عوامل مؤثر بر مشارکت استادان در فعالیتهای فرهنگی چیست؟/ تبدیل تهدید مجازی به فرصت فرهنگی
گروه استانهای خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی از مهمترین بخشها محسوب میشود و حوزه فرهنگ نیز به دلیل نقش تربیتی و ارتباط بیواسطه با بدنه دانشجویی از مهمترین بخشهای هر دانشگاه و مرکز آموزش عالی بهشمار میآید.
حال این معاونت با تغییر ریلگذاری، رویکرد متفاوتی را در مقایسه با گذشته دنبال میکند و در این راستا مدیریت فرهنگ میتواند در پیشرفت و توسعه فرهنگی یک دانشگاه بسیار مؤثر باشد.
بیشتر بخوانید:
شناسه برنامههای فرهنگی در سامانه آموزش دانشگاه ثبت شد
هسته پژوهشی ساخت و تولید در حوزه دانشجویی فعال شد
افزایش خودباوری در دانشجویان چگونه ممکن است؟
برخی نهادها مدیریت فرهنگی را سرلوحه برنامههای خود قرار میدهند، به عبارتی مدیریت فعالیتهای فرهنگی مورد توجه قرار میگیرد، در حالی که یک بخش یا مجموعه باید به مدیریت فرهنگ توجه ویژهای داشته باشد؛ یعنی مدیریت همه عوامل مؤثر بر فرهنگ.
رویکرد دانشگاه آزاد اسلامی نیز دقیقاً در این راستا تعریف شده و این دانشگاه در کنار مدیریت فرهنگی بیشتر توجه را به مدیریت فرهنگ را داشته و دارد.
رسالت معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی زمینهسازی است و نه برگزاری صرف دورههای فرهنگی و عقیدتی و این رسالت برعهده استادان، دانشجویان و سایر فعالان فرهنگی است.
از سوی دیگر تعامل و همفکری با دانشجویان و استادان میتواند بسیار راهگشا باشد و برای این کار حتماً باید به شناخت درست از محیط دست پیدا کنیم تا بتوانیم براساس این شناخت به تحلیل درستی از فرهنگ مجموعه برسیم.
چیزی که ذیل فعالیتهای فرهنگی قرار میگیرد، گسترش فضای انقلابی در دانشگاه آزاد اسلامی است، چیزی که شاید در سالهای پیش از انتصاب دکتر طهرانچی به سمت ریاست دانشگاه آزاد اسلامی کمرنگتر جلوه میکرد.
بر این اساس، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج طی سالهای گذشته سعی کرده از رویکرد مدیریت فرهنگی به مدیریت فرهنگ تغییر جهت دهد و تا حدودی در این امر موفق بوده است.
خبرنگار آنا برای آگاهی مخاطبانش از نحوه عملکرد، رسالت و دستاوردهای معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج گفتگویی را با نورمحمد علیپور خشاب معاون فرهنگی دانشجویی این دانشگاه ترتیب داده است که مشروح این گفتگو در پی میآید:
آنا: برای توسعه فضای معنویت، اخلاق و سبک زندگی اسلامی براساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی چه اقداماتی انجام دادهاید؟
علیپور خشاب: پیش از شیوع ویروس کرونا با هدف تبیین نظری بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی بخشهایی از این بیانیه هر هفته برای استادان و اعضای هیئت علمی قرائت و تحلیل میشد و هدف از این کار تشریح بیانیه با هدف تعمیق نگاه مخاطبان و اهمیت بیانیه بود.
در این راستا برگزاری همایش عدالت و مبارزه با فساد به عنوان یکی از محورهای مهم بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی مورد توجه قرار گرفت و اخذ مجوز از پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (Isc) برای برپایی همایش با هماهنگی سازمان مرکزی دانشگاه و فراخوان مقالات و ارسال دهها مقاله وزین به دبیرخانه از دیگر اقدامات به شمار میرود.
تشکیل دبیرخانه مرکزی همایش گام دوم انقلاب اسلامی در دانشگاه آزاد اسلامی یاسوج، تهیه و پخش کتابچههایی با محتوای دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی و مقایسه آنها با رژیم پهلوی(ستمشاهی) در راستای تبیین بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، تشکیل گروههای مختلف مجازی برای تبیین بیانیه و اطلاعرسانی با مشارکت دانشجویان و استادان، برپایی هشت کارگاه با عنوان تبیین بیانیه گام دوم انقلاب با مشارکت استادان، کارکنان و دانشجویان، فضاسازی محیطی و بهرهگیری از جملات و کلیدواژههای متنی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی از دیگر فعالیتهای معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج برای توسعه فضای معنویت و سبک زندگی اسلامی بوده است.
آنا: بهمنظور گسترش فضای انقلابی و اهتمام در اجرای راهبردهای تربیتی و فرهنگی سند دانشگاه اسلامی چه فعالیتهایی داشتهاید؟
علیپور خشاب: پیش از شیوع ویروس کرونا از طریق تشکلها و کانونهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج اقدامات مهمی داشتیم؛ از جمله گزینش تعدادی از جملات رهبر فرزانه انقلاب اسلامی و نصب آن در مکانهای پرتردد دانشجویان، تقویت استادان انقلابی و کاهش نقش استادان غیرانقلابی از طریق مصاحبههای کارگروه جذب استادان، دعوت از شخصیتهای انقلابی و مذهبی استان کهگیلویه و بویراحمد و کشور برای سخنرانی در محیطهای مختلف دانشگاه، انجام برنامههای مناسبتی 9 دی، 13 آبان، 22 بهمن و ... .
آنا: در راستای افزایش روحیه خودباوری و شکوفایی خلّاقیتها و استعدادهای دانشجویی چه اقداماتی صورت گرفته است؟
علیپور خشاب: نخست فراخوان عمومی دانشجویی برای نظرخواهی و اجرای برنامههای فرهنگی و دوم شناسایی از طریق کانونهای فرهنگی، هیئتهای مذهبی و تشکلهای سیاسی ازجمله فعالیتها در راستای افزایش روحیه خودباوری و شکوفایی خلّاقیتها و استعدادهای دانشجویی بوده است.
آنا: چگونه از ظرفیت اعضای هیئت علمی در فعالیتهای فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج استفاده میکنید؟
علیپور خشاب: در این راستا از طریق تشکیل هیئت اندیشهورز و برگزاری جلسات، وضعیت فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج را بررسی میکنیم و جلسات تفسیر قرآن نیز بهصورت هفتگی در منزل استادان و توضیح و تفسیر برخی از آیات قرآن بهصورت تفسیر موضوعی انجام میشود. نشستهای متعددی نیز با استادان کشوری و استانی در دانشگاههای استان کهگیلویه و بویراحمد داریم.
برگزاری کرسیهای آزاداندیشی از دیگر برنامههای دانشگاه است که با پرسش و پاسخ دانشجویان و استادان انجام میشود و کارگاههای فرهنگی نیز با رویکرد افزایش ضریب مشارکت استادان در فعالیتهای فرهنگی برگزار شده است.
رابطه ساختاری تعامل دانشگاه و دانشجویان؛ فرصتی برای ورزش استاد و دانشجو
گسترش ورزش از دیگر برنامههای دانشگاه برای تقویت فعالیتهای فرهنگی استادان و دانشجویان است، بهطوریکه ورزش همگانی و پیادهروی در دانشگاه مرتباً با حضور استادان، کارکنان و دانشجویان برگزار شده و میشود.
استفاده از استادان مجرب به عنوان مدرس دورههای آموزشی و معرفتی دانشجویان، برگزاری کارگاههای امر به معروف و نهی از منکر در دانشگاههای استان کهگیلویه و بویراحمد، تدوین شیوههای دعوت به نماز، آسیبشناسی مسائل جامعه، شورای فرهنگی واحدها و کمیتههای انضباطی دانشجویی، استادی و کارمندی از دیگر اقدامات معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج در راستای استفاده از ظرفیت استادان و اعضای هیئت علمی بوده است.
آنا: آیا برای تقویت در فضای مجازی و بهرهگیری مفید و اثربخش از آن اقداماتی داشتهاید؟
علیپور خشاب: در این راستا گروههای مجازی در پیامرسانهای ایتا و واتسآپ با عنوان فرهنگ برای اطلاعرسانی و انتقال مفاهیم فرهنگی مشاوره با حضور استادان فن و گروههای پاسخ به سؤالات مختلف مذهبی و بهداشتی تشکیل دادیم و در ایام کرونا نیز فعالیتهای مختلف فرهنگی داشتیم. با حضور کانونهای دانشجویی گروههای مجازی نیز برای اطلاعرسانی و مشارکت دانشجویان در فعالیتهای فرهنگی تشکیل شد.
دانشجویان علاقهمند به مشاوره فرهنگی و مذهبی به استادان این حوزه راهنمایی شدند و تعدادی از دانشگاهیان نیز با همکاری سپاه، جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی و مؤسسه سراج در کارگاه مشارکتی استانی حضور یافته و دورههای مربوط را گذراندند.
از سوی دیگر مسابقات متعدد فرهنگی از جمله مسابقات وصیتنامه امام خمینی(ره) را از طریق فضای مجازی برگزار کردیم. راهاندازی مرکز مشاوره امین در برخی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد، برقراری ارتباط مناسب با رسانهها بهویژه خبرگزاری آنا، تشکیل گروههای مجازی دانشجویی با عنوانهای فرهنگی و قرآنی برای مشارکت حداکثری دانشجویان، ارتباط بین فعالان قرآنی دانشگاه و اداره تبلیغات و آموزش و پرورش با حضور استادان برجسته قرآنی کشوری از حوزه و دانشگاه و ختم هفتگی قرآن و آموزشهای تشویقی و ترویجی قرآنی از دیگر فعالیتهای معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج در این راستا بوده است.
آنا: برای پیشبرد برنامههای فرهنگی و جذب دانشجویان چگونه با آنان ارتباط برقرار میکنید؟
علیپور خشاب: از همان ابتدا سعی کردیم نشستهایی را با مسئولان کانونها و تشکلهای دانشجویی برگزار و از نظر آنان در پیشبرد برنامههای فرهنگی استفاده کنیم که موفقیتآمیز بود. شوراهای مختلف فرهنگی را نیز با حضور دانشجویان برگزار و درباره مسائل و برنامههای فرهنگی با آنان تبادلنظر کردیم.
برای ارتباط و تعامل گستردهتر نیز گروههای مختلف مجازی را فعال و در صورت امکان بهصورت چهره به چهره با دانشجویان دیدار و گفتگو کردیم و دیدگاههای این قشر را برای حضور در فعالیتها و برنامههای فرهنگی و ارائه نکات قابل بحث و طرح و پیشرفت جویا شدیم.
دانشگاهیان یکصدا علیه کووید ـ 19
مقرر شده کارمند نمونه از نظر اخلاقی با مشارکت دانشجویان انتخاب و مورد تجلیل قرار بگیرد؛ همکاری با بسیج اساتید، بسیج کارکنان و بسیج دانشجویی در راستای تقویت اردوهای فرهنگی و جهادی، دیدار با خانوادههای شهدا و برگزاری جلسات پرسش و پاسخ دانشجویی در زمینههای مختلف رفاهی، آموزشی و دانشجویی و برگزاری اردوهای دانشجویی درون و بروناستانی و شهرستانی از دیگر اقدامات بوده است؛ البته در دوران پساکرونا این فعالیتها چشمگیرتر از قبل ادامه مییابد.
آنا: برای تقویت همکاری نظاممند و هدفدار با سازمانها و نهادهای فرهنگی داخل و خارج از دانشگاه چه فعالیتهایی داشتهاید؟
علیپور خشاب: همکاری فعال با کمیسیونهای تأمین دانشجویی استانداری کهگیلویه و بویراحمد، شرکت در جلسات مختلف بررسی مسائل قومیتی و آسیبهای اجتماعی استانداری و ارائه نظر و برنامه، حضور در جلسات کمیسیون دفاع مقدس و ارائه نظر و برنامه و اجرای برنامههای مصوب ازجمله فعالیتها در این راستا بوده است.
با امام جمعه یاسوج ارتباط تنگاتنگ و مثبتی داریم و برای پیشبرد اهداف فرهنگی از وی کمک میگیریم. از ظرفیت سپاه و بسیج نیز غفلت نکردهایم؛ علاوه بر این با حوزههای علمیه استان کهگیلویه و بویراحمد نیز تعامل مثبت داریم.
آنا: همانطور که میدانید شیوع ویروس کرونا همهگیر شده و نقش نهادها از جمله دانشگاه آزاد اسلامی برای مقابله با کووید ـ 19 بسیار پررنگبوده است، دانشگاه متبوع شما برای مقابله با این ویروس چه اقداماتی داشته است؟
علیپور خشاب: با بسیج اساتید استان کهگیلویه و بویراحمد و گروه شیمی دانشگاهها برای تولید و توزیع ماسک و مواد ضدعفونیکننده همکاری خوبی داریم و اقدام به توزیع بستههای حمایتی بین کارکنان نیازمند دانشگاه و سایر افراد نیازمند میکنیم.
همهروزه محوطه دانشگاه و کلاسها در چند نوبت با همکاری سپاه فتح استان کهگیلویه و بویراحمد و تیپ 48 فتح ضدعفونی میشوند. تهیه الکل و ماسک برای دانشجویان، کارکنان، استادان و افراد بیبضاعت در استان بسیار جدی انجام میشود.
با معاونت غذا و داروی استان کهگیلویه و بویراحمد نیز برای تهیه الکل و مواد ضدعفونیکننده آب اکسیژنه و ... هماهنگی لازم صورت گرفته است و با کارخانه الکلسازی استان نیز برای تهیه الکل در ایام امتحانات دانشگاه به توافق رسیدیم.
مرتب دانشجویان را به رعایت اصول و پروتکلهای بهداشتی توصیه میکنیم و فضاسازی فرهنگی خوبی در دانشگاه ایجاد شده است.
آنا: اگر نکتهای در حوزه و فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که در پرسشها به آن پرداخته نشده است، میشنویم.
علیپور خشاب: همکاری با معاونت آموزشی در برگزاری آزمونهای حضوری دانشجویان و ایجاد امکان برگزاری آزمون دانشجویان در شهرستانهای محل زندگی خود، راهاندازی سلف سرویس دانشجویی در برخی از دانشگاهها بعد از هفت سال و تهیه خوابگاه برای دانشجویان متقاضی خوابگاه به خصوص دختران دانشجو از دیگر اقدامات ما بوده است.
انتهای پیام/4078/
انتهای پیام/