دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 ارديبهشت 1399 - 00:05
آنا از اختلاف در درون جبهه اصلاحات گزارش می‌دهد؛

پایان کار چپ سنتی؛ اصلا‌ح‌طلبان خاتمی و عارف را حذف می‌کنند؟

انتقادهای چند وقت اخیر اصلاح‌طلبان از عارف شروع شده و به رئیس دولت اصلاحات رسیده است، بیشتر به نظر می‌رسد اصلاح طلبان و کارگزاران سازندگی قصد حذف این دو را از جریان سیاسی اصلاحات دارند.
کد خبر : 489946
19011101000017_Org.jpg

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، دور جدیدی از حمله اصلاح‌طلبان ناراضی به رئیس دولت اصلاحات شروع شده است.


همین روز گذشته بود که عباس عبدی در گفتگوی با رسانه یورونیوز با انتقاد از روند تصمیم‌های محمد خاتمی در مقابله با جریان اصلاح‌طلبی گفت: «من در یکسال اخیر یکبار آقای خاتمی را دیدم و به ایشان پیشنهاد کردم که شما کلاً کنار بکشید و این موضوع را اعلام کنید و دیدارهای سیاسی‌تان را هم حذف کنید».


کرباسچی: خاتمی رهبر اصلاحات نیست


این صحبت‌های عبدی بسیار به حرف‌های سال گذشته غلامحسین کرباسچی شباهت دارد. دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در گفتگوی با روزنامه همین حزب گفته بود که محمد خاتمی اصلاً رهبر جریان اصلاحات نیست و خودش هم زیاد باور ندارد که رئیس باشد.


اصلاح‌طلبان بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال 96 از روند سیاست‌های دولت زیاد خرسند نیستند. آنها که در سال‌های 92 و 96 به پیشنهاد هاشمی رفنسجانی و محمد خاتمی از حسن روحانی حمایت کردند، دیگر نمی‌خواهند به نامزدهای پوششی بدل شوند که تنها مانند «عروسک‌های خیمه شب‌بازی» در اختیار خاتمی باشند.


البته انتقادهای آنان به شخص محمد خاتمی فقط نیست. بیشتر اصلاح‌طلبان به ویژه احزاب آنها به شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاحات به ریاست معاون اول دولت محمد خاتمی یعنی محمدرضا عارف هم انتقادهای اساسی دارند.


همین چند وقت پیش بود که محمد قوچانی در سرمقاله‌ای محمدرضا عارف را «مرد سکوت» خوانده بود و خواستار اصلاحات در این جریان شده بود. به نظر می‌رسد جوانان اصلاحات دیگر به ریاست افرادی مانند؛ خاتمی، عارف و موسوی لاری در درون جریان راضی نیستند و می‌خواهند از آنان رد شده یا حذفشان کنند.


گفتنی هم هست نتیجه انتخابات مجلس شورای اسلامی و از دست دادن 100 کرسی توسط اصلاح‌طلبان در مجلس یازدهم هم دلیلی بیشتر برای این طبقه در جریان اصلاحات شده است. محمد قوچانی در مقاله‌ای جدید تلویحاٌ حذف پیرهای اصلاحات را کلید زده است و در ابتدا نوشته است: «ورود اصلاح‌طلبان به خصوص اصلاح‌طلبان جوان به مباحثه بر سر اصول اصلاح‌طلبی را خیر مقدم می‌گویم و این اساسا گام اول اصلاح اصلاحات است».


این حملات به حدی داغ شده است که محمد سلامتی از اصلاح‌طلبان قدیمی و دبیرکل حزب منحله مجاهدین انقلاب اسلامی گفته است که «عبور از خاتمی بی معناست؛ اگر عارف مناسب نیست، کسی دیگر را جایگزینش کنند».


انتقاد خاتمی از اصلاح طلبان؛ شما چکار کردید؟


محمد خاتمی هم برای پاسخ به این انتقادها بیکار ننشسته است و در کلیپی حملات تندی به برخی از اصلاح‌طلبان مدعی انجام داد. در روزهای اخیر به مناسبت یکصد و چهل و سومین نشست بنیاد باران، ویدئویی از رئیس دولت اصلاحات در رسانه ها منتشر شده است. خاتمی در بخشی از اظهاراتش  ضمن اشاره به  فعالیت‌های مردمی که از زمان شیوع کرونا در کشور براه افتاده، از کم کاری احزاب و گروه های اصلاح طلب در این زمینه  انتقاد کرد.


رئیس دولت اصلاحات در بخشی از انتقاد خود به فعالان اصلاح طلب گفته است: «من به دوستان اصلاح طلب خودمان می‌گویم، شما که مدام می‌گویید باید جامعه محور باشیم و روی به جامعه بیاوریم و فقط به فکر اینکه در قدرت باشیم، نباشیم، خب این الان جامعه! آقایان و خانم های اصلاح‌طلب، چه طرح و چه همبستگی برای خدمت به این مردم و رفع مشکلات آنها در مسئله کرونا ارائه دادید؟».


 غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی که انتقادات ماه‌های اخیر او از رویه حاکم در جریان اصلاحات و تاکید او بر لزوم بازنگری در این جریان با واکنش منفی بخشی از فعالان سیاسی اصلاح طلب مواجه شده بود،  با به اشتراک گذاشتن این بخش از اظهارات خاتمی در صفحه شخصی خود نوشته است: این هم از جناب آقای خاتمی که خودشان هم از دوستان اصلاح طلب بازخواست می‌کنند.


این دوئل ادامه یافت. روزنامه سازندگی در ادامه خطاب به خاتمی  تاکید می کند: «آیا رهبر سیاسی یک جناح که منادی آشتی ملی است می‌تواند چشم بر انتخابات مجلس ببندد و از ضرورت حضور مردم در انتخابات سخن نگوید؟ آیا می‌تواند بر عوامل و افرادی که اصلاحات را به این روز نشاندند و کشاندند چشم ببندد؟ و مثلاً رفتار محمدعلی نجفی شهردار اصلاح‌طلب تهران را در شلیک به قلب همسر جوان خود تقبیح نکند؟ آیا می‌تواند بی‌تفاوت به حزب متبوع خود باشد که درصدد تحریم انتخابات است؟».


سازندگی با اعلام نظر خود درباره طرح «آشتی ملی» خاتمی خاطرنشان کرد: «به نظر می رسد که وضعیت جناح اصلاح طلب با  آشتی ملی و همبستگی نیز بهبود نیابد و لازم است خود را برای جراحی بزرگ و پر خون ریزی آماده کند».


در همین رابطه محمدصادق جوادی حصار در گفتگو با خبرنگار حوزه احزاب گروه سیاسی خبرگزاری آنا، درباره افزایش اختلافات در شورای عالی اصلاح‌طلبان پس از انتخابات مجلس یازدهم اظهار کرد: این اختلاف نظرها  در سه حوزه مدیریتی، ساختاری و راهبردی است.



اختلاف نظرها در درون جریان اصلاحات در سه حوزه مدیریتی، ساختاری و راهبردی است. فراکسیون امید در مجلس دهم تقلیل پیدا کرد



وی افزود: در حیطه ساختاری، نظر برخی از احزاب این بوده و هست که محوریت اصلی تصمیم‌سازی‌ها و مدیریت امور باید برعهده احزاب باشد و اشخاص حقیقی باید به ظرفیت جمع اضافه شوند، نه اینکه چنین مجموعه‌ای را مدیریت کنند. بعضی از دوستان معتقدند وقتی شخصیت‌های حقیقی به جمع اضافه می‌شوند، از چنان ظرفیت بالایی برخوردار هستند که توان مدیریت کل مجموعه را دارند؛ این سخن البته حامیانی دارد اگرچه نقد و ایرادهایی هم نسبت به آن مطرح  شده است.


عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در رابطه با اختلافات راهبردی در درون ساختار شورای عالی اصلاح‌طلبان گفت: بخشی از اعضا معتقدند که در انتخابات مجلس دهم نباید لیستی تحت عنوان لیست امید  با آن مختصات ‌و شرایط تنظیم می‌شد و ۱۵۰ نفر را با حمایت اصلاح‌طلبان به مجلس می‌فرستادیم که به محض ورود عده‌ای انشعاب کرده و راه خودشان را بروند.


جوادی حصار با انتقاد از عملکرد فراکسیون امید مجلس خاطرنشان کرد: فراکسیون امید به ۹۲ نفر تقلیل پیدا کرد و این فراکسیون خروجی منسجم و قابل ارائه از خود نشان نداد.


وی ادامه داد: همچنین ایرادات بسیاری به نحوه مدیریت آقای عارف در فراکسیون امید مطرح است و اینکه شیوه مدیریت جمعی وی، شیوه کنشگری سیاسی نبوده، بلکه شیوه پژوهشی و دانشگاهی بوده است؛ یعنی الان پژوهش کنیم تا سه سال دیگر نتیجه آن حاصل می‌شود.


رئیس شورای اصلاح‌طلبان خراسان رضوی در انتخابات مجلس یازدهم افزود: عارف پیش از این هم به عنوان کنشگر سیاسی جلوه‌گری نداشته و نتوانسته است  نظر مخالفان و موافقان خود را  در این حوزه جلب کند و از دامنه انتقادات بکاهد.


جوادی حصار با اشاره به انتقادات موجود نسبت به رئیس دولت اصلاحات گفت: برخی می‌گویند که رئیس دولت اصلاحات چهره فرهنگی و اخلاقی است و برای چالش‌های سخت عرصه سیاست آمادگی لازم را ندارد و با چهره اخلاقی نمی‌توان جلوی افزون ‌طلبی‌های برخی را گرفت، البته نباید از یاد برد که از نگاه برخی  کارشناسان توسعه، دولت اصلاحات کارآمدترین دولت پس از انقلاب اسلامی محسوب می‌شود.


سناریوهای اختلاف اصلاح طلبان


در رابطه با اختلاف‌های درونی اصلاح‌طلبان چند سناریو مطرح است:


اول اینکه حزب کارگزاران سازندگی به ریاست کرباسچی قصد دارد از خاتمی و عارف عبور کنند تا ریاست این دسته از اصلاح طلبان شورایی شود یا به دست افرادی مانند جهانگیری سپرده شود.


دوم اینکه این موضوعات بیشتر به دلیل سهم خواهی مطرح می‌شود و قصد دو طرف برای ماندن و بقای بیشتر است.


سوم اینکه اختلاف‌های قدیمی راست مدرن و چپ سنتی سرباز کرده است و هر دو طرف انتقام دهه 70 را از هم می‌گیرند که گواه این موضوع صحبت‌های موسوی لاری است که گفته بود کرباسچی از خاتمی به دلیل عدم دفاع از او در دادگاه دهه 70 مکدر است.


هر چه که هست پروژه عبور از خاتمی و اصلاحات چپی در اصلاح‌طلبان به وسیله جوانان این جریان و کارگزاران سازندگی کلید زده شده است و استعفای موسوی لاری هم در همین زمینه تعریف می‌شود.


گزارش از محمدعلی حسن نیا


انتهای پیام/4082/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب