص تورم از عوامل اثرگذار در این زمینه بوده است. بهبود تورم و همچنین تثبیت نرخ ارز در سال 98 اصلی‌ترین علت بهبود نماگر اقتصاد کلان محسوب می‌شود.


با توجه به اثرگذاری نرخ تورم، نرخ ارز و همچنین قیمت مواد اولیه در نماگر اقتصاد کلان، نوسانات ارزی ایجاد شده در سال 99 می‌تواند اثر منفی بر این نماگر و امنیت سرمایه‌گذاری داشته باشد.


باید منتظر بود که مجدداً در بهار و تابستان 99 به دلیل افزایش بیش از 10 هزار تومانی قیمت دلار و افزایش حدود 4 درصدی نرخ تورم، ثبات اقتصاد کلان با نوسان شدیدی همراه شود.


وضعیت استان‌ها در بهبود شاخص امنیت سرمایه‌گذاری


استان‌های یزد، خراسان جنوبی و قم سه استانی هستند که بهترین وضعیت را در زمینه شاخص امنیت سرمایه‌گذاری ثبت کرده‌اند. استان تهران در بین تمامی استان‌ها رتبه آخر امنیت سرمایه‌گذاری را داشته که مقدار عددی آن 6/51 در سال 98 و 6/70 در سال 97 بوده است.



انتهای پیام/4141/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب