دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
کارشناس حوزه کسب و کار در گفتگو با آنا تشریح کرد؛

مستمری کم بازنشستگان تامین اجتماعی موجب افزایش فقر آن‌ها شده/ روش فعلی ناآکارآمد است

خدابنده گفت: مستمری پایین و درآمد کم بازنشستگان تامین اجتماعی موجب کاهش قدرت خرید و افزایش فقر شده است.
کد خبر : 481463
unnamed.jpg

داوود خدابنده کارشناس حوزه کسب و کار در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا درباره رویه تعیین میزان افزایش مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی گفت: مستمری پایین و درآمد کم بازنشستگان تامین اجتماعی موجب کاهش قدرت خرید و افزایش فقر شده است علت اصلی این مشکلات، تورم افسارگسیخته در کشور و دومی دلیل ساختار غلط سازمان تامین اجتماعی است. در حال حاضر نحوه بازنشستگی در کشور به درستی انجام نمی‌شود که مشکلات کنونی مستمری بازنشستگان نیز ناشی از همین است. سازمان تامین اجتماعی سال 54 تاسیس می‌شود که در سال 84 اعلام ورشستگی می‌کند یعنی هم اکنون این سازمان چندین سال است که ورشکسته محسوب می‌شود.


وی افزود: روش فعلی بازنشستگی مناسب نیست زیرا فردی پس از 20 یا 30 سال کارکردن بازنشسته می‌شود و دولت آن فرد را ملزم به ماندن در خانه  می‌کند علاوه‌بر این نیز به آن‌ها مستمری نیز داده می‌شود. این درحالی است که بسیاری از بازنشسته‌ها پس از دوران کاری  نیروی فعال و با تجربه محسوب می‌شوند و توان ادامه فعالیت نیز دارند.


این کارشناس حوزه کسب و کار ادامه داد: سازمان تامین اجتماعی در حال حاضر برای تامین حقوق بازنشستگان، از حق بیمه‌های نیروهای جوان شاغل استفاده می‌کند. این روش باعث می‌شود زمانی‌که جوانان امروز که جمعیت بالایی هم هستند زمانی‌که به سن پیری و بازنشستگی برسند سازمان تامین اجتماعی منابعی را برای تامین مستمری این افراد نداشته باشد که ناچاراً به سمت خلق پول خواهد رفت و نتیجه آن ایجاد تورم‌های متوالی و افسارگسیخته‌ خواهد شد.


خدابنده درباره نقش دولت در تصحیح روند افزایش مستمری گفت: دولت در قبال افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی وظیفه‌ای ندارد زیرا ساختار این بیمه به نحوی است که افراد از بدو بیمه شدن درصدی را به عنوان سرمایه‌گذاری برای این سازمان پرداخت می‌کنند و با توجه به ساختاری که دارد، بیمه شدگان آن می‌توانند در دوران بازنشستگی از حقوقی برای مستمری بهره‌مند شوند. در واقع دولت اگر بخواهد وارد این چرخه شود وضع تامین اجتماعی از شرایط فعلی آن هم بدتر خواهد شد.


وی افزود: لزوما افزایش مستمری بازنشستگان افزایش به رفاه این قشر کمک نمی‌کند بلکه راه حل اصلی بهبود وضعیت اقتصادکشور است زیرا در صورت افزایش مستمری در مدت کوتاهی مجدد با افزایش تورم، این افزایش مستمری بی‌اثر خواهد شد پس باید برای این چرخه معیوب فکری کرد.


خدابنده درباره تجارب سایر کشورها برای افزایش حقوق و مستمری گفت: در کشورهای دیگر نیز روند افزایش حقوق و مستمری به نحوی است که هر فرد در آمریکا حقوق ثابتی دارد که چندین سال ثابت است اما هر ایالت با توجه به پارامترهایی مانند تورم بین 0.5 درصد یا یک درصد آن را افزایش می‌دهد.


این کارشناس اقتصادی درپایان درباره راهکارهای تغییر روش تعیین مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی گفت: راهکار اساسی هم تغییر و بهبود سازوکارهای کنونی بازنشستگی است مثلا فردی که توان کار کردن دارد چرا باید به زور قانون اورا بازنشسته کرد؟ چون این افراد عموما نیروهای با تجربه و فعال هستند. دومین راهکار این است که از محل پرداختی حق بیمه هر فرد برای همان فرد سرمایه‌گذاری شود به عنوان مثال به تامین مسکن خانوار تعلق گیرد که هم مولد اقتصاد کشور است و هم تامین نیاز هر خانوار برای آینده همان خانواده است.


انتهای پیام/4141


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب