دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

قلیان بزرگراه انتقال ویروس کروناست/ آیا عرضه قلیان متوقف می‌شود؟

به‌تازگی و با گسترش شیوع ویروس کرونا دوباره برخورد با عرضه قلیان در مراکز عرضه‌کننده آن بر سر زبان‌ها افتاده است، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد این بار با توجه به شیوع کرونا، باید راهکار مؤثرتری برای جلوگیری از عرضه قلیان در پیش‌گرفته شود.
کد خبر : 474696
59798_173.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه پزشکی و بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، قلیان از زمان حکومت عثمانی‌ها در میان اهالی شهرهای غربی کشور ما رواج یافت و بعدها به میان اعراب و فارس‌ها نفوذ کرد. تا پیش از ورود قلیان به جوامع ایرانی، ایرانی‌ها بیشتر توتون می‌کشیدند و کمتر به سراغ تنباکو می‌رفتند؛ بنابراین، سابقه ورود قلیان به خانواده‌های ایرانی به دوران قاجاریه بازمی‌گردد. تبار قاجار که در ایران به حکومت رسید، سنت قلیان کشیدن را هم با خود به دربار برد. مصرف قلیان به‌تدریج در جامعه گسترش یافت و این‌گونه قلیان «بومی‌سازی» شد. ورود قلیان، کشت تنباکو را هم در ایران گسترش داد و این روند از دوران قاجاریه تا اوایل دهه ۷۰ در ایران ادامه داشت. درگذشته، قلیان بخشی از فرهنگ‌عامه بود، به‌طوری‌که در مهمانی‌ها و جشن‌ها‌، بخشی از پذیرایی مجلس، به ارائه قلیان اختصاص داشت و تنباکوی خوانسار هم ملات اصلی کار بود.


افول و صعود مصرف قلیان در ایران


از میانه دهه ۷۰ کم‌کم قلیان از میان رسوم خانواده‌های ایرانی برچیده شد و دیگر قلیان هواداران سابق را نداشت تا اینکه از میانه دهه ۸۰ پای تنباکوهای معسل و میوه‌ای عربی به قهوه‌خانه‌های ایران باز شد و جای تنباکوی خوانسار را گرفت. تنباکوهای معسل به دلیل ترکیبات شیمیایی، دود سفید زیادی تولید می‌کردند و اندکی سبک‌تر از تنباکوهای سنتی بودند و به همین دلیل، هواداران بیشتری در میان نسل جوان پیدا کردند.


قلیان؛ معدنی از انواع بیماری‌ها


محمدرضا مسجدی دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان درباره مضرات مصرف قلیان اظهار کرد: در قلیان بیش از ۷۲۰۰ ماده زیان‌بخش وجود دارد، درحالی‌که در سیگار تنها ۴ هزار ماده مضر شناسایی شده است؛ باید توجه داشت که ضرر قلیان بسیار بیشتر از مصرف سیگار است.


دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران تأکید کرد: هر وعده مصرف قلیان معادل کشیدن ۳ پاکت سیگار است، جوانان جلوی والدین خود سیگار مصرف نمی‌کنند اما خانوادگی روی به مصرف قلیان می‌آورند.


مسجدی بیان کرد: در حال حاضر ۹۰ درصد از مراکز عرضه قلیان بدون مجوز هستند و تنها ۱۰ درصد از این مراکز قلیان را با مجوز عرضه می‌کنند.


دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران گفت: مصرف قلیان بیشترین آسیب را به دستگاه تنفسی وارد می‌کند و مشکلات دهانی، سرطان حنجره، عفونت‌های مکرر، برونشیت و سرطان ریه ازجمله بیماری‌های مرتبط با مصرف قلیان در بین افراد می‌شود.


مسجدی افزود: باید توجه داشت که به دلیل مصرف مواد دخانی، سرطان ریه شایع‌ترین سرطان در بین مردان است، همچنین مصرف قلیان سبب بروز سکته‌های مغزی و قلبی در بین افراد می‌شود و برعکس سیگار عوارض مصرف قلیان ۱۵ سال بعد ظاهر می‌شود.


قلیان بزرگراه انتقال ویروس کروناست


استفاده از ادوات مشترک مصرف تنباکو یا همان قلیان، می‌تواند این تفریح ناسالم غالباً دسته‌جمعی را به یکی از روش‌های اصلی انتقال بیماری ناشی از ویروس کرونا تبدیل کند. ازآنجاکه در مراکز عرضه قلیان نظیر سفره‌خانه‌ها، چایخانه‌ها و قهوه‌خانه‌ها، تجمع انسانی هم ایجاد می‌شود، این مکان‌ها خودبه‌خود به مرکز نقل‌وانتقال و کانون‌ گسترش ویروس کرونا مبدل شوند.


مصرف قلیان در شهرهای مبتلا به کرونا ممنوع شد


بر پایه گزارش‌های منتشره، پس از شیوع ویروس کووید-19 در شهرها و شهرستان‌های مختلف، عرضه قلیان در معرض تعطیلی و ممنوعیت قرار گرفته است.


روز سه‌شنبه گذشته نادر مرادی معاون نظارت بر اماکن عمومی پلیس امنیت عمومی تهران بزرگ، با اعلام خبر ممنوعیت استفاده از قلیان در قهوه‌خانه‌ها در تهران، اظهار کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا، به اتاق اصناف، تمام اتحادیه‌ها و قهوه‌خانه سنتی ابلاغ کردیم که از این به بعد تا اطلاع ثانوی استفاده از هرگونه قلیان در اماکن مذکور ممنوع است.


معاون نظارت بر اماکن عمومی پلیس امنیت عمومی تهران بزرگ افزود: این ابلاغ به تمام صنوفی که اقدام به عرضه قلیان می‌کنند، انجام‌شده و در صورت عدم رعایت ضوابط توسط آن‌ها، برخورد جدی و حتی مهروموم صورت می‌گیرد و این ممنوعیت از امروز تا اطلاع ثانوی اجرایی می‌شود.


افراد و مراکز عرضه‌کننده قلیان، در مقابل ممنوعیت آن مقاومت خواهند کرد


خبر ممنوعیت عرضه قلیان در مورد شهرهایی که ویروس کرونا به آن‌ها وارد و منتشر شده به گوش می‌رسد، اما برای ممانعت جدی از عرضه قلیان و مصرف تنباکو باید کارهای بیشتری انجام شود.


بیوک حمیدی کارشناس اصناف ، با اشاره به اینکه تلاش‌هایی درگذشته برای ممنوعیت مصرف تنباکو و قلیان صورت گرفته اما تا حد زیادی ناموفق بوده است گفت: با توجه به کاهش درآمد مراکز عرضه‌کننده قلیان و تنباکو در ماه‌های اخیر، می‌توان پیش‌بینی کرد صاحبان این مراکز در برابر دستور ممنوعیت قلیان مقاومت کنند.


وی افزود: مقاومت این افراد می‌تواند عرضه قلیان را به‌صورت زیرزمینی فعال نماید که در آن صورت در شرایط خاص فعلی و درگیری که جامعه با کرونا دارد، مشکل دوچندان می‌شود.


این کارشناس اصناف گفت: با توجه به تجربیات گذشته، به نظر من در حال حاضر دو راه‌حل برای جلوگیری از این مقاومت می‌توان پیشنهاد داد. نخست باید آموزش صاحبان این مراکز و توجیه آن‌ها در مورد تشدید گسترش بیماری باعرضه قلیان و احتمال ابتلا کارکنان این مراکز به ویروس کرونا مورد توجه قرار گیرد و از طرف دیگر باید برای جبران خسارت آن دسته از مراکزی که امرارمعاش آن‌ها غالباً از طریق عرضه قلیان انجام می‌شود فکر اساسی بشود. در غیر این صورت در بهترین حالت مصرف قلیان به خانه‌ها و یا به‌صورت زیرزمینی ادامه پیدا خواهد کرد.


به نظر می‌رسد با تأثیر مستقیمی که مصرف قلیان بر گسترش و شیوع بیماری کرونا می‌تواند داشته باشد، باید راهکارهایی متفاوت از شیوه‌های قبلی برخورد باعرضه آن در پیش‌گرفته شود که در غیر این صورت نتایج به‌شدت خسارت باری ازلحاظ انتقال ویروس از طریق مصرف این تنباکو و مواد دخانی در انتظار جامعه است.


انتهای پیام/4145


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب