دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

آیا احتمال بازگشت کووید-۱۹ در بیماران بهبودیافته با پلاسمادرمانی وجود دارد؟

با توجه به مدت‌زمان کمی که از شیوع ویروس کرونا در جهان می‌گذرد، هنوز قضاوت قطعی در مورد شرایط این ویروس و ماندگاری آن در زندگی بشر زود اما بنا بر اعلام سازمان جهانی بهداشت، امید برای رهایی دائمی از این بیماری در حال رنگ باختن است.
کد خبر : 483874
637222786786621446_lg.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، باوجوداینکه پلاسمادرمانی و استفاده از پادتن‌های موجود در خون بیماران بهبودیافته برای درمان بیماران مبتلا در حال استفاده است اما سازمان جهانی بهداشت هنوز در مورد توانایی این پادتن‌ها در ایجاد ایمنی جمعی دچار تردید است و به نظر می‌رسد این بیماری برای مدتی طولانی ادامه داشته و برخلاف تصور قبلی که ایمنی جمعی یا گله‌ای را راه احتمالی ایمنی جوامع انسانی در برابر این بیماری می‌دانست، هنوز نمی‌توان در این مورد مطمئن بود.


سازمان جهانی بهداشت: هنوز مطمئن نیستیم


متخصصان ارشد حوزه اورژانس در سازمان جهانی بهداشت معتقدند که این سازمان مطمئن نیست که وجود آنتی‌بادی در خون افرادی که از بیماری کووید-۱۹ بهبود یافته‌اند، مانع ابتلای مجدد آن‌ها به این بیماری شود.


این کارشناسان می‌گویند حتی اگر آنتی‌بادی‌های تولیدشده در خون افراد مبتلا به کووید-۱۹ در عدم ابتلای مجدد آن‌ها مؤثر باشد، علائم موجود نشان می‌دهد که بدن تعداد کمی از افراد حاوی این آنتی‌بادی‌هاست و بنابراین نمی‌توان از آنچه «ایمنی گله‌ای» نامیده می‌شود، سخن گفت.


با توجه به اینکه اطلاعات اولیه دریافتی از کشورهای مختلف نشان می‌دهد که جمعیت اندکی حاوی آنتی‌بادی در خونشان هستند  گفته می‌شود انتظار این بود که اکثریت افراد جامعه حاوی آنتی‌بادی ناشی از کووید-۱۹ باشند اما شواهد کلی علیه این انتظار اولیه است.


آیا پلاسمادرمانی بیماران کرونایی هم ناموفق خواهد بود؟


ابتدا باید دید پلاسمادرمانی که برای درمان بیماران مبتلا به کرونا استفاده می‌شود چیست و چگونه در بهبود بیماران مبتلا عمل می‌کند؟


رمز و راز عملکرد پلاسمادرمانی در پادتن تولیدشده در بدن بیماران بهبود یافته است. آنتی‌بادی یا پادتن نوعی پروتئین است که دستگاه ایمنی بدن تولید می‌کند تا به ویروس یا باکتری حمله کند و درنتیجه مبارزه آن با عوامل بیماری‌زا، بدن در مقابل آن میکروب مقاومت پیدا می‌کند.


پلاسمادرمانی چیست و چگونه انجام می‌شود؟


فرد جدیدی که به ویروس کرونا مبتلا می‌شود در ابتدا هیچ پادتنی برای مبارزه با ویروس در بدنش وجود ندارد. سیستم ایمنی بدن بیمار بهبودیافته پادتن‌های ضدویروس را تولید کرده و بهبود می‌یابد. پلاسمای خون بیمار بهبودیافته که حاوی پادتن‌هاست استخراج‌شده و به بیمار دیگری که هنوز درگیر کروناست تزریق می‌شود. بیمار دریافت‌کننده از طریق تلقیح پادتن و با دریافت پلاسمای بیشتر بهبود پیدا می‌کند.


در حال حاضر در ۶ استان ایران پلاسمادرمانی برای مداوای بیماران کرونایی راه‌اندازی شده است و سرپرست طرح پلاسما درمانی کشور می‌گوید ۴۰ درصد بیماران بدحال با پلاسما درمانی بهبود یافتند.


احتمال بازگشت بیماری در بیماران بهبود یافته با پلاسما درمانی وجود دارد


محمدرضا ناظر، پزشک متخصص بیماری‌های عفونی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در پاسخ به این سؤال که آیا پلاسمادرمانی بیماران مبتلا می‌تواند برای طولانی‌مدت شرایط بهبودیافتگی پایدار و مقاومت در برابر بیماری ایجاد کند یا خیر گفت: به‌طورکلی دلایل مختلفی می‌تواند باعث ایجاد اختلال در روند تولید آتی بادی در بیماران شود که ضعف سیستم ایمنی و یا تحت‌فشار ویروس قرار گرفتن آن ازجمله این علل و عوامل است.


وی افزود: اگر فعالیت سیستم ایمنی بیمار مبتلا سالم باشد و بتواند با پلاسمادرمانی شرایط خود را بهبود ببخشد، می‌توان امیدوار بود که خود بدن فرد بیمار پادتن تولید کند و در این صورت می‌توان گفت که مقاومت در برابر ابتلا می‌تواند مدت بیشتری ادامه یابد.


ناظر ادامه داد: اما در صورت کلی باید گفت که این احتمال وجود دارد که آنتی‌بادی تولیدشده در برابر بیماری کرونا می‌تواند مادام‌العمر عمل نکند و نتواند در پیشگیری از بیماری کرونا برای همیشه موفق عمل کند.


وی توضیح داد: البته پلاسمادرمانی هم مثل دارودرمانی می‌تواند تا درصدی در بهبود بیماران مؤثر باشد مگر اینکه سیستم ایمنی فرد مبتلا دچار اختلالات جدی بوده و بعد از دوره پلاسمادرمانی نتواند قدرت خود را بازیافته و در برابر عامل بیماری‌زا بیماری پادتن تولید کند.


این متخصص بیماری‌های عفونی تأکید کرد: با توجه به اینکه این ویروس مدت‌زمان کوتاهی است که شایع شده هنوز برای قضاوت در مورد میزان پدیدار شدن ایمنی جمعی در برابر این بیماری بسیار زود است.


امید به ایمنی گله‌ای رنگ می‌بازد؟


بسیاری از کشورها در سراسر جهان امیدوارند که تولید آنتی‌بادی ناشی از ویروس کرونا در بدن افراد بهبود یافته از کووید-۱۹ باعث شود جمعیت قابل‌توجهی نسبت به این ویروس ایمن شوند و بنابراین امکان بازگشایی فعالیت‌های اقتصادی فراهم شود.


بااین‌حال داده‌هایی که سازمان بهداشت جهانی جمع‌آوری کرده است و اطلاعاتی که کشورها به‌صورت تک‌تک منتشر می‌کنند، نشان می‌دهد که هنوز سخن گفتن از «ایمنی گله‌ای» در مواجهه با این ویروس بسیار زود است.


انتهای پیام/4145/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب