دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 مهر 1399 - 21:29
وزیر امور خارجه انگلیس:

ما سعی می کنیم به حوثی ها فشار بیاوریم

وزیر امور خارجه انگلیس در جلسه‌ای با حضور نمایندگان پارلمان، محکومیت دادگاه عالی این کشور درباره فروش سلاح‌ به برخی گروه‌ها از سوی لندن را که برای کشتار غیرنظامیان یمن استفاده شده، انکار کرد و گفت که چنین رایی صادر نشد.
کد خبر : 521789
1.jpeg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا،، «دومینیک راب» ادعا کرد که دادگاه چنین تصمیمی نگرفته است و «ما سعی می کنیم به حوثی ها فشار بیاوریم.» 


دادگاه عالی انگلیس ۳۰ خرداد ۱۳۹۸ با صدور حکمی که یک پیروزی چشمگیر برای گروه‌های ضد جنگ محسوب می‌شود، فروش سلاح به عربستان توسط دولت انگلیس را غیر قانونی اعلام کرد. 


بر اساس رای دادگاه دولت انگلیس موظف شد تا مجوزهایی را که در گذشته صادر کرده مورد تجدید نظر قرار دهد.


چهار ماه بعد «لیز تراس» وزیر تجارت بین‌ الملل انگلیس اعتراف کرد که دولت برخلاف رای دادگاه، سه بار مجوز فروش سلاح به عربستان سعودی صادر کرده است.


این در حالیست که انگلیس خود را از حامیان توقف جنگ یمن و «معاهده تجارت تسلیحات» که بر جلوگیری از انتقال غیرقانونی اسلحه و خلاف قوانین بین‌المللی نظارت دارد،  معرفی می‌کند.


معاهده تجارت تسلیحات که سال ۲۰۱۴ به اجرا درآمد یک پیمان چندجانبه است که تجارت بین‌المللی سلاح‌های متعارف را تنظیم می‌کند تا به صلح بین‌المللی و منطقه ای، کاهش رنج انسان و ترویج همکاری، شفافیت و اقدامات مسئولانه در داخل و میان کشورها کمک کند.


این پیمان همچنین به دنبال جلوگیری از انتقال غیرقانونی سلاح به تروریست‌ها و سازمان‌های جنایتکار است که منجر به درگیری های مخرب می شود و به خصوص تلاش دارد تا از فروش تسلیحات در شرایطی که شورای امنیت، ممنوعیت های تسلیحاتی وضع کرده است، مانع شود.


تیرماه گذشته وزیر تجارت بین‌الملل انگلیس با صدور بیانیه‌ای مدعی شد که بر اساس تحقیقات صورت گرفته خطری متوجه فروش تسلیحات نظامی به عربستان نیست و احتمال استفاده از آن در موارد نقض جدی حقوق بشر وجود ندارد.


وی در این بیانیه ادعا کرد که تنها در جریان حملات هوایی معدودی از سوی ائتلاف سعودی در جنگ یمن، قوانین حقوق بشری، وفق رای سال گذشته دادگاه نقض شده که این مساله با انجام اصلاحاتی در فرآیند صدور مجوز فروش سلاح به عربستان مرتفع شده است.


«تراس» درست یک روز پس از آن این بیانیه را صادر کرد که انگلیس ۲۰ مقام رژیم سعودی را به اتهام مشارکت در قتل جمال خاشقچی روزنامه‌نگار منتقد عربستانی تحریم کرد. به نظر می‌رسد که اقدام جدید لندن برای دلجویی از سران رژیم سعودی و حفظ بازار پر سود معاملات تسلیحاتی با ریاض صورت گرفته است.


انگلیس از زمان آغاز جنگ یمن که علاوه بر آمار بالای تلفات، ده‌ها هزار زخمی و ویرانی در این کشور مسلمان به‌جای گذاشته، مجوز فروش حدود پنج میلیارد پوند سلاح به عربستان سعودی را صادر کرده و در آموزش نیروهای سعودی نقش جدی داشته است.


عربستان و امارات از ششم فروردین سال ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک آمریکا، حملات گسترده‌ای را علیه یمن به‌عنوان فقیرترین کشور عربی آغاز کردند تا به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیس‌جمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیاده‌خواهی‌های سیاسی خود جامه عمل بپوشانند.


جنگ علیه یمن همچنین میلیون‌ها یمنی را با بحران شدید گرسنگی و قحطی روبرو کرده است، به‌گونه‌ای که سازمان ملل متحد در گزارشی، قحطی در این کشور را بزرگ‌ترین فاجعه انسانی نامید.


بهانه انگلیس درناکامی مهار کرونا


وزیر امور خارجه انگلیس در ادامه جلسه پارلمان، به سوالاتی در زمینه بحران کرونا پاسخ داد و مدعی شد کشورش سومین تامین کنند اصلی بودجه سازمان بهداشت جهانی است. وی دلیل موفقیت کشورهای آسیایی در مبارزه با کووید۱۹ را آمادگی و تجربه قبلی آنها در مقابله با بیماری سارس دانست. 


«راب» ازتبدیل تهدید کرونا به فرصت سخن گفت و اینکه کشورش از این بحران برای افزایش نفوذ بین المللی خود از جمله از طریق میزبانی کنفرانس GAVI که سازمانی غیر دولتی برای تامین واکسن در سرتاسر جهان است استفاده کرده است. وی در ادامه از روسیه و چین به عنوان کشورهایی که از بحران کرونا سوء استفاده کرده اند نام برد، اما مشخص نکرد که این سوء استفاده چگونه رخ داده است.


راب همچنین به موضع متفاوت انگلیس با آمریکا در برابر سازمان بهداشت جهانی اشاره کرد. دولت ترامپ چندی پیش در پی اعتراض به سازمان بهداشت جهانی، پرداخت سهم خود از بودجه این سازمان را متوقف کرد. 


وزیر خارجه انگلیس سپس درباره تحولات بلاروس به سوالاتی پاسخ داد و با اشاره به تحریم رئیس جمهوری آن کشور، الکساندر لوکاشنکو گفت که باید فشار بیشتری به او و پوتین وارد کرد. با توجه به اینکه آمریکا در تحریم رئیس جمهوری بلاروس با انگلیس همداستان نشده است وی ابراز امیدواری کرد که در آینده آمریکا نیز به این تحریم بپیوندد. 


در خصوص مشروعیت دولت بلاروس هم راب توضیح داد که سیاست وزارت خارجه انگلیس به طور سنتی این بوده که کشور را و نه دولت را به رسمیت می شناسد و گفت اکنون از نظر وی دولت بلاروس غیر مشروع است.


به نظر می‌رسد که فعالیت گسترده و سختگیرانه انگلیس در قضیه بلاروس می تواند تلاشی باشد از طرف این کشور برای سرپوش گذاشتن بر انزوای حاصل از برگزیت و القای این موضوع که انگلیس هنوز نقش رهبری در تحولات جهانی را دارد. 


وزیر امور خارجه انگلیس در مورد روسیه هم گفت که نباید تهدیدهای این کشور را دست کم گرفت و از جمله باید روی موضوع پول‌های مشکوک روسی در بانک‌های انگلیس حساس بود. 


وی همچنین به تمرکز دائم سیستم اطلاعاتی انگلیس روی آنچه آسیب پذیری های کشورش در برابر روسیه و چین می نامید اشاره کرد. موضوع مسموم شدن معارض روسی «الکسی ناوالنی» با سم «نویچوک» نیز در این جلسه مورد اشاره قرار گرفت و دومینیک راب اظهار داشت که روسیه باید در این زمینه توضیح دهد. 


وزیر امور خارجه انگلیس در ادامه در خصوص حمایت از قلمروهای ماوراء بحار انگلیس به ویژه در دریای کارائیب و در برابر بلایای طبیعی سخن گفت و در پاسخ به سوال یکی از نمایندگان که آیا جزیره «اَسِنشِن» در اقیانوس اطلس به عنوان مقصدی برای پناهندگان وارد شده به خاک انگلیس در نظر گرفته شده پاسخ روشنی نداده اما آن را رد هم نکرد. 


وی همچنین گفت که به رغم مخالفت با چین در مسائل حقوق بشری و در مورد هنگ کنگ، تلاش خواهد کرد چین را در مذاکرات سازمان ملل در مورد تغییرات اقلیمی حفظ کند. راب چین را بزرگترین سرمایه گذار روی انرژی های بازیافت پذیر معرفی کرد.


وزیر امور خارجه انگلیس از اختلافات بین ترکیه و یونان و قبرس در شرق مدیترانه به عنوان بحرانی برای ناتو نام برد و گفت این ماجرا نشان می دهد که ما نمی توانیم همسایه های نزدیک خود در اروپا را نادیده بگیریم. وی در خصوص ترکیه تاکید کرد که نباید کاری کرد که این کشور به دامان روسیه بیفتد. 


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب