جایگاه دانشگاه آزاد اسلامی در رتبهبندیهای جهانی
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشگاه آزاد اسلامی بزرگترین مرکز آموزشی و پژوهشی در ایران و پنجمین مؤسسه آموزش عالی بزرگ در جهان است. این دانشگاه بیش از 6 میلیون فارغالتحصیل و 37 هزار استاد دانشگاه دارد و در حال حاضر یک و نیم میلیون دانشجو در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری واحدهای مختلف دانشگاه آزاد اسلامی مشغول به تحصیل هستند. دانشگاه آزاد اسلامی نزدیک به 400 واحد در سراسر کشور دارد. در ادامه جایگاه دانشگاه آزاد اسلامی در رتبهبندیهای معتبر جهانی را بررسی میکنیم.
نظامهای رتبهبندی بسیاری در جهان به ارزیابی فعالیتهای پژوهشی و آموزشی دانشگاههای سراسر جهان میپردازند. طی چند دهه اخیر توجه ویژهای به جایگاه مؤسسات آموزش عالی در رتبهبندیها شده است. هر نظام رتبهبندی براساس شاخصهای ویژهای دانشگاهها و مراکز پژوهشی را ارزیابی میکنند. تعداد تولیدات علمی، تعداد استنادات، اچ ایندکس، مقالات پراستناد، تعداد جوایز کسب شده، تعداد پروانه ثبت اختراع، تعداد اعضای هیئت علمی، تعداد دانشجویان تحصیلات تکمیلی و کارشناسی از جمله شاخصهایی است که نظامهای رتبهبندی جهانی از آن استفاده میکنند.
رتبهبندی لایدن
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در رتبهبندی لایدن 2019 موفق به کسب رتبه 639 شده است. نظام رتبهبندی لایدن دانشگاهها، مؤسسات آموزش عالی، تحقیقاتی و پژوهشی را براساس مجموعه پیچیدهای از شاخصهای کتابسنجی رتبهبندی میکند. لایدن با استفاده از دادههای پایگاه استنادی وبعلوم را بررسی میکند.این رتبهبندی از سال 2007 دانشگاهها را براساس تأثیر علمی و مشارکتهای علمی آنها ارزیابی میکند.
تعداد و نسبت تولیدات علمی دانشگاه که جزو یک، 10 و پنجاه درصد بالای تولیدات علمی پراستناد هستند، مجموع استنادهای دریافتی تولیدات علمی دانشگاه و میانگین استنادهای دریافتی و مجموع استنادهای دریافتی تولیدات علمی دانشگاه و میانگین استنادهای دریافتی نرمالشده براساس حوزه موضوعی و سال از جمله شاخصهای تأثیر علمی هستند.
شاخصهای مشارکت علمی نیز شامل تعداد و نسبت همکاری علمی یک دانشگاه با یک یا چند دانشگاه دیگر، تعداد و نسبت همکاری علمی یک دانشگاه با یک یا چند کشور دیگر، تعداد و نسبت همکاری علمی یک دانشگاه با یک یا چند سازمان صنعتی دیگر، تعداد و نسبت همکاری علمی یک دانشگاه با مؤسسههای تا شعاع فاصله کمتر از 100 کیلومتری و تعداد و نسبت همکاری علمی یک دانشگاه با مؤسسههای تا شعاع فاصله بیشتر از 500 کیلومتری میشود.
رتبهبندی سایمگو
بر اساس رتبهبندی سایمگو ایران با انتشار یک هزار و 813 مقاله در زمینه هوش مصنوعی موفق به کسب رتبه نخست این حوزه در غرب آسیا شده است. ترکیه با یک هزار و 678 مقاله، عربستان سعودی با 714 مقاله، مصر با 376 مقاله و امارات متحده عربی با 340 مقاله به ترتیب رتبه دوم تا پنجم در حوزه هوش مصنوعی را کسب کردهاند.
مؤسسه رتبهبندی سایمگو دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی را براساس سه مجموعه مختلف شاخص رتبهبندی میکند که شامل عملکرد تحقیقاتی، دستاوردهای نوآورانه و تأثیر اجتماعی میشود. هدف از رتبهبندی به دست آوردن شناختی منحصربهفرد از مؤسسات پژوهشی و تحقیقاتی و تخصیص استنادهای علمی به هر مؤسسه است.
این نظام رتبهبندی که از سال 2009 آغاز به کار کرده است، هر سال 5 هزار دانشگاه و مؤسسه پژوهشی برتر جهان را براساس عملکرد پژوهشی و مقالات منتشرشده در مجلات معتبر بینالمللی ارزیابی میکند. سایمگو از انتشارات الزویر، پایگاه استنادی اسکوپوس، رتبهبندی مجلات سایمگو و پایگاه ثبت اختراع اروپا بهعنوان منبع برای رتبهبندی دانشگاهها استفاده میکند.
رتبهبندی یواسنیوز
براساس ویرایش 2020 رتبهبندی بهترین دانشگاههای جهان «یو. اس. نیوز»، دانشگاه آزاد اسلامی بعد از دانشگاه تهران در میان 500 دانشگاه برتر جهان و 70 دانشگاه برتر آسیا قرار گرفت.
بر پایه رتبهبندی موضوعی این نظام، دانشگاه آزاد اسلامی در 6 رشته موضوعی مهندسی مکانیک، ریاضی، مهندسی برق و الکترونیک، علوم کامپیوتر، شیمی و فیزیک برترین رتبه کشور را کسب کرد. همچنین دانشگاه آزاد اسلامی در رشته مهندسی مکانیک رتبه 5 بینالمللی، در رشته ریاضی رتبه 29 بین المللی، در رشته مهندسی برق و الکترونیک رتبه 93 بینالمللی، در رشته علوم کامپیوتر رتبه 110 بینالمللی، در رشته شیمی رتبه 121 بینالمللی و در رشته فیزیک رتبه 235 بینالمللی را کسب کرده است.
دانشگاه آزاد اسلامی در حوزههای علوم کشاورزی با رتبه بینالمللی 84، مهندسی عمران با رتبه بینالمللی 35 و مهندسی با رتبه بینالمللی 44 بعد از دانشگاه تهران رتبه دوم کشور را کسب کرد و در حوزه علوم گیاهی و دامی با رتبه 432 بینالمللی بعد از دانشگاههای تهران و تربیت مدرس رتبه سوم ملی را کسب کرده است. همچنین در حوزه زیست شناسی و بیوشیمی با رتبه بینالمللی 466، بعد از دانشگاههای علوم پزشکی تهران، تهران و علوم پزشکی شهید بهشتی رتبه چهارم ملی و در حوزه علم مواد با رتبه 225 بینالمللی بعد از دانشگاههای تهران، امیرکبیر، صنعتی شریف و صنعتی اصفهان رتبه پنجم ملی را کسب کرده است.
نظام رتبهبندی یواسنیوز یکی از نظامهای رتبهبندی معتبر جهان است که از سال ۲۰۱۵ دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی را در سطح جهانی ارزیابی و رتبهبندی میکند. یواسنیوز در سال ۲۰۱۷ هزار دانشگاه را مورد بررسی قرار میداد، در سال ۲۰۱۸ تعداد دانشگاهها موردبررسی را به هزار و ۲۵۰ افزایش داد. رتبهبندی یواسنیوز اطلاعات موردنیاز خود را از نظرسنجی و پایگاه استنادی وبآوساینس جمعآوری میکند.
رتبهبندی یواسنیوز دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی را براساس 13 شاخص ارزیابی میکند که شامل اعتباری جهانی پژوهش، اعتبار منطقهای پژوهش، میزان انتشارات، تأثیر استناد نرمالشده، انتشار کتاب، برگزاری کنفرانس، مجموع استناد، تعداد و درصد مقالات پراستناد، همکاریهای بینالمللی، درصد مقالات بینالمللی، تعداد و درصد مقالات یک درصد برتر میشود.
رتبهبندی وبومتریکس
وبومتریکس یک سایت رتبهبندی جهانی است که دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی را براساس وبسایت اینترنتی آنها ارزیابی میکند. انجمن ملی تحقیقات اسپانیا رتبهبندی وبومتریکس را انجام میدهد. این رتبهبندی بیش از 24 هزار دانشگاه را براساس اطلاعات مبتنی بر وب آنها ارزیابی میکند. رتبهبندی وبومتریک سایت دانشگاهها را براساس چهار شاخص تأثیرگذاری، دسترسی آزاد، کیفیت و حضور دانشگاه در فضای مجازی ارزیابی میکند. در آخرین ویرایش وبومتریکس وبسایت ۶۶۱ دانشگاه و مؤسسه آموزشی و پژوهشی از ایران مورد ارزیابی قرار گرفت. وبسایت واحد علوم و تحقیقات با رتبه جهانی یک هزار و ۴۶۱، رتبه ۱۸ کشور و وبسایت واحد مشهد با رتبه جهانی هزار و ۴۷۳، رتبه ۱۹ کشور را کسب کردند.
رتبهبندی دانشگاههای جهان
براساس نظام رتبهبندی مرکز جهانی رتبهبندی دانشگاهها(CWUR) در سال 2020-2019 دانشگاه آزاد اسلامی موفق به کسب رتبه اول در کشور شده است. دانشگاه آزاد اسلامی با رتبه 464 نخستین مؤسسه آموزش عالی ایران در این رتبهبندی است. دانشگاه تهران با رتبه 537، دانشگاه علوم پزشکی تهران با رتبه 578، دانشگاه صنعتی شریف با رتبه 615 و دانشگاه صنعتی اصفهان با رتبه 748 به ترتیب دومین تا پنجمین دانشگاه برتر کشور در مرکز جهانی رتبهبندی دانشگاهها شدهاند.
رتبهبندی دانشگاههای جهان یا سیدبلیویوآر که هر سال فهرستی از هزار مؤسسه آموزش عالی جهان منتشر میکند، با استفاده از 6 شاخص دانشگاهها را ارزیابی میکند. این نظام رتبهبندی از سایت جایزه نویل و جوایز علمی در حوزههای مختلف موضوعی، پایگاه پروانههای ثبت اختراع وایپو، پایگاه استنادی وبعلوم، پایگاه شاخصهای اساسی و پایگاه گزارش نشریات مؤسسه تامسون رویترز بهعنوان منبع اطلاعاتی استفاده میکند. شاخصهای مورد استفاده در رتبهبندی دانشگاههای جهان شامل کیفیت آموزش، اشتغال فارغالتحصیلان، کیفیت اعضای هیئت علمی، تولیدات علمی، تأثیرگذاری، استناد، تأثیر گسترده و پروانههای ثبت اختراع میشود.
انتهای پیام/4021/
انتهای پیام/