دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا وضعیت تسهیلات اشتغال‌زایی را بررسی می‌کند؛

داستان همیشگی انحراف تسهیلات بانکی/ راهکار افزایش بازدهی وام‌ها اشتغال‌زایی در کشور چیست؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد که هنوز شاخصی دقیق برای سنجش میزان بازدهی تسهیلات اعطایی به واحدهایی تولیدی وجود ندارد.
کد خبر : 484402

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، پرداخت حجم بالایی از تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدی، همیشه یکی از راه‌های ثابت دولت‌ها برای افزایش اشتغال و میزان تولید در کشور بوده است. همه ساله حجم بالایی از تسهیلات با نرخ‌های مختلف با هدف افزایش سرمایه در گردش و یا ایجاد واحدهای تولیدی جدید به تولیدکنندگان پرداخت می‌شود. اما بررسی وضعیت واحدهای تولیدی و همچنین وضعیت آمار اشتغال‌زایی در کشور، نشان می‌دهد که تسهیلات پرداختی توسط بانک‌ها نتوانسته تولید را سر و سامان دهد بلکه در مواردی به مانعی بر سر راه تولیدکنندگان نیز تبدیل شده است. همچنین در زمینه ایجاد واحدهای تولیدی با هدف افزایش شغل جدید نیز تسهیلات بانکی موفق عمل نکرده‌اند که شاهد این مدعی، میزان بیکاری در کشور است که در ادامه به تفصیل به آن پرداخته خواهد شد.


آمارهای وزارت صمت از میزان سرمایه‌گذاری و تسهیلات در حوزه صنعت


آمارهای وزارت صمت از میزان سرمایه‌گذاری برای ایجاد هر واحد صنعتی در 11 ماهه سال 98 نشان می‌دهد که برای ایجاد واحدهای صنعتی جدید  3388288 هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری شده که نتیجه آن ایجاد 574175 شغل جدید در این واحدهای صنعتی بوده است. با این حساب ایجاد هر شغل در این زمان 5/9 میلیارد ریال هزینه داشته، این درحالی است که در همین مدت 8186 هزار میلیارد ریال تسهیلات به بخش‌های مختلف اقتصادی در قالب سرمایه در گردش و هزینه‌های ایجاد و سایر هزینه‌ها پرداخت شده که سهم ایجاد واحدهای صنعتی و معدنی جدید 304 هزار میلیارد ریال بوده است.


 همچنین در سال 97 نیز در مدت 11 ماهه، 5/2704866 میلیارد ریال، برای ایجاد 490563 شغل هزینه شده که نشان‌‌دهنده میانگین سرمایه  51/ 5 میلیارد ریالی برای ایجاد هر شغل جدید صنعتی است. همچنین سهم تسهیلات در ایجاد واحدهای صنعتی و معدنی در سال 97، 151 هزار میلیارد ریال بوده است.


آمارهای فوق نشان می‌دهد که میزان پرداخت تسهیلات در بخش صنعت و معدن در 11 ماهه سال 98 نسبت به همین زمان در سال 97، دو برابر شده است. همچنین میزان سرمایه‌گذاری انجام شده نیز 20 درصد افزایش داشته با این حال آمارهای مرکز آمار نشان می‌دهد که در سال 98، 130152 هزار نفر شغل از بخش صنعت و معدن کاسته شده که با توجه به میزان اشتغال ایجاد شده، این بخش توانسته 444023 نفر از تعداد بیکاران کشور را بکاهد که در این صورت این تعداد شغل نیازمند 2619735 میلیارد ریال سرمایه‌گذاری بوده است.


داستان همیشگی انحراف تسهیلات بانکی


بررسی‌ها نشان می‌دهد که هنوز شاخصی دقیق برای سنجش میزان بازدهی تسهیلات اعطایی به واحدهایی تولیدی وجود ندارد. اما آنچه که مشخص است در سال‌های اخیر به صورت مداوم تسهیلات پرداختی به واحدهای تولیدی افزایش داشته و به مانند سال 98 تسهیلات ایجاد واحد جدید دو برابر شده اما روند اشتغالزایی در کشور هیچگاه نتوانسته اهداف مشخص شده را تأمین نماید و افزایش آن عموما در سطحی مشخص ثابت بوده است. بلکه افزایش یا کاهش اشتغال در برهه‌های زمانی مختلف معطوف به تسهیلات ایجاد واحد جدید نبوده است بلکه وابسته به شرایط رونق بازارهای خرید و وجود تقاضا بوده که افزایش رشد صنعتی و مثبت شدن رشد بخش صنعت و معدن در سال 98 نیز به همین دلیل رخ داده است.


با این حال با توجه به تجارب پرداخت تسهیلات در سال‌های اخیر، لزوم بازنگری در نحوه پرداخت امری ضروری است. از این‌رو می‌توان برای افزایش بازدهی تسهیلات از روش پرداخت به ذی‌نفع نهایی استفاده کرد به نحوی که هزینه هر بخش هزینه‌ای از واحد تولیدی  به صورت مستقیم توسط صندوقی در وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی پرداخت شود. در چنین شرایط علاوه‌ بر افزایش بازدهی تسهیلات، تقاضا نیز تحریک خواهد شد و به واحدهای تولیدی در توسعه بازار کمک می‌کند.


انتهای پیام/4141/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب