دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 مهر 1399 - 00:06
دانشگاه برخط؛ آموزش الکترونیک/ نجفی در گفتگو با آنا تأکید کرد؛

لزوم تلاش برای طراحی نرم‌افزارهای بومی آموزش مجازی/ ظرفیت داخلی در تولید سخت‌افزار و نرم‌افزار تقویت شود

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان از اقدامات این دانشگاه برای تولید نرم‌افزارهای بومی خبر داد و تأکید کرد: باید برای طراحی و تولید نرم‌افزارهای بومی به‌منظور آموزش مجازی دانشجویان تلاش کنیم.
کد خبر : 516219
0000.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی طبق شرایط و دستورالعمل‌های موجود آماده بازگشایی واحدهای دانشگاهی است و مقرر شده با رفع مشکلات موجود ازجمله ساماندهی سامانه آموزشیار، دانشگاه‌ها به‌طور رسمی بازگشایی شوند.




بیشتر بخوانید:


تجهیز واحدهای دانشگاهی برای دانشجویان فاقد سیستم و اینترنت


هم‌افزایی ملی برای تولید باکیفیت محتوای آموزش مجازی


افزایش و تجهیز کلاس‌های آموزشی در کرمانشاه




خبرنگار خبرگزاری آنا در راستای آگاهی مخاطبان از آخرین اقدامات دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان برای بازگشایی دانشگاه و چگونگی آموزش برخط و زیرساخت‌های موجود گفتگویی را با پیام نجفی، رئیس این دانشگاه ترتیب داده است که مشروح این گفتگو در پی می‌آید:


آنا: با توجه به مشکل دانشجویان به‌‌ویژه دانشجویان مناطق محروم به‌دلیل دسترسی‌نداشتن به اینترنت چه تمهیداتی در ترم جدید آموزشی در این راستا اندیشیده شده است؟


نجفی: در آموزش مجازی که در ترم گذشته برگزار شد، سعی کردیم بستری را برای دانشجویان فراهم کنیم و زیرساخت‌هایی را آماده کنیم تا دانشجویان بتوانند با حداقل امکانات ممکن نرم‌افزاری ارتباط برقرار کنند؛ البته دسترسی به اینترنت لازمه این کار بود؛ در بحث هزینه‌ها سازمان مرکزی تلاش کرد و مخابرات هم کمک‌هایی را با اپراتور همراه اول انجام داد تا هزینه‌ها کاهش یابد و با آدرسی که دانشگاه تعریف کرده بود، هزینه‌ها تقلیل پیدا کرد تا دانشجویان از لحاظ هزینه فشار کمتری را متحمل شوند و البته با رخ دادن پاندمی کرونا و آموزش مجازی، هزینه رفت و آمد دانشجویان هم کاهش پیدا کرده بود.


در پایان ترم هم در درس‌هایی که نیاز به کلاس حضوری یا رفع اشکال حضوری بود، به استادان فراخوان دادیم تا در مواردی که نیاز به کلاس حضوری است، سه تا چهار هفته را (در مقاطع دکتری مدت زمان بیشتری اختصاص داده شد) به آموزش حضوری بپردازند و در صورتی که استاد و دانشجویان وی به این جمع‌بندی رسیدند که نیاز به کلاس حضوری هم هست، این کلاس‌های حضوری برگزار شود.


البته تعداد زیادی از استادان، فیلم‌های کلاس‌ها یا فایل‌های درسی و جزوات درسی را در سامانه شخصی خود بارگذاری کردند تا اگر احیاناً از میان دانشجویان کسی دسترسی به کلاس‌های مجازی یا حضوری نداشت، دسترسی به جزوات و فایل‌های صوتی داشته باشد؛ بنابراین امکان کلاس حضوری هم در حد محدود و رفع اشکال بود.


کلاس‌های عملی هم حتی‌المقدور و در حدی که پروتکل‌های بهداشتی اجازه می‌داد، به جز رشته‌هایی که محدودیت‌هایی از لحاظ حضور دانشجویان داشتند، برگزار شد. بخش‌های عملی‌ بسیاری از رشته‌ها مانند حوزه علوم پزشکی و رشته دندان‌پزشکی در طول تابستان به‌طور کامل برگزار شد.


در رشته پرستاری و تعداد از رشته‌های دیگر و حتی بخشی از رشته‌های فنی و مهندسی نیز کلاس‌های عملی برگزار شد و آن رشته‌هایی هم که امکان برگزاری کلاس برخط داشت، به‌صورت مجازی برگزار شد.


سعی می‌کنیم فایل‌های آفلاین کلاس‌های مجازی را در اختیار دانشجویان قرار دهیم


این روند را اکنون هم داریم. تلاش می‌کنیم فایل‌های آفلاین کلاس‌های مجازی را در اختیار دانشجویان قرار دهیم. کلاس‌های حضوری ما هم طبق طرح دانشگاه آزاد 12+4 برگزار می‌شود که چهار جلسه حضوری و 12 جلسه غیرحضوری را برای دانشجویان پیش‌بینی‌ می‌کنیم. تولید محتوا هم در حال پیگیری است تا در اختیار دانشجویان قرار گیرد. تجربه‌ای که سال گذشته تحصیلی به دست آورده‌ایم، موجب می‌شود کیفیت کار در این ترم بهتر باشد.


آنا: با توجه به عدم حضور برخی دانشجویان در کلاس‌های مجازی و حضوری (از زمان شیوع ویروس کرونا) در ترم جدید چه تمهیداتی اندیشیده شده تا زمان‌های ازدست‌رفته جبران شود؟


پیام نجفی


نجفی: برای کسانی که در زمان برگزاری امتحان، مشکلی برای آنان پیش آمده بود، فرصتی برای اعتراض‌کردن و ارائه درخواست داده شده بود. براساس تصمیماتی که در استان اصفهان می‌گیریم، قرار است به مواردی که استادان و شورای آموزشی تأیید کنند، فرصت امتحان مجدد داده شود؛ اما بیشتر دانشجویان در برگزاری امتحان موفق بودند.


به هر حال شرایط ترم گذشته به شکلی بود که کیفیت آموزشی پایین‌تر از سال‌های قبل نبوده است. در بعضی مواقع هم به‌دلیل توانمندی و تسلطی که بعضی از استادان یا دانشجویان در حوزه مجازی داشتند، آموزش و نحوه برگزاری کلاس کیفیت بالایی داشته است و در برخی موارد هم کلاس‌ها هم خیلی خوب برگزار نشده است که اقتضای شروع ناگهانی بحران کرونا بود.


مدت زمان رفع اشکال را بیشتر کردیم


اکنون  سعی می‌کنیم مقداری بسته آموزشی را بازتر کنیم، به این معنی که امکان حضور بیشتر شود. به‌طور مثال ترم گذشته سه هفته برای رفع اشکال در نظر گرفته بودیم که امسال چهار هفته شده است. فایل‌های تولید محتوا در حال تهیه است و کلاس‌های عملی هم بهتر از قبل برگزار خواهد شد و فکر می‌کنم امسال شرایط بهتری خواهیم داشت.


آنا: آیا در بحث زیرساختی، مشکلاتی که ترم قبل و ترم تابستان در آموزش مجازی داشتید، برطرف شده است؟


نجفی: برخی از این مشکلات به‌دلیل بسترهای مخابراتی است و در اختیار ما نیست؛ ولی در مورد زیرساخت‌هایی که مربوط به دانشگاه است، پیش‌بینی‌های لازم برای برطرف‌شدن همه آنها انجام شده است.


آنا: شرایط در مدارس سما چگونه است؟


نجفی: آنها هم مشکلی ندارند، طبق پروتکل‌هایی که آموزش و پرورش اعلام کرده است، برنامه‌ریزی کرده‌ و پیش می‌روند.


آنا: خواسته شما از دانشگاهیان و مسئولان بالادستی در آموزش مجازی ترم تحصیلی جاری چیست؟


نجفی: وزارت ارتباطات باید هم به لحاظ زیرساختی و هم کمک به دانشجویانی که از نظر هزینه در مضیقه هستند، کمک کند تا این بحران برطرف شود و این وزارتخانه خیلی می‌تواند کمک کند تا این دوره را از سر بگذرانیم. در خیلی‌ از نقاط مشکل پهنای باند و سرعت انتقال داده داریم، بعضی از نقاط، نقاط کور هستند که باید برطرف شود، اگر مشکل زیرساخت‌های مخابراتی برطرف شود، با توجه به سِرورهایی که خود دانشگاه‌ها دارند و ما هم به آنها اضافه کرده‌ایم، فکر می‌کنم در بحث زیرساختی مشکلی نداشته باشیم.


آنا: چند درصد دانش‌آموزان در بحث آموزش مجازی  می‌توانند تجهیزاتی مانند تبلت و ... را تهیه کنند؟


نجفی: خیلی از نرم‌افزارها اکنون در گوشی موبایل هم فعال است، هرچند کیفیت تبلت و لپ‌تاپ را ندارد. به هر حال به‌نوعی فعلاً ابزار آموزش امروزی هم هست و باید برای کاهش هزینه‌های آن فکری اساسی کرد. با توجه به اینکه در تولید داخلی این تجهیزات مقداری مشکل داریم، دولت باید کمک کند تا تولید داخلی محصولات‌ را بالا ببریم که قیمت تمام‌شده آنها پایین بیاید.


تلاش برای طراحی نرم‌افزارهای بومی برای آموزش مجازی


باید توسط شرکت‌های دانش‌بنیان، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و مراکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی بتوانیم در تولید ابزارهایی که در موضوع آموزش مجازی به کار دانشجویان و دانش‌آموزان می‌آید، کمک کنیم. در موضوع نرم‌افزار هم همین‌طور است، باید تلاش کنیم که نرم‌افزارهای بومی برای آموزش مجازی داشته باشیم که در دانشگاه آزاد اسلامی هم برای تولید نرم‌افزارهای بومی اقداماتی آغاز شده است.


باید ظرفیت داخلی در تولید سخت‌افزار و نرم‌افزار داخلی را تقویت کنیم


خوب است که از لحاظ سخت‌افزاری هم در این حوزه‌ها کار شود. توان آن هم وجود دارد. باید ظرفیت داخلی در تولید سخت‌افزار و نرم‌افزار داخلی را هم تقویت کنیم. این بحران می‌گذرد؛ اما ظرفیت آموزش مجازی در آموزش کشور خواهد ماند و با این جمعیت عظیمی که در بحث آموزش داریم باید آموزش مجازی و زیرساخت‌ها و تجهیزات آن را تقویت کنیم.


باید روی زیرساخت‌های مخابراتی کار کنیم


درخواستی که دارم این است که در کشور باید روی زیرساخت‌های مخابراتی کار کنیم. باید با استفاده از نرم‌افزارهای سبک و نرم‌افزارهایی که پهنای باند کمتری نیاز داشته باشند، ترافیک کار را کم کنیم. روی نحوه ارسال داده‌ها کار شود؛ البته کارهایی هم در حال انجام است و این روند باید ادامه پیدا کند. در دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان هم روی این موضوع LMS هایی که بار ترافیکی کمتری داشته باشند، کار می‌کنیم.


سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان 18 واحد دانشگاهی را جوابگو است. امسال هم قرار است 11 واحد دانشگاهی را  واحد دولت‌آباد کمک و یاری کند؛ البته سامانه دانشگاه آزاد اسلامی یک‌پارچه است؛ ولی ما در اینجا با همان ساختار کلی؛ ولی با سِرورهای محلی (لوکال) در حال انجام این کار هستیم.


انتهای پیام/4103/4062/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب