موسوی: آمریکا درصدد ترور 5 مقام سیاسی و دینی عراق است/ حکیم: اشتباهات ما باعث جولان سعودیها شد
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا؛ نیمه دوم سال گذشته بود که هزاران نفر از مردم عراق با برپایی تظاهرات در حمایت از مقتدا صدر، رئیس جریان صدر عراق در پایتخت و چند شهر دیگر هرگونه هتک حرمت به چهرههای دینی کشورشان را که با تحریکات آمریکا و عربستان انجام میشد، محکوم کردند. تظاهرکنندگان با پیوستن به معترضان ضد دولتی متحصن در میدان «التحریر» در مرکز بغداد شعار دادند: «همه ما یک عشیرهایم و شیخمان مقتدا است».
این تظاهرات در حالی برگزار شد که عراق از اکتبر ۲۰۱۹ شاهد تظاهرات مردمی در اعتراض به فساد، بیتوجهی به خدماترسانی عمومی و بیکاری بود که تا به امروز با فراز و نشیبهای خود در بغداد و چند استان جنوبی این کشور ادامه داشته است.
بیشتر بخوانید:
موسوی: غربیها برای تغییر بافت جامعه مدنی عراق کادرسازی کردند
خبرگزاری آنا برای بررسی تحولات عراق میزگردی با حضور امیر موسوی، مدیر مرکز تحقیقات راهبردی و روابط بینالملل ایران و محمدعلی الحکیم، مدیر خبرگزاری «النخیل» عراق برگزار کرد که در بخش نخست آن موسوی با بیان اینکه اعتراضات بسیار خشن و تخریبکننده آغاز شد، گفت: در نجف دیدم همه مراکز حشدالشعبی، احزاب و استانداری و ... را آتش زدند و در حال حمله و تعرض به بیت آیتالله سیستانی، مرجعیت عالی شیعه عراق بودند.
وی افزود: نیروهای ارتش آمریکا در «مثلث مرگ» در جنوب بغداد روی پلها میایستادند، عراقیها را به رگبار میبستند و همچنین تکفیریها طبق افکار انحرافی خود شیعیان را سر میبریدند. علاوه بر این هزاران تُن طلا از کاخهای صدام و میلیاردها دلار ارز از بانک مرکزی عراق غارت کردند.
همچنین حکیم با تأکید بر اینکه آمریکا برای جوانان عراقی برنامهریزی کرده بود، گفت: این جوانان در مناطق جنوبی عراق کنسولگری ایران و مکانهای دولتی را آتش زدند. سفارت آمریکا در بغداد در ۱۶ سال اخیر فعالیتهای نفوذی زیادی انجام داده است.
در بخش دوم این میزگرد، نقش آمریکا و عربستان در برهم زدن ثبات عراق بررسی شده است که در ادامه میخوانید:
آنا: عربستان چه اقداماتی در عراق انجام داده که مورد مقبولیت مردم قرار گرفته است و شاهدیم جوانان عراقی ریالهای سعودی را برای تحریک مردم به ادامه تظاهرات در شهرها توزیع میکنند؟
حکیم: این اشتباهات ماست که باعث میشود سعودیها در عراق جولان دهند و اصلاً موضوع توزیع ریال و کمک مالی مطرح نیست.
موسوی: ما روی اشتباهاتمان اصرار کردیم و باعث شد تا معاندان کشور ازجمله سعودیها روی نقاط ضعف ما انگشت بگذارند. علاوه بر این، سعودیها در میان مردم و جوانان عراقی سه مرجع بزرگ شیعه ساختند، در حالی که بعضی از آنها عقاید انحرافی دارند. بهعنوان نمونه، «احمد حسن الیمانی» را مدتی به نجف آوردند و دروس حوزه را خواند و وی را بهعنوان مرجع تقلید عراقی معرفی کردند.
امیر موسوی، مدیر مرکز تحقیقات راهبردی و روابط بینالملل ایران
آنها «محمود حسنی صَرخی» را مرجع معرفی کردند و به وی 400 تا 600 دلار حقوق دادند تا فتوا بدهد، در حالی که وی بعثی است و اصلاً شیعه نیست. با وجود این، توانست در مدت زمان کمی بزرگترین پایگاه مردمی را به دست آورد.
پیروان یمانی بودند که سفارتخانههای ما را به آتش کشیدند و یاوهگوییهایی را علیه مقامات ارشد کشورمان مطرح کردند و نکته قابل تأمل این است که آنها از اعتقادات و سادگی مردم علیه جمهوری اسلامی سوءاستفاده کردند و مردم این جریان را پذیرفتهاند و حرفشان را گوش میکنند.
آنا: از نظر شما نحوه تعامل جمهوری اسلامی ایران با موضوع عراق باید چگونه باشد؟
موسوی: باید در مقابل آمریکا و عربستان اقدام متقابل انجام دهیم و سوار موج سیاسی در این کشور شویم. ما در عراق ابزارهای قدرتمندی در اختیار داریم که میتوانند عربستان و آمریکا را از صحنه سیاسی این کشور و منطقه حذف کنند. آمریکا روی جوکرها حساب باز کرده است در حالی که آنها در میان مجامع مدنی عراق قدرت نفوذ ندارند. در مقابل ابزارهای قدرتمندی همچون حشدالشعبی، قبایل، نیروهای سیاسی و نخبگان عراقی که از ایران حمایت میکنند، متأسفانه از وضع موجود نگران شده یا خود را در درون خانهها محصور کردهاند.
در موضوع عراق دکتر علیاکبر ولایتی، مشاور مقام معطم رهبری در امور بینالملل بر این موضوع تأکید کردند که ایران حامی گزینهای است که مجلس عراق به عنوان نمایندگان مردم این کشور انتخاب کنند. مردم عراق انتخاب خود را انجام دادهاند و باید این انتخاب عملیاتی شود که به دلیل موقعیت خاص سیاسی عراق عملیاتی نمیشود.
حکیم: مجلس عراق با مشارکت 20 درصدی مردم تشکیل شد، این 20 درصد اکنون هیچ قدرت و ارادهای ندارند و تقریباً با موجی از مخالفتها مواجه شدهاند.
محمدعلی الحکیم، مدیر خبرگزاری «النخیل» عراق
موسوی: هرچه باشد، نمایندگان مجلس عراق هستند در حالی که بیشتر مردم آنها را قبول ندارند. کار مخالفان به جایی رسید که در موضوع نخستوزیری اعلام کردند هیچیک از گزینههای مد نظر این مجلس را قبول نمیکنند.
آنا: با این تفاسیر چارچوبهای قانونی عراق به هم نمیریزد و شاهد به وجود آمدن وضعیتی مشابه لویی جرگه افغانستان نخواهیم بود؟
موسوی: ما اقدامی رسمی و اقدامی غیررسمی داریم. فارغ از روابط رسمی ما با دولت عراق اقدامات تحریکآمیز امارات، عربستان و آمریکا به سود ماست؛ زیرا عرصه میدانی را در دست میگیریم و میتوانیم آنها را در عراق به عقبنشینی وادار کنیم. جمهوری اسلامی ایران نیز بارها اعلام کرده است که بهعنوان کشور دوست و برادر خواهان برقراری ثبات در این کشور و حامی نظر ملت عراق است.
علاوه بر این، آمریکاییها و سعودیها حتی اگر نخستوزیر مدنظرشان در رأس کار باشد، قدرت چندانی ندارند. آن فرد چه کار میتواند انجام دهد؟ حشدالشعبی را با 500 هزار نیروی سازماندهی شده و آموزشدیده در کف خیابانها منحل کند؟ بنابراین نباید از آینده سیاسی عراق نگران بود.
حکیم: ولی ممکن است طرف مدنظر آمریکا در عراق هرج و مرج ایجاد کند.
موسوی: خیر! گرچه آمریکا بهدنبال هرج و مرج است، ولی هرج و مرج نمیشود. روز نخست که آمریکا وسط میدان آمد و صحنه را در دست گرفت، تظاهرات شد و برای توجیه آن طلاب، مدارس و ... را متهم و حتی «عبدالوهاب ساعدی» را عامل آشوبها معرفی کردند. نقشهای که آمریکاییها برای عراق کشیدند، از سال 2017 میلادی طرحریزی شده بود تا مردم به برپایی تظاهرات تحریک و ترغیب شوند.
آمریکا در راستای پروژه کشتهسازی میخواست هزاران نفر در هفته نخست آشوبها کشته شوند و با کشتن 50 و 70 نفر در روزهای نخست کار را آغاز کردند.
موضوع بعد تحرکات مقتدا صدر بود که دائم میان تهران و بغداد در تردد بود. اگر در عمق ماجرا دقت کنیم، خیلیها فکر میکنند که بحران عراق نشئتگرفته از تحریکات آمریکا و عربستان است، در حالی که آمریکا و عربستان در اولویت دوم هستند و رژیم صهیونیستی و امارات بازیگر اصلی بهشمار میروند. اسرائیل حاضر نیست حزبالله و حشدالشعبی بعد از ایران به قدرتهای صاحبنفوذ منطقه تبدیل شوند. هدف آمریکا این بود که پای حشدالشعبی را به وسط معرکه باز کند تا جنگ داخلی میان ملت و حشد بهوجود بیاید و اهداف آمریکا و رژیم صهیونیستی محقق شود. با وجود این نقشه شوم، شیعیان آب سردی بر پیکر آمریکا و اسرائیل ریختند و مانع از بروز جنگ داخلی شدند. آمریکا در ادامه نقشه خود اختلاف میان شیعه و سنی را که سالهای 2006 و 2007 در آن ناکام مانده بود بار دیگر به وجود آورد، ولی با فتوا و نظر مرجعیت شیعه و حمایتهای اهل سنت نتوانست وحدت ملی عراق را درهم بشکند؛ گرچه در این میان برخی جوانان و طیف مورد حمایت آمریکا آشوبگری کردند، ولی اهدافشان محقق نشده است.
آنا: به موضوع سفر مقتدا صدر به ایران اشاره کردید. این سفرها بهطور مشخص با چه هدفی انجام میشد؟ آن هم در حالی که در عراق شاهد اوج بحران بودیم و جوانان غربگرا از هر فرصتی برای تخریب استفاده میکردند.
موسوی: ایران خواست در اوج بحران عراق کمترین آسیبها به شخصیتهای عراقی وارد شود. این احتمال وجود داشت که مقتدا صدر در بغداد مورد سوءقصد قرار بگیرد و حذف فیزیکی شود. ترور صدر میتوانست میان حشدالشعبی با دیگر جریانها شکاف و اختلاف ایجاد کند و حتی حمام خون به راه بیفتد.
آشوبگران و طرفهای مورد حمایت آمریکا قصد داشتند پنج شخصیت برجسته سیاسی و دینی عراق ازجمله مقتدا صدر، آیتالله سیستانی، یکی از بزرگان عصائب اهلالحق، نوری مالکی و هادی عامری را بازداشت یا ترور کنند تا بر فتنه داخلی عراق دامن بزنند.
این وضع باعث شد تا جمهوری اسلامی ایران از صدر بخواهد تا برای مدتی به قم و تهران سفر کند.
دو اقدام در عراق انجام شد که در تحریک آشوبها موفق بود. نخست، اینکه سه رکن اصلی این کشور یعنی دولت، مرجعیت و ملت هدف قرار گرفت و میتوان گفت بزرگترین توطئه دنیا در عراق بر محور تجزیه، تکفیر و تخریب مرجعیت، حشدالشعبی و جمهوری اسلامی بنیان نهاده شد، زیرا این سه محور مقابل توطئههای آمریکا در عراق ایستاده بودند. در حال حاضر باید اعتماد از دسترفته به سرعت احیا شود.
حشدالشعبی حامی ملت عراق است و نباید دفاتر و افرادش از سوی مردم مورد تعرض قرار بگیرد. جمهوری اسلامی ایران نیز روند رو به رشد خود را در عراق دارد و مرجعیت نیز باید به نقطه سابق خود برسد که با یک فتوا کل شیعیان کشور را بسیج کند.
انتهای پیام/4106/4033/
انتهای پیام/