دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 تير 1399 - 14:00
آنا گزارش می‌دهد؛

ترس یا توهم/ طاعون خیارکی چگونه قربانی می‌گیرد؟

شیوع نوعی از بیماری طاعون در شمال چین بار دیگر موجی از نگرانی را در بین مردم جهان ایجاد کرده است. محققان اکنون در حال بررسی راه‌های کنترل و مقابله با این بیماری هستند.
کد خبر : 500135
طاعون 1.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، ابتلای فردی به بیماری طاعون خیارکی(bubonic plague) در جمهوری مغولستان سبب شده مقامات بهداشتی در شهر بایانور وضعیت هشدار برای این بیماری را اعلام کرده و تدابیر لازم برای مقابله را اتخاذ کنند.




بیشتر بخوانید: دلیل ابتلا به نوع حاد کرونا در آسیا مشخص شد/ استعداد ابتلا به Covid-۱۹ ارثیه اجدادی انسان




بررسی‌های اولیه نشان می‌دهد ویروس عامل این بیماری از گوسفندان و مارموت‌ها(نوعی سنجاب) به انسان منتقل شده و قسمت‌های مختلف بدن از جمله غدد لنفاوی را درگیر خود می‌سازد. از همین رو دولت‌مردان مغولستان از مردم این کشور خواسته‌اند تا اطلاع ثانویه از شکار و خوردن گوشت حیوانات حامل ویروس طاعون خیارکی خودداری کنند.



طاعون خیارکی چیست؟


طاعون بیماری قدیمی است که در قرن چهاردهم میلادی جان بیش از 50 میلیون نفر از انسان‌ها در سراسر جهان را گرفت. خوشبختانه با پیشرفت علوم زیست شناسی و دانش پزشکی بشر سال‌ها است که این بیماری را کنترل و از همه‌گیری آن جلوگیری کرده است. در روزهای اخیر با ابتلای فردی به نوعی از بیماری طاعون با نام طاعون خیارکی آن هم در شرایطی که ویروس کووید-19 همچنان قربانیان زیادی در کشورهای مختلف می‌گیرد سبب ایجاد نگرانی در میان مردم شمال چین و حتی دیگر نقاط جهان شده است.


عامل اصلی بیماری طاعون خیارکی(Bubonic Plague) باکتری به نام یرسینیا پستیس(Yersinia pestis) است. در واقع می‌توان این بیماری را نوع جهش یافته طاعون سیاه دانست. با توجه به این که بیشتر مردم مغولستان مواد غذایی مورد نیاز خود را از طبیعت و با شکار کردن بدست می‌آورند این احتمال وجود دارد که بیماری طاعون خیارکی از طریق خوردن گوشت آلوده مارموت‌ها به انسان‌‌ها منتقل شده و به طور گسترده‌ای شیوع پیدا کند.


تلاش پرسنل بیمارستان خانواده برای مداوای بیماران کرونایی


هشدار سازمان جهانی بهداشت


سازمان جهانی بهداشت شرایط کنونی جهان از لحاظ شیوع بیماری‌ کرونا را ترسناک توصیف کرده و همه‌گیر شدن بیماری دیگری را در این وضعیت بسیار خطرناک می‌داند. از همین رو مسئولان این سازمان به مقامات جمهوری مغولستان توصیه کرده‌اند با ایجاد محدودیت‌های لازم و استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها از بیشتر شدن آمار مبتلایان به طاعون خیارکی جلوگیری کنند. بررسی‌های اولیه نشان می‌دهد 30 تا 60 درصد افرادی که به بیماری طاعون خیارکی مبتلا شوند در صورت عدم درمان به موقع جان خود را از دست می‌دهند. یعنی اگر فردی بالغ به بیماری طاعون خیارکی مبتلا شده و به سرعت داروهای لازم را دریافت نکند احتمالا بیشتر از 24 ساعت زنده نخواهند ماند.



ابهام در تعداد مبتلایان به طاعون خیارکی


با توجه به اینکه تغییراتی در ساختار ویروس عامل طاعون خیارکی ایجاد شده است هنوز مراکز بهداشتی نمی‌توانند به طور دقیق مبتلایان به این بیماری را تشخیص دهند. به همین دلیل برخی از پزشکان آمار افراد مبتلا به طاعون خیارکی را بسیار بیشتر از 1 یا 2 نفر می‌داندند.


نشانه‌های بیماری طاعون خیارکی


باکتری یرسینیا پستیس به عنوان عامل اصلی بیماری طاعون خیارکی در صورت ورود به بدن انسان غدد لنفاوی را به شدت درگیر و موجب درد و تورم شدید این ناحیه از بدن می‌شود. درد ناشی از تحریک غدد لنفاوی تنها نشانه این بیماری نیست و در صورت ابتلا به آن سرفه، تب و لرز نیز در بیماران مشاهده می‌شود.



لزوم رعایت مسائل بهداشتی برای جلوگیری از شیوع بیماری جدید


نگاهی گذارا به خبرها و گزارش‌های منتشر شده از مبتلایان و درگذشتگان بر اثر ویروس کرونا به روشنی نشان می‌دهد مردم در اقصی نقاط جهان به شدت با این بیماری درگیر هستند و حتی در کشوری همانند ایران با وجود کمتر بودن آمار مرگ و بیماری در اثر کووید-19 نسبت به کشورهایی مثل آمریکا و برزیل، شاهد اوج‌گیری مجدد کرونا هستیم. لذا در چنین شرایطی مردم باید نکات بهداشتی و قوانین فاصله گذاری اجتماعی را با دقت رعایت کرده و از شیوع گسترده‌تر ویروس کووید-19 و بیماری‌های دیگر جلوگیری کنند.


انتهای پیام/4144/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب