علت تفاوت میزان مرگومیر بر اثر کرونا در کشورهای مختلف چیست؟
به گزارش خبرنگار حوزه پزشکی و بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، به نظر میرسد دلایل متعددی باعث شده است تا میزان ابتلای گزارششده در کشورها به ویروس کووید-19 با هم متفاوت بوده و برخی کشورها در مقایسه با دیگران، آمار مرگومیر پایینتری داشته باشند.
میزان مرگومیر ناشی از ویروس کرونا در آلمان، بهتناسب موارد تثبیتشده ابتلا به این ویروس در این کشور، در مقایسه با کشورهای دیگر کمتر است. در حال حاضر اسپانیا در رأس کشورهای با بیشترین تلفات جانی ناشی از ویروس کرونا قرار دارد.
سازمان جهانی سلامت یکی از دلایل این تفاوت بزرگ را در شرایط مختلف، میانگین طول عمر، امکانات طبی، و میزان تعداد آزمایشهای میبیند که انجام میشوند. تشخیص دقیق افراد آلوده با ویروس کرونا و ثبت رسمی آن، در ارزیابی میزان ابتلا و مرگومیر نقش بارزی دارد. برخی از کشورها حتی پس از مرگ یک فرد باز هم آزمایش انجام میدهند تا در مورد دلیل اصلی مرگ مطمئن شوند. در میزان مرگومیر عوامل زیر نقش دارند:
چه کسانی مورد آزمایش قرار میگیرند؟
میانگین سن کسانی را که در ایتالیا ویروس کرونا در وجودشان تثبیتشده است، ۶۳ سال بوده و این درحالیکه است که میانگین سن مبتلایان تثبیتشده در آلمان حدود 45 سال است.
شاید دلیل آن این باشد که در ایتالیا بهتناسب آلمان، افراد جوانتر، که شدت بیماریشان کم بوده است، بهمراتب کمتر مورد آزمایش قرار گرفتهاند. بهاینترتیب شمار زیادی از موارد اصلاً در آمارگیریها شامل نمیشوند و این بهنوبه خود میزان مرگومیر را افزایش میدهد، زیرا اصلاً تنها بخش کوچک مبتلاشدگان، یعنی کسانی که شدت بیماریشان بسیار زیاد است، قابل دید است. در ایتالیا احتمالاً نهتنها رقم اصلی در رابطه به مبتلایان بلکه در رابطه با موارد مرگومیر ناشی از کرونا نیز بهوضوح بالاتر است. برعکس در کره جنوبی بهتناسب اکثریت کشورهای دیگر، افراد بیشتری مورد آزمایش قرار گرفتهاند. میزان مرگومیر در این کشور بسیار پایین است. یکی از دلایل دیگر در این کشور تطبیق قرنطینه سختگیرانه بوده است.
میانگین طول عمر
میانگین طول عمر جامعه نیز میتواند نقش مهمی داشته باشد. افراد مسنتر بیشتر با خطر ابتلا به ویروس کرونا مواجهاند، زیرا در اکثر موارد آنها بیماریهای قبلی دارند و سیستم ایمنی یا دفاعی بدنشان نسبت به افراد جوان ضعیفتر است. اما آلمان و ایتالیا از نگاه میانگین طول عمر بسیار شبیه هم هستند. بر اساس آمارگیری سال ۲۰۱۸، میانگین طول عمر در آلمان ۴۶ و در ایتالیا ۴۶،۳ سال است. اما این عامل طور مثال در مقایسه با کشورهای حوزه صحرای اعظم در افریقا، نقش برازندهای دارد. مثلاً میانگین طول عمر در کشورهای مالی، چاد، و جمهوری دموکراتیک کنگو ۱۶ سال است.
زمان اپیدمی
یکی از دلایل دیگر احتمالی در تفاوت میزان مرگومیر، روند شیوع ویروس کرونا است. در کشورهایی که بهتناسب آلمان بیشتر از اثر ویروس کرونا متأثر شدهاند، مثلاً ایتالیا یا اسپانیا، این اپیدمی زودتر شروع شده بود. چون از آغاز ابتلا به این ویروس تا زمانی که یک فرد از اثر بیماری شدید ناشی از آن میمیرد، مدتی سپری میشود، میزان مرگومیر نیز در پایان اپیدمی احتمالاً بار دیگر بالا میرود.
برخی از دانشمندان به این باورند که آلمان تا هنوز در اوج این اپیدمی قرار نگرفته است و شمار قربانیان کرونا درنهایت احتمالاً بیشتر خواهد بود.
خدمات طبی در مقایسه با سرعت گسترش ویروس
اما مهمترین سؤال این است که نظام سلامت یک کشور در چه وضعیتی قرار دارد که بتواند سیر ابتلا به ویروس کرونا را پاسخگو باشد. امکانات تنفس مصنوعی برای بیماران شدید از رقم مرگومیر میکاهد. از همین خاطر تخت کافی و مجهز در بخشهای اورژانس و کلینیکها برای بیماران بسیار سرنوشتساز است.
هرگاه وسایل و امکانات کافی برای مبارزه با گسترش سریع ابتلا به ویروس کرونا موجود نباشد و نظام سلامت قادر نباشد از زیر بار آن برآید، رسیدگی لازم به همه بیماران ناممکن میگردد. این امر طبعاً در میزان مرگومیر نیز تأثیرگذار است. چنین تفاوت امکانات طبی را طور مثال در آلمان و ایتالیا میتوان دید. ایتالیا حدود ۶۰ میلیون نفر جمعیت دارد و در آغاز این اپیدمی تقریباً ۵ هزار تخت مجهز در اتاقهای اورژانس در اختیار داشت. اما آلمان با حدود ۸۰ میلیون جمعیت خود، تقریباً ۲۸ هزار تخت در اختیار دارد و قرار است این رقم بهزودی به دو برابر افزایش داده شود.
انتهای پیام/4145/پ
انتهای پیام/