دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 ارديبهشت 1399 - 17:01
دانشگاه آزاد علیه کرونا 67/ فولادگر در گفتگو با آنا مطرح کرد؛

کرونا اهرمی برای تغییر پارادایم حکمرانی جهانی

رئیس پژوهشکده چشم‌انداز و آینده‌پژوهی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: کرونا می‌تواند اهرمی برای تغییر پارادایم حکمرانی جهانی و ظهور پارادایم نوین باشد.
کد خبر : 485445
181.jpeg

محمدمجید فولادگر در گفتگو با خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با اشاره به اینکه سال‌ها و قرن‌هاست که دنیا به سبک غرب و پارادایم غربی‌ها اداره می‌شود، اظهار کرد: غربی‌ها الگوهای حکمرانی خود را شکل داده‌ و با انواع ابزارها برای بسط آن به همه عالم متوسل شده‌اند؛ همچنین برای این سبک حکمرانی، صورتی جذاب و پرزرق‌وبرق به‌نام نهادهای بین‌المللی و سازمان‌های فراملی پدید آوردند و به ظاهر همه جوامع را سهیم کردند ولی در حقیقت همه را به بازی گرفتند و محدود کشورها و لابی‌هایی، بازیگردانان صحنه جهانی شدند.


وی افزود: آنان آنچه که اراده می‌کردند از سازوکارهای خود ساخته و به ظاهر جهانی که در انواع پروتکل‌های امنیتی و نظامی و اطلاعاتی پیچیده شده بود، به تصویب می‌رساندند و آنچه در اراده آن‌ها نبود در نطفه خفه می‌شد؛ پارادایم حکمرانی جهانی به سبک غرب، سال‌هاست مستقر است و توسعه می‌یابد و برای پرسش های مختلف در مورد مبنای تفکر (سکولاریسم)، الگوی حکمرانی (لیبرال دموکراسی)، سبک زندگی (منفعت‌طلبی و لذت‌گرایی)، توسعه شهری و فناوری و...، پاسخ‌هایی ارائه کرده که به دلیل بهره‌مندی از ابزارهای مختلف و فریب افکار عمومی مورد پذیرش قرار گرفته است.


رئیس پژوهشکده چشم‌انداز و آینده‌پژوهی دانشگاه آزاد اسلامی بیان کرد: افکار عمومی جهان در مواجهه با این رویدادها، ابهامات و سؤالاتی اساسی دارد. علی‌رغم اینکه بخش اعظم دنیا از پنجره رسانه‌های غربی به این عالم می‌نگرند، به مدد توسعه تکنولوژی‌های ارتباطی و اطلاعاتی (ICT) روزبه‌روز دامنه ابهامات و پرسش‌های بی‌پاسخ افکار عمومی بیشتر می‌شود و امکان سرپوش گذاشتن و توجیه کردن اقدامات ویرانگر و وحشیانه کاهش می‌یابد.


فولادگر تصریح کرد: اکنون پرسش‌های متعدد و تکان‌دهنده‌ای درون این پارادایم بی‌پاسخ مانده و در نتیجه، زمینه ظهور پارادایم نوین در حکمرانی جهانی ایجاد شده و مسئله اساسی این است که تغییر پارادایم‌ها ساده نیست چراکه پارادایم‌ها با گوشت و پوست افراد و جوامع آمیخته است و به دلیل سابقه تاریخی، درون جوامع ریشه دارد و به تعبیری برای حرکت، اینرسی بالایی دارد و به راحتی تغییر نمی‌کند علاوه براینکه منافع بسیاری در گرو استقرار و بقای پارادایم فعلی است و این گروه‌ها یا افراد، معارضان تغییر پارادایم خواهند بود یعنی تغییر پارادایم خصوصا در عرصه حکمرانی جهانی، سر منشأ تقابل‌ها و نبردهای گسترده‌ای خواهد بود.


وی ادامه داد: غرب به راحتی از این میدان به در نمی‌رود و منافع عمیق و بلندمدت خود را رها نمی‌کند، در نتیجه هر تغییر پارادایمی نیازمند یک نقطه اهرمی است. یعنی باید یک حرکت کوچک که اثرگذاری بزرگ داشته باشد مانند جرقه‌ای در فضای بسته و مملو از گاز رخ دهد و کرونا می‌تواند نقش این اهرم را ایفا کند و اهرمی برای تغییر پارادایم حکمرانی جهانی و ظهور پارادایمی نوین باشد. کرونا می‌تواند همان جرقه برای یک انفجار در اتاق‌های در بسته لابی‌ها و قدرت‌های جهانی باشد که منجر به تغییر زمین بازی و قواعد حکمرانی شود.


رئیس پژوهشکده چشم‌انداز و آینده‌پژوهی دانشگاه آزاد اسلامی تأکید کرد: ما در آستانه یک نظم نوین هستیم، البته نظم نوین نه به سبک غرب، بلکه به سبک بازیگران و ذی‌نفعان جدید منظور است. نشانه‌های این نظم نوین سال‌هاست آشکار شده و پیش‌بینی‌ها از جهان چندقطبی و شکل‌گیری ائتلاف‌های کوچک و بزرگ جهانی و تعامل و تقابل آن‌ها بارها مطرح شده است.


فولادگر با اشاره به اینکه چرخش قدرت از غرب به شرق به دلیل توسعه چین و هند و برخی دیگر از کشورهای شرقی احساس می‌شود، افزود: این چرخش نشانه‌های تغییر پارادایم است. انقلاب اسلامی به دلیل ماهیت پویا و پیش رونده انقلاب و به دلیل ایستادگی بیش از چهار دهه در مقابل پارادایم مستقر و نیز شکل‌دهی یک جریان مقاومت در سطح منطقه و پیروزی‌های پی‌درپی این جریان در تقابل با اراده بازیگران قلدر حکمرانی جهانی، اکنون در آغاز گام دوم، با مأموریت جهانی در خلق پارادایم نوین حکمرانی مواجه است.


وی ادامه داد: مأموریتی که در افق انقلاب به تمدن نوین اسلامی ختم می‌شود، در افق منطقه به ائتلاف قدرتمند و پرهیبت مقاومت اسلامی و در افق جهانی به تبدیل شدن جهان اسلام و ائتلاف مقاومت به یکی از بازیگران اصلی در حکمرانی جهانی منجر می‌شود؛ کرونا یک نقطه پروانه‌ای در عالم حکمرانی جهانی است که می‌تواند طوفان‌های بزرگ را در پی داشته باشد، طوفان‌هایی که آرایش کنونی را بهم می‌ریزد و نظمی نوین پدید می‌آورد و زمینه شکل‌گیری تمدن‌هایی نوظهور را مهیا می‌کند.


رئیس پژوهشکده چشم‌انداز و آینده‌پژوهی دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: انقلاب اسلامی با درایت حضرت آیت‌الله خامنه‌ای سال‌هاست در اندیشه تمدن نوین اسلامی بوده و چندی است که با آغاز چله دوم، در فکر نقش‌آفرینی جهانی است. امید است ایرانیان خصوصا جوانان عزیز، قدر این موقعیت را بدانند و با توکل بر خدا، در فرآیند تغییر پارادایم حکمرانی جهانی، با بهره‌مندی از پنجره‌های فرصت تاریخی (جامعه جوان، منابع سرزمینی، موقعیت ژئوپلیتیک، ظرفیت‌های معطل مانده و...) بتوانند ضمن نقش‌آفرینی راهبردی در عرصه جهانی، جهش اقتصادی و اجتماعی ایران را رقم بزنند.


انتهای پیام/4118/


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته