زنگ هشدار قطع برق در زمستان به صدا درآمد/چرا برق جایگزین گاز نمیشود
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا به دنبال افزایش مصرف بیرویه و بیش از انتظار گاز در بخش خانگی و رسیدن مصرف در این بخش به مرز ۶۰۰ میلیون مترمکعب در روز به تبع گازرسانی به نیروگاهها به شدت محدود شده به طوری که مصرف گاز در این بخش به میزان 60 درصد کاهش یافته است و برای برطرف کردن این موضوع هماکنون حدود ۶۰ درصد از سوخت نیروگاههای کشور با سوخت مایع تأمین میشود.
براساس اعلام مسئولان بخش انرژی نیروگاهها در حال حاضر برای تولید برق، روزانه 170 میلیون واحد سوخت معادل مصرف میکنند که از این رقم، 100 میلیون لیتر سوخت مایع و 70 میلیون مترمکعب سوخت گاز است.
افزایش سهم مصرف سوخت مایع در سبد سوخت نیروگاههای کشور در حالی به حدود 60 درصد رسیده که پیشبینی میشد در زمستان امسال، بیش از 90 درصد سوخت نیروگاههای کشور با گاز طبیعی تأمین شود.
پیش از این در ابتدای دولت یازدهم، وعده حذف سوخت مایع از سبد سوخت نیروگاههای کشور مطرح شده بود که این مهم تا امروز محقق نشده است و همچنان مضرات مصرف سوخت مایع در نیروگاهها هم شامل حال صنعت تولید برق حرارتی کشور، هم محیط زیست کشور و هم اقتصاد کلان کشور میشود.
*هشدار خاموشی برق در فصل زمستان
همواره در طی سالهای اخیر، نزدیک شدن میزان مصرف برق در روزهای پیک در فصل تابستان هشدار صرفهجویی در مصرف به منظور جلوگیری از بروز خاموشیها را در پی داشت.
اما ظاهراً امسال وضعیت متفاوت است و علاوه بر هشدار قطع یا افت فشار گاز در برخی از مناطق کشور، برای اولین بار در زمستان شاهد هشدار برای جلوگیری از بروز خاموشی هستیم.
هشدار در زمینه بروز خاموشیها در زمستان امسال از کمبود ظرفیت تولید ناشی نمی شود؛ چرا که هماکنون پیک مصرف برق در شب بوده و چیزی در حدود ۳۸ هزار مگاوات است، در حالی که ظرفیت اسمی تولید برق کشور از مرز ۸۲ هزار مگاوات گذشته و ظرفیت عملی تولید نیز در مجموع در حدود ۶۰ هزار مگاوات است. اما نیروگاهها امسال با کسری شدید سوخت گاز در زمستان مواجه شدهاند.
در همین رابطه غلامعلی رخشانی مهر، معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر با بیان اینکه «زنگ هشدار مصرف بی رویه گاز در کشور به صدا درآمده»، میگوید: هرچه قدر مصارف خانگی گاز در فصل سرما بیشتر میشود، سهم گاز نیروگاهها کاهش پیدا میکند که این مسئله بی تبعات نیست؛ ما مجبوریم به سمت سوختهای مایع برویم؛ این سوختهای مایع وقتی در نیروگاهها مصرف میشود، مخصوصاً در کلانشهرها، آلایندگی هوا ایجاد میکند.
وی اضافه میکند: محدودیت دیگری که داریم این است که خود سوختهای مایع نیز به صورت نامحدود در اختیار نیروگاهها نیست؛ پس در روزهای سرد سال ممکن است به سمت خاموشیهای احتمالی مخصوصاً در مناطق سردسیر برویم.
معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر تصریح میکند: درخواست ما از مردم این است که در روزهایی که هوا سردتر است، هم مصارف گاز را کاهش دهند و هم مصارف غیرضروری برق را از مدار خارج کنند.
* باید به جای گاز برق را به خانهها میرساندیم
کارشناسان انرژی معتقدند اگر از ابتدا توزیع برق را در اولویت بخش خانگی بهجای توزیع گاز قرار میدادند دیگر این مشکلات امروزی را شاهد نبودیم.
محمدمهدی عسگری، کارشناس انرژی معتقد است در کشورهای اروپایی به دلیل نبود گاز، گرمایش و سرمایش بهوسیله برق انجام میشود، بنابراین در این کشورها همان مقدار باری که در تابستان برای سرمایش استفاده میشود، در زمستان صرف گرمایش ساختمانها میشود و میزان مصرف برق در تابستان و زمستان تفاوتی ندارد.
به گفته وی اگر بهطورکلی گاز طبیعی را که در بخش خانگی مصرف میشود به نیروگاهها انتقال دهیم و با تولید برق، این انرژی را جایگزین برای مصارف گاز کنیم، دیگر نه در فصلهای گرم مشکل تأمین برق خواهیم داشت و نه در زمستان آلودگی محیطزیست را خواهیم داشت.
وی میگوید وزارت نفت و نیرو باید هرچه سریعتر هماهنگیهای لازم را انجام دهند که بهجای آنکه گاز را به در خانهها منتقل کنند این گاز صرف زنجیره ارزش تولید شود و برای سرمایش و گرمایش بخش خانگی و حتی برای پختوپز میتوان از انرژی برق استفاده کرد.
همچنین ستار محمودی، قائممقام وزیر نیرو درباره جایگزینی مصرف برق بهجای گاز در کشور گفته است: در همه جای دنیا از منابع انرژی به روشهای گوناگون استفاده میشود در ایران هم همینطور است ضمن اینکه تبدیل گاز به برق کار ایمنتری است اما در خیلی جاها به لحاظ امکانات فنی و سرمایهگذاری شدنی نیست.
وی با اشاره به اینکه باید تلاش کنیم استفاده از برق بهجای گاز در سبد انرژی کشور جایگزین شود، تصریح کرد: در خیلی از کشورهایی که به لحاظ تبدیل وضعیت انرژی از ما جلوترند برای حتی مصارف آشپزخانهای هم از برق استفاده میکنند اما ما از گاز استفاده میکنیم ولی این کشورها کمند چون سرمایهگذاری بالایی را میطلبد و برای مصرفکننده هم هزینهها بالا میرود.
محمودی خاطرنشان کرد: در کل استفاده از برق بهجای گاز بهصرفهتر است و به لحاظ ایمنی نیز ایمنتر است اما ممکن است در همه نقاط کشور اقتصادی نباشد و در خیلی جاها هم ممکن است امکان فنی وجود نداشته باشد.
این گزارش اضافه میکند اگر وزارت نفت و وزارت نیرو به توافق برسند میتوان در کوتاهترین زمان ممکن این وضعیت را اصلاح کرد و که در قدم نخست نیروگاهها باید میزان بهرهوری خود را بالا برند و در گام دوم گازی که به بخش خانگی تخصیص داده میشود به نیروگاهها اختصاص یابد تا در زمستان نیز برق بهعنوان انرژی گرمایشی بخش خانگی مورداستفاده قرار گیرد.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/