دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 بهمن 1398 - 13:30
یک کارشناس انرژی در گفـت‌وگو با آنا اعلام کرد؛

دولت مسبب دوسوم از اتلاف انرژی در کشور است/ مسئولان از ترس کاهش محبوبیت مدل قیمتی پلکانی را اجرا نکردند

یک کارشناس انرژی با اشاره به شدت مصرف انرژی در کشور گفت: دوسوم است اتلاف انرژی در کشور برعهده دولت است.
کد خبر : 468786

سعید قاضی پور در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، با اشاره به شدت مصرف انرژی در کشور گفت: شاخص شدت مصرف انرژی در ایران نیم است ولی در جهان 0.2 و در اتحادیه اروپا 0.1 است که این موضوع نشان می‌دهد شدت مصرف انرژی در ایران بسیار بالا است.


وی با اشاره به بالا بودن مصرف انرژی در ایران گفت: این موضوع چند عامل دارد که یکی از این عوامل بحث فرهنگی است و دیگری بحث قیمتی است که باید مورد بررسی قرار گیرد به‌طوری‌که پایین بودن قیمت یکی از عوامل بالای مصرف انرژی در کشور است.


این کارشناس انرژی با اشاره به اجرای مدل IBT گفت: اگر این مدل قیمتی اجرایی می‌شد به این معنا که کسانی که مصرف بالاتر دارند، باید قیمت بیشتری بپردازند و به تبع کسانی که کمتر مصرف می‌کنند، باید قیمت کمتری بپردازند قطعاً امروز دچار این وضعیت نبودیم.


قاضی پور تصریح کرد: متأسفانه مسئولان دولتی به دلایل سیاسی حاضر نیستند که این مدل را اجرا کنند؛ زیرا که به رأی نیاز دارند و چون می‌خواهند مدت‌های مدیدی بر سر کار باشند هرگز این مدل قیمت‌گذاری را قبول نخواهند کرد.


وی گفت: موضوع این است که اجرای این مدل قیمت‌گذاری هرگز به اقشار ضعیف جامعه فشاری را ایجاد نخواهد کرد و تنها این فشار قیمت بر دوش کسانی است که بیشترین مصرف را دارند که البته اجرای این مدل قیمتی به عدالت نزدیک‌تر است.


این کارشناس انرژی ادامه داد: از 850 میلیون مترمکعب گاز تولیدی کشور هم‌اکنون حدود 600 تا 650 میلیون مترمکعبش فقط در بخش خانگی مصرف می‌شود که این مسئله موجب ضرر و زیان اقتصادی به کشور می‌شود. الآن صادرات برخی از مجتمع‌های پتروشیمی کشور دچار مشکل شده است که زیان‌های اقتصادی کلانی را وارد خواهد کرد.


وی خاطرنشان کرد: در بخش نیروگاهی حدود 200 میلیون مترمکعب گاز در فصول گرم سال مصرف می‌کنند؛ اما در زمستان فقط 70 میلیون مترمکعب از این میزان به گاز اختصاص دارد و مابقی سوخت نیروگاهی را گازوئیل و نفت‌کوره تشکیل می‌دهد.


قاضی پور خاطرنشان کرد: وقتی مسئولان حاضر نیستند که این مدل قیمتی را اجرایی کنند، نتیجه‌اش همین ضرر و زیان اقتصادی است که گاز در بخش خانگی می‌سوزد و کشور از درآمد بالایی که می‌تواند به دست آورد، محروم می‌شود.


این کارشناس انرژی با اشاره به ترازنامه انرژی در سال 95 گفت: وقتی ترازنامه انرژی را مورد بررسی قرار می‌دهیم می‌توان تمام تلفات انرژی را به سه بخش تقسیم کرد که یک بخش از این تلفات در بخش مصرف‌کننده نهایی است اما دو سوم این تلفات در اختیار حاکمیت است و مفهوم آن این است که دولت باید قدم نخست در کاهش مصرف انرژی را بردارد و اگر شدت مصرف بالاست، یعنی دولت نمی‌خواهد به این سمت حرکت کند.


وی ادامه داد: اگر دولت بیاید و در قدم نخست از خودش شروع کند و جلوی این تلفات را بگیرد، شاهد کاهش دوسومی مصرف انرژی در کشور خواهیم بود.


این کارشناس انرژی با اشاره به ظرفیت تولید برق در کشور گفت: در زمستان شاهد خالی بودن بخشی از ظرفیت نیروگاهی هستیم که باید با گاز تأمین شود؛ از ظرفیت 80 هزار مگاواتی نیروگاه‌ها فقط 30 هزار مگاواتش با گاز تأمین می‌شود و مابقی استفاده نمی‌شود.


وی گفت: درحالی‌که در زمستان عمده انرژی مورد استفاده توسط مردم از گاز تأمین می‌شود که اگر همه گرمایش از برق صورت می‌گرفت این ظرفیت نیروگاهی کشور بلااستفاده نبود همین گاز به نیروگاه می‌آمد در نیروگاه تبدیل به برق می‌شد و در اختیار بخش خانگی قرار می‌گرفت؛ کاری که کشورهای توسعه‌یافته در اروپا و آمریکا انجام می‌دهند و کمتر کشوری است که از گاز برای گرمایش استفاده می‌کند.


قاضی پور ادامه داد: نکته بعدی بحث امنیت انرژی است که اگر در شهری یک اتفاقی رخ دهد این خطوط لوله گاز حکم بمب‌های انفجاری دارد درصورتی‌که اگر همین گرمایش و سرمایش با برق بود، این مشکلات را نداشتیم از طرف دیگر هزینه خطوط انتقال برق بسیار پایین‌تر از گاز و خطوط لوله تا در خانه مصرف‌کننده است.


وی گفت: الآن 95 درصد از کشور گازرسانی شده است که این یک روند غلطی است که انجام شده است این گازرسانی موجب شده است تا مصرف گاز در کشور بسیار بالا رود درصورتی‌که برق این شرایط را نداشت. الآن کاری است که شده است و نمی‌توان کاری کرد فقط تنها کاری که می‌توان کرد، این است که فرهنگ‌سازی کنیم و تعرفه‌های درست را انجام دهیم.


انتهای پیام/4141/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب