کرونا، معتادان متجاهر را به پاتوقهای پاکسازیشده کشاند/ خطر معتادان آزاد شده برای شهروندان بیشتر از قرنطینه آنها است
به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا پس از اعلام رسمی شیوع کرونا در پایتخت اقدامات پیشگیرانه از جمله دورکاری در دستور کار ادارات و سازمانهای مختلف قرار گرفت تا علاوه بر کاهش تجمعات انسانی مردم را به در خانه ماندن تشویق کند.
در این میان برخی از سازمانها همچون سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران نه تنها فعالیتهایش تعطیل نشد بلکه به دلیل اتخاذ برخی از تصمیمات همچون تعطیلی مراکز ماده ۱۶ و ۱۵ با موجی از مددجو مواجه شد.
تا پیش از گسترش کرونا و در فصل سرما این سازمان تنها با افراد آسیبپذیری در سطح شهر مواجه بود که سرپناهی برای گذران شبهای سرد زمستان نداشتند اما بهنظر در این روزها شرایط کمی متفاوت و خطرناک شده است.
سید مالک حسینی سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی در روزهای پایانی سال ۹۸ از افزایش پذیرش گرمخانهها بهدلیل تعطیلی مراکز ماده ۱۶ خبر داد و عنوان کرد که این موضوع باعث شده تا میزان حضور افراد در این مراکز از میزان پیک سرمای زمستان هم بالاتر برود.
انتشار این خبر چندان تغییری در روال تعامل نهادها و سازمانهای مسئول با سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی بهعنوان یکی از زیرمجموعههای شهرداری تهران ایجاد نکرد تا اینکه روز گذشته سید مالک حسینی در نشست خبری ستاد مقابله با کرونای شهرداری تهران در پاسخ به سؤالی در خصوص چرایی تجمع معتادان در برخی از مناطق شهر تهران اظهار کرد: از روزی که بحث کرونا مطرح شد و به فاصله ۴ روز پس از اعلام رسمی شیوع آن، کمیته درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر بنا به توصیه وزارت بهداشت پذیرش در مناطق مراکز ماده ۱۶ را متوقف کرد و بنابر اطلاعات به دست آمده افرادی هم که در این مراکز حضور داشتند دورههای ترخیصشان کوتاهتر شد.
وی تصریح کرد: در نتیجه این اقدام ورودی مراکز ماده ۱۶ به حداقل ممکن رسیده و خروجی آنها با سرعت بالایی اتفاق افتاد. بنا بر اعلام ستاد مبارزه با مواد مخدر استان تهران بیش از ۱۱ هزار نفر در که غالب آنها در شهر تهران هستند در مراکز ماده ۱۶ نگهداری میشوند و بنابر طرح جدیدی مقرر شده بود تا ۵ هزار نفر دیگر در این فرآیند به مراکز ماده ۱۶ ارجاع داده شوند که با شروع کرونا این طرح در آستانه نوروز متوقف شد و بخش عمدهای از معتادان متجاهر که مصرفکنندگان حرفهای مواد مخدر هستند و داوطلبانه اقدام به ترک نمیکنند به محیطهای شهری راه پیدا کردند.
سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران افزود: معتادان ماده ۱۶ افرادی هستند که بر اساس قانون رفتارشان مجرمانه محسوب شده و از ترس شناسایی و یا حضور در فضاهای بسته تمایلی به حضور در مراکز گرمخانهای ندارند.
حسینی در ادامه به وضعیت مراکز ماده ۱۵ که معتادان خودمعرف به آنها مراجعه کرده و زیر نظر بهزیستی هستند اشاره کرد و گفت: با خبر شیوع ویروس کرونا این مراکز نیز پذیرشهای جدید را متوقف کرده و مددجویانی را نیز که جزو اقشار آسیب پذیر جامعه هستند را بهشکل قابل ملاحظهای تعدیل کرده است.
وی در ادامه به بخش دیگری از مراجعان به مراکز گرمخانهای پرداخت و عنوان کرد: از ۸۰ هزار زندانی که موقتاً بهدلیل شیوع ویروس کرونا آزاد شدهاند که غیرتهرانی و یا تهرانی هستند و بعضاً از سوی خانوادههایشان طرد شدهاند نیز بهعنوان افراد بیسرپناهی محسوب میشوند که بخشی از اینها هم که ممکن است اعتیاد نداشته باشند در مراکز گرمخانه ای پذیرش میشوند.
سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی تصریح کرد: ما معتادان ماده ۱۶ را که بیخطر هستند را نیز در مراکز گرمخانهای پذیرش میکنیم ولی نگرانی ما از این بابت است که برخی از این افراد معتادان متجاهر هستند و در شرایط فعلی آزاد شدند در پاتوقهایی حضور دارند که چندان در منظر عمومی نبوده و در حاشیههای شهر قرار دارد.
حسینی اذعان کرد: در شرایط فعلی همه دستگاههای ذیربط شهرداری تهران را تنها گذاشته و نه تنها پشتیبانی لجستیکی و مالی را انجام نمیدهند بلکه افراد پرخطر ماده ۱۶ را به حوزه وظایف ما وارد کردند که نیروهای ما نه امکان و نه اجازه مداخله و درگیری با آنها را دارند.
سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی بار دیگر تأکید کرد: ما تحت هیچ شرایطی گرمخانهها را تعطیل نخواهیم کرد زیرا مراجعان به این مراکز افراد آسیبپذیری هستند که بیپناهترین افراد شهر محسوب میشوند و در صورت عدم ارائه خدمات دچار مشکل خواهند شد. از سوی دیگر این افراد بهدلیل فقر و امکان تهیه وسایل بهداشتی و رعایت اصول بهداشتی را ندارند و ممکن است بیتوجهی به آنها خطر گسترش شیوع ویروس کرونا را برای شهر ایجاد کند.
وی با بیان اینکه ما ظرفیت جدید را برای پذیرش افراد بیسرپناه در مراکز بهاران فراهم کرده و بهدنبال تجهیز مراکز جدیدتر هم هستیم، گفت: ما تنها افرادی را در این مراکز پذیرش میکنیم که داوطلب حضور در گرمخانهها باشند و خطری برای دیگران نداشته باشند اما مسأله اصلی در حال حاضر خردهفروشهای مواد مخدری هستند که هم اکنون در پاتوقهایی که به سختی توسط نیروی انتظامی پاکسازی شده بود شروع به فعالیت کرده و این مراکز را تبدیل به پاتوقهای حرفهای کردهاند که از این میان میتوان به شوش، دره فرحزاد و محله هرندی اشاره کرد.
حسینی تصریح کرد: شهرداری تهران بدون دریافت یک ریال کمک از دولت و نهادهای دیگر علیرغم هزینههایی که برای کرونا صرف میکند و خارج از پیشبینیهای بودجهایش بوده در حال تلاش و تجهیز مراکز جدید گرمخانهای است.
سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران ضمن درخواست از سازمانهای مسئول نسبت به انجام اقدام مقتضی در بحث معتادان متجاهر عنوان کرد: بیتوجهی به این موضوع میتواند آسیبهای اجتماعی را بهدنبال داشته باشد که هزینه کار را برای ما بالا برده زحماتی که در این راه کشیده شده را از بین ببرد.
وی در پایان گفت: در حال حاضر به جای اینکه ما صورت مسأله را پاک کنیم باید در درجه اول مراکز گرمخانه خود را ایمن کرده و نسبت به این موضوع توجه داشته باشیم که خطر که از حضور این معتادان متجاهر در شهر برای مردم ایجاد میشود کمتر از خطر قرنطینه این افراد و احتمال ابتلای آنها به کرونا نیست.
انتهای پیام/ ۴۱۰۵
انتهای پیام/