دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
ادامه بازی وزارت ارتباطات با جان مردم؛

اصرار وزارت ارتباطات به تبلیغ برنامه‌های ناکارآمد در Vbehdasht چیست؟/ وقتی کاسه‌کوزه‌ها سر وزارت بهداشت می‌شکند

سامانه پیامکی Vbehdasht درحالی به معرفی و تبلیغ اپلیکیشن‌های موبایلی از طرف وزارت ارتباطات اختصاص‌ یافته است که این نرم‌افزارها، این روزها با دادن اطلاعات نادرست، جان مردم را هم به خطر می‌اندازند.
کد خبر : 483937
57899387.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، سرشماره Vbehdasht که از ابتدای شیوع کرونا به‌عنوان منبعی موثق برای ارسال پیام‌های ضروری و فوری مرتبط با این بیماری معرفی شده بود، حالا با انحراف از هدف اولیه به محلی برای معرفی برنامه‌ها و اپلیکیشن‌هایی با موضوع کرونا تبدیل‌شده که در جدیدترین پیامک ارسالی، اپ موبایل ناقص و ناکارآمد «ماسک» را تبلیغ کرده است.


وزیر بهداشت ارسال پیامک‌ها را درخواست کرده بود


وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در روز 4 اسفند سال گذشته در نامه‌ای به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، بر ارسال پیامک‌های آموزشی وزارت بهداشت به تلفن همراه همه مردم کشور تأکید کرده بود.


سعید نمکی در این نامه به جواد آذری جهرمی نوشت: با توجه به اهمیت پیشگیری در ابتلا و شیوع ویروس کرونا، به اطلاع‌رسانی جامع و کامل آحاد جامعه درزمینهٔ روش‌های پیشگیری و رعایت بهداشت فردی و عمومی نیاز وجود دارد.


وی در ادامه نامه‌اش خاطرنشان کرد: به همین علت و به‌منظور جلوگیری از نشر اخبار کذب و توصیه‌های غیرعلمی لازم است همه موارد آموزشی و اطلاع‌رسانی از طریق وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با همکاری و هماهنگی سایر وزارتخانه‌ها صورت پذیرد.


وزیر بهداشت ادامه داد: در این راستا پیامک‌های آموزشی به‌صورت فایل پیوست تهیه‌شده که باید در اسرع وقت و به‌صورت دوره‌ای توسط شرکت‌های اپراتور تلفن همراه به همه شماره‌های همراه موجود در کشور ارسال شود. 


وزارت ارتباطات جان مردم را به خطر انداخته است


با اینکه وزیر بهداشت از وزارت ارتباطات و دیگر مجموعه ها خواسته بود کلیه اطلاعات منتشر شده در مورد بیماری کرونا با هماهنگی وزارت بهداشت باشد، اما وزارت ارتباطات با ارسال پیامک های بدون هماهنگی و نشان داد به این درخواست وقعی نمی‌نهد به گونه ای که در طول روز‌های گذشته به ارسال پیامک‌هایی مبادرت می‌کند که کاملا با درخواست وزیر بهداشت و اهداف ستاد مقابله با کرونا در تضاد است. پیامک‌هایی مثل آنچه در هماهنگی با معاون زنان ریاست جمهوری و با موضوع مبهم «افزایش خشونت خانگی» منتشر شد. وزارت ارتباطات حالا به تبلیغ دنباله‌دار اپ‌های موبایلی روی آورده است.


خبرگزاری آنا پیش‌ازاین در گزارشی با عنوان «سوءاستفاده وزارت ارتباطات از اعتماد مردم» به بررسی حواشی ارسال پیامک‌های غیر مرتبط با کرونا از طرف وزارت ارتباطات پرداخته بود، اما این وزارتخانه با بی‌توجهی به هشدارهای رسانه‌ای، این بار جان مردم را با تبلیغ یک اپلیکیشن دیگر به خطر انداخته است.


نرم‌افزار ماسک مردم را به دهان هیولای کرونا می‌اندازد؟


امروز و دیروز دوباره پیامکی با این متن برای کاربران تمام اپراتورها از سامانه Vbehdasht  ارسال شد با این عنوان که: «برای آگاهی از شیوع ویروس کرونا در محله خود و محافظت بهتر از عزیزانتان در برابر آن، اپلیکیشن رایگان ((ماسک)) را نصب کنید.»


با مراجعه به صفحه نصب این برنامه و مروری بر نظرات مخاطبان می‌توان دریافت این نرم‌افزار نه‌تنها کمکی به مردم برای پیشگیری از کرونا نمی‌کند بلکه با ارائه اطلاعات تاریخ گذشته، نادرست و عدم به‌روزرسانی به‌موقع باعث به خطر افتادن جان مردم شده است .مروری بر نظرات کاربران می‌تواند شدت خطای این برنامه و نوع آن را آشکارتر نماید.


بررسی ایرادات نرم‌افزار ماسک از زبان مردم


این برنامه قرار بوده موقعیت‌های جغرافیایی و میزان شیوع در آن را مشخص کند و مردم را از وضعیت این بیماری در اطرافشان آگاه نماید اما با دادن اطلاعات ناقص و عدم بروز رسانی آن، نه‌تنها بر ضد غرض ایجاد خود عمل می‌کند بلکه از این رهگذر جان مردمی که به آن اعتماد کرده‌اند را به خطر می‌اندازد زیرا با ایجاد اطمینان کاذب در مخاطب و با گزارش نادرست در مورد مناطق غیر آلوده، مردم را در تردد در محلات مختلف به‌اشتباه می‌اندازد.





در بخش نظرات این نرم‌افزار تبلیغ‌شده از طرف وزارت ارتباطات در صفحه معرفی آن در «کافه بازار» کاربری می‌گوید: «بروزرسانی نقشه مناطق آلوده به‌روز نیست و برای هفته قبل است و نمی‌توان روی آن حساب باز کرد»


کاربری دیگر نوشته است: « قسمت‌های رنگ‌شده درست نیستند، بعضی قسمت‌ها بیمار و فوتی داشتن ولی تو نقشه سفیدند و بعضی جاهایی که بیمار نداشتند قرمز شده و  اصلاً دقت ندارد»


یک کاربر دیگر اشاره می‌کند اطلاعات ارائه‌شده در این نرم‌افزار را از منابع دیگر هم می‌تواند بگیرد و اگر نقشه درست نباشد عملاً نرم‌افزار کارایی خاصی ندارد.





کاربر دیگری به تصور اینکه این اپ توسط وزارت بهداشت منتشرشده می‌گوید: وزارت محترم بهداشت! زمانی باید برنامه‌ای رو با اطمینان به مردم معرفی کنید که بتوانید هرروز آن را به‌روزرسانی کنید!»


پاسخ‌های عجیب‌وغریب سازنده برنامه:نقص اپ تقصیر دعواهای وزارت بهداشت است!


البته این برنامه و سازنده آن پاسخ‌های عجیبی هم به مخاطبان می‌دهد که در جای خود باید مورد تأمل قرار گیرد. تقریباً در جواب تمام سؤالات تکراری در مورد ناکارآمدی برنامه چند پاسخ مشخص تکرار شده و ایراد عدم به‌روزرسانی نقشه برنامه را به «دعواهای» درونی وزارت بهداشت نسبت می‌دهد که در نوع اتهامی که به وزارت بهداشت وارد می‌کند پاسخ شگفت‌آوری است!



سازنده برنامه در پاسخ به کاربری که به عدم به‌روزرسانی و عدم نگهداری صحیح از برنامه اشاره‌کرده می‌گوید: «برنامه نگهداری می‌شود و نشانه آن به‌روزرسانی خود برنامه است و علت به‌روزرسانی نشدن نقشه دعواهای داخلی وزارت بهداشت است!»


وزارت بهداشت سیاست درستی در مورد عدم اعلام نقاط غیر آلوده در پیش گرفت تا از این طریق از سفرهای بی‌مورد مردم به آن مناطق خودداری کند، اما اینکه سازنده یک اپ موبایلی به خودش جرات می دهد به همین سادگی نقص برنامه خودش را به گردن وزارت بهداشت بیندازد و در پاسخ به اعتراض و شکایت کاربران اپ، وزارت بهداشت را به «داشتن دعواهای داخلی» متهم کند موضوعی است که باید از طرف نهادهای ناظر دنبال شود. اما نکته اینجاست که آذری جهرمی و وزارت متبوع وی هم به این دعواها در وزارت بهداشت باور دارد که این اپ را تبلیغ کرده و موجب سردرگمی بیشتر مردم می شود؟


یک پاسخ دیگر که به‌طور مرتب برای مخاطبان در بخش نظرات از طرف سازنده برنامه ارسال و باز ارسال می‌شود هم این است:



«سلام. متأسفانه یکی از مراکز داخل وزارت بهداشت در روال ارائه داده‌ها به تیم ماسک ممانعتی ایجاد کرده که همه تلاش معاونت بهداشت، اداره بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت و تیم ماسک برای رفع این مشکل به‌صورت قانونی بوده است(؟) ضمن عرض پوزش ان‌شاءالله این مشکل به‌زودی رفع خواهد شد.» 


تا لحظه تنظیم این خبر از نتایج اصلاح نرم‌افزار خبری نیست.


نه وزارت بهداشت و نه وزارت ارتباطات هنوز پاسخ روشنی به سؤالات و ابهامات مطرح‌شده در مورد چرایی تبلیغ این نوع نرم‌افزارها نداده است. در صورت بی‌توجهی به عواقب معرفی نرم‌افزارهایی مثل آنچه در این گزارش آن را بررسی کردیم، جان عده بیشتری با دریافت اطلاعات نادرست به خطر می‌افتد و وزارت ارتباطات با معرفی آن‌ها عملاً سلامت مردم را به مخاطره انداخته است.


انتهای پیام/4145


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب