4 مرکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی سمنان چه مأموریتهایی دارند؟/ پیشتازی در انجام طرحهای بروندانشگاهی
گروه استانهای خبرگزاری آنا، پژوهش به عنوان موتور محرکه مراکز علمی نقش زیادی در تولید دانش در دانشگاهها دارد و با نامگذاری روز و هفتهای به نام پژوهش سعی شده که به فعالیت پژوهشگران ارج نهاده شده و آنان هم بر این بخش از فعالیت علمی در کشور تمرکز کنند.
در دانشگاه آزاد اسلامی با رویکرد ورود به نسل چهارم دانشگاهها پژوهش و فناوری شکل جدیتری به خود گرفته است. در این راستا فرصتی پیش آمد تا با محمد کریمسهرابی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان و رئیس شورای پژوهش و فناوری استان درباره فعالیتهای پژوهشی این واحد دانشگاهی و استان سمنان به گفتگو بنشینیم که ماحصل آن را در ادامه میخوانیم.
آنا: فعالیتهای پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان چگونه و به چه شکل است؟
سهرابی: این واحد دانشگاهی فعالیتهای پژوهشی خود را بر اساس نظامبندیهای سازمان مرکزی و اسناد بالادستی موجود، ذیل چند عنوان اصلی سازماندهی کرده است.
دسته اول این فعالیتها مربوط به TRLهای اولیه و مسائل بنیادین پژوهشی و تولید و گسترش دانش مبتنی بر پژوهش است که در قالبهای مختلفی مانند چاپ کتابهای تخصصی، انتشار مقالات در ژورنالهای مهم و معتبر بینالمللی و کنفرانسهای ملی و بین المللی و تلاش برای راهاندازی مجلات جدید و رونق دادن به فعالیت مجلات موجود، انجام شده است.
دستاوردهای این دسته از فعالیتها در واحد و استان سمنان قابل ملاحظه و چشمگیر بوده است. به عنوان مثال از دستاوردهای اخیر این دسته از پژوهشها میتوان به چاپ مقالات استادان این واحد دانشگاهی در سال 2020 در ژورنالهایی که جزو ۵ درصد اول دسته تخصصی موضوعی خود و دارای ضریب تاثیر بسیار بالا هستند، اشاره کرد.
علاوه بر این مجلات قابل توجه و مهمی در واحد سمنان در حال انتشار هستند که مأموریت شان انتخاب، داوری و چاپ بروندادهای پژوهشی درخور اعتنای اساتید، نخبگان و دانشجویان، مخصوصا دانشجویان تحصیلات تکمیلی، واحدهای دانشگاهی استان و دانشگاههای مختلف کشور است. چاپ کتاب های تخصصی حاصل از پژوهشهای استادان و نخبگان این واحد دانشگاهی، یکی دیگر از نمونه های این دسته از فعالیتهای تحقیقاتی است.
دستههای دیگر فعالیتهای پژوهشی واحد سمنان در جهت تبدیل نتایج و بروندادهای پژوهشی به محصولات فناورانه و حل مسائل حوزه فناوری و در راستای تحقق اهداف TRLهای میانی و نهایی صورت میپذیرند. تجهیزات کارگاهی و آزمایشگاهی، ظرفیت طرح های پژوهشی درون و برون دانشگاهی، امکانات مرکز رشد، پارک علم و فناوری و مراکز تحقیقاتی، ابزارهای قدرتمند این واحد دانشگاهی برای تحقق و تبلور این اهداف هستند.
آنا: فعالیت شما در سطح آزمایشگاهها به چه صورت بوده است؟
سهرابی: تجهیزات آزمایشگاهی پیشرفته و امکانات کارگاهی قابل توجه واحد سمنان برای خدماترسانی پژوهشی در سطح دانشجویان و اساتید، شرکتها و هستههای فناور مستقر در مرکز رشد دکتر حسابی و فراتر از آن، در سطح تسهیل فرآیندهای پژوهشی سایر نهادها و سازمانهای آموزشی و صنعتی استان بهکارگیری شدهاند. استفاده بهینه در راستای پژوهش اثرگذار، هنر مراکز تحقیقاتی در بروز توانمندیهای آزمایشگاهی واحد سمنان بودهاند. بهکارگیری امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی مکانیکی و الکترونیکی در بارورسازی ایدههای پژوهشی در مرکز تحقیقات انرژی و استفاده روزآمد و تقویت تجهیزات آزمایشگاهی عمرانی در مرکز تحقیقاتی ژئوتکنیک و بتن واحد سمنان، نمونههایی از همافزایی ارکان مختلف پژوهش این واحد دانشگاهی هستند.
آنا: فعالیت واحد سمنان در زمینه مراکز رشد و شرکتهای فناور چگونه بوده است؟
سهرابی: دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان در راستای ایجاد سرای نوآوری ذیل بازار فناوری و به کارگیری شرکتها و هستههای فناور در قالب مرکز رشد قدم های موثری برداشته است. در مسیر ارتقا این دسته از فعالیتها به سمت ایجاد کُوورکینگ اسپیسها -فضای کار مشترک- رفتهایم و با شتابدهندههای متفاوت مذاکره کردهایم. فضای کار اشتراکی (coworking space)، فضاهایی است که در اختیار واحدها و هستههای فناور و مجموعهها و تیمهای دانشبنیان قرار میگیرد تا بتوانند به تبادل تجربه بپردازند و پژوهشهای خود را هم راهبری کنند و به نتایج مطلوب برسانند. بعد دیگری از فعالیت مرکز رشد واحد سمنان در قالب راه اندازی و ساماندهی رویدادهای پژوهشی به شکل استارتآپها، میتآپها و استارتآپ ویکندها متجلی می شوند.
آنا: مذاکره با شتابدهندهها به چه منظور بود؟
سهرابی: این مذاکرات به منظور جلب مشارکت آنها برای ارتقای سطح پشتیبانی واحد از تیمها، هستهها و شرکتهای فناور و در راستای بهبود فعالیتهای مرتبط با برگزاری رویدادهای پژوهشی صورت گرفته است. در واقع، این بعد دیگری از فعالیتهای مرکز رشد است.
آنا: درباره سایر ابعاد پژوهشهایی که انجام میدهید، توضیح دهید.
سهرابی: جنبه دیگری که در فعالیتهای پژوهشی واحد سمنان حائز اهمیت است این است که پژوهش ما سعی کرده محصولساز باشد. تلاش شده با قراردادهای پژوهشی که با نهادها، ارگانها و شرکتهای مختلف منعقد میشود، بخشهایی از کارهای برونسپاری شده آنها را که بُعد پژوهشی دارد و خودشان قادر به انجامش نیستند، در قالب طرحهای پژوهشی بر عهده گرفته شود. این بخش از فعالیتهای پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان خروجی و نمونههای بسیار موفقی در استان داشته و به صورت خاص در این واحد دانشگاهی وجود دارد.
آنا: درباره اختراعات و محصولات دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان توضیح دهید.
سهرابی: در دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان محصولات دانشبنیان و اختراعات متفاوتی ارائه شده اند. دستگاه تصفیه آب بدون پساب، اسکنر کتاب، دستگاه رطوبتسنج مواد معدنی، تهویه هوشمند شناور و میکروسکوپ سه بُعدی، نمونههایی از ایدههایی هستند که در قالب طرحهای دانشبنیان با مرکز رشد طرف قرارداد بوده اند و کارشان هم به خوبی انجام شده است.
آنا: چه تعداد مجله پژوهشی دارید؟
سهرابی: در دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان دو مجله پژوهشی و در سطح واحدهای استان در مجموع هفت مجله پژوهشی توانمند داریم که برخی از مجلات این استان در جشنواره فرهیختگان ۹۸ به عنوان مجله پژوهشی برتر کشور نیز شناخته شدند.
آنا: در مورد طرح پژوهشی درون و بروندانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان توضیح دهید.
سهرابی: در سال تحصیلی جاری، یعنی در 6 ماه گذشته در دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان قرارداد هفت طرح بروندانشگاهی منعقد شده و چهار طرح بروندانشگاهی هم آماده انعقاد قرارداد هستند. سایر واحدهای استان هم 14 طرح بروندانشگاهی دیگر علاوه بر این هفت طرح بروندانشگاهی دارند.
آنا: در مورد ارگانها و نهادهای طرف قرارداد دانشگاه، توضیح دهید.
سهرابی: شرکت گاز، شرکت توزیع نیروی برق، اداره کل ورزش و جوانان استان سمنان، و شرکت آب و فاضلاب روستایی استان سمنان نمونههایی از سازمانهای طرف قراردادهای پژوهشی واحد سمنان هستند. با سازمان جهاد کشاورزی در حال انعقاد قرارداد هستیم، قرارداد دیگری با اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان در حال انعقاد است که مرحله نهایی آن در حال طی شدن است. یک قرارداد هم با سازمان مدیریت و برنامهریزی استان سمنان منعقد شده است. میتوان گفت با تنوع بسیار زیادی از نهادها، سازمانها، شرکتها و ادارات استان مواجه هستیم که به دانشگاه آزاد اسلامی اعتماد کرده و آماده عقد قرارداد پژوهشی هستند. نکته قابل توجه هم گواهی حسن انجام کارهایی است که حاکی از رضایت کارفرمایان است.
آنا: کارکرد مراکز تحقیقاتی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان چگونه است؟
سهرابی: دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان دارای چهار مرکز تحقیقاتی است که عبارتند از مرکز تحقیقات گردشگری که در طول تجربه کوتاه خود مرکز تحقیقات فعال و تأثیرگذاری نشان داده است. رئیس این مرکز در کارگروه طرحهای پژوهشی کمیته گردشگری استان سمنان عضو و به عنوان رئیس این کمیته فعالیت میکند.
مرکز تحقیقات کارآفرینی از دیگر مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان است که در راستای ایجاد و طراحی همایشهای متفاوت و جذب پروژهها موفق بوده و خروجیهای خوبی داشته است.
مرکز تحقیقات انرژی این واحد دانشگاهی امسال به عنوان مرکز تحقیقات برتر کل کشور شناخته شد و در جشنواره فرهیختگان در سطح کشور مقام نخست را به خود اختصاص داد. مرکزی فعال محسوب شده و دستهای از طرحهای بروندانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی سمنان ذیل این مرکز تحقیقات انجام میشود.
مرکز تحقیقات ژئوتکنیک و بتن که مرتبط با حوزه عمران است، یک آزمایشگاه بسیار قدرتمند مستقر را تجهیز کرده و به زودی خبرهای خوشی از این مرکز شنیده خواهد شد، این چهارمین مرکز تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان است.
انتهای پیام/4117/4062/
انتهای پیام/