معرفی انواع ژانرهای ادبی
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، ژانر کتاب در سادهترین حالت، قالبی را مشخص میکند که کتاب در آن قرار میگیرد. هر رمان در دستهای مشخص با ویژگیهایی ملموس طبقه بندی میشود. در طول تاریخ چیدمان قفسهی کتابخانهها بر اساس همین قالبها بوده و در کتابخانههای بزرگ به زیرژانرها هم توجه میشود. خوانندهی پیگیر رمان به راحتی میتواند این طبقه بندی را دربارهی کتابهایی که خوانده است انجام دهد و احتمالا برایش سخت نباشد ژانر مورد علاقهی خود را انتخاب کند. در این مطلب به طور خلاصه به معرفی انواع ژانرهای مختلف و نمونههایی از هر کدام میپردازیم تا با آگاهی کاملتری به دسته بندی کتابها توجه کنیم و شاید هم مطلع شویم نویسندهی محبوبمان در کدام قالب پررنگتر عمل کرده است. محبوبترین نویسندگان، نویسندههای ژانر هستند و خوانندگان عموما به این دسته بندیها اهمیت میدهند.
در ابتدا باید توجه کنیم که تمام کتابها را میشود به دو دسته تقسیم بندی کرد: داستانی و غیر داستانی. این دو مورد به زیر گروههایی طبقه بندی میشوند که به آنها ژانر میگوییم.
کتابهای داستانی، قصههای خیالی و ذهنی نویسنده و حاصل قدرت تخیل و خلاقیت او هستند و اتفاقها در زندگی واقعی شکل نگرفتهاند. کتابهای غیر داستانی، بر مبنای واقعیت نوشته شدهاند. آنها بر مبنای حقیقت و اطلاعات قابل دسترس نوشته شدهاند.
در ادامه به زیر شاخههای کتابهای داستانی میپردازیم؛ به ژانرها. البته لازم است توجه کنیم که هر کتاب میتواند در چند ژانر قرار بگیرد. در واقع نویسنده با ترکیب ژانرهای مختلف به گستردگی رمان خود و پیچیدگی شخصیتها و رفتارهای آنان پرداخته است. همچنین باید گفت که دستهبندی مشخص و قطعی برای انواع ژانرهای کتاب وجود ندارد.
رمانهای اساطیری
این کتابها روایتی افسانهای و اغلب مربوط به اعمال خدایان هستند. بخشی از رمانهای این ژانر وقایع تاریخی را شامل میشوند و به پدیدههای طبیعی اشاره میکنند.
چند نمونه از کتابهایی که در این دسته قرار میگیرند:
اسطوره شناسی، نوشتهی ادیت همیلتونچ
خدایان نورس و غولها، نوشتهی اینگری وو ادگار پرین دولر
آرش کمانگیر، میرجلالالدین کزازی
رمانهای ترسناک
در تمام خطوط رمانهای ژانر ترسناک با اتفاقاتی وحشت برانگیز مواجه هستیم. فضای داستان، ما را منقلب میکند و در عین حال حاضر به کنار گذاشتن کتاب نخواهیم بود.
چند نمونه از کتابهایی که در این دسته قرار میگیرند:
فرانکنشتاین، مری شلی
آن، نوشتهی استیون کینگ
سختتر شدن اوضاع، نوشتهی هنری جیمز
رمانهای تریلر
این گونهی رمان مخاطب را دچار احساساتی از جنس هیجان و تعلیق میکند. خواننده اقدام به پیش بینی میکند اما اغلب ناموفق خواهد بود و دچار اضطراب و شگفت زدگی میشود. پلات این رمانها پیچ و تابهای هیجان انگیزی دارند که ابزار نویسنده برای ایجاد تعلیق در رمان است.
چند نمونه از کتابهایی که در این دسته قرار میگیرند:
من خوب من بد، نوشتهی الی لند
هیچ چیز جاودانه نیست، نوشتهی سیدنی شلدون
بوسهی خداحافظی با مادر، نوشتهی جوی فیلدینگ
منشا، دن براون
رمانهای جنایی و کارآگاهی
رمانهای این ژانر به جرم و جنایت، جستوجو کردن دربارهی عوامل آن و پیدا کردنشان میپردازد. شاید سریالهای زیادی دیده باشیم که برگرفته از رمانهای این ژانر باشند. در این صورت، احتمالا طرفدار جدی این ژانر هستیم.
چند نمونه از کتابهایی که در این دسته قرار میگیرند:
شرلوک هولمز، نوشتهی آرتور دویل
قتل در قطار سریع السیر شرق، نوشتهی آگاتا کریستی
فیل در تاریکی، نوشتهی قاسم هاشمی نژاد
رمانهای رئالیسم جادویی
در این کتابها فضایی کاملا طبیعی و واقعی حاکم است اما در آنها عناصر جادویی یا غیر واقعی نقشی مشخص دارند که رابطهی جادو با واقعیت کاملا طبیعی به نظر میرسد.
چند نمونه از کتابهایی که در این دسته قرار میگیرند:
مرشد و مارگاریتا، نوشتهی میخاییل بولگاکف
کافکا در کرانه، هاروکی موراکامی
رمانهای عاشقانه
مسئلهی اصلی رمانهای این ژانر، داستان عاشقانه بین دو انسان است. اغلب آنها خوش بینانه و راضی کننده به پایان میرسند.
چند نمونه از کتابهایی که در این دسته قرار میگیرند:
دفترچه، نوشتهی نیکولاس اسپارکس
بلندیهای بادگیر، نوشتهی امیلی برونته
دکتر ژیواگو، نوشتهی بوریس پاسترناک
رمانهای علمی-تخیلی
یکی دیگر از انواع ژانرهای کتاب، ژانر علمی-تخیلی است. داستان این رمانها اغلب در زمانی مبهم مانند آینده یا گذشته میگذرند و مکانی غیرمعمول مثل سیارهای دیگر دارند. مفاهیم تخیلی مرتبط با تکنولوژیهای ناشناخته از اصلیترین ویژگیهای کتاب های این ژانر است.
چند نمونه از کتابهایی که در این دسته قرار میگیرند:
خط زمان، نوشتهی مایکل کرایتون
پارک ژوراسیک، نوشتهی مایکل کرایتون
مجموعهی ادیسه، نوشتهی آرتور سی.کلارک
رمانهای فانتزی
با خواندن این رمانها به جهانی فانتزی وارد میشویم. جهانی پر از جادو که در آن همه چیز امکان پذیر است. موجودات جادویی با ابزار ماورائی که اتفاقاتی فراطبیعی را تجربه میکنند.
چند نمونه از کتابهایی که در این دسته قرار میگیرند:
ارباب حلقهها، نوشتهی تالکین
مجموعهی هری پاتر، نوشتهی جی.کی.رولینگ
بازی تاج و تخت، نوشتهی جرج مارتین
رمانهای کلاسیک
این کتابها مهمترین کتابهای بازهی زمانی مشخصی در تاریخ به حساب میآیند. عمدهی کتابهای ژانر کلاسیک در مدارس تدریس میشوند.
چند نمونه از کتابهایی که در این دسته قرار میگیرند:
قمار باز، نوشتهی داستایوفسکی
گتسبی بزرگ، نوشتهی اسکات فیتزجرالد
۱۹۸۴، نوشتهی جورج اورول
رمانهای کمیک و گرافیکی
ژانر دیگری که بیشتر در بین نوجوانان متداول است، ژانر داستان مصور یا کمیک است. کتاب های کمیک و رمانهای گرافیکی به صورت رشتهی متوالی از تصاویر هستند که داستان به صورت تصویری و با تعداد محدودی کلمه روایت میشود. کلمات در محدودهی کوچک مشخصی در فضای تصاویر نوشته میشوند. رمانهای کمیک اغلب برای گروه سنی نوجوان جذاب هستند اما رمانهای گرافیکی انواع مختلفی دارند و بعضی از آنها برای مخاطب بزرگسال طراحی میشوند.
چند نمونه از کتابهایی که در این دسته قرار میگیرند:
وی مثل وندتا، نوشتهی الن مور
دزد مغازه، مایکل چو
بتمن،نوشتهی فرانک میلر
کافکا در کرانه، نوشتهی هاروکی موراکامی
رمانهای ماجراجویی
در این کتابها با اتفاقاتی مواجه میشویم که خارج از وضعیت روزمرهی زندگی شخصیت اصلی داستان رقم میخورند. خطرات و حوادث فیزیکی زیادی در کل داستان وجود دارد و سرعت پیشرفت داستان بسیار زیاد است.
چند نمونه از کتابهایی که در این دسته قرار میگیرند:
آوای وحش، نوشتهی جک لندن
ماجراهای هاکلبری فین، نوشتهی مارک تواین
هابیت، نوشتهی تالکین
انتهای پیام/
انتهای پیام/