دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 مرداد 1399 - 09:13
یادداشت وارده؛

پروژه‌ای برای تغییرات سیاسی بنیادین در لبنان

خط‌دهی به افکار عمومی و بحران‌سازی در کشور لبنان، پروژه‌ای برای تغییرات سیاسی بنیادین در لبنان را هدف گرفته است. 
کد خبر : 507071
2138971-1591632043-1005366.jpeg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ لبنان، این نقطه پیوند معادلات استراتژیک در غرب آسیا به یکی از حساس‌ترین نقاط عطف خود در سال‌های اخیر نزدیک شده است. با شکست جریان نزدیک به حریری موسوم به چهارده مارس، پیش‌بینی می‌شد که مخالفان دولت فعلی لبنان مترصد بروز یک بحران برای موج‌سواری و فشار به دولت باشند.


عربستان سعودی، آمریکا و رژیم صهیونیستی به‌شدت از اینکه جریان‌های رقیب حریری مانند امل و حزب‌الله دست بالا در معادلات سیاسی لبنان پیدا کرده‌اند، ناخرسند هستند و راهی را جستجو می‌‌کنند تا زیر میز بازی بزنند.


انفجار در بندر بیروت این بهانه را به‌دست مخالفان داد که در روزهای گذشته تظاهرات ضد دولتی را در لبنان به‌وجود آورند. حادثه‌ای که ذهن را به انفجار در نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل متبادر می‌کند که عاملی برای فشار به شوروی سابق شد.


 یا در برهه زمانی بسیار نزدیک‌تر، حوادث آبان 98 ایران که گرانی بهای سوخت را دستاویز یک سری اغتشاشات سازماندهی شده قرار دادند. اکنون در لبنان هم خط‌دهی به افکار عمومی و بحران‌سازی در کشور، پروژه‌ای برای تغییرات سیاسی بنیادین در لبنان را هدف گرفته است. 


در این میان حتی فرانسه هم که نفوذش در کشور لبنان به زمان جدایی این کشور از عثمانی باز می‌گردد، درصدد است تا دولت را بر اساس منافع خود مهندسی کند. اظهارات عجیب ماکرون در روزهای گذشته حاکی از این است که فرانسه همچنان لبنان را حوزه نفوذ سنتی خود در مدیترانه و غرب آسیا تلقی می‌کند.


با این وجود، مواضع پخته سیدحسن نصرالله و تجربیات مردم لبنان از ستم‌هایی که قدرت‌های خارجی در طول دهه‌های اخیر بر این کشور رواداشته‌اند به ظن قوی این بار هم کشور را از بحران عبور خواهد داد . فساد گسترده دوران زمامداری جریان چهارده مارس ازجمله دپوی نیترات آمونیاک در بندر بیروت که به بروز فاجعه انجامید، هنوز از اذهان مردم لبنان بیرون نرفته است. 


به نظر می‌رسد به طور خاص، مخالفان محور مقاومت به ناآرامی‌های هدفمند در ایران، عراق، لبنان و سوریه بسیار امید بسته‌اند. آنها بزنگاه‌های حساس در این کشورها را به‌طور دقیق رصد می‌کنند تا در موعد مناسب از بحران‌ها به بهترین نحو سوءاستفاده کرده و سامان سیاسی غرب آسیا را تغییر دهند.


این پروژه اما هرچند در مواردی مانند گرجستان، لیبی و امثال آنها جواب داده اما در کشورهای محور مقاومت چند بار به شکست انجامیده است. بازگشت مجدد ثبات سیاسی به لبنان در این برهه حساس هم می‌تواند برای مرتبه‌ای دیگر، این استراتژی را ناکام بگذارد و تمایل به آن را در آینده  بکاهد.


در عین حال رژیم صهیونیستی، فرانسه و آمریکا هم اکنون به ناآرامی‌های داخلی دچار شده‌اند و این حربه قدیمی برای تضعیف مخالفان، اکنون به نقطه ضعف خود آنها تبدیل شده است.


لبنان با درد، رنج و بحران بیگانه نیست، موقعیت ژئوپلیتیک این کشور در دهه‌های گذشته همواره بحران را به همزادی برای مردم دردمند آن تبدیل کرده است. به مصداق مثل معروف؛ هر دردی که من را نکشد، قوی‌ترم خواهد ساخت، امید است کشور لبنان از این بحران هم به سلامت عبور کرده و قوی‌تر از پیش به مسیر خود ادامه بدهد.


بشیر اسماعیلی دبیر هم‌اندیشی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ آزاد اسلامی استان اصفهان


انتهای پیام/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب