دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 فروردين 1399 - 10:07
پس‌لرزه‌های شیوع کووید-19 در جهان سیاست؛

کرونا چگونه به تنش در روابط بین‎‌الملل دامن زده است؟/ موفقیت «دیپلماسی ماسک» چینی‌ها

شیوع ویروس کرونا در نقاط مختلف جهان باعث به وجود آمدن اختلافاتی در روابط دیپلماتیک میان کشورها شده و در این میان دولت چین با استفاده از «دیپلماسی ماسک»، موفقیت چشمگیری در جلب حمایت دولت‌ها به دست آورده است.
کد خبر : 483118

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، شیوع ویروس کرونا در نقاط مختلف جهان به جای اینکه باعث نزدیک‌تر شدن روابط دیپلماتیک میان دولت‌ها با هدف ریشه‌کن کردن بیماری شود، رو به وخامت گذاشته است و در غرب شاهدیم کشورهای به ظاهر متمدن به سرقت ماسک و غارت اموال مغازه‌ها روی آورده‌اند. اسپانیا ازجمله کشورهایی است که بیشترین ضربه را از همه‌گیری ویروس کرونا خورده‌ و به‌شدت به امکانات درمانی نیاز دارد، به‌ویژه در مناطقی که تعداد مبتلایان به این بیماری زیاد است.


بیشتر بخوانید:


ترامپ: فرمانداران نمی‌توانند از لغو قرنطینه کرونا سرپیچی کنند


با وجود این، تلاش‌های مقامات درمانی این کشور برای تأمین مایحتاج مورد نیاز بیمارستان‌ها با مشکل مواجه شده است و دولت ترکیه مانع ارسال صدها دستگاه تنفس مصنوعی خریداری‌شده به وسیله مقامات سه ناحیه اسپانیا شده بود.


ضد عفونی وسیع علیه ویروس کرونا در جهان


وزارت امور خارجه اسپانیا به این دزدی آشکار واکنش نشان داد و توانست بعد از یک هفته رایزنی دیپلماتیک بالاخره اجازه ارسال این دستگاه‌ها را بگیرد. 


تنش در اتحادیه اروپا
گرچه جدال لفظی مقامات آمریکا و چین در زمینه شیوع کرونا در میان رسانه‌ها بازتاب بیشتری داشت و حتی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا بودجه سازمان بهداشت جهانی را با این ادعا که این نهاد بین‌المللی «چین‌محور» است، قطع کرد، اما در نقاط دیگر جهان به ویژه میان اعضای اتحادیه اروپا درگیری‌هایی وجود داشته است. وقتی تعداد بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در ایتالیا به اوج خود رسید، این کشور برای تهیه امکانات و لوازم پزشکی از همسایگانش تقاضای کمک کرد، اما فرانسه و آلمان صادرات چنین محصولاتی را ممنوع کردند.


ایتالیایی‌ها دلخوری دیگری نیز از آلمان دارند، زیرا این کشور یکی از مخالفان طرح «گل‌ریزان» برای کشورهایی است که در اتحادیه اروپا بیشترین ضربه را از این ویروس خورده‌اند. هلند، اتریش و فنلاند نیز با این طرح مخالفت کرده‌اند؛ در حالی که اسپانیا، فرانسه، بلژیک، یونان، ایرلند، پرتغال، اسلوونی و لوگزامبورگ از حامیان آن محسوب می‌شوند. 


دیپلماسی ماسک سرزمین اژدها


بعد از کاسته شدن از سرعت شیوع ویروس کرونا در داخل مرزهای ایتالیا، دولت چین کمک‌های فراوانی به چند کشور در قاره‌های مختلف ازجمله روسیه و ایتالیا کرد تا بتوانند روند رشد این بیماری را متوقف کنند. موارد ارسالی به ایتالیا شامل لوازم پزشکی، کیت آزمایش ویروس کرونا و حتی گروهی از پزشکان چینی می‌شد و تشکر ایتالیایی‌ها در شبکه‌های اجتماعی را به همراه داشت.


کرونا


کیت آزمایش کرونا


مقامات اروپایی معتقدند چین در حال پر کردن فضایی است که پیش‌تر در روابط بین‌الملل به وسیله آمریکا پر می‌شد. البته آمریکا نیز به خاطر منافعش چنین خدماتی به اروپایی‌ها ارائه می‌کرد. ترامپ حتی تلاش کرد حق استفاده انحصاری واکسن «کووید-۱۹» را از شرکت آلمانی سازنده آن بخرد و با این کار باعث عصبانیت دولتمردان این کشور شد.


روابط چین و برزیل بسیار بدتر از زمانی شده است که بولسونارو و شی جین پینگ، رؤسای جمهور دو کشور اواخر سال گذشته میلادی با یکدیگر دیدار کردند.


آمریکا در افزایش بحران دیپلماتیک نقش عمده‌ای دارد، ولی همچنان ضربه اصلی را به متحدانش نزده است. خط مشی «دیپلماسی ماسک» چینی‌ها در راستای چنین هدفی دنبال می‌شود. در این میان تردید اروپایی‌ها در زمینه احتمال کم‌کاری چین در کنترل کووید-۱۹ به خشم بین‌المللی منجر شده است.


تنش در روابط چین و برزیل


برزیل کشور دیگری است که از چین شکایت دارد. از زمان شیوع کرونا، میان دو کشور چند مورد مشاجره پیش آمد و کار به جایی کشید که دیپلمات‌های چینی و هواداران نزدیک «ژائیر بولسونارو»، رئیس‌جمهور برزیل در شبکه‌های اجتماعی به جان هم افتادند. «آبراهام واینتراب»، وزیر آموزش برزیل در آخرین مورد توئیتی منتشر کرد که از نظر طرف چینی نژادپرستانه بود.


ژایر بولسونارو


«ژائیر بولسونارو»، رئیس‌جمهور برزیل


چین بزرگترین شریک تجاری برزیل است و ۸۰ درصد تولید سویای این کشور را می‌خرد.


در آمریکای لاتین  شیوع ویروس کرونا در آتش‌های زیر خاکستر می‌دمد و باعث احیای اختلافات کلمبیا و ونزوئلا شده است. مقامات کلمبیا، دولت نیکلاس مادورو، رئیس‌جمهور ونزوئلا را به رسمیت نمی‌شناسند و اختلافات این دو کشور به دنبال مهاجرت تعداد زیادی از شهروندان ونزوئلا به کلمبیا بیشتر شده است.


اختلافات در غرب آسیا


اختلافات دیپلماتیک در منطقه غرب آسیا بسیار کمرنگ‌تر از نقاط دیگر جهان است. در یکی از موارد معدود، روابط میان قطر و مصر بر سر گروهی از شهروندان مصری که در قطر گیر افتاده‌اند، دچار اختلاف شده است.


قطر بیشترین تعداد مبتلایان به کرونا را در میان کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس دارد و مقامات این کشور اعلام کردند که مسئولان مصری حاضر به پذیرفتن هواپیمایی که دولت قطر به کارگران مهاجر مصری اختصاص داده است، نشده‌اند.


انتهای پیام/4106/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب