روشهای جدید هکرها در فضای مجازی را بشناسید/ راهکار کارشناسان و پلیس چیست؟
گروه اجتماعی خبرگزاری آنا_ امیرمحمد زندی؛ بالابردن تعداد فالوور و یا جذب دیگران به صفحه شخصی اینستاگرام یا توئیتر به یکی از دغدغههای مهم امروز افراد فعال در فضای مجازی تبدیل شده است، از سوی دیگر ترس از فیلتر شدن فضاهای مجازی یکی دیگر از نگرانی و دغدغه امروزی محسوب می شود که باعث شده تا بسیاری از سارقان مجازی به فکر ورود به صفحهه شخصی و یا تخلیه اطلاعات شخصی مردم بیافتند، در واقع بسیاری از شکایات در زمینه فضای سایبری به هک شدن صفحه شخصی اختصاص داده شده که باعث میشود پرونده های زیادی در دادسرا تشکیل شود.
هکرهای فالووری
به طور کلی روشهای زیادی برای دست یافتن به اطلاعات شخصی کاربران در فضای مجاز وجود دارد و تنها راه جلوگیری از هک شدن در فضای مجازی بالا بردن سواد رسانهای است.
اکبر پرکو کارشناس فضای مجازی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا در مورد روشهای هک شدن افراد اظهار کرد: یکی از روشهای هک شدن در فضای مجازی مخصوصا در شبکه اینستاگرام خرید فالوور است که هکرها در اینستاگرام اقدام به تبلیغات گسترده برای بالا بردن فالوورها در این شبکه اجتماعی میکنند، سپس با استفاده از روشی به نام مهندسی اجتماعی سعی می کنند فرد را ترغیب کرده تا ضمن در اختیار قراردادن اطلاعات شخصی به آنها کاربران را تشویق به واریز مبلغی به حسابشان واریز کنند.
وی افزود: در این صورت کاربر قربانی علاوه بر در اختیار قرار دادن اطلاعات شخصی مبلغی را به هکر پرداخت کرده غافل از اینکه هکر میتواند با استفاده از اطلاعات شخصی فرد قربانی به دیگر اطلاعات در فضای مجازی کاربر قربانی دسترسی پیدا کند.
انتشار لینک یکی از روش هکرها در فضای مجازی
این کارشناس فضای مجازی در مورد روش انتشار لینک در فضای مجازی نوسط هکرها که یکی دیگر از روشهای هک شدن است، گفت: تا امروز بالای صد عدد سایت کلاهبرداری در اینترنت وجود دارد که لینکهای کلاهبرداری را در فضای مجازی منتشر میکنند که برای تخلیه اطلاعاتی استفاده می شود.
پرکو افزود: یکی از روشهای معمول در فضای مجازی مهندسی اجتماعی است که باعث می شود کاربر یوزر و پسوورد خود را در اختیار هکر قرار دهد؛ به این صورت که هکرها در ابتدا سعی میکنند با انتشار یک شایعه در فضای مجازی مانند این جمله که «فردا قرار است فلان شبکه اجتماعی فیلتر شود و فلان لینک میتواند جلوی فیلتر را بگیرد» افراد را ترغیب کنند تا وارد لینک مربوطه شوند و به این طریق رمز و آیدی اطلاعات شخصی او را به دست میآورند.
روش فیک پیج
این کارشناس فضای مجازی به یکی دیگر از روشهای هک شدن در فضای مجازی اشاره کرد و گفت: روش دیگر فیک پیج است که هکرها با استفاده از یک نرم افزار اندرویدی فیک، ربات تلگرامی میسازند و یا یک صفحه در اینستاگرام را به صورت پیج باز در اختیار کاربران قرار میدهند و پس از مهندسی اجتماعی فرد را به جذب آن پیج ترغیب کرده و سپس با استفاده از روشهای مختلف سعی میکنند اطلاعات شخصی فرد را به دست آورند که متاسفانه بسیاری از کاربران بدون داشتن سواد رسانهای کافی اطلاعات خود را در اختیار کاربران قرار میدهند.
چگونه قربانی مجازی نباشیم؟
مهمترین عامل هک شدن در فضای مجازی نبود سواد رسانهای کافی و عدم تسلط بر شیوههای سواد رسانهای در بین کاربران است.
در همین خصوص امیرحسین شمشادی استاد دانشگاه علوم ارتباطات در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا درپاسخ به این سوال که چرا کاربران فضای مجازی فریب روشهای هکرها را میخورند، گفت: با فراگیر شدن استفاده از شبکههای اجتماعی در کشور و حضور پرقدرت سلبریتیهای مجازی و هنرمندان اینطور تلقی شده است که داشتن فالوور بیشتر نوعی اعتبار در فضای مجازی است به همین دلیل بسیاری از افراد حاضر هستند که با دادن هزینههای زیاد به جذب فالوور بپردازند.
وی افزود: داشتن فالوور از سوی دیگر به فعالیت در انواع روشهای درآمدزایی اقتصادی از جمله جذب آگهی نیز منجر می شود؛ به همین منظور بسیاری از مردم به دنبال جذب فالوور هستند که متاسفانه این موضوع باعث شده تا بزهکاری در فضای مجازی صورت بگیرد و خیلیها اقدام به خرید فروش دنبال کنندگان فیک کنند که همین امر تخلیه اطلاعات شخصی کاربران را در پی دارد.
شمشادی بیان کرد: این موضوع در میان نوجوانان و جوانان بسیار زیاد شده است که باید آموزشهای لازم برای استفاده از فضای مجازی برای این گروه سنی بیشتر شود.
استاد علوم ارتباطات درپاسخ به این سوال که چرا بسیاری از کاربران جذب لینکهای جعلی در فضای مجازی می شوند، گفت: انتشار لینک فیک یک ترفند معروف تمامی هکرها در تمام دنیا است که سعی میکنند با استفاده از اخبار دروغین و هیجان انگیز کاربران را در دام بیاندازند؛ این لینکها میتواند در قالبهای مختلف طراحی شود که معمولا از اخباری مانند «عکسهای خصوصی فلان بازیگر منتشر شد» یا «حضور فلان فوتبالیست یا سوپراستار در پارتی شبانه» استفاده میکنند. در این میان کاربرانی که از سطح سواد رسانهای پایینی برخوردار هستند به لینک خبر مراجعه کرده و تبدیل به یک قربانی مجازی میشود.
راهکار پلیس برای جلوگیری از هک شدن
پلیس فتا هم که اینروزها انواع و اقسام کلاهبرداریهای اینترنتی در فضای مجازی شکل گرفته است سعی دارد ضمن استفاده از روشهای نوین برای مقابله با اینگونه جرایم، سطح هوشیاری کاربران هم بالا ببرد.
سرهنگ داود معظمی گودرزی رئیس پلیس فتا تهران بزرگ در گفتگو با خبرنگار انتظامی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، رواج انواع و اقسام کلاهبرداریهای اینترنتی را زنگ خطری برای کاربرانی که از شیوههای امنیتی را رغایت نمیکنند دانست و با اشاره به روش پخش لینک توسط هکرها اظهار کرد: یکی از روشهای مرسوم هکرها که این روزها بسیار مشاهده می شود این است که اعلام می کنند فلان شبکه اجتماعی به زودی قرار است فیلتر شود که کاربر با استفاده از لینک ارسال شده وارد یک فضا می شود و مجبور است اطلاعات شخصی خود را وارد کند.
وی افزود: بسیاری از کابران شبکه های اجتماعی بدون داشتن اطلاعات کافی نسبت به لینک مورد نظر وارد آدرس مورد نظر هکر شده و با وارد کردن اطلاعات خود، به هکر اجازه دستیابی به اطلاعات شخصی خود را میدهند.
رئیس پلیس فتا تهران بزرگ با اشاره به راههای پیشگیری از افتادن در دام هکرها گفت: مردم باید قبل از استفاده از هرگونه شبکه اجتماعی اطلاعات خود را در زمینه استفاده از فضای مجازی بالا ببرند و با راه اندازی احراز هویت دومرحله ای مانع دستیابی هکرها به اطلاعات شخصی شوند.
سواد رسانهای نیاز امروز
به نظر میرسد داشتن سواد رسانهای برای حضور در فضای مجازی بسیار حائز اهمیت است و با توجه به شگرد سارقان اینترنتی و حضورشان در فضای مجازی، بالا بردن اطلاعات مردم از نوع استفاده از شبکههای اجتماعی به یک ضرورت تبدیل شده است که باید دولت و مجلس به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند.
انتهای پیام/4148
انتهای پیام/