ظریف راه را برای ورود به انتخابات 1400 بازگذاشت؛ عارف ثبتنام مشروط کرد!
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری آنا، تا برگزاری انتخابات ریاستجمهوری سال 1400 چند ماه بیشتر نمانده و از همان ابتدای سال 99 گمانهزنیها درباره چهرههایی که قصد ورود به انتخابات ریاستجمهوری دارند، آغاز شده است.
پیشبینیهای زیادی در اردوگاههای سیاسی کشور درباره احتمال کاندیدا شدن برخی افراد شنیده میشود. در اردوگاه اصلاحطلبان از چندین گزینه نام برده میشود. محسن هاشمی، سیدحسن خمینی، محمدجواد ظریف، اسحاق جهانگیری و صفاییفراهانی مهمترین گزینههای روی میز اصلاحطلبان برای ورود به انتخابات ریاستجمهوری هستند.
یکی از گزینههای مطرح اصلاحطلبان و رئیس دولت اصلاحات برای انتخابات ریاستجمهوری سال آینده «محمدجواد ظریف» است. او که در چند مرحله گفته بود در انتخابات شرکت نمیکند و تنها در قامت دیپلمات مسئولیت میپذیرد، در گفتگویی با یکی از روزنامههای اصلاحطلب مواضعی دیگر اتخاذ کرده است.
ظریف: از من میترسند در انتخابات بیایم، شاید نیایم!
وزیر امور خارجه دولت روحانی با تأکید بر اینکه علت شرکت نکردنش در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ از سر عافیتطلبی نیست، تصریح کرد: «گفته بودم که مایل نیستم وزیر خارجه شوم و با اصرار دوستان پذیرفتم، ولی به عنوان کسی که بخش زیادی از عمرش را در وزارت خارجه سپری کرده، قدرت مدیریت وزارت خارجه را داشتم، اما در حوزه ریاست جمهوری چنین قدرتی را ندارم».
او در جای دیگری میگوید قصد کاندیدا شدن ندارد، اما مانند مسئولیت وزارت خارجه شاید با اصرار برخی افراد سرشناس وارد میدان شود. شنیده شده که محمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات از ظریف خواسته که خود را برای انتخابات ریاستجمهوری آماده کند و برخلاف مواضع پیشین، راه را برای ورود به این عرصه بازگذاشته است.
شاهبیت گفتگوی ظریف با این روزنامه اصلاحطلب آنجاست که او درباره ورودش به انتخابات ریاستجمهوری میگوید: «با اصرار دوستان و حتی خانوادهام که این بار برخلاف همیشه اصرار به قبول مسئولیت داشتند، وزارت امور خارجه را پذیرفتم. ولی برخی از محافل اجازه ندادند همین کار را هم درست انجام دهم. تصور میکنید که علت این حجم از تخریبات گسترده علیه وزارت خارجه که نظیرش در تاریخ معاصر دیده نشده، چیست؟ جز این است که این جریان ترسیده از حضور محمدجواد ظریف در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰»!
گمانهزنی درباره دیدارهای ظریف و خاتمی
شنیده شده که دیدارهایی بین ظریف و خاتمی برای ورود به انتخابات ریاستجمهوری 1400 انجام شده است. البته در این جلسات، سه مانع برای ورود ظریف به انتخابات بیان شده. ابتدا اینکه آیا وزیر امور خارجه دولت میتواند از سد شورای نگهبان عبور کند؟ دومین مطلب این است که اصلاحطلبان بتوانند روی ظریف، به اجماع کامل برسند. این در حالی است که روحانی به انتخاب علی لاریجانی تمایل دارد و کارگزاران سازندگی هم بهدنبال جهانگیری و محسن هاشمی هستند. سومین موضوع هم این است که شرط ورود ظریف به انتخابات شاید پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا باشد. به دلیل اینکه با ورود بایدن به کاخ سفید، باب مذاکره توسط اصلاحطلبان گشوده میشود و با این حربه میتوانند در انتخابات رأی جمع کنند.
حمله به خاتمی و عارف در درون اصلاحات
نفر بعدی که ورود خود به انتخابات ریاستجمهوری را محتاطانه اعلام کرده، محمدرضا عارف است؛ کاندیدای پوششی اصلاحطلبان در انتخابات سال 92 که بعدها به مجلس دهم راه یافت و رئیس فراکسیون امید در بهارستان شد. انتقادهای زیادی به او و شورای عالی سیاستگذاری توسط اصلاحطلبان بهویژه کارگزاران سازندگی مطرح میشود. بسیاری به عارف انتقاد دارند که نتوانسته یک فراکسیون پارلمانی را بهخوبی مدیریت کند، حال چگونه میخواهد در کسوت رئیسجمهور، کشور را هدایت کند.
بیشتر بخوانید:
جوادیحصار در گفتگو با آنا: عارف باید زودتر از ریاست شورای عالی اصلاحطلبان استعفا میداد
اواخر سال گذشته هم اخباری منتشر شده بود که عارف از ریاست شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان استعفا داده است. موسویلاری، جانشین او در این شورا استعفا کرد، اما خبری از استعفای این فعال سیاسی اهل یزد نیست.
راهبرد اصلاحطلبان در انتخابات ریاستجمهوری سال 1400 حضور سه نفر یعنی ظریف، به عنوان گزینه اول و رأیآور، اسحاق جهانگیری، معاون اول دولت روحانی و محمدرضا عارف بهعنوان افراد قابل تأیید در شورای نگهبان است؛ موضوعی که توسط اصلاحطلبان رادیکال شاید مورد قبول نباشد.
گویا اصلاحطلبان با پی بردن به ریزش پایگاه اجتماعی جریان متبوع خود، درصدد جذاب کردن مانیفست اصلاحطلبی با ابزار جوانگرایی هستند تا در انتخابات ۱۴۰۰، نتیجه را به رقیب خود یعنی جریان اصولگرا واگذار نکنند. بر همین اساس، محمد قوچانی در مقالهای تلویحاً به حذف پیرمردهای اصلاحطلب اشاره کرد و در همین رابطه نوشت: «ورود اصلاحطلبان بهخصوص اصلاحطلبان جوان به مباحثه بر سر اصول اصلاحطلبی را خیر مقدم میگویم و این اساساً گام اول اصلاح اصلاحات است».
محمد جوادی حصار، عضو حزب اصلاحطلب اعتماد ملی در یکی دیگر از گفتگوهای خود با خبرنگار آنا به برخی از ایرادات مدیریتی محمدرضا عارف اشاره کرد و در همین رابطه تصریح کرد: «ایرادات بسیاری به نحوه مدیریت آقای عارف در فراکسیون امید مطرح است و اینکه شیوه مدیریت جمعی وی، از نوع کنشگری سیاسی نبوده، بلکه شیوه پژوهشی و دانشگاهی است؛ یعنی الان پژوهش کنیم تا سه سال دیگر نتیجه آن حاصل میشود. عارف پیش از این هم بهعنوان کنشگر سیاسی جلوهگری نداشته و نتوانسته است نظر مخالفان و موافقان خود را در این حوزه جلب کند و از دامنه انتقادات بکاهد.».
این حملات به عارف تا حدی بالا گرفت که محمد سلامتی از اصلاحطلبان قدیمی و دبیرکل حزب منحله مجاهدین انقلاب اسلامی گفته بود: «عبور از خاتمی بیمعناست؛ اگر عارف مناسب نیست، کسی دیگر را جایگزینش کنند».
عارف: به شرط میآیم!
محمد خاتمی هم برای پاسخ به این انتقادها بیکار ننشست و حملات تندی به برخی از اصلاحطلبان مدعی انجام داد. در روزهای اخیر به مناسبت یکصد و چهل و سومین نشست بنیاد باران، ویدئویی از رئیس دولت اصلاحات در رسانهها منتشر شده است. خاتمی در بخشی از اظهاراتش با اشاره به فعالیتهای مردمی که از زمان شیوع کرونا در کشور بهراه افتاده، از کمکاری احزاب و گروههای اصلاحطلب در این زمینه انتقاد کرد.
روزنامه سازندگی وابسته به حزب کارگزاران به دبیرکلی غلامحسین کرباسچی، از منتقدان جدی خاتمی در سرمقالهای نوشته بود: «آیا رهبر سیاسی یک جناح که منادی آشتی ملی است میتواند چشم بر انتخابات مجلس ببندد و از ضرورت حضور مردم در انتخابات سخن نگوید؟ آیا میتواند بر عوامل و افرادی که اصلاحات را به این روز نشاندند و کشاندند چشم ببندد؟ و مثلاً رفتار محمدعلی نجفی شهردار اصلاحطلب تهران را در شلیک به قلب همسر جوان خود تقبیح نکند؟ آیا میتواند بیتفاوت به حزب متبوع خود باشد که درصدد تحریم انتخابات است؟»
این رسانه با اعلام نظر خود درباره طرح «آشتی ملی» خاتمی خاطرنشان کرد: «به نظر میرسد وضعیت جناح اصلاحطلب با آشتی ملی و همبستگی نیز بهبود نیابد و لازم است خود را برای جراحی بزرگ و پر از خونریزی آماده کند».
بیشتر بخوانید:
بالا گرفتن اختلافات در جریان اصلاحات/ عارف از شورای عالی اصلاحطلبان استعفا داد یا برکنار شد؟
البته روز گذشته رئیس شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلب درباره حضور خود در انتخابات ریاستجمهوری گفت: «میگویند من بیعرضه هستم یا اهل انصراف و استعفا، اما رویکرد من این است که اگر فرد مناسبتر از خود پیدا کردم، کنار بروم. راهبرد من برای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ افزایش مشارکت و حضور جدی و تمام قد اصلاحطلبان است. برای تحقق این راهبرد اگر نیاز باشد، راحت میآیم و اگر به فرد دیگری نیاز باشد، نمیآیم زیرا اهل تکروی نبوده و مبنای من خرد جمعی است».
عارف درباره استعفای خود از شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان نیز اظهار کرد: «سال آخر گفته میشد عارف انحصارطلب است و شورا را ملک خود میداند و من گفتم سه دوره رئیس شورا بودهام و برای دور چهارم فرد دیگری بیاید. الان هم تکلیف شورای عالی معلوم نیست».
در مجموع میتوان به این تحلیل رسید که ظریف برای ورود به انتخابات ریاستجمهوری، محتاطانه عمل و عارف هم حضور خود در انتخابات را مشروط اعلام کرده است.
انتهای پیام/4106/4082/پ
انتهای پیام/