بیانیه گام دوم انقلاب یک روایت آیندهپژوهانه است
محمدمجید فولادگر در گفتگو با خبرنگار حوزه اندیشه و کرسیهای آزاداندیشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، گفت: بیانیه گام دوم انقلاب درواقع یک روایت مرتبط با آیندهپژوهی است که در آن مقام معظم رهبری به روند طی شدن مسیر انقلاب اشاره کرده و مختصاتی را که امروز در آن قرار داریم تشریح کردهاند.
وی ادامه افزود: نکته قابلتوجه این بیانیه این است که ما در میدان واقعی با تقابلی از صورتبندی مسائل و روایتها مواجه هستیم، مثلاً وضعیت کارآمدی در جمهوری اسلامی ایران مشخصات و مختصاتی دارد که این کارآمدی را از حداقل هم نازلتر میداند.
فولادگر ادامه داد: مقام معظم رهبری این روایت واقعی را صادر کردهاند تا متوجه شویم چه نقاط قوت و دستاوردهایی به دست آوردهایم و در کنار این دستاوردها چه ضعفهایی داریم.
رئیس پژوهشکده چشمانداز و آیندهپژوهی دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه سبکهای مختلفی برای روایتگری وجود دارد تصریح کرد: برخی ضعفها را با نمای بزرگ نشان میدهند که در کنار آن ضعفهای بزرگ، ممکن است به برخی قوتها هم اشاره شود؛ اما رهبر انقلاب با نوع ادبیات متفاوتی به این نکته اشاره کردهاند که قوتها را مهم و پررنگ میبینند و درواقع به آن تأکید دارند و در سایه قوتها به ضعفها هم اشاره میکنند.
وی ادامه داد: در حوزه عدالت و پیشرفت اقتصادی ضعفهایی داشتیم اما در ذیل قوت بزرگ، اقتدار انقلاب و قدرت بازدارندگی، نفوذ منطقهای و برهم زدن معادلات جهانی نقش مهمی ایفا کردهایم.
فولادگر افزود: در دیدار شینزو آبه و مقام معظم انقلاب موضع انقلاب اسلامی آشکارا دیده شد که رهبری با پاسخ قاطعانه از حق ایران دفاع کرد که این نشان از استقلال و اقتدار ایران اسلامی است.
وی گفت: مسئله مهمی که در بیانیه گام دوم انقلاب وجود دارد نوع روایتگری است که اگر شما در روایتگری و تقابل روایتها موفق نباشید بقیه موارد بهصورت دومینووار از بین خواهد رفت و پیدرپی شاهد شکست خواهید شد. روایتگری دو پارامتر مهم دارد که یکی اقناع و دیگری جذب است؛ یعنی شما روایتی که از انقلاب میکنید باید هم قانعکننده باشد و هم باید جذاب که در بیانیه رهبری این دو لحاظ شده است.
مدرس رشته آیندهپژوهی با بیان اینکه در کنار روایتگری، تصویرسازی هم وجود دارد اظهار کرد: تصویرسازی را میتوان بهعنوان صورتبندی مسئله در نظر گرفت که لازم است تصویرسازی درستی از مسیرهای طیشده و قلههای آینده داشته باشیم.
وی ادامه داد: در پژوهشکده چشمانداز آیندهپژوهی مأموریت و وظیفه اصلی تصویرسازی و چشمانداز است و اساساً در ایران به مقوله تصویرسازی بهاداده نمیشود؛ یعنی ما تابهحال در این تأمل و تفکر نکردهایم که چگونه تصویر مطلوب از آینده خلق و این تصویر را چگونه در ذهن همه کنشگرها ترجمه کنیم.
فولادگر افزود: به قطعیت میشود گفت اگر مسئولان کشور بنشینند و در مورد تصویر آینده ایران در افق بیستساله یک صفحه بنویسند، هیچ همگرایی در این مسئله نمیتوان دید، چراکه هرکسی یک موضوع خاصی را مدنظر قرار دارد و به آن تأکید خواهد کرد. درصورتیکه در کشورهای غربی جامعه ایدهآل و مدینه فاضله را با جزئیات تشریح کرده است و در ذهن همه نشانده است که چه هستم، چه میخواهم و به چه مسیری میخواهم حرکت کنم و به اینکه از آینده چه میخواهد را کاملاً مشخص کرده است. این ابهامات نسبت به مسیری که در آن حرکت میکنیم باید حل شود.
وی ادامه داد: چشمانداز همان تصویر مطلوبی است که باید ترسیم شود و نقشه نیز بعدازآن باید تبیین شود دراینبین لازم است به اجماع برسیم و بررسی کنیم که برای رسیدن به قله باید از چه مسیری با چه ابزاری و چه امکاناتی حرکت کنیم. قبل از اینکه مشخص کنیم به چه مسیری میخواهیم برویم در مورد نقشه راه صحبت میکنیم و حتی چندان در مورد نقشه راه تأمل نمیکنیم. اگر تصویر افق را روشن نکنیم صحبت کردن مثمر ثمر نخواهد بود.
رئیس پژوهشکده چشمانداز و آیندهپژوهی دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: افق تمدن نوین اسلامی از دیگر راههای بیانیه گام دوم انقلاب است که در حقیقت این افق چهار پله دارد و دو پله از آن را طی کردهایم. رهبر معظم انقلاب در مورد تمدنسازی به چهار پله تأکید دارد؛ اول انقلاب، دوم تشکیل نظام اسلامی، سوم تشکیل دولت اسلامی و چهارم تشکیل جامعه اسلامی است که ما در حال حاضر از مرحله انقلاب و نظام اسلامی عبور کردهایم. بارها رهبری گفتهاند که هنوز به دولت اسلامی نرسیدهایم که دولت اسلامی مقدمه شکلدهی جامعه اسلامی است.
فولادگر در پایان گفت: درواقع تمدن نوین اسلامی برآیند یک اکوسیستم است که باید در این زیستبوم تجلی پیدا کند که رد پای آن را در همه مصادیق هنر، فناوری، اعتماد و عزم ملی میبینیم. اگر از یک تمدن جدید صحبت میکنیم که اینها تماماً پارامترهای یک تمدن نوین اسلامی است و این تمدن با تشکیل دولت و جامعه اسلامی محقق میشود. باید گفت که در چهلساله دوم یا بهار انقلاب قرار گرفتهایم و آستانه این بهار آغاز شکلدهی تمدن نوین اسلامی است.
انتهای پیام/4115/4108/پ
انتهای پیام/