چه عواملی مواد غذایی را فاسد میکنند؟/ نشانههای تغذیه صحیح
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از نور، محمد احمدی صبح امروز در سلسله مباحث کارگاه آموزشی آشنایی با تکنیکهای ارتقای سطح سلامت کارمندان که با همکاری باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور برگزار شد، اظهار کرد: «زمانی که ماده غذایی دچار تغییراتی شود بهطوریکه ارزش مصرفی آن پایین بیاید یا کاملاً از بین برود، آن ماده غذایی فاسد است و عوامل فیزیکی، مکانیکی، شیمیایی و بیولوژیکی چهار عامل فاسدشدن مواد غذایی هستند.»
وی افزود: «آمیگدالین در بادام تلخ کشنده بوده و هیستامین در برخی ماهیها و سولانین در سیبزمینی بسیار خطرناک است. برخی ماهیها در فصل تخمریزی سمی میشوند مانند ماهی خواجو و باید غذاهای کنسروی را قبل از باز کردن درب قوطی حتماً به مدت ۱۵ دقیقه جوشانده شود.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور با اشاره به اینکه غذا به همه مواد خوردنی گفته میشود که موجود زنده از آن برای کسب انرژی، رشد و ترمیم بدن و حفظ سلامتی استفاده میکند، گفت: «به استفاده موجود زنده از مواد غذایی برای کسب انرژی، رشد و ترمیم بدن و حفظ سلامتی، تغذیه میگویند.»
احمدی نشانههای تغذیه صحیح را حد اعلای توانایی فکری و جسمی، طبیعی بودن فعالیتهای بدن، مقاومت در برابر عفونتها، توانایی ترمیم بافتها در هنگام جراحات و آسیبها، ثابت بودن درجه حرارت بدن، متناسب بودن وزن و قد در سنین مختلف، طبیعی بودن شکل ستون فقرات، احساس خستگی و بیمیلی به کار نداشتن، صافی مخاط چشم و شفافیت آن، اشتهای خوب به غذا و خواب آرام بدون ناراحتی، نظم دندانها و پوسیدگی نداشتن، عنوان کرد.
روشهای نگهداری و سالمسازی مواد غذایی
وی راههای آلودگی اولیه مواد غذایی را گیاهان، حیوانات، آبهای آلوده و مواد دفعی، خاک و هوا بودهبرشمرد و ادامه داد: «اصول کلی در پیشگیری از آلودگیهای ثانویه بهداشت فردی و کنترل سلامت افراد مؤثر در فرایند تولید غذا(Food Handlers)، بهداشت محیط، فرایندهای سالمسازی مواد غذایی است.»
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیتالله آملی مطرح کرد: «روشهای نگهداری و سالمسازی مواد غذایی حرارت، پختن و گرم کردن غذا، پاستوریزاسیون، استریلیزاسیون، برودت، سرمای یخچالی، انجماد، خشک کردن(سنتی، صنعتی)، استفاده از مواد شیمیایی، استفاده از غلیظ کردن، دوددادن، استفاده از اشعه و استفاده از تخمیر است.»
احمدی اضافه کرد: «قوانین طلایی سازمان بهداشت جهانی برای تهیه غذای سالم غذایی را انتخاب کنید که فرآوری آن مطمئن باشد، غذا را بهطور کامل بپزید، غذای پختهشده را بلافاصله مصرف کنید، غذای پخته را با دقت ذخیره کنید، غذاهای پخته را هنگام استفاده مجدد بهطور کامل گرم کنید، مانع تماس بین غذاهای پخته و خام شوید، دستها را بهطور مرتب بشورید، همه سطوح آشپزخانه را در نهایت دقت پاکیزه نگهدارید، غذا را در برابر حشرات، جوندگان و دیگر جانوران محافظت کنید، از آب تمیز استفاده کنید.»
انتهای پیام/4121/4062/
انتهای پیام/