دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
اختلاف نظر مرگبار مسئولان برای مقابله با کووید-19؛

کدام شاخصه در مواجهه با کرونا مهم‌تر است؛ اقتصاد یا سلامت مردم؟

درحالی‌که عمده متخصصان به ادامه طرح فاصله‌گذاری فیزیکی کامل‌تر و حتی تکمیل این طرح با دیگر اقدامات برای مقابله با کرونا تأکید دارند، دولت خواستار آن شده که آرام آرام این طرح را با آنچه که از آن به‌عنوان طرح فاصله‌گذاری هوشمند یاد می‌کند، جایگزین کند.
کد خبر : 481410
637179795381644919_lg.jpg

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- محمد اصولی هلان؛ در حالی‌که عمده متخصصان به ادامه طرح فاصله‌گذاری فیزیکی کامل‌تر و حتی تکمیل این طرح با دیگر اقدامات برای مقابله با کرونا تأکید دارند، دولت خواستار آن شده که کم‌کم این طرح را با چیزی که از آن به‌عنوان طرح فاصله‌گذاری هوشمند یاد می‌کند جایگزین کند.


در عین حال شرایط در برخی کشورها در اثر این بیماری چنان پیچیده شده است که فقط در یک مورد مدیر مؤسسه بیماری‌های عفونی آمریکا به‌تازگی گفته است انتظار نداریم در سال ۲۰۲۰ بر کرونا چیره شویم.


به نظر می‌رسد در کشور ما هنوز بر سر نحوه مقابله با کرونا در سطح کلان اختلافاتی بین مسئولان بهداشت و سلامت و مدیران اجرایی وجود دارد که نمود بیرونی این اختلاف‌نظر، اختلاف در گفتار دو نفر بود.


اختلاف در سخنان رئیس‌جمهور و سخنگوی وزارت بهداشت


ماجرا از آنجا شروع شد که به فاصله چند ساعت دو اظهارنظر متفاوت در مورد وضعیت کرونا در کشور یکی از زبان رئیس‌جمهور و دیگری از زبان سخنگوی وزارت بهداشت و ستاد مقابله با این بیماری مطرح شد:


صبح روز یکشنبه 17 فروردین رئیس‌جمهور گفت: برخی استان‌های سفید مثل بوشهر و هرمزگان اختیار دارند که خودشان تصمیم بگیرند و پیشنهاد داد از هفته آینده مردم کسب‌وکارهای کم ریسک خود را شروع کنند.


کیانوش جهانپور سخنگوی ستاد مقابله با کرونا اما ساعاتی بعد در ظهر همان روز گفت: هیچ استانی در وضعیت سفید قرار ندارد و در صورت عدم رعایت مردم با بحران مواجه خواهیم شد.


گذشته از نظر متفاوت رئیس‌جمهور و سخنگوی وزارت بهداشت این سؤال مطرح می‌شود که اگر این ستاد سخنگو دارد چرا باید رئیس‌جمهور در مورد مسائل مختلف اعلام نظر نماید تا به این‌چنین اختلاف قول‌هایی منتهی شود؟


در حاشیه اختلاف بین گفتار رئیس‌جمهور و سخنگوی وزارت بهداشت، به اجرای طرح فاصله‌گذاری هوشمند انتقادات جدی وارد شده است.


فاصله‌گذاری باید تشدید شود نه این‌که آن را حذف کرده یا کم کنیم


علی بیرجندی نژاد، رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد با اشاره به این‌که آمارها نشان می‌دهد از پیک کرونا عبور نکرده‌ایم، گفت: نه‌تنها باید فاصله‌گذاری اجتماعی ادامه پیدا کند بلکه باید تشدید شود تا بتوانیم چرخه انتقال را متوقف کنیم.


بیرجندی نژاد همچنین به این نکته اشاره کرد که آمارها نشان می‌دهد از پیک کرونا عبور نکرده‌ایم و نه‌تنها باید فاصله‌گذاری اجتماعی ادامه پیدا کند بلکه باید تشدید شود تا بتوانیم چرخه انتقال را متوقف کنیم و در صورت آغاز فعالیت‌ها با یک شیوع شدیدتر روبه‌رو خواهیم شد.


وی تأکید کرد: در تعطیلی دوهفته‌ای ایام نوروز، ما اثرات کاهش شدید کرونا را نداشتیم و خانه‌نشینی باید ادامه پیدا کند و محدودیت‌ها نیز تداوم داشته باشد.


اعلام وضعیت سفید در سیستان، آتش را در زیر خاکستر پنهان کردن است


معین‌الدین سعیدی، نماینده مردم چابهار در مجلس یازدهم اعلام وضعیت سفید مبتلایان کرونا در سیستان و بلوچستان را آتش زیر خاکستر دانست.


همه شهرهای کشور آلوده هستند و اگر به‌موقع اقدام نکنیم تلفات بیشتر خواهد شد


حمید سوری متخصص اپیدمیولوژی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هم گفت: نظارت بر طرح فاصله‌گذاری اجتماعی به‌جز در روز طبیعت آن‌چنان موفق نبوده است و اکنون هیچ نشانه‌ای از روند خاموشی فراگیری بیماری کرونا نمی‌بینیم.


وی افزود: نتوانسته‌ایم واکنش سریعی در مقابل رفتار مردم نشان دهیم و بر این اساس فراگیری از یک محدوده کوچک در کشور به مناطق دیگر نیز گسترش یافته است.


این متخصص اپیدمیولوژی ادامه داد: برخی شهرها روند کاهشی ابتلای به ویروس کرونا را دارند، اما در استان‌های خراسان رضوی، فارس، آذربایجان غربی، کرمانشاه، خوزستان و تهران روند ابتلای به این بیماری افزایشی است.


سوری اذعان کرد: به‌هیچ‌وجه از پیک بیماری کرونا عبور نکرده‌ایم و نگران این هستیم که با اجرای طرح فاصله‌گذاری هوشمند به‌موقع نتوانیم جلوی شیوع بیماری را بگیریم و تلفات زیادی داشته باشیم.


وی ادامه داد: بار بیماری کرونا فقط اقتصادی نیست بلکه امنیت جانی جامعه را نیز در بر دارد و نمی‌توانیم با کمتر کردن فاصله‌گذاری اجتماعی، شیوع بیماری کرونا را متوقف کنیم.


این استاد دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی، خاطرنشان کرد: اکنون همه شهرهای کشور به ویروس کرونا آلوده هستند و نقطه سفید نداریم.


استان گیلان هنوز در حال اضطرار است


در این میان گیلان یکی از استان‌هایی بوده که از ابتدای شیوع کرونا در وضعیت قرمز قرار داشته است.


عزیز الله ملکی فرمانده نیروی انتظامی استان گیلان هم با درخواست از مردم از عدم سفر به این استان می‌گوید: استان گیلان وضعیت خوبی ندارد و در حالت اضطرار است، از روز گذشته شاهد ورود حجم زیاد خودرو با پلاک‌های غیربومی به استان هستیم.


روحانی و باز هم چرخش هم‌زمان دو چرخ؛ این بار اقتصاد و سلامت مردم !


علیرغم اظهارنظرهای مطرح شده رئیس جمهور در جلسه هیئت دولت روز یکشنبه 17 فروردین گفت: گرچه وظیفه دولت، حمایت از اقشار آسیب‌پذیر است اما در عین‌ حال وظیفه دارد همه شرایط لازم برای راه‌اندازی اشتغال و کسب‌وکار را فراهم کند، لذا با حفظ اولویت سلامت، باید همه تدابیر لازم با رعایت پروتکل‌های بهداشتی برای حرکت چرخ اقتصاد کشور اتخاذ شود.


این جمله روحانی در بین کاربران فضای مجازی با یادآوری جمله وی در مورد چرخیدن هم‌زمان چرخ سانتریفیوژها و چرخ اقتصاد در خلال مذاکرات برجام همراه بود و کاربران از نگرانی‌های خود در مورد عدم موفقیت رئیس‌جمهور در تحقق وعده‌های این چرخش‌های هم‌زمان سخن گفتند.


از طرفی واکنش‌های مردم نشان می‌دهد تناقضات در اطلاع‌رسانی و اخبار مردم را سردرگم کرده است.


یک کاربر فضای مجازی می‌گوید: تلویزیون چرا مدام مردم را مقصر جلوه می‌دهد؟ مردم باید چه کنند؟ وقتی‌ ادارات، بانک‌ها، نهادها و ... تعطیل نیست و هیچ‌گونه قرنطینه یا محدودیت خاصی اعمال نشده است چطور انتظار دارید مردم در خیابان‌ها نباشند؟ وقتی‌که همه مجبور به حضور در محل کارشان باشند خوب معلوم است که از خیابان‌ها این اتفاق می‌افتد! گزینه دیگری (برای رسیدن مردم به محل کارشان) سراغ دارید؟ مردم هنوز و همچنان به عدم رسیدگی معیشتی مناسب معترض‌اند.


کاربر دیگری می‌گوید: از یک‌طرف باید مخارج زندگی را تأمین کنیم و از طرف دیگر هزینه‌های زندگی روزبه‌روز در حال افزایش است. دولت هم هنوز مشغول بازی با کلمات است و خبری از حمایت‌های مؤثر نیست. من دو هفته به اصرار خانواده در منزل ماندم اما با خالی شدن یخچال خانه و اتمام اندک درآمد باقی‌مانده ناچارم به دنبال کار باشم. امثال من هم زیادند.


یک مغازه‌دار هم گلایه خود را این‌طور مطرح می‌کند: من به دلیل این‌که از اصناف هستم تحت پوشش همین طرح حمایتی مختصر دولت که هنوز هم ظاهراً پرداخت‌نشده قرار ندارم.  وقتی مردم را به در خانه ماندن تشویق می‌کنیم و از طرف دیگر مردم وقتی از خانه بیرون نیایند خریدی اتفاق نمی‌افتد و باز ماندن مغازه من عملاً فقط برایم هزینه ایجاد می‌کند.


وزارت صمت و رئیس‌جمهور موافق فاصله‌گذاری هوشمند


حسین مدرس خیابانی قائم‌مقام وزیر صنعت معدن تجارت که برخلاف نظر مسئولان و کارشناسان بهداشت کشور معتقد است طرح فاصله‌گذاری اجتماعی موفق بوده، گفت: مرحله اول فاصله‌گذاری اجتماعی با همکاری اصناف و مردم با وجود تقارن با شب عید و برنامه‌ریزی کسب برای کسب درآمد بیشتر در این ایام به‌خوبی اجرا شد.


وی افزود: در مرحله دوم طرح تحت عنوان فاصله‌گذاری هوشمند فعالیت کسب‌وکارهایی که دارای ریسک بالایی هستند، همچون باشگاه‌ها، آرایشگاه‌ها، تالارهای پذیرایی، رستوران‌ها و مراکزی که پرترددند، همچنان ممنوع است.


معاون وزیر صمت در تشریح جزئیات نحوه فعالیت کسب‌وکارها در طرح فاصله‌گذاری هوشمند گفت: در این مرحله تنها اصناف کم ریسک با رعایت ضوابط و پروتکل‌های بهداشتی وزارت بهداشت و درمان از ۲۳ فروردین‌ماه در مراکز استان‌ها و ۳۰ فروردین در تهران اجازه فعالیت دارند و کسب‌وکارهای ضروری که در مرحله اول هم فعال بودند همچنان می‌توانند فعالیت کنند.


این معاون وزیر البته به آمادگی یا عدم آمادگی محل فعالیت کارگران، میزان حجم ترددها در اثر رهاسازی فعالیت‌ها و نکاتی از این‌ دست اشاره نکرده و تنها توضیح می‌دهد پروتکل‌های وزارت بهداشت به کارفرمایان برای اجرا در کارگاه‌ها ابلاغ‌شده است.


علت اختلاف نظر درباره فاصله‌گذاری اجتماعی هوشمند بین موافقان و مخالفان چیست؟


عبدالله رمضان زاده سخنگوی دولت اصلاحات مدعی شده علت اختلاف‌نظر رئیس‌جمهور و کارشناسان و مسئولان بهداشتی کشور مسائل اقتصادی است و در این‌باره در توئیتی نوشت: ‏ظاهراً علت تردید رئیس‌جمهور در ادامه طرح "فاصله‌گذاری اجتماعی و کنترل آمدوشد عمومی" عدم تأمین منابع مالی درخواستی برای طرح است.


نمایندگان مجلس باید به هر قیمتی که باشد مجلس را تشکیل دهند و منابع لازم را از محل ذخیره ارزی تأمین کنند. عدم تمکین مدیران ادارات هم به معضل تبدیل‌شده است.


علیرضا زالی رئيس ستاد مقابله با کرونا تهران هم می‌گوید: مسئولين اداره‌ها به دورکاری و کاهش ساعت تمکين نمی‌کنند.


به نظر می‌رسد که دولت در تعارض بین سلامت مردم و گشایش کسب‌وکارها توجه کمتری به حفظ جان مردم دارد.


آیت‌الله رئیسی رئیس قوه قضائیه هم در جلسه روز دوشنبه با مسئولین عالی قضائی گفت: اقتضای تدبیر این است که در تعارض بین سلامت مردم و گشایش کسب‌وکارها حفظ جان مردم در اولویت قرار گیرد و نباید در اخبار منتشره از تصمیمات اجرایی تناقض باشد تا مردم دچار سردرگمی نشوند.


آیا وزارت بهداشت برای حذف فاصله‌گذاری اجتماعی تحت‌فشار است ؟


حمید سوری استاد دانشگاه شهید بهشتی در گفتگو در یک برنامه زنده تلویزیونی با اظهار این‌که  هنوز پیک کرونا در راه است، گفت: طرح فاصله‌گذاری هوشمند الزامات بسیاری دارد و نگران هستم وزارت بهداشت تحت‌فشارهای اقتصادی مجبور به تصمیمی شده باشد که فراگیری (اپیدمی) بیماری کرونا را خاموش نکند و شرایط به سمتی برود که نه‌تنها طرح فاصله‌گذاری هوشمند به اقتصاد کشور کمکی نکند بلکه به اقتصاد آسیب بیشتری بزند.


پیشنهادهای سیاستی کارشناسان چیست؟


نتایج یک تحقیقات مهم که توسط دانشمندان ایرانی در دانشگاه‌های آمریکا به انجام رسیده نشان می‌دهد بسیاری از دولت‌‌ها بی‌صبرانه منتظر گشوده شدن مجدد کسب‌وکارهای کشورشان هستند. آن‌ها به‌حق نگران هزینه‌های اقتصادی تعطیلی بلند‌مدت فعالیت‌های اقتصادی هستند. بسیاری در کشورهای کم‌درآمد و درحال‌توسعه نمی‌توانند مدت زیادی را در خانه بمانند، به این دلیل که شرایط لازم برای محافظت از افراد آسیب‌پذیر وجود ندارد.


از سوی دیگر حتی در اقتصادهای توسعه‌یافته نیز تأثیر مخرب تعطیلی درازمدت و عدم اطمینان و اطلاع از طول این دوره توقف فعالیت‌ها، بسیار دردناک خواهد بود. به این دلیل است که مقامات کشورها باید تصمیمات قاطعی در این مورد وضع کنند.


مسئله اصلی دشواری مواجهه چندبعدی با کرونا است


این سیاست‌ها درحالی‌که باید جان بسیاری از افراد را از مرگ نجات دهد باید فشار ناشی از این اپیدمی روی سیستم درمانی را نیز کاهش دهد و همچنین این فرصت را برای جامعه مهیا کند که هر چه زودتر به شرایط زندگی نرمال بازگردند. این مجموعه فراگیر از اقدامات باید شامل ایزوله کردن موارد مبتلا به بیماری، سیاست ماندن در خانه و همچنین انجام تست به‌صورت گسترده باشد.


از مثال‌های خوب در این مورد می‌توان به آلمان، کره جنوبی و چین اشاره کرد که نه‌تنها تمام موارد را بستری کردند بلکه بخش عظیمی از جمعیت را نیز مجبور به فاصله‌گیری اجتماعی برای جلوگیری از سرایت این بیماری کردند.


باید شیوه‌های مقابله را ترکیب و تکمیل کرد


برخلاف روش کنونی در برخی از کشورها که در آن‌ها تنها افراد دارای علائم مورد آزمایش قرار می‌گیرند، مقامات بهداشتی باید دست به انجام تست گسترده بزنند و تلاش کنند تقریباً تمامی بیماران را تشخیص دهند. این فرآیند می‌تواند افرادی که علائمی ندارند اما بیمار هستند را نیز مشخص کرده و از گسترش ویروس توسط آن‌ها جلوگیری کند.


فرآیند انجام تست به‌صورت گسترده باید ابتدا از مناطقی آغاز شود که بیشترین تأثیر را از این ویروس داشته‌اند و نقاط کانونی شیوع بوده‌اند و بعد به سمت نقاطی گسترش پیدا کند که افراد مبتلا به آنجا سفر کرده‌اند.


تست‌ها در حالی باید گرفته شوند که تمام افراد سیاست فاصله‌گذاری اجتماعی را نیز رعایت کنند. یک سیاست ترکیبی، همان‌طور که درباره آن بحث شد نه‌تنها موجب کاهش تعداد افراد مبتلا و در نتیجه تعداد تلفات خواهد شد بلکه دوره ماندن در خانه را نیز کاهش می‌دهد و در نتیجه منجر به کاهش مقدار هزینه‌های اقتصادی خواهد شد.


تا یک هفته نمی‌توان اظهار نظر قطعی کرد


چندی پیش علیرضا وهاب زاده مشاور وزیر بهداشت در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا گفت: تنها در صورتی می‌توان نسبت به ثبات وضعیت شیوع یا انتشار بیماری قضاوت علمی کرده و توقف شیوع را تأیید نمود که حداقل به مدت یک هفته آمار مبتلایان پایین آمده و افزایش نیابد.


منتظر نتیجه مبارزه باید ماند!


روحانی  روز دوشنبه ۱۸ فروردین‌ماه در جدیدترین اظهارنظر و در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی ضمن اشاره به طرح بازگشایی پلکانی کسب‌وکارها گفت: با توجه به امکانات و تجهیزات بیمارستانی، پزشکان و پرستاران ما نباید نگران باشند.


وی افزود: تا امروز آن‌ها با فداکاری اقدام کرده‌اند و ما هم تأمین امکانات و تجهیزات به‌اندازه کافی انجام دادیم و از امروز به بعد هم بیشتر تأمین و در اختیار مراکز درمانی قرار می‌دهیم.


رئیس‌جمهوری در واکنش به ابراز نگرانی متخصصان در زمینه بحران کرونا تأیید کرد که در صورت عدم رعایت اصول بهداشتی ممکن است دوباره «شرایط سخت» به وجود آید.


کیانوش جهانپور هم تأکید کرده است: اگر مردم رعایت نکنند هفته آینده با خیز مجدد کرونا روبرو خواهیم شد.


به‌این‌ترتیب به نظر می‌رسد باید منتظر بود تا آمار هفته آینده مبتلایان این بیماری تکمیل شود و در نهایت دید که آیا نظر رئیس‌جمهور درست است یا نظر مخالفان.


در مورد عدم برداشتن محدودیت‌های فاصله‌گذاری اجتماعی و این‌که آیا تن دادن به فشار مسائل اقتصادی و اجرای فاصله‌گذاری هوشمند، می‌تواند به معنای زدن کلید روشن موتور افزایش ابتلای بیشتر و در نتیجه بیش‌ازپیش موجب  به خطر افتادن جان مردم شود.


هشدار دبیر کل سازمان جهانی بهداشت هم را هم باید به یاد بسپاریم که چندی پیش گفت: کشورهایی‌ که برای بازگشت به حالت عادی و رفع محدودیت‌های اعمال‌شده به‌منظور مقابله و کنترل شیوع کرونا  شتاب‌زده عمل کنند با رکود اقتصادی "حتی شدیدتر و طولانی‌تر" و تداوم بیشتر شیوع ویروس مواجه خواهند شد.


انتهای پیام/4145


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب