کتاب زراعت دانههای روغنی منتشر شد
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، کتاب زراعت دانههای روغنی در دو جلد نوشته محمدمهدی امیری خوریه (دانشجوی دکتری علوم باغبانی واحد علوم و تحقیقات تهران و عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد علوم و تحقیقات تهران) و غلامرضا خلیل زاده (استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان آذربایجانغربی) توسط انتشارات پیدار به چاپ رسید.
در این کتاب مؤلفان با اشاره به واردات بخش اعظم روغن خوراکی مصرفی در کشور و تداوم این روند، ضرورت برنامه ریزی جامع برای توسعه کشت دانه های روغنی را بیش از پیش مورد تأکید قرار دادهاند و بیان کرده اند که برنامه توسعه کشت و افزایش عملکرد در واحد سطح گیاهان روغنی نظیر کلزا، سویا، آفتابگردان، کنجد، بادام زمینی و گلرنگ باید مد نظر قرار گیرد.
افزایش تولید دانههای روغنی از طریق روشهای مختلف، به نژادی و به زراعی برای جایگزینی مناسب این گیاهان در الگوی کشت مناطق مختلف با توجه به ویژگیهای اقلیمی، اقتصادی و اجتماعی هر منطقه میتواند در دستورکار دست اندرکاران و کارشناسان مربوطه قرار گیرد.
در حال حاضر در کشور بخش عمده کشت دانههای روغنی بر گیاه کلزا متمرکز شده که در فصل پاییز کشت میشود. با وجود این، علاوه بر کلزا، گیاهان دیگری مانند گلرنگ، سویا و آفتابگردان نیز از مهمترین محصولاتی بشمار میروند که در طرح توسعه کشت دانههای روغنی مدنظر قرار دارد.
بدون تردید، در شرایطی که شاهد جنگ اقتصادی دشمنان کشور با مردم و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران هستیم، تعریف و طراحی استراتژیهای سازنده با بهرهوری و دستاوردهای حداکثری، ضرورتی اجتناب ناپذیر به شمار میرود که کشت دانههای روغنی یکی از نمونهها و مصادیق این طرحها و استراتژیها به شمار میرود.
فعالیتی که علاوه بر تامین نیاز داخلی، کاهش واردات و وابستگی به کشورهای دیگر را در پی خواهد داشت و به تبع آن با صرفه جویی ارزی، از ضریب فشار و اختلال در فرآیند طبیعی حرکت اقتصادی کشور کاسته خواهد شد.
با توجه به بحران کم آبی در کشور در طول سالیان اخیر و با توجه به نیاز آبی کمتر اکثر گیاهان دانههای روغنی، که از ویژگیهای بارز این محصولات بشمار میرود، کشت این محصولات در چنین شرایطی یک ضرورت محسوب میشود.
در این کتاب دو جلدی به مهمترین دانههای روغنی سازگار با اقلیم های مختلف کشور در شرایط آبی و دیم؛ اعم از آفتابگردان، بادام زمینی، سویا، کلزا، گلرنگ و کنجد پرداخته شده است.
هر فصل کتاب شامل توضیحات جامعی از کلیات گیاهشناسی، نقشه پراکنش، مراحل رشد گیاه، خصوصیات ارقام، ژنتیک، فیزیولوژی، نیازهای اکولوژیکی، زراعت، نیازهای آبی و خاکی، آفات و بیماریها، تناوب زراعی، برداشت و تحقیقات انجام شده بر روی هر گیاه دانه روغنی است.
در جلد دوم کتاب پیش رو در ادامه مباحث مطرح شده در جلد اول، به بررسی مهمترین دانههای روغنی سازگار با اقلیمهای مختلف کشور در شرایط آبی و دیم اعم از کلزا و گلرنگ، و بررسی علفهای هرز مزارع دانههای روغنی و انواع روغنها پرداخته شده است.
به گفته مولفان، هدف از تألیف این کتاب آشنایی محققان، استادان و دانشجویان رشتههای مختلف کشاورزی و صنایع غذایی با دانههایی روغنی است. علاقهمندان قادرند تا این کتاب دو جلدی را با قیمت 90 هزار تومان از انتشارات پیدار تهیه کنند.
انتهای پیام/4040/
انتهای پیام/