دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

اهمیت مطالبه رهبرانقلاب درباره راه‌اندازی پنجره واحد صدور مجوز کسب و کار

رهبر معظم انقلاب در سخنانی به مناسبت روز کارگر با اشاره به گزارش‌های وزارت اقتصاد راه‌اندازی پنجره واحد مجوزهای کسب و کار را به عنوان یکی از اولویت‌های تسهیل صدور مجوزها بیان کردند و ضرورت راه‌اندازی آن را یادآور شدند.
کد خبر : 488316
11854802_689.jpg

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، یکی از بخش‌های مهم سخنان رهبرانقلاب در جمع تولیدکنندگان و کارگران که به صورت ویدئو کنفرانسی برگزار شد، به بهبود فضا کسب و کار اختصاص پیدا کرد. ایشان با استناد به گزارش کارشناسی وزارت اقتصاد و اموردارایی دو راه حل بهبود فضای کسب و کار و کاهش چهل رتبه تا پنجاه رتبه‌ای شاخص بهبود کسب‌وکار کشور در جهان را « ایجاد پنجره‌ی واحد صدور مجوز» و  «تشکیل دادگاه‌های تجاری برای رفع اختلافات اقتصادی»  بیان کردند. ایشان نبود پنجره واحد کسب و کار را مانعی برای تسهیل صدور مجوز کسب و کار دانستند و از روند طولانی صدور مجوز انتقاد کردند.


سازوکار تسهیل صدور مجوز در ایران


مجلس شورای اسلامی در سال 1392 طی قانون اصلاح مواد 1، 6 و 7 قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی هیئتی را تحت عنوان هیئت مقررات‌زدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب‌وکار پیشنهاد  کرد و وظیفه این هیئت که به صورت فراقوه‌ای تشکیل می‌شود را تسهیل صدور مجوزهای کسب‌وکار با درنظر گرفتن سه عامل کاهش زمان، کاهش هزینه و کاهش مراحل صدور قرار داد.


همچنین وظایف این هیئت در قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر کامل‌تر شد که به وظایف این هیئت ماده‌های 62 و 70 برنامه پنجم توسعه مانند بهینه‌سازی نحوه ارائه خدمات و صدور مجوزهای کشور و شناسایی دستگاه‌های اصلی و فرعی پنجره‌های واحد کشور در جهت بهبود محیط کسب و کار افزوده شد.


چرا راه اندازی پنجره واحد کسب و کار اهمیت دارد؟


براساس آخرین گزارش  Doing Business در سال 2020 رتبه سهولت کسب وکار ایران با 11 پله سقوط به  رتبه 127 رسیده است. همچنین طبق همین گزارش برای شروع کسب و کار در ایران تعداد 72/5 روز در کشور زمان لازم است که این موضوع به دلیل تعداد بالای مجوز از بخش‌های مختلف است که هر دستگاه باید برای در این زمینه مجوزهایی صادر نماید.


روند تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار در کشور به کندی پیش می‌رود اقدامات انجام شده توسط دستگاه‌های مختلف عمدتا با چالش‌ها و پیچیدگی‌های اداری روبرو شده است. دستگاه‌هایی از جمله سازمان امور مالیاتی و تامین اجتماعی به عنوان دو دستگاه مهم در تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار و شروع کسب و کار به شمار می‌روند. در گزارش بانک جهانی برای شروع کسب و کار در ایران، سازمان مالیاتی و بیمه تأمین اجتماعی جزء موثرترین دستگاه‌ها در طولانی شدن دریافت مجوزهای کسب و کار بیان کرده است. براساس این گزارش تولیدکنندگان 25 روز را برای تایید کد اقتصادی و همچنین تاییدیه‌های مالیاتی صرف می‌کنند. همچنین مراحل انجام مالیات بر ارزش افزوده نیز نزدیک به یک ماه زمان نیاز دارد.   طبق همین گزارش طی مراحل ثبت کارگاه و کارگران در بیمه تامین اجتماعی 13 روز زمان می‌برد که جزء دستگاه‌های مهم در راه‌اندازی و شروع کسب و کار جدید محسوب می‌شود.


مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار در وزارت اقتصاد با هدف بهبود فضای کسب و کار راه‌اندازی شده است. علی فیروزی رئیس مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت اقتصاد با اشاره به اینکه مکانیزمی برای پنجره واحد شروع کسب و کار طراحی کردیم، بیان داشت: در بررسی‌های کارشناسی مشخص شد می‌توان ۷۲/۵ روز را به ۳ روز کاری رساند. کشورهای پیشرو در نیمروز این مجوزها را صادر می‌کنند.


وی یادآور شد: در صورتی که دستگاه‌ها همکاری کنند می‌توانیم به یک نقطه مطلوب برسیم به همین دلیل بسیاری از دستگاه‌ها ها از جمله ثبت اسناد، روزنامه رسمی، سازمان مالیاتی، وزارت ارشاد و شرکت پست را هماهنگ کردیم تا بتوانیم به مدل مطلوب برسیم و هر نماینده دستگاه در پنجره واحد فیزیکی حضور داشته باشد تا بتوان در حداقل زمان و مجوزهای شروع کسب و کار را تایید کرد.


به گفته فیروزی هیئت مقررات‌زدایی در مصوبه‌ای موضوع ایجاد پنجره واحد را مصوب کرده است که براساس آن  اتاق بازرگانی مکان تجمیع دستگاه‌های مختلف را تامین نماید که نیازمند 1500 متر فضا است.


رئیس مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود فضای کسب و کار درباره آخرین وضعیت راه‌اندازی پنجره واحد مجوزهای کسب و کار گفت: در حال حاضر به دلیل شیوع کرونا، کارها کند پیش می‌رود با این حال تلاش می‌کنیم هر چه سریعتر فرآیند اجرایی شروع شود.


درگاه ملی مجوزهای کسب و کار چیست؟


درگاه ملی مجوزهای کشور نیز با هدف تجمیع تمامی مجوزهای کسب و کار دستگاه‌های اجرایی و مشاغل صنفی توسط مرکز ملی پایش کسب و کار راه اندازی شده است. طبق آخرین آمار این پایگاه 667716 درخواست مجوز از طریق آن ثبت که برای 383752 فقره مجوز صادر شده که برای صدور آن 2224580 استعلام مبادله شده در درگاه ملی مجوزهای کشور است.


در درگاه ملی مجوزهای کشور شامل سامانه دادور (سامانه ثبت و پیگیری شکایات مجوزهای کشور)، سامانه در کنار سامانه اطلاع‌رسانی مجوزهای کشور (سام) نیز راه اندازی شده است که صاحبان و متقاضیان مجوز کسب و کار می‌توانند در سامانه دادور شکاایات خود را ثبت و پیگیری نمایند.


با وجود راه‌اندازی سامانه G4B اما راه‌اندازی پنجره واحد مجوزهای کسب و کار یکی از نیازهای اصلی تسهیل صدور مجوز کسب و کار است زیرا درگاه ملی مجوزهای کشور تنها توانسته درخواست‌های مجوز کسب و کار را ثبت نماید اما همچنان تعداد روز صدور یک مجوز در کشور همان 72/5 روز است که نشان می‌دهد اقدامات صورت گرفته نتوانسته ایست 5 ساله تعداد روز صدور مجوز را کاهش دهد.


انتهای پیام/4141


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب