دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۲۹ تير ۱۳۹۹ - ۱۴:۵۵

طاعون خیارکی را بیشتر بشناسید

طاعون خیارکی دراثر باکتری یرسینیا پستیس به‌وجود می‌آید و به‌واسطه‌ی کک‌هایی منتقل می‌شود که به‌دست جوندگان آلوده شده‌اند.
کد خبر : ۵۰۲۱۷۱
450541_250.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، این بیماری یک عفونت باکتریایی خطرناک است که در صورت عدم کنترل عفونت سبب مرگ بیمار می‌شود. در این مقاله قصد داریم به معرفی کامل این بیماری بپردازیم.


انواع طاعون
بیماری طاعون به ۵ گونه‌ی «خیارکی»، «عفونتی خون»، «ریوی»، «حلقی» و «مننژ» تقسیم می‌شود. طاعون خیارکی متداول‌ترین حالت طاعون است که طی نیش کک یا گازگرفتگی توسط موش آلوده به باکتری «باسیل» به وجود می‌آید. این باکتری گرم منفی، در لوله گوارشی کک‌ها دیده می‌شود و باعث بسته شدن آن می‌شود؛ بنابراین کک مجبور می‌شود تا برای رفع گرسنگی خود بیشتر نیش بزند. آنگاه باکتری‌ها از طریق نیش وارد بدن جانور دیگر شده و به این ترتیب باعث شیوع بیماری می‌شوند.


طاعون خیارکی
این نوع جدید از طاعون خیارکی که به تازگی تایید شده است، در چوپانانی دیده شد که در شهر بایانور چین زندگی می‌کنند. مقامات محلی حوزه سلامت چین در پی تایید این بیماری، به مردم هشدار دادند تا از شکار، خوردن و یا انتقال دادن حیواناتی که احتمال دارد حامل این بیماری باشند، خودداری کنند.


این بیماری از طریق نیش کک یا گازگرفتگی موش آلوده به باسیل انتقال پیدا می‌کند. مرگ موشها در تعداد زیاد سبب می‌شود که کک ها به بدن انسان و یا حیوانات خانگی حمله کنند.
پس از ورود این باکتری به بدن انسان ۲ تا ۶ روز طول می‌کشد تا این بیماری بروز پیدا کند. علایم این بیماری تب و لرز شدید، درد عضلات و مفاصل، سرگیجه و سردرد شدید است. سپس کم کم نشانه‌هایی مانند خیارک (قانقاریا) بر روی غدد لنفاوی که به شدت متورم شده‌اند به وجود می‌آید.
از علایم دیگر این بیماری، در صورت عدم شروع روند درمان، عطش شدید و آشفتگی در ریتم قلبی است. اگر این علایم شروع شوند زنگ هشدار خطرناکی هستند و بیمار معمولا جان خود را از دست می دهد.


نشانه های ابتلا به طاعون خیارکی
طاعون خیارکی می‌تواند با نشانه‌هایی مانند تب، استفراغ، خونریزی، نارسایی اندام‌ها و زخم‌های باز همراه باشد. اگر باکتری به ریه‌ها برسد و آن‌ها را آلوده کند، به بروز ذات‌الریه می‌انجامد.
اگر طاعون خیارکی به سرعت درمان نشود، باکتری می‌تواند به واسطه جریان خون در بدن گسترش یابد و موجب "گندخونی" یا "سپتیسمی" (sepsis) شود.
براساس گزارش "سازمان جهانی بهداشت" (WHO)، طاعون خیارکی در صورت درمان نشدن می‌تواند به مرگ ۶۰ درصد از مبتلایان بیانجامد.
در هر حال تا زمانی که حیوان مبتلا را لمس نکرده باشید، امکان ابتلا به طاعون خیارکی، بسیار کم خواهد بود.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

ورود بیماری طاعون خیارکی به کشور
طبق صحبت های عضو کمیته مبارزه با بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موضوع ورود طاعون خیارکی به کشور اساساً کذب است و هیچ گزارش رسمی در مورد ابتلای افراد به این بیماری در کشور نداشته‌ایم.
 بخش اپیدمیولوژی حوزه سلامت، به صورت بسیار دقیق این موضوع را رصد کرده است که مشخص شد این بیماری در میان جوندگان دیده شده و گزارشی در مورد انسانی بودن این بیماری دیده نشده است.
 در سال‌های اخیر در ایران بیماری طاعون کنترل شده است و راه درمانی این بیماری هم فقط مصرف آنتی بیوتیک است.


 


انتهای پیام/


ارسال نظر